Plastové rúry na kúrenie

Profilova fotka
Aké máte skúsenosti s plastovými rúrami na kúrenie, prípadne mi poradiť aký kotol , teraz máme prietokový ohrievač Junkers a už pomaly dosluhuje...
Odpovedať
Profilova fotka
a ešte mám jednu otázku, je možné odstaviť plynové kúrenie a nahradiť ho elektrickým?
Odpovedať
plastové rury na kurenie más na mysli PPR ????? zrejme, iné plastové niesú , - PPR sa použivala straaaaasne dávno na kurenie má viac zaporov ako kladov a sposobuje smrt kotlov najme prothermov (kal v systéme ) v dnesnej dobe absolutne nevyhovujúce. doporučujem plasthlinikovu ruru (sanha , tieme atd) samozrejme že je možné odsaviť plynové kurenie a nahradiť ho elektrickým no je otázka či to bude ekonomické (okrem Tepelného čerpadla) to skor vymeniť starý kotol za nový
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek predpokladam ze laici (vratane mna) rozumeju pod pojmom "plastova" vsetko co nieje kovove pripadne drevene, tj napriklad aj tebou odporucany plast-hlinik .... kedze zvonku je to proste plastove :) ... @toti vyrobcov aj trubiek plast-hlinik (teda plastova trubka s vnutornou hlinikovou vlozkou kvoli neprenikaniu vsdusneho kyslika a tym zamedzenie vnutornemu zanasaniu) ... napr aj rehau :) .. priemer nech poradi lepsi odbornik ako ja , ja som laik co bude coskoro objednavat kurenara :) http://cmr.empiriask.sk/e-shop/Rehau-...
Odpovedať
Tak tak. Ten rehau je predrazeny ako svina
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek no plasthliník je rovnaký plast ako PPR, len pevnoť preberá vrstva hliníka v strede, kal netvorí plast ale poskladané fitingy, mosadz,pozink, liatina,
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nie, nie je, PPR je polypropylen a plastohlinik je sietovany polyetylen PEX, hlinik posobi ako kyslikova bariera, su rurky aj bez hlinika, s chemickou kyslikovou barierou. Hlinik teda neprebera tlakovu odolnost trubky.
Odpovedať
A tid rury bez hlinika su idealne do podlahovky napr cobrapex
Odpovedať
@jan45 Hehe ... A polybutylen je tiez to iste ako PPR ??? http://www.asb-portal.cz/tzb/vytapeni...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec tu nejde o to vysvetľovať chemické zloženie ale princíp, že to nie sú hliníkové trubky ale plastové, a že plast nemôže vytvárať kaly v systéme. takisto hrúbka trubiek bez hliníkovej vložky je väčšia , pretože nahrádza pevnosť hliníka.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to je trest za to, že sa mi nechce písať , ale platí a.h.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 :), ok, ale PEX aj AL-PEX trubka maju rovnaky rozmer u mna npr 16x2. Hlinik neplni pevnostnu funkciu aj ked je pravda, ze v pozdlznom smere obmedzuje teplotnu roztaznost.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a ďalšia podstatná vec je tá, že polypropylén PPR je náchylnejší na mechanické poškodenia. Vysvetlím pokiaľ má niekto kúrenie urobené z týchto rúrok tak hrozí to, že vykurovací"kal" jemné čiastočky obrusujú steny PPR platu, ktorý nieje taký pevný ako polyetylén alebo polybutylén. ďalšia vec ktorá pri PPR hrozí a najmä u starších inštalácii je to že tento plast nemal kyslíkovú bariéru a vplyvom kyslíka sa v potrubí tvoria riasy a znehodnocujú všetky komponenty v systéme počnúc kotlom, čerpadlom, term. ventilov a podobne. Hliník v alpexových rúrka zabezpečuje to, aby ich roztiažnosť bola na minime, pokiaľ je zváraný pozdlžne tak zabezpečuje z časti aj kyslíkovú bariéru. Pozor u alpexu kde je hliník prekladaný tak pri ohybe rúrky schopnosť kyslíkovej bariéry hliníku klesá. Preto výrobcovia medzi jednotlivé vrstvy plastu a hliníku používajú lepidlá, ktoré zabraňujú prestupu kyslíka do vykurovacej vody. Dúfam, že som to aj lajkom vysvetlil normálne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@nadro ako presne sa zvara hlinikovy plech o hrubke desatin mm ?
Odpovedať
Profilova fotka
všeobecne vzduch je málo rozpustný vo vode, naviac v potrubí je tlak, môže mi niekto dať dôkaz o prestupe kyslíka? No a riasy, povedzme, že spóry sa zanesú potočnou vodou, ale ako prežijú tých mojich 105st? Mám podlahovku z PPR vic ako 20 rokov a nie je obrúsená. To všetko úokladám za marketingové reči, ako keď sa zavádzali kondenzačné kotle so 107% účinnosťou.
Odpovedať
@majkoj ultrazvukom, tak to má Rehau...
Odpovedať
@jan45 plasthliník má vnútri vrstvu polyetylénu, v žiadnom prípade to nie je polypropylén, ktorý pri veľmi vysokých teplotách tvrdne a priveľmi nízkych krehne a dá sa doslova rozbiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@43jarko kedy sú v podlahovom kúrení veľmi vysoké a veľmi nízke teploty?
Odpovedať
@jan45 Veď ja netvrdím, že sú, len porovnávam rozličné materiály, zopár nemocníc už doplatilo na rozvody z PPR keď začali sterilizovať vodu v systéme ozónom, rúrky sa začali rozpadávať...Všetci, ktorí robia s vodou, používali alebo ešte používajú tento materiál, na rozvod vody je najlacnejší, ale kúrenie je už pasé...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dokazy a studie o difuzii kyslika cez plast existuju, ale to obrusovanie tiez pokladam za PR. Uplne rovnaky argument na mna skusili, preco mam dat dakeko drahsi polybuten :). Akurat polybuten je menej pevny, cize je hrubsia rura, teda horsi prestup tepla. A v niektorych statoch USA je zakazany :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj polybutylén je viac kvalitnejší "plast" ako polyetylén. A zváranie ultrazvukom.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro co konkretne dokaze polybutylen lepsie, co zlepsi kurenie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj v prvom rade životnosť. Jeho chemické a materiálové zloženie je viac prepracované. Tak isto aj sieťovanie materiálu je na vyššej úrovni. A v USA pochybujem, že je polybutylén zakázaný.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro je v niektorych statoch, pretoze vykazuje nestabilitu npr. v pripade vacsej koncentracie chloru, co je v USA bezne, samozrejme hlavne pri rozvodoch vody. Zivotnost PEX pri beznych teplotach a tlakoch je v 100kach rokov, co mi ma priniest PB okrem daleko vyssej ceny ? :)
Odpovedať
Kto to chce lacno použije PPR-ku a má to isté po 20-tich rokoch, čo aj ten s plast-hliníkom. A neuveríte niektoré systémy fungujú bezporuchovo aj cez 40 rokov z oceľových rúrok (resp. skoro všetky). Veľa sa dá pomôcť aditívami do vykurovacieho média. Každý materiál má svoje výhody, aj nevýhody, ale použiť sa dajú všetky, veľa robí aj marketing.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj keď som chodil na tramp (dnes strip) divil som sa, prečo mi mizne masť z ešusu (hliníková súprava na jedenie a varenie), potom som zistil, že voda cez steny hrnca nevytekala, ale masť áno. Tak je to aj s kyslíkom, niektoré atómy môžu preniknúť štruktúrou, ale kyslík je molekula, možno preniká keď je natlačený, ale naopak je proti zákonom fyziky. Okysličovanie vody je základný údaj pri čistení odpadových vôd, trochu sa tomu venujem, a keby dokázal kyslík prenikať tak úžasne cez PPR, bola by to nová možnosť čistenia v plastových čističkách. Tu sa uvádzajú nepreukázateľné výhody rôtnych druhov potrubí a nepoukazuje sa na skutočné, menšia hmotnosť, ľahšia manipulácia. O životnosti sa môžeme baviť až sa stretneme o 50 rokov. Zatiaľ sa životnosť preukazuje len skúškami, simulovaním zmien podmienok, napr. pri škridle zmazovacími cyklami. 15 cyklov v Holandsku je asi 15 rokov, ale u nás to prebehne za jednu zimu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 tu ide o vyrovnavanie parcialnych tlakov plynov. To, ze kyslik v urcitom mnozstve difunduje cez plast je proste skutocnost, ktora je dokazana viacerymi studiami. Aky to ma konecny dosledok je ale uplne o niecom inom :). Co sa tyka zivotnosti HDPE rury sa pouzivaju uz dost dlho (samozrejme ne 100ky rokov ) na to aby boli aj nejake prakticke skusenosti. PEX je len vylepsena verzia HDPE. Ono keby sa pri PPR poctivo drziavali predpisy co sa tyka dilatacie , tak si myslim, zeby to aj monterov omrzelo :), predsa len ak sa nemylim, tak PPR ma skoro 5x taku tepelnu roztaznost ako ALPEX.
Odpovedať
Profilova fotka
tak sme zakúrili a jedna stena nám hneď zavlhla a teraz neviem, prečo...
Odpovedať
Profilova fotka
po týždňovom skúšobnom kúrení dnes ráno kotol kúril a zrazu sám od seba vypol...je to prietokový ohrievač junkers euroline, teplá voda ide, len kúrenie nie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?