Plyn a kúrenie do domu

chcela by som sa spýtať koľko by stálo kúrenie do novostavby. máme poschodový dom, 160m úžitkovej plochy. dolu chceme podlahové kúrenie a hore radiátory. prosím vás poradte mi šikovných plynárov a aj cenu, koľko to bude si stáť. dali sme si robiť 3 ponuky. prví sa ani neunúvali prísť. každý týžden im voláme, nasľubujú a neprídu. druhí dali ponuku 11 500eur. čo sa mi zatočila hlava a tí tretí boli pozrieť na dome ale žiaľ sa neunúvali zavolať cenu. dakujem
Odpovedať
1
2
@pancake Plyn do novostavby, od pripojky, cez KK po podlahovku, stupacky a radiatory, rataj od 7-8.000, ak by ste moc nespekulovali.. Preto ho nemam... ;-) Je to prezitok..
Odpovedať
S tým,že nám vybavili prípojku, s kotlom -podlahovo sme na tom ako vy a podkrovie tiež -10000e
Odpovedať
@matorado my sme zbúrali stary dom a na tom istom mieste staviame nový. čiže tá skrinka je v našom pozemku. ale nie na hranici pozemku. čiže treba ju priviesť na hranicu pozemku, dať hodiny, priviesť do domu...a plus to kúrenie-rozvody v dome. nevieš mi poradiť cenu teda?
Odpovedať
@pancake za tu cenu by som hladala ine riesenie, nie plyn, ale to je iba moj skromny sukromny nazor , ako ma @matorado mala by si si zistit tepelnu stratu domu a podla toho mozno najdes za tie peniaze alternativu, ktora ta moze vyjst aj neskor pri mesacnych platbach vyhodnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Cena 11.500.- je podla mna ok... Ja som dostal za rekonstrukciu kurenia kde budu iba radiator 6.700.-
Odpovedať
Profilova fotka
@pancake no a to len podlahovka, alebo co v tej cene akoze ma byt? ked by si v tom mala (prizemie) separacna folia , polystyren aspon 12cm, reflexna folia, rury, dilatacie, anhydrid a robota tak by to mohlo byt cca 5500,- a vrch neviem kolko radiatorov, ale dajme tomu 5 a poter, bez kotla tak je to vela, si myslim. firmu by som poradil do ip, co robili nam, este sice nedokoncene, ale na tu plochu, s tym, ze hore radiatory, podla mna vela, ale mozno nie, neviem co je v tej vasej cene.
Odpovedať
@frinty presne ako píšeš. iba práca v dome, plus materiál. a hore 5radiátorov.
Odpovedať
Profilova fotka
@pancake no a aj potery?
Odpovedať
Ked niekto nechce robit nejaku zakazku, tak prezenie cenu. Normalny zakaznik ide inde a pokial sa niekto najde co to akceptuje, tak uz sa mu to oplati robit.
Odpovedať
asi tak ako pzad pise.
Odpovedať
@frinty to neviem veru
Odpovedať
Profilova fotka
no to je dost dolezite, mna napr. stal anhydrit v hrubke 5cm za meter stvorcovy 13,5 material a praca, teda pri vasej ploche 160m2 by to mala byt polozka z tej ceny cca 2160,- tak si to zistite, lebo k tomu ak este chcete priratat no neviem. 5 radiatorov stoji cca 500,-, ich pripojenie nech je 300, a podlahovka na spodok nech stoji 3000, mozno viac s pracou, tak potom to mate nejak vela, ci?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado nepovazoval by som plyn ako zdroj tepla za prezitok, to mozno povedat aj o tom, co mas doma (komin+pec),,,alebo chces povedat, ze tvoje kurenie ako celok vyslo lacnejsie? Nam TS vychadzaju tak, ze 90 % z vas by volilo elektrinu ako zdroj tepla, lenze ,,, 80 % z nich by tiez volilo ako druhy sposob kurenia (prikurovanie) krb, kachle ... pricom sa nezabudne pripomenut investicny faktor ,,, ale pytam sa, je z investicneho hladiska racionalne riesenie plyn, ci elektrina + krb (po plyne asi najpouzivanejsia kombinacia)??? v neposlednej rade su vyznamne aj prevadzkove naklady. Pri sucasnych cenach energii mi akosi tieto prepocty nie a nie vyjst v prospech EE (aj pri zohladneni zivotnosti KK, reviziach ...) ... zmeny cien energii nema vyznam riesit, vestiarska gula nepomoze (zrealizuje sa juzna trasa plynovodu z Kataru, ktory ma jedny, ak nie najvyssie potvrdene rezervy zemneho plynu na svete a budu sa diat veci, Nemci "zpojazdnia" uholne elektrarne a budu sa diat veci......)
Odpovedať
@pemix Ja nepovazujem svoje riesenie za univerzalne.. Ani ako vhodne pre kazdeho.. Ale aby som uvazoval nad plynom, museli by byt mensie investicne naklady (ako cena pripojky!!!) alebo lacnejsia energia. Ale bacnut 6-10.000 za kurenie a potom este 0,05€ za kWh je prilis a to este nehovorim, ze ked mas NED, tak 1/3 mes. platieb je platba za odberne miesto, cize cisty minus. A este takisto nehovorim, ze investicne naklady si kludne nasob 1,8x, ak financujes hypotekou! Cize pripojka, KK, podlahovka - 15.000€, vazeni! ;-) Pec bola tiez draha, ale to sa kompenzuje tretinovymi nakladmi oproti cene plynu! Keby som nebol fanda do dreva, idem jednoznacne do pasivu, alebo do TC. PS: Energie, ani fosilne paliva dole NIKDY nepojdu. ;-)
Odpovedať
@matorado hovoris, ze energie ani fosilne paliva nikdy dole nepojdu ,,, a co pripad bridlicoveho plynu za velkou mlakou ??? momentalne dodavky plynu pre EU zabezpecuje takmer vylucne Rusko, lenze ked sa k nemu v buducnosti "prida" taky Katar, zacne prudukcia bridlicoveho plynu a pod. (nikdo nevie co bude, ale....) ... co asi vysoka ponuka spravi s cenou, ked dopyt po energiach sa bude uspokojovat prevazne elektrinou??? len uvazujem ... platba za odberne miesto, cize mesacny fix vychadza necelych 5 € co nie vzdy je 1/3 aj pri NED (ak za NED nepovazujes vyhradne 25 kWh/m2a)
Odpovedať
@pemix Bridlicovy plyn.. Velmi casty argument.. Vies, ze je za tym 30 rocny vyskum a ze sme s nim v Europe este ani nezacali? :-) Katar? Ked zacnu Nabucco stavat, ja uz budem starec.. ad2: Vies o tom, ze ceny plynu a palivoveho dreva su silno korelovane? Drevo bude vzdy lacnejsie od plynu. Drevo dorasta.. ad3: Asi nepopries, ze fosilnych paliv bude len a len ubudat, z dlhodobeho hladiska. ad4: Momentalne je cena plynu na SK podhodnotena asi o 10-20% a len cerveny bolsevik ju politickymi rozhodnutiami URSO drzi tam, kde je. (Podobne tomu bolo za Meciara, tfuj!) Ale ver, ze SPP nebude kopit stratu donekonecna. Zmluva na dodavku z Ruska je este dlhaaaa a draha.. Cize v strednodobom horizonte na SK stupnu ceny plynu..
Odpovedať
@matorado tych 15000,- Evri za kurenie plynom si trochu prepiskol, podlahovka na 100 m2 vyjde zhruba 2000,-, KK 1500,- Evri, nejake fitingy a regulacia nech to je 1000,- Evri, ak mas plyn na hranici pozemku tak poplatok za pripojenie je 250,- Evri a pripojka do domu 200-1000,- Evri a to som riadneprestrelil. Kde si naratal tych 15000,- Evri?
Odpovedať
@hop377 Svagrovci dali tento rok za kurenie do poschodoveho 5izbaku 8.000€ a to sa tesili, ze maju plynovu pripojku na hranici pozemku. Ale holt, premiestnenie pripojky - kvoli garazi, bum 1500€ ;-) Obycko KK a radiatory, v BA. A tych 15.000? Ved pisem, ze ked financujes cez hypo, mozes si naklady rovno nasobit 1,8x, lebo preplacas 30 rokov uroky.. 8.000 x 1,8 = 14.400. Sorry, sekol som sa :-D
Odpovedať
@matorado pozitivny vztah k drevu mam aj ja, ale dobrovlne si kvolnu z obyvacky robit nebudem ... nasa spolocnost rocne spotrebuje cca. 175 000 ton biomasy ,,, pri sucasnom trende spotreba drevnej hmoty bude len a len narastat (vdaka EU potentatom a nezmyselnym dotaciam a regulaciam) co chvila sa moze stat, ze to tvoje drevo bude drahsie ako je v sucasnosti a bude ho cim dalej tym menej (neriesme regulaciu tazby, lobby je silna) a ty prejdes z dreva na uholne brikety. Argument dorastajuceho dreva je fakt, ale ,,, hypoteza blizka realite ,,, do r. 2015 sa u nas otvori povedzme 20 a viac teplarni vyrabajucich EE z obnovitelnych zdrojov s rocnou spotrebou biomasy > 3 500 000 t (alebo ak chces > 3 500 000 000 kg)a viac ... este stale si myslis, ze drevo bude vzdy take lacne? ano, cena plynu je podhodnotena ako pises, to je holy fakt, pojde hore, narast je nevyhnutny ale sucasny trend v elektro energetiky, kedy sa hlboko zatracuje energia z jadra nenahrava ani cene EE,,,cize ked to zhrnieme, ceny energie sa budu menit, ale zmena cena jednej energie v oproti druhej nebude dramaticka.
Odpovedať
@matorado ratal som bez hypoteky, Ty nemusis nasobit investicne naklady na pec a komin 1.8?
Odpovedať
@pemix Ja pisem o korelacii (vztahu - priamej umere) cien dreva a plynu, nehovorim, ze drevo nepojde hore ;-) Sam pises, ze "zmena cena jednej energie v oproti druhej nebude dramaticka".. Takze si rozumieme. Nechce sa mi viest tu siahodlhe makroekonomicke debaty. Pec mam uz postavenu a vlastne mi len vyhovuje sucasny stav. Cim viac ludi "nahovorim" na pec, tym bude drevo drahsie... ;-)
Odpovedať
@hop377 Musis citat cely moj prispevok, nie vytrhavat hole vety z kontextu.. Pisem o.i.: "Pec bola tiez draha, ale to sa kompenzuje tretinovymi nakladmi oproti cene plynu!" To si nezachytil? Na vysvetlenie: Co je lepsia investicia? 8000€ hned a 0,05€ za 1kWh alebo radsej 8000€ hned a iba 0,020€ za 1kWh??? myslim, ze je to ocividne, nie?
Odpovedať
@matorado k tym 0.2 Evri si prirataj pripltaok za komfort, ked uz tak rad nasobis koeficientami a budes to mat komplet.
Odpovedať
Na kotol na drevo treba kotolnu ak je akumulacna nadrz tak vacsiu - kolko to moze byt - 6 m2 ? Cena za m2 plochy domu je kolko ? 500 - 600 eur ? A hned je + par tisic eur na naklady na kurenie drevom.
Odpovedať
@hop377 Ty si prirataj ;-) Moj volny cas sa nevyjadruje v €. Keby som chcel v zivote sedet na stolicke a kukat po veceroch do telky, nekupim si 12 arovy pozemok na dedine.. Podla tvojej logiky by som mal vyjadrit minuty, ktore ti odpisujem, v € a pripocitat ich k cene energie za zapnuty notebook :-D :-D :-D
Odpovedať
@matorado parada, kedze Tvoj volny cas nestoji ani Evri, tak kludne mozes chodit poveceroch, potrebujem pokopat zahradu a este nejake drobnosti si pre Teba urcite najdem. :-D
Odpovedať
Uvediem priklad mojho vypoctu: Vysledna potreba tepla na vykurovanie je 4 861,47 kWh/rok co je pri sucasnych cenach: v EE 779,14 €/rok (ceny su kompletne aj fix.) v plyne 294,28 €/rok (ceny su kompletne aj fix.) pomer EE/plyn 2,64764079 v horizonte 10 rokov je to v EE o 4 848,64 € viac len na teplo (po odratani revizii cca. 4 400 - 4 500 €) riesim vodnu podlahovku cize investicne naklady na plyn su vyssie o pripojku, vyssiu cenu kotla a komin... ...neviem, ale stale nemozem najst tu vyhodu EE oproti plynu...
Odpovedať
@hop377 Vyborne. 10€ na hodinu beriem, plus benzin, pivecko a gulasik ;-) Moj cas neni predsa tvoj cas :-)
Odpovedať
@pemix opat zavisi od kraja kde odoberas elektrinu: VSE: nizka tarifa 0.1238 za kW cize 4861,47 kW je za 601 Eur... Za odberne miesto tam neratam, lebo dokonca viac sa plati ak mas sadzu popri plyne DD2 (5.8262 pri DD2 a 5,1686 pri DD5 a DD6 - cisto elektrifikovane domy.) Plyn - sadzba D2 - mesacne 4.98 + 0.0482 za kW to je za 4861.47 kW - 294.08 takze rozdiel je 300 Eur. takze v horizonte 10 rokov.. by bol cisty rozdiel 3600 Eur. Rocna revizia .. je cca 60 Eur. takze po 10 rokoch je rozdiel 3000. Investicne naklady na elektrikcu podlahovku (odporove draty, folie) su cca 2000 - 3000 aj s regulaciou (zalezi od typu,regulacie, vykonu a pod), pri vodnej na plyn s kotlom a pripojkou (min 1000 Eur, ak ju nemas), tak tych 8 - 9 tis ti treba... teda rozdiel je ? asi 5500 - 6000 Eur. Takze 20 rokov... kde uz budes menit kotol - mozno aj 2 krat... takze sa ti ti posuva na 25 - 30 rokov. a ked to zoberieme ze je to na hypo ako pisal @matorado... x1,8, tak za kurenie na elektrinu das 4800 ale za plyn, cca 14000 tis... takze v konecnom dosledku navratnost nad 30 rokov..
Odpovedať
@mr79 vztahoval som to na moj pripad (je nad slnko jasnesie, ze to zavisi od kraja) - EE - SSE , plyn SPP vsetko DD2 ... hovorim o vodnej podlahovke, ziadne kable sem nepletme (dovod alternativa zdroja tepla), rocna revizia je podla toho ako pre koho ;-) viem ju mat za 0 € , takze rozdiel je ako som pisal. Proste v horizonte 10 rokov sa +- investicne naklady a prevazdkove naklady dostavaju na takmer rovnaku vysku, pricom vymenu kotla po xy rokoch kompenzuje nizsia platba za energie...ked to tak zhrnieme vychadza EE a plyn so vsetkym priblizne rovnako
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?