Plynový kotol a problémy s odťahom spalín

Potreboval by som poradiť ako riešiť tento problém. V chodbe rodinného domu máme závesný kotol Elexia Komfort 24. Jeho problém je ale taký že po zapnutí sa po cca 10 minutach prevádzky zablokuje. Svietia pritom led diodý 40 a 80 čo znáčí Bezpečnostné vypnutie sondou kontroly odťahu spalín (problém odvetrávania) Ano aj to tak je v miestnosti je ťažký vzduch a všetko je zarosené, vlhkosť sa usádza hlavne na strope kde to robí už flaky. Toto spraví asi tak 2 krat potom ked sa nahreje a ide na menší výkon tak je to v poriadku nevypína sa... Ide o to že kotol ma asi 5 rokov , ale toto nikdy nerobil , aj vzduchu v tej miestnosti mu predtým stačilo. Ale teraz tento rok nie. Na kotli je možnosť nastaviť cyklovač, plný výkon kurenia , a nominálny výkon kurenia.. povodne to bolo všetko na maximum no ja som ubral tomu plnému výkonu kurenia , vypína ho podstatne menej no aj tak mám problem s tým vzduchom v miestnosti. Komín som prebehol štetkou , zdal sa byť ok, ale neviem kde je teraz problem a ako ho riešiť.
Odpovedať
Ak 5 rokov fungoval, mohlo náhle odísť čidlo kontroly spalín. A je dymovod dobre vyspádovaný smerom do komína? A je tesný? Servis bol kedy naposledy robený?
Odpovedať
Ale to čidlo to vypína oprávnene .. Ked to vypne v miestnosti je zly vzduch a tak .. :( a servis bol naposledny robený tak cca 2 roky dozadu... tak s komínom sa za tie roky nič nerobilo a fungovalo to .. ja len skor že či tam dačo neodhrdzavelo alebo niečo .. poprípdae sa vyemnili tento rok okna za plastove a či to nemá suvis ,lebo našiel som niečo take že ak bol kotol nastavený na 24KW tak teraz stačí 20kw kedže sa vymenili okna a je menšia strata..
Odpovedať
Má ten kotol dostatočný prívod vzduchu z miestnosti? Kondenzovať na prekladoch a iných prestupoch na stenách začalo po výmene okien aj mne, zvažujem zateplenie domu. Treba vypočítať tepelné straty domu a nastaviť kotol podľa toho. Ale každopádne by som to nechal na servis...
Odpovedať
Profilova fotka
@evzenko odpovedal ste si, plastové okná tesnia a kotol nemá dosť vzduchu. Treba urobiť samostatný prívod externého vzduchu
Odpovedať
ale ten kotol je v miestnosti bez okien, teda v chodbe a okna tam nie su a ani neboli .. su tam dvere von a tie neboli menené
Odpovedať
Profilova fotka
@evzenko ako písal pán Ján treba externý prívod vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@evzenko aspoň do dverí vetracie mriežky, aby sa prepojili s väčším priestorom, ale nie je to riešeniepredsa sa dá pod stropom viesť trubka na fasádu. Dá sa viesť sadrokartón, je úplne jedno z čoho to bude.
Odpovedať
Dobre , tak pomohlo aj ked nie uplne. Kotol sa nevypína ale sem tam sa zariosí zrkadlo a je tam ťažsí vzduch. Ale ešte by som mal jednu otázku. Kedže je to starší RD tak sa prerobila rok dozadu kupelna. Dal sa tam ten rebríkový radiátor, ale kuri uplne mizerne. Neviem kde hladať problem .. zapchatý nie je , no bolo mi povedané že to sposobuje tlak. Ostatne radiatory su povodne stare liatinove s ruramy cca priemerom 60mm do toho nového rebrinoveho ide napjacia rura priemer cca 30mm a vraj je to tym že ta voda ide tou lahšou cestou , a teda sa tak netlačí do toho radiatora v kupelni. Plynový kotol má obehové červadlo. Otazka znie kde je teda problem ? tlak v exp. nadrži ? alebo v systeme ? niekde inde upchate potrebuie ?
Odpovedať
30 mm do rebríkového radiátora dosť ťažko, tak maximálne 22 - 1/2"... Ventil je termostatický, alebo obyčajný - otvor-zatvor?
Odpovedať
to bol odhad, len ako pre inšpiraciu tie priemery. A je to klasicky otvor zatovor. Aj na pritoku aj odtoku sa da uzavrieť. Oba su funkčne ale radiaor ma minimalnu teplotu. Skusil som zatvoriť všetky radiatory az na ten v kupelni a jeho teplota sa nejako rapídne nezvýšila
Odpovedať
Ak sú oba ventily naplno otvorené - hlavne ten spiatočkový býva niekedy záludný - a systém odvzdušnený, tak už jedine napojenie na existujúci rozvod môže byť zlé... Ventily zavrieť, namiesto odvzdušňovacieho ventila pripojiť hadicu a po otvorení musí ísť voda z hadice plným prúdom. O ďalšom nastavovaní sa tu už v diskusii debata viedla, ako priškrtiť ostatné radiátory, aby tie "tenko-trubkové" kúrili.
Odpovedať
Profilova fotka
@evzenko niekedy pomôže aj zníženie výkonu čerpadla
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zial vykon sa neda regulovať na tom čerpadle .. Skusim ho cely zvesiť, a prečistiť. Možno sa pri napušťaní systmu don dostal bordel s okruhu a to ho zapchalo kedže je tenktrubkovy ... Ďakujem všetkym za rady. Budem ete informovať ako som dopadol
Odpovedať
Profilova fotka
@evzenko regulácia takéhoto systému sa nedá urobiť naraz, treba si predstaviť aké sú kde odpory (kolená, odbočky, redukcie) a systémom pokus -omyl uberať a pridávať. Medzitým treba stále odvzdušňovaťako dedo758, ak nič nepomôže, dá sa dať do okruhu radiatora pomocné čerpadlo, spínanie na teplotu kúpelne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?