Plynovy kondenzacny kotol + solar vs. TC vzduch/voda

Dobry vecer, aj napriek tomu, ze v PD je pre moj RD uvazovane o kureni - plynovy kondenzacny kotol + solar, aktualne, ked stojim pred konecnym rozhodnutim, realne zvazujem alternativu kurenia prostrednictvom tepleneho cerpadla (konkretne Mitshubishi Power Inverter 11,2 kW PUHZ-SW100YHA). Z hladiska financneho je to priblizne 1:1, pri zohladneni moznosti cerpania dotacie na TC az do vysky 3700€ (na 10 KW TC). Poprosil by som tych z Vas, ktori sa v tejto teme orientuju, a maju realne skusenosti, o Vase uzitocne a podnetne informacie resp. o uvedenie hlavnych vyhod kazdeho systemu, kt. by mi pomohli rozhodnut sa. Este mozno jedna dolezita informacia: Merna potreba tepla na vykurovanie podla TTP: E2 = 49,62 [ kWh/m2.a ] vopred Vam dakujem
Odpovedať
ak mas plyn,tak nema zmysel davat solar (ibaze by si mala bazen)...nasa rodina minie na TUV cca 2000kWh v plyne rocne,co je cca 90€. Nevieme aky velky mas dom a ci mas na pozemku plynovu pripojku. Vypocitat navratnost TC je otazka par minut...
Odpovedať
@realistanr 2000kWh rocne je volako malo, nie? :) Kazdopadne solar ma fakt zmysel len ku bazenu, investicia do solaru len na ohrev TUV sa pocas zivotnosti ani nesplati..
Odpovedať
@cache pocas leta,ked sa nekurilo sme mali mesacnu spotrebu plynu 15-18m3. Rocne to teda vychadza okolo 2000kWh,ked sa nemylim...
Odpovedať
Ujasnenie o tepelnom čepradle -> Nikdy sa investične nevráti a nemá význam (pokiaľ nie je iná možnosť ako napr. nie je plynová prípojka možná) pokiaľ neuvažujete aj s chladením. Dokonca aj to je téma na diskusiu samotnú.
Odpovedať
Profilova fotka
@skleni nemyslim si ze to je tak , mna TC stalo mnej ako plyn a to mam potrubie cca8m pred pozemkom !!! a nehovorim ze za marec s nezateplenym domom som spalil cca 280kw ;-)
Odpovedať
Plyn zatial nemam. plynova pripojka ma bude stat cca. 2000€ + kotolna 2500€ + solar na ohrev TUV 1500€ (dotovane) vs. TC 6000€ (dotovane), takze ako som pisal finance 1:1. Vyhoda u TC: nizsia energeticka narocnost, moznost chladenia.
Odpovedať
@zulu07 aky mas pozemok? Ako umiestneny dom? Kde planujes umiestnit vonkajsie jednotky TC? Nebude ten hukot vadit tebe ci susedom?
Odpovedať
pozemok 15 x 55 m, dom dvojpodlazny 10 x 15 m z jednej strany prilepeny na suseda, vchod SV od cesty, na JZ terasa, velke presklenia a zahrada. vonkajsiu jednotku TC by som umiestnil na volnu stranu domu 10 m vzdialenu od suseda.
Odpovedať
@zulu07 aku ma navratnost solar za 1500€,ked za plyn na TUV platime my 90€ ? Mas bazen,alebo ohrievas z nejakeho dovodu vela vody ?
Odpovedať
Profilova fotka
@realistanr a v zime sa nekúpeš????? respektíve v prechodných obdobiach ako jar a jeseň. Dobrý solár vie zohrievať vodu od marca až do októbra a ak za toto obdobie minieš iba 90eur na ohrev TV, tak sa potom umývaš asi v studenej vode, lebo je to nereálne.
Odpovedať
@nadro vysvetlim ti to este raz: v letnych mesiacov mame spotrebu plynu 15-18m3. To je teda cisto spotreba plynu na TUV,kedze v lete sa nekuri a na plyne nevarime. Ked teda takuto spotrebu predpokladame pocas celeho roka,tak to je 12mesiacov x 18m3 = 216m3/rok. To je cca 2200 kWh rocne a 1kWh pocitajme 0,045€,cize 99€. Sme 3 clenna rodina a ANO: kupeme sa v teplej vode :)
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro co je nerealne ? Ohrievam vodu s TC spotrebu mavame cca 700kWh cize s COP cca 3 su to cca 2MWh s to mam dceru v puberte, cize 2MWh su uplne realne. Pri plyne a TC sa solar nema ako vratit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cache hukot pri TC? nahodou mam presne to co by chcel zulu o s odstupom 5 metrov ho vobec nepocut.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?