Plyn vs elektrina na kurenie

Idem stavat dom a mam na pozemmku aj plyn aj elektrinu. Chcem urobit podlahove kurenie, mnoho firiem ponuka dom na kluc s el. podlahovym kurenim, vraj je velmi ucinne a lacne. Otazka je, ktore je vyhodnejsie, plynove, ci elektricke? Existuje nejaky prepocet? Vopred dakujem za nazory.
Odpovedať
@jojosr do 100 m2 dobre zateplenie staci elektrina, nad 100 m2 plyn
Odpovedať
Tak zatepleny bude musiet byt, podla najnovsej normy, ale bude mat nad 100 m2
Odpovedať
@jojosr Rozprával som sa s jedným známym ktorý montuje klímy a tepelné čerpadlá (ani som nevedel) a vraví že má plynový kotol a ide ho vyhodiť a dať tepelné čerpadlo. Tak len píšem pre spravenie si názoru...
Odpovedať
@kajo873 Ja som zas po konzultacii s @blacksr vyhodil z projektu tepelne cerpadlo a davam elektrokotol ;-)
Odpovedať
@kajo873 @megdesign Ide o to, že je to veľmi individuálne. Závisí od potreby tepla na vykurovanie a od reálnej spotreby TUV. Každému sa oplatí niečo iné.
Odpovedať
@megdesign a ja som po konzultácii vyhodila elektrokotol a dali sme len bojler :-D a inému som dnes ráno odporučila plyn
Odpovedať
Mne osobne sa pacia elektricke rohoze.Lacne a rychla montaz,udrzba akurat neviem co mesacne naklady.
Odpovedať
@blacksr Tak ano, ale radsej dam 8k€ do zateplenia a kupim lacny elektrokotol, ako dat 8k€ za TC a teplo mi bude unikat cez slabe zateplenie A elektrokotol ked sa po*erie, tak novy za 700€ nebude tak boliet, ako nove TC za 8k€. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@jojosr neviem odkiaľ si ale na západnom Slovensku je cena elektriny pri D2 za 1kWh - cca 0,12Eur cena plynu je pri D2 - cca 0,0437Eur. Podľa projektu by si mal vedieť koľko kWh ročne budeš potrebovať na kúrenie a na ohrev TÚV. Potom si daj naceniť všetko čo potrebuješ na plynové kúrenie a všetko čo treba k elektrickému kúreniu a uvidíš aký je v tom rozdiel pri obstaraní - následne si to porovnaj na tú ročnú spotrebu koľko ťa bude stáť kúrenie plynom a koľko elektrinou a uvidíš rozdiel aj pri obstaraní aj pri kúrení - až keď vieš všetky tieto čísla, tak sa môžeš rozumne rozhodnúť čo je pre teba lepšie - bez toho je to len hádanie. @kajo873 kamarát asi nevie počítať, pretože ak počítame priemernú účinnosť TČ takú, že z 1kWh vyrobí 3kWh tak ho stojí 1kWh ohrevu 0,12Eur :3 = 0,04Eur/kWh a cena plynu je 0,0437Eur/kWh. Takže nech si spočíta kedy sa mu vráti investícia do drahého tepelné čerpadla.
Odpovedať
presne ako píše @blacksr ... každý podľa toho, čo je pre neho najvýhodnejšie.... a aj podľa toho o čom je presvedčený... niekto plyn nemusí, už len z nejakej zásady ( aj to som sa tu už dočítala, že plyn nie a hotovo... :D ) a niekto je viac "eco" a podobne.... :)
Odpovedať
@slabak mesačné náklady podľa toho, ako je dom zateplený - kuk ročná potreba tepla na vykurovanie deleno 12 mesiacov
Odpovedať
Profilova fotka
ja napriklad som hned od zaciatku rozhdonuty pre plyn a nemienim to menit
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jojosr Ak by som mal plyn na pozemku by som nešpekuloval a dal kondenzačný kotol . Neviem čo je pre teba lepšie platiť iba elektriku 110 -130 eur mesačne ....alebo zvlášť elektriku 20eur a plyn 40eur .....tých okolo 60eur Kto má len elektriku tak často má aj krb a v tuhších zimách aby nemali vysoké náklady na elektriku tak kúria drevom. S mojou prognózou do budúcnosti skôr elektrika zdražie výraznejšie ako plyn .... A teraz len hypotetická otázka na zamyslenie ak zdražie elektrika a plyn v budúcnosti o 100% kto bude na tom horšie z tých dvoch príkladov čo som ti napísal ? :-)
Odpovedať
@slabak Rohoze su fajn, rychly nastup tepla, ale nemoznost zmenit do buducna za iny sposob vykurovania /TC, elektrokotol, atp./ Zonova regulacia sa da spravit aj na vodnu podlahovku ;-)
Odpovedať
@megdesign vyhoda tc je ohrev TUV, to je 2 MWh rocne menej. Tam zateplenie nepomaha-
Odpovedať
@kocnerik @leilak1 Ja mam plyn hned pred pozemkom a nechcem ho. Za prve pripojka 3500€. Za druhe elektrina nevybuchuje :-D Zas podla mna nikdy nevies, kedy Putin privrie kohutik na nasej plynovej trase. Uz tu take bolo a fabriky mali stanoveny max odber a viac ani kubik. ;-) A dalsia vec. Ak /obrovska nepravdepodobnost/ odstavia plyn aj elektrinu, elektrinu si viem stale vyrobit doma, ale s tym plynom to bude asi horsie ;)
Odpovedať
@peto99 Aj elektrokotol vie ohriat TUV....
Odpovedať
@megdesign v tom mas pravdu ale kurenie robis na 15-20r.V tom case uz mozno budu domy tak vyteplene z budes musiet chladit a nie zohrievat,resp uplne ine technologie. ... mozno alternativa rohoze a fotovoltaika
Odpovedať
@slabak Tak az tak rychlo sa tropicke pasmo nepresunie nad Europu. Mandarinky este o 20 rokov nebudeme moct na zahradach pestovat. No a prave koli tomu chladeniu by som dal vodnu podlahovku a nie rohoze - dopojis casom TC s funkciou chladenia, pripadne nejaky zemny register. ;-)
Odpovedať
@megdesign elektrokotol je vyborna volba, ale treba pripravu na TC v buducnosti. Ja by som zateplil rozumne, bez rekuperacie sa aj tak straty dalej znizit nedaju, a TUV bude stat viac ako kurenie
Odpovedať
Na chladenie asi TC najlepsie len by to chcelo mat v strope. Poviem ti ze pred 20r ked by si mi povedal ze na kysuciach budu broskyne a mandarinky ta vysmejem.A teraz ... nic neobvykle.
Odpovedať
@peto99 zase, je to individuálne - ak je spotreba TUV 1330 kWh, tak TČ z toho ušetrí napr. 1000-1100 kWh - čiže čím šetrnejšia rodina a úspornejší dom, tým menej sa oplatia úsporné opatrenia...
Odpovedať
@blacksr bezna domacnost potrebuje 2-3 MWh. Najviac usetrime, ked sa prestaneme umyvat v TUV :-D, ale je dobre vychadzat z priemernych cisel. Spotreba navyse nie je konstantna, rodina sa moze rozrast o batola alebo aj 2-3
Odpovedať
@peto99 no, lenže čo je bežná domácnosť... nemôžem vychádzať zo spotreby bežnej domácnosti, ak rátam výhodnosť TČ pre svoju domácnosť
Odpovedať
@blacksr mam dost malu spotrebu TUV, odkedy ohrievam TUV bez TC /cakam na opravu/, isla spotreba za TUV trojnasobne hore. Zo 100 kWh na 300 mesacne.
Odpovedať
Elektrika, TC = nekonečné čakanie na teplú vodu.
Odpovedať
@viktor811 ???
Odpovedať
@peto99 no a o tom to je - Vám sa to oplatí, nám by sa neoplatilo lebo my tých 100 kWh minieme bez TČ
Odpovedať
@peto99 Asi tak. Tato rovnica ma dve premenne a to potrebu tepla a plochu, na to vacsina zabuda. 35kWh/m2/rok vo finale vyzera inak v domcuriku o 86m2 a inak v dome o 240m2. U mna bol tiez plan dat elektrinu (v case mozneho vykupu) :-S aktualne vrtam studne na TC ;-)
Odpovedať
@mareklin áno, a preto sa neriadiť mernou potrebou, ale ročnou potrebou
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?