Plynový kondenzačný kotol verzus tepelné čerpadlo voda/voda

Ahojte. Riešim projekt domu a rozmýšľam nad spôsobom vykurovania. Dom bude poschodový, s pôdorysom 8,5x10m. Chcem teplovodné podlahové kúrenie v celom dome. V dome bude aj krb. Skladbu obvodových múrov zatiaľ neviem ale určite chcem zatepliť aspoň 15 cm polystirénom prípadne iným materiálom. Okná by som chcel drevené 3-sklá. A teraz otázka. Aký spôsob vykurovania mám zvoliť? Pri pozemku je aj plyn, takže plynová prípojka nie je problém. Ale chcem vedieť či mám isť do plynového kúrenia s kondenzačným kotlom, alebo mám radšej zainvestovať do tepelného čerpadla voda/voda. Pretože aj na varenie chcem použiť indukčnú varnú dosku. Tým by mi odpadla investícia do plynovej prípojky a platba za plynomer. A pri stavbe domu nachystám prípravu pre prípadné solárne kolektory, ktoré by sa dorobili časom. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 pokiaľ máš na pozemku plyn tak nad TČ ani neuvažuj. V porovnaní s kvalitným kondenzačným kotlom je tepelné čeradlo nenávratná investícia. Dobre zatepli a kondenzák so spodným výkonom 2kw a si za vodou.
Odpovedať
Skladbu obvodovych murov daj 30cm+ 20 eps izolacie a ked mas plyn daj konden. kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro o to ci je TC nenavratna investicia rozhodne cena plynovej pripojky :)
Odpovedať
ak mas moznost zapojit plyn,tak plynom vykurovat a ohrievat TUV. na trhu je dost kond.kotlov ,staci si vybrat taky ,ktory bude mat nizky spodny vykon 1,2,max.3KW, napr.viesmann,vaillant,geminox atd. otazka je kolko by stal solarny ohrev TUV, pretoze ak by si ohrieval vodu plynom,tak by sa mozno ani neoplatil solar,pretoze navratnost by bola velmi dlha,20 rokov a viac.
Odpovedať
Ok ďakujem za rady. Takže radšej zainvestovať do poriadneho kondenzačného kotla. Len by som teda mohol nechať nejakú predprípravu na solár. Len teraz ako sa to potom kombinuje? Lebo solár potrebuje akumulačnú nádrž a tie kondenzačné kotle majú na TUV svoj vlastný zásobník nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 v prvom rade by som si dal na papier naklady a potom sa rozhodoval. Ak vyjde plynova pripojka draho, klude moze byt TC lepsia volba.
Odpovedať
@majkoj cena plynovej prípojky závisí hlavne od vzdialenosti plynu od pozemku nie? Ja mám plyn na druhej strane cesty širokej necelé 4 metre. A teda plus nejak 1,5 metra ku hranici pozemku od cesty. To môže stáť koľko?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ja neviem, lebo ja som sa na plyn vykaslal a mam TC, ale niekedy pocuvam dost horibilne sumy aj za par metrov. Sused vymienal plynovy kotol a zaplatili 2300€ v akcii. Ak bude stat pripojka dalsie 2k si na cene TC. Daj si urobit ponuku a na zaklade toho sa zariad.
Odpovedať
@majkoj To je pravda, ale za takú cenu sa pohybujú TČ vzduch/voda. Ale ja chcem voda/voda a to je trochu iná investícia.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 praveze vzduch voda od rovnakeho vyrobcu byva drahsie, kedze je zlozitejsie. Moje 6kW TC zem voda stalo 4800€ (len TC bez uprav ktore som chcel).
Odpovedať
ale pri voda voda robíš hlboký vrt, ktorý je drahý. A tiež som si všimol že sú samotné zariadenia drahšie. Láka ma to tepelné čerpadlo, ale keďže mám blízko plyn, tak asi nebudme špekulovať. Túto tému som zakladal preto lebo chcem vedieť hlavne názory z prevádzky tepelných čerpadiel a kondenzačných kotlov. Cena investície do TČ je drahšia, ale potom tie náklady na prevádzku ma hlavne zaujímajú.
Odpovedať
@kajo873 Náklady na prevádzku sú potom veľmi individuálne. Niekto s rovnako veľkým domom minie ročne za plyn 1000 €, iný 250 €, ďalší v elektrine 2200 €, s TČ 150 €, iný za plyn 150 € a ďalší za elektrinu 300 €. Proste guláš. Lebo to závisí od toho, ako je izolačne navrhnutý dom. Preto treba najprv čo najlepší dom navrhnúť, vyrátať potrebu tepla na vykurovanie a až potom vyberať zdroj kúrenia. Inými sa inšpirovať, ale nekopírovať. To sa môže vymstiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kajo873 nie, pri voda voda mas dve studne z jednej cerpas do druhej vypustas. Naklady pri zem voda su cca 1/3 pri kureni a 1/2 pre ohrev TUV oproti elektrine.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Ak by si chcel konkretne cisla kukal som cennik spp a sse, takze mna stoji kWh tepla 3,47c a kWh tepla od spp stoji 4,62c.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@majkoj su nejake naklady na udrzbu? Kamarat si chce dat do domu tepelne cerpadlo, ale vela ludi to zatial nema. Jeden znamy ma vdzuch - voda a dost sa mu to vraj kazi. Inak jeden argument v prospech TC je ten, ze cena plynu a energii bude len rast. Otazna je potom zivotnost toho TC. Cital som nejake clanky, ze to ma navratnost cca 6 rokov, ale tie cisla boli velmi tendencne v neprospech plynu. Ja sam mam plynovy kotol. Existuje zavislost medzi navratnostou a celkovou spotrebou energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe no u mna za 3 roky zatial naklady na udrzbu 0€. Po niekolkych rokoch bude treba skontrolovat solanku v kolektore aku ma nezamrznu teplotu a pripadne dokorigovat, proces ako v aute pri chladiacej kvapaline. Co sa tyka zivotnosti, neviem, rozpraval som sa s technikom od mojeho TC a tvrdil mi, ze za 10 rokov co vyrabaju TC este nemali reklamaciu na kompresor, co je najdrahsia cast TC. 6 rokov navratnost povazujem vo vseobecnosti za ohybanie reality :). Samozrejme niekde to moze vyjst, ale vo vseobecnosti tomu neverim. Specialne nie pri vzduch voda. Paradoxne najlepsie vyjde navratnost pri lacnych cinskych strojoch, ak vydrzia. Ta zavislost existuje, cim vyssia spotreba tym rychlejsia navratnost, pretoze cena TC rastie pomalsie ako jeho vykon, ale pomer usetrenej energie je cca rovnaky.
Odpovedať
@majkoj dik za informacie :) ano, pri tej navratnosti je potrebne brat do uvahyspotrebu. Pri tych porovnavaniach, co som videl, mi to vychadza asi tak 12 rokov v dnesnych cenach plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 hluboký vrt se dělá pro TČ země-voda (máme 2 cca 90m vrty na zahradě...)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte. Ja mám tc vzduch voda a plyn. pripojku popri plote. Pri vypočítani nákladov na plyn.kurenie som sa dostal o 1000€ menej ako ma vyšla cela kotolna s tc. Tu 1000€ mam do troch rokov spat. Riešeni voda voda - zem voda nakladnejšie a pri dnešnych vzduchačoch sa to nepolatí. Aspon podla mna. ;-) Za 5000€ cela kotolna je celkom good. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
urcite TC mi mame a sme spokojny stalo sice 7,500€ ale rocna spotreba je 350€ za kurenie dom mame 250m stvorcovych.Mame vzduch voda vsade mame podlahove kurenie.Keby mame plyn tak neverim ze by sme sa dostali pod 1500€ rocne za kurenie pri takom velkom dome takze navratnost 5r.Dom nemame zatepleny a je z itongu 375 tvarnice.Kurime na cca 24C.
Odpovedať
@karfunka s poriadným kondenzačným kotlom by ste sa lahko dostali pod 1500Eur , alu určite nie na naklady s tepelným čerpadlom.
Odpovedať
zial nemali sme moznost plynu a teraz som aj rada ze sme do toho TC isli, prave zateplujeme 10cm polistirenom tak som zvedava kolko este usetrime
Odpovedať
Profilova fotka
@karfunka Ake mate TC ?
Odpovedať
@kajo873 podobný problém mám aj ja. Plynovod je na druhej strane cesty. Treba asi 4m podrážať, potom na hranici urobiť výkop. Následne pozapájať regulátor a pripraviť všetko na budúce zapojenie hodín. Cenovo to je niekde okolo 2000€. Ako prvý neskutočne bizardný poplatok je "administratívny poplatok" cca 140€.. ?!?!?! zvyšné ceny zo strany SPP zatiaľ neviem, ale isto bude ešte niekoľko podobných pikošiek...
Odpovedať
@mareknovotny plus revízia plynovej prípojky, revízia zapojenia.. toho tam bude viacej. Ale ako tlačia politici cenu plynu dole tak sa stráca nejaká návratnosť TČ. Ale tak to je na každom ako sa rozhodne dať či nedať TČ. Ja som ho chcel vždy a aj ho budem mať. A keď neriešim vôbec plynovú prípojku a náhodou sa pošťastí dotácia, tak to bude aj rentabilné v porovnaní s plynom.
Odpovedať
@mareknovotny myslim, ze SPP uz ziadne ine "pikosky" nema. Ak si dobre pamatam, tak to bol jediny poplatok u nich.
Odpovedať
@kajo873 mne sice este chybaju 2 tyzdne co to bude rok odkedy som si zacal odpisovat plynomer, no zatial mam minutych 480m3, cize zatial 232EUR/rok. Plyn som mal vyvedeny na hranici pozemku, bolo mi treba vyriesit len pripojku do domu a osadit skrinku s plynomerom. Neviem ci by sa mi v takomto pripade oplatilo riesit TC.
Odpovedať
Buderus Logatem WPLS 12
Odpovedať
@gashtaan TKeď si mal na hranici pozemku tak to je už o inom. Celkovú dĺžku od najbližšieho plynovodu po kotol by som mal ale 25m, z toho 5m pod cestu, a 8m od cesty po dom. Hranica je 6m od cesty. Tam už je to väčšia investícia.
Odpovedať
@kajo873 tak to je jasne... necital som celu diskusiu, len co si pisal na zaciatku, ze pri pozemku je plyn - 25m uz je dost.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?