Plynové kúrenie zo zásobníka vs. elektrické kúrenie

Profilova fotka
Momentalne riesime projekt stavby nasho druheho domu. Dom bude mat podorys 9x13m a bude mat 2 poschodia. Kedze mame svahovity pozemok, ktory sa zvazuje od cesty nadol s prevysenim 2,6m na 20m, rozhodli sme sa pre dom zasadeny do svahu. Vchod na 1.poschodie bude od cesty a bude to montovana drevostavba, prizemie bude zadnou stranou zasadene do svahu a bude murovane. Izby a spolocenska cast bude orientovana na juhozapad az zapad, takze tam budeme mat velke slnecne zisky. Na pozemku nemame dovedeny plyn a ani ho neplanujeme, kedze by to bolo viac nez 150m tahania plyn.pripojky :-( Preto zvazujeme ci osadit na pozemku plynovy zasobnik (mame to tak aj momentalne na dome, kedze je to susedny pozemok) alebo riesit vsetko len eletktrinou. Od plyn.zasobnika ma odradzaju najma vysoke rocne fixne naklady, ktore predstavuju 310€ za rok plus este cena spotrebovaneho plynu.V novom dome teda zvazujeme kupu elektrokotla a nan napojene podlahove teplovodne kurenie a ohrev TUV, rekuperaciu a teplovodny krb na prizemi a samozrejme zateplenie domu 20cm polystyrenom (resp. Baumit open). Nas momentalny dom ma 110m2 a mesacne naklady mame rocne 600€ za elektriku, 500€ za plyn zo zasobnika a 310€ fixne poplatky za zasobnik. Moja otazka je ci sa nam oplati osadit opat na pozemku plyn.zasobnik alebo vsetko poriesit elektrikou?
Odpovedať
1
2
@carolinka No mna si uz minule zaskocila s tym plynovym zasobnikom. Myslim, ze v dnesnej dobe take riesenia tepla v RD nema vobec ziadne ekon. opodstatnenie. Ved len ten samotny zasobnik predrazuje kurenie skoro dvojnasobne. Ale viac musis vediet ty. Kolko vlastne stoji ten plyn v zasobniku, v prepocte na kWh??? Lebo staci, aby bol tak o 30% drahsi, ako potrubny a s kurenim si na cene elektriny ;-) A to este nehovorim porovnania s takym TC, ktorym by si mohla aj chladit (tepelne zisky v lete) a este sa nepytam na hodnoty zateplenia, resp. tepelnej straty. Ja mam plyn rovno na ulici a po 3 zimach nelutujem ani sekundu, ze sme ho nepripojili.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado samotne kurenie plynom nie je az take nakladne. Vychadza to fakt tych 400-500€ na rok (kurenie, varenie, ohrev vody). Avsak tie fixne platby su extra a teraz ich zase zdvihli o 100€, takze to mesacne predstavuje vyse 26€ len na prevadzkove naklady (prenajom zasobnika a servis)... a to uz je riadna palka. A z tychto prevadz.nakladov sa ani nezahrejem ani neumyjem :-( Preto ma zaujima ci ta elektrika je drahsia nez toto? O tepelnom cerpadle neuvazujeme, muz to hned zmietol zo stola. Preto ma zaujima varianta - poriadne zateplit aspon 20cm, teplovodne kurenie elektrokotlom, rekuperacia, teplovzdusny krb a dobra orientacia izieb a spolocenskych priestorov.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado a este pre info, ked sme pred 5 rokmi zacali stavat, mali sme tu len 16A istic, kedze tu bola stara siet. Medzitym postavili novu trafostanicu, takze mame 25A istic. Tym padom mame aj ine moznosti ako poriesit kurenie a elektrospotrebice v dome
Odpovedať
@carolinka Ved prave, tu cenu energie potrebujeme v celom kontexte, kam patri aj ten najom. A nemozes porovnavat stary a novy dom. Potrebujeme tu cenu za kWh, inak sa nepohneme dalej.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado cena plynu je 0.49€/l ... viac neporadim
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado co teda predstavuje rocnu spotrebu cca.1000l
Odpovedať
@carolinka Cize 400€ plyn + 300€ najom, to je 700€, spolu za 8233kWh (to som si preratal z netu), varenie zanedbajme. Cize za 1kW ste dali 0,085€. Elektrina v DD2 stoji 0,12€. Vas stary dom 8233/110 je 75kWh/m2. To je dost slabe. Novy dom viete mat kludne pod 50, cize o 1/3 uspornejsi. Lahko sa moze stat, ze sa vam to s tou elektrinou kludne vyrovna. Ja by som na to dlabal ;-) Oprava (z tvojich doplnenych prispevkov): 490+310=800€. 1000L je 600kg a to je 7485kWh. 800/7485=0,107€/kWh. Cize sme k tej cene elektriny uz len na chlp.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado cize ked mame elektriku, vyjde to mozno rovnako s tym, ze pociatocne naklady budu nizsie kedze nebudem potrebovat plyn.kondenzacny kotol a najma mi nebude "svietit" ta nadhera plyn.zasobnik :-) Dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado malo byt "svietit" v zahrade :-) Vies co to dalo namahy, nejako to cudo-judo zamaskovat??? :-) Ale svoju funkciu plni :-)
Odpovedať
@carolinka ..no nezabudni na to ze od 1.1.2016 sa zmenili predpisy ohladne energetickej narocnosti budov.Pravdepodobne sa len s elektrikou nedostanete do povolenych limitov a neskolaudujete, a je mozne ze ani nedostanete stavebne povolenie
Odpovedať
@carolinka No ja vam hlavne drzim palce, aby sa vam to podarilo predat. Myslim, ze sa stretnete s ohromnymi predsudkami, plus teda ta estetika. Elektricke kurenie - je investicne zasadne lacnejsie, nepotrebuje revizie, kominy, nic. Kotle su lacne, rohoze este lacnejsie, konvektory skoro zadarmo. Ceny bojlerov detto a na varenie si uz dajte indukciu :-D ;-) Okrem toho proti plynu hra aj krb v kazdom druhom dome a pribuda aj klimatizacii, ktore vedia kurit lacno, hlavne v prech. obdobi. Nejake chladenie urcite odporucam!
Odpovedať
@carolinka Mam len jednu znamu co ma zasobnik . Z toho sa asi neda urobit konstruktivny priemer. :-p Ma to asi 10-11r a najradsej by to dala do prec :-) Tiez sa stazuje ze je to drahe a v poslednych rokoch viac presedlala na krb+elekrina. Tu nadobu maju pred domom - taku gulu polozakopanu tak to nie je az taka hruza. Vravela ze dnes by isla do TC . Tot nazor z pocutia :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@y2kba o tej vyhlaske viem. Preto zvazujeme lepsie zateplenie, krb a rekuperaciu. To by uz malo byt ok.
Odpovedať
@carolinka muz zamietol TC, ale bez neho sa uz v dnesnej dobe nepohnete. Pri tej rozlohe na 2 podlaziach, sa musite zmestit do urcitej hranice primarnej energie, na elektrokotol a ohrev vody bojlerom rovno zabudni. Ak cisto elektrina tak jedine TC, ze Ti zohreje podlahu aj vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado kupcu uz mame. Kamarati maju vazny zaujem, tak uvidime.
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka opatrne s tou elektrinou, ak nemas takmer pasivny dom, cisto s elektrikou neskolaudujes.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj takze ak dame kurenie na elektriku, teplovzdusny krb a rekuperaciu + zateplenie. Tak stale este nebudeme splnat normu?
Odpovedať
@carolinka ..ja by som to dal najprv poriadne prepocitat a vypocet ukaze..alebo..podplatit a trochu zasvindlovat..ako to tu radi par ludi
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka ja som plynové zásobníky montoval a riešil väčšinou pre podnikateľské subjekty. Hlavne kvôli možnosti odpisu DPH z ceny plynu. Ale plyn zo zásobníka má väčšiu výhrevnosť ako klasický z potrubia. Ale rodinné domy čo to majú tak sa nesťažujú. A pokiaľ viem,tak plyn kupujú v období keď je lacnejší. Treba si to preveriť. Myslím tú cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 uz som vyssie pisala, ze cena zaplatena cisto len za plyn je v pohode. Za rok sme pri 110m2 skurili plynu za 400-500€. Co ma odradza je tie fixne prevadzkove naklady, ktore platime prevadzkovateli fi.probugas. To cini vyse 310€ rocne :-( A to su peniaze, ktore idu v podstate von oknom, lebo nimi dom ani nevykurime ani nezohrejeme vodu :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka ok...a čo tak zmeniť dodávateľa?
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 to by znamenalo menit zasobnik ... A vies poradit koho?
Odpovedať
Profilova fotka
@carolinka google dodávatelia PB zásobníkov. Skús pozrieť
Odpovedať
@poliacik321 Je naivne si mysliet, ze budu zasadne rozdiely medzi dodavatelmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado nič nedá za to ak inému dodávateľovi zavolá...mám to teraz takto,čo mi viete ponúknuť Vy? A možno bude dobre.
Odpovedať
@carolinka Celkova potreba primarnej energie je 110 kWh/m2 za rok. Pri elektrine je koeficient 2.7 takze mozes mat na vykurovanie a ohrev vody max - vsetko priamotopmi - teda kotol a bojler - max 40 kWh/h/m2. Takze nech sa dostanes na potrebu tepla na 20 kWh/m2 za rok - tesne nad hranicu pasivneho domu - a dosahuje sa to uz dost tazko (to nie je 15 cm EPS a pod.. tam uz ide o ine hodnoty) a na vodu Ti ostava 20 kWh/m2 za rok - neviem ci na to je nejaka univerzalna konstanta - teda aspon ja mam v certifikate tych 20 na vodu, a ked to nasobim rozlohou, tak mi to da 3600kWh za rok. Su moznosti to riesiet - ohrev TUV cez bojler s tepelnym cerpadlom, alebo celkovo tepelne cerpadlo.... Inak osobne mi pride spotreba elektriny 600 Eur za rok teda dost - ak s tym nic nezohrievate.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Pozdravujem Vas 🙂 prosím Vás o radu lebo už som zúfala 😞(( Máme rodinny dom, kde kúrime s plynovým zásobníkom od Flagy a za tri mesiace som zaplatila za plnenie 1400 eur, teraz nám plnili naposledy 16. januára a je 16.februára a nam plyn už dochádza..... Máme dvojizbový domček kde sú tri radiátory a podlahovka na chodbe , v kúpelni a WC. Nevieme zistiť kde môže byť chyba, kurenár vraví že z jeho strany je všetko ok - kotol protherm a na flagu oni vôbec nič neriešia, Ja už neviem čo mám robiť, viete mi niekto poradiť. Dali sme za to kúrenie kopec peňazí vrav vydrží pri našom dome na rok a pol. Minulú zimu nám vydržal na 5 mesiacov a teraz ani na 3 mesiace. Podotykam iba s ním kurime, odstavili sme už aj teplú vodu - tú máme na elektrinu
Odpovedať
Profilova fotka
@annajozef36 zavolaj do flagy, nech prídu urobiť revíziu nadrze. Mate tu nadzemnu nádrž? Niekde sa to musí strácať, lebo toto je fakt extrémna spotreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@annajozef36 zo strany kurenara je to alibizmus podla mna. Ak by aj nemal detekotr uniku plynu, tak skontrolovat zakladne veci mohol. Ak tam unika horlavy plyn tak to uz je o ohrozeni, nie len o vyhodenych peniazoch. Predpokladam , ze mas v dome hlavny uzaver niekde, kde ho uzavries, ci robi plynomer ?
Odpovedať
mame nadzemnú nádrž, plyn nikde necítiť a plynomer nemáme, budú nám ho preto montovať aby sa zistilo kolko je denná spotreba. Môže to byť že dom nie je zateplený? Má beznú omietku, idem na 22 stupnoch, alebo už mi napadá že plynový kotol veľa žerie?? Máme ten drahsí typ kondenzačný ja už nevieeeem čo robiť, teraz musím zas dotankovať. Carolinka vy ste ako často tankovali?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?