Plyn alebo tepelné čerpadlo

Ahojte, je to tu vela krát skloňované ale s pravidla sa debata uberie iným smerom o polystyréne a podobných veciach čo zakladateľa diskusie nezaujíma. :) My ideme stavať bungalov pri Novom Meste, cca 190m2 300 ytong, 200 eps, 150 v podlahe a 500 v strope. Plyn nás vyjde cca 1.500 na komplet prípojka zo všetkým. Chceme podlahovku. Niekto radí plyn niekto TČ vzduch voda. Poradte zo skúseností. Ako ste spokojný s tým alebo s tým, či dokurujete ešte krbom alebo podobne a koľko stupňov si udržujete v dome. Projektant nás už tlačí, že si musíme vybrať. Budem vďačnyý za každú radu. Ďakujem
Odpovedať
1
2
7
Pri tejto cene urcite plyn. My sme ho mali za podobnu cenu. 154m2, kurime na 22,5 a za plyn platime 22,5€ :-). Je to aj s ohrevom TUV. Kotol stal do 1600€ aj s priestorovym regulatorom (Immergas Victrix Zeus 26+Super CAR) . Vsetko ostatne (rozdelovac, podlahove rurky,....) bude rovnake pri oboch systemoch. Tepelne cerpadlo je pri tejto cene zriadenia nenavratne.
Odpovedať
@minoj28 @danculd No mozem povedat ze plyn co sa tyka kurenia je vytaz. Co sa tyka komfortu tak TC. Ide o to ze s TC mozes este cez leto chladit podlahu takze to moze byt velmi zaujimave pocas leta. V kazdom pripade pokial mas plyn kusok od pozemku bol by hriech nedat si plynove kurenie. A mam pocit ze vsetci idu do TC ale stat od noveho roka uz znevyhodnuje tarifu TC a elektrika skor drazie. Plyn je efektivny a lacny. Takze pokial je plyn tak lacno mozes riesit aj teplu vodu a nepotrebujes zlozity system tj solar atd.
Odpovedať
Tam, kde sa bude kúriť podlahou a je dostupný plyn, sa tepelné čerpadlo neoplatí. A neoplatí sa ani fotovoltika a ani fototermika (kolektory). Veľmi veľmi hrubé porovnanie ekonomiky systémov: 1. Rozvody a montáž sú cca rovnaké, plynová prípojka má veľmi dlhú životnosť, preto ju zanedbám, rovnako tak komín 2. TČ - investícia 8000€, ročná spotreba na kúrenie 200€, ročný servis 150€ 3. Plynový KK - investícia 1500€, ročná spotreba na kúrenie 300€, ročný servis 80€ 4. Počas životnosti 15 rokov vyjde TČ na 13250€ a plyn na 7200€. Rozdiel je 6000€, ak sa nemýlim.
Odpovedať
@minoj28 Tepelné čerpadlo vzduch-voda vyrába slabý ale trvalý hluk. PS: Do podlahy daj 20 cm polystyrénu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@diskuter zato plynovy KK je uplne tichy, ze ? :) @minoj28 z ekonomickeho hladiska bude plyn najlacnejsie riesenie.
Odpovedať
@minoj28 Jasné ako facka plyn ... že tu aj takú otázku píšeš. Krb pri plyne a tých izoláciach je blbosť ak hovoríme o ekonomike prevádzky. Môžeš akurát naň pozerať ako na rybičky v akváriu . Tak pozerám naň ja :-D Ako záložný zdroj je to ok.
Odpovedať
podobne som tu cca pred pol rokom riesila ja...tiez som zvazovala TC/plyn a dokonca stavbar ma nahovaral aj na elektricke rohoze. Plyn pred domom, nakoniec nech som ratala akokolvek, plyn vyhral. Takze sme dali plyn. Povodne sme "pre istotu" zvazovali aspon predpripravu na TC, nakoniec sme nespravili ani to.
Odpovedať
a je to porovnanie platné aj pre rekonštrukcie starších domov, kde už nie sú použité také izolácie? (straty 8kw pri -12st.C)
Odpovedať
A potom su ludia, co nechcu plyn v dome aj ked ho maju na hranici pozemku a tak si daju TC ;). Ja som jeden z nich.
Odpovedať
@ivantausk na svete pobehuju vselijaki cudaci :)
Odpovedať
@ivantausk Ahoj..a uz byvate?
Odpovedať
@henry_sk však si to prepočítaj, a predpokladám keď ide o starší dom, tak plyn už zavedený máte. pri tep. strate 8Kw to bude tiež určite plyn. Prípadne ak si športovec, tak môžeš si zvoliť rúbanie dreva, to je lacnejšie ako plyn. Svokrovci tak pár dní v roku športujú, donesú im 2 metre dlhé čerstvo popílené kmene stromov, ktoré zásadné kupujú na jeseň, nech to nestačí preschnúť. A hybaj najprv motorová píla, potom cirkulára, a potom sekera a ukladať. Potom nosiť do domu aby to preschlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@minoj28 nie. Kukni blog a uvidis v akej faze sme ;)
Odpovedať
@henry_sk Na taký dom treba za rok cca 25 000 kWh tepla. Plynom to vyjde 970€ + 80€ servis = 1050€/rok. TČ vzduch-voda do podlahy to vyjde 710€ + 150€ servis = 860€/rok. Investícia + náklady za 15 rokov sú pri plyne 17 000€ a pri TČ 21 000€.
Odpovedať
@leilak1 to je drzost, vsak?? taku otazku sa opytat... Nuz, ale tak vies, su ludia, co niesu radi, ked musia mat doma plyn. Cenovo sa to TC neoplati, ale komfortne a bezpecnostne je to lepsie ako plynovy kotol. A ked niekto nema az tak hlboko do penazenky, tak si vezme nieco, co mu viac vyhovuje do jeho komfortu.
Odpovedať
@stastnyjim ale tá vôňa čerstvého popíleného dreva v dome je na nezaplatenie :-D drevo a teplovzdušný krb bude len záloha, keby dačo ale zíde sa aj počas stavebných prác v zime, vtedy bordel z dreva nevadí @jakino len som potreboval uistiť sa, zhruba tak podobne mi porovnanie vyšlo tiež, plyn mám na pozemku a zavedený do domu, krabica na ulici zatiaľ bez plynomeru, bez komína
Odpovedať
@ivantausk ako nevýhodu TČ vzduch/voda beriem "nekomfortné" čistenie filtrov a nutnosť veľkej nádrže na TÚV, pretože ju dokáže ekonomicky zohriať iba na 40C. Ak sa nastaví viac stupňov, už dohrieva priamo špirálou.
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk ake filtre? a preco iba do 40? ja hrejem bez spiraly do 55 ,tu mam uplne vypnutu mechanicky
Odpovedať
@strapo závisí od toho, aký typ TČ - nízko/vysoko teplotné mechanicky? - to nejde nastaviť v menu tč? keby aj 55, tak oproti 90 v nádrži k plynovému kotlu je TÚV menej naakumulované
Odpovedať
Profilova fotka
@strapo no bezne TC vodu na 55C neohreje. Vystupna teplota s TC sice je naozaj 55C, ale pri vymeniku sa nieco strati. Na druhej strane ja ohrievam na 47C a mam 200l zasobnik a je to ok.
Odpovedať
@strapo keď nemá filter, tak sa zasierajú lamely, ktoré treba pravidelne vyfúkavať
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk teoretizujes ? Moj znamy ma vzduch boda s za 4 roky sa ho ani nechytil :)
Odpovedať
@ivantausk Som síce fanúšik tepelných čerpadiel, ale rád by som vedel, v čom je TČ komfortnejšie, ako plynový kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino npr v tom, ze v lete dokaze chladit :)
Odpovedať
@strapo a Ty mas TC vzduch voda?
Odpovedať
výkon chladenie TC je obmedzený
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk nizkoteplotne , a ide len som chcel mat istotu ze zostane vypnute keby som tam nahodou nieco dostukal :) a z tymi lamelami neverim tomu ze aj keby si ich mal na kukuricnom poli ze sa upne za.eru :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino ci je komfortnejsi sa povedat neda oba sa daju ovladat vez telefon a su bez udrzbove az na to ze na plyn treba kazdorocne revizku 60€ a plus plynomer 60€ rocne
Odpovedať
@majkoj To by ale musel mať stropné chladenie a tu je diskusia o podlahovke. Nemám s tým síce žiadnu skúsenosť, ale chladenie podlahovkou predpokladám má minimálnu účinnosť
Odpovedať
@henry_sk tak potom už nemáš o čom, už len zapojenie plynomeru, plynový kotol, komín extra stavať nemusíš, k tomu stačí iba v rúra v rúre, nič murovať nemusíš, čiže nič ekonomicky náročné.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?