Plesne v rohoch a oknach

Dobry den, kupili sme dom (kocka s rovnou strechou), ktory ma 40 rokov (kvader) a vymenenymi plastovymi oknami. Strecha je zateplena polystyrenom. Dom nie je zatepleny. Kurenie zabezpecuje novy plynovy kotol a Korado radiatory. Ked je vonku chladno a vlhko (napriklad posledny tyzden), tak sa nam v rohoch miestnosti (kde je vonkajsia stena) a v okennych rohoch tvoria plesne, okna byvaju zarosene na spodu vzdy rano. Prosim, poradte ako sa zbavit tychto problemov (striekanie Savom proti plesniam problem neriesi :-) ), pripadne poradte firmu, ktora vie tento problem vyriesit v okrese Galanta, pripadne Nitra/Trnava. Dakujem. S pozdravom, Martin
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Chronicky problem po vymene okien za plastove. Zmerat vlhkost vlhkomerom. Ak je vysoka cez 50, znizit spravnym vetranim - casto, a iba narazovo. Kurit na vyssiu teplotu, nesusit pradlo vnutri, pouzivat ventilator v kupelni a digestor. Okna treba po vetrani uplne zatvorit. Vlhkost pod 40 pomoze. Plesne v rohoch sposobuje para, ktora pri rame okna nasiakne do skary, dnes sa okna davaju na paronepriepustne pasky
Odpovedať
My mame taký isty dom aj problém. Odporúčam vetrat hlavne nárazovo viac krát denne. Vlhkosť udržíme od 50 do 60 % čo je síce dosť ale zatial sme bez vlhkých rohov a plesne. Uvažovali sme aj nad elektrickým odvlhkovacom, hádam by pomohol.
Odpovedať
Ten isty problem, taky isty dom (bez zateplenej strechy)...
Odpovedať
Ahojte, my sme v dome tvaru kocka, tiež mali problém s plesňou, predovšetkým v zimnom období. Okná máme plastové. Tento rok sme urobili novú, sedlovú strechu a zateplili celý dom, zatiaľ sa nám žiadne plesne neobjavili, avšak zima ešte poriadne nezačala. Taktiež poctivo vetráme :)
Odpovedať
Tesne okna, vysoka vlhkost, nezateplene preklady a ostenia okien (podla uvedenych miest vyskytu plesni). Ja by som asi odporucil najprv zateplit, dovtedy castejsie vetrat pripadne pouzivat odvlhcovace.
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Tiez mame kocku ale nizkoenergeticky zatepleny aj strecha zateplena. Vsade podlahove kurenie a plastove 2oj sklo. Plesne nemame az tak casto nevetrame a vlhkost je 45%. Kurime na 23 stupnov. Cize ja si myslim ze nesetrit na kureni a plesen zmizne
Odpovedať
Profilova fotka
ako sa pise hore, zvysit teplotu v domceku a vetrat prievanom 4x denne po 5-10min. Mne to zarucene pomohlo a zmizla vlhkost. Nasledne na buduci rok stavbu zateplit (najlepsie aj strechu a balkonovu platnu). Ak nezateplite, budete musiet platit viac za plyn/energie kt. pri vetrani idu von oknom :)
Odpovedať
@martin_starosta http://www.modrastrecha.sk/forum/zate... toto bol moj problem... Po urcitej dobe som zistil i ja sam ,ze sme okna osadili zle. Jednoducho sme na špalety nepouzili styrodur. Preco mam dovod sa domnievat ,ze to je zle? Je to uplne jednoduche. Hlavne v zime ked sa kuri tak su parapetne dosky vzdy studene az "ladove". A nielen dosky ale aj steny okolo okna. A to je kamen urazu kde sa vytvaraju rosne body nasledna vlhkost a s nou spojene plesne. Dalsi dovod bol ten ,ze som mal nevhodny termostat UK. Jednoducho jeho hysterezia bola nedostatocna. Teraz po vymene uz termostat reaguje pruznejsie ako predosly a tak sa aj zmienene javy tak neprejavuju. Okna sa menej rosia. Mozno to ma zas opacny efekt, ze su vacsie straty v inkriminovaných miestach hlavne v pripade okien no vlhkost uz nie je tak vyrazna, hlavne okolo okien a na oknach samotných. Ja osobne pokial vlhkost nie je nad 65% vôbec nepanikarim. V kuchyni spojenej s obyvackou mam bezne 60% vlhkost. V miestnosti s termostatom (je to ta z odkazu) mam 45% vlhkost a to vôbec nevetram. Akurát poriadne kurim. No, poriadne... Komfortnu teplotu mam nastavenu na 23° a beznu na 22° co si myslim ,ze je na konvencne vykurovanie radiátormi uplne v pohode. Dom je uz viac ako 2 roky zatepleny. Sem tam sa objavia miesta kde si "vypestujem" daku kulturu no snazim sa to vzdy eliminovat nabytkom co najdalej od steny alebo nabytkom ktory nie je po celej ploche steny. Bohuzial toto je dan za stare domy. Ja osobne by som pokial to je mozne plastove okna vyrezal a spalety opatril dodatocne izoláciou zo styroduru. A bude to tak uz pripravene na celoplosne zateplenie fasady. Narocne to nie je uz sme to tak s bratom robili. A co tak chodim po okoli a sledujem novostavby je uplne bezne ze sa spalety oblepia styrodurom a potom sa osadia okna. Dalej by som zacal uvazovat nad kompletnym zateplenim. Hlavne betonove plochy na tie si treba dat pozor. Beton inak vedie teplo ako tehly. A pri nedstatocnom osetreni sa po moze prejavit. Samozrejme vetrat, A co je hlavne tak kurit v dostatocnej miere a pre ziveho boha nesetrit! Vela ludi je "lakomcov" a ked pridem k nim tak mi idu zamrznut paprce.. Taka perlicka, kolega "kuril" na 17-18° a ked som mu povedal ,ze ci je normalny tak povedal ved sa priobleciem.... ???? No uprimne stratil som rec. A to mal male dieta doma. Zdedil dom ako palac peniaze rozhadzal a zateplit uz nebolo z coho tak "setril". Nuz co uz aj to je argument.
Odpovedať
Profilova fotka
kurit a poriadne vetrat :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?