Plastové rozvody kúrenia

Profilova fotka
Ahojte, kupovali sme s manzelkou dom, ktory uz stal a bol v stadiu holodom. Teda okna osadene, potery spravene, kurenie rozbehnute atd. Na nas bolo dokoncit si podlahy, vymalovat, zariadit, kuchyna atd... Podla projektu sme mali mat v dome plast-hlinikove rozvody kurenia, no v skutocnosti mame iba plastove. Na tuto skutocnost sme dosli hned ako sme zacali s dokoncovacimi pracami. Upozornili sme na to developera, ktory sa ohradil, ze "ved je to to iste"... Ked sme ich vyzvali na financnu kompenzaciu odmietli. Chcem to riesit sudnou cestou nakolko je to podla mojho nazoru podstatny rozdiel, ktory ma navyse stal zmenu pece. Tu sme chceli napojit na rozvody (teplovodnu), ale nakolko su plastove rozvody kurenari nam to nedoporucili :( a tak sme dali teplovzdusnu. Navyse tu mame este zopar nedostatkov, vacsinou kozmetickych... (poskriabane ramy okien, dvere, vonkajsie parapety atd.) Pravnik mi doporucil zohnat si cenovu ponuku na vymenu celych rozvodov a tuto sumu ziadat od developera... sudny poplatok je 6% z tej sumy, tak to nechcem prestrelit ani podhodnotit... Co by ste robili Vy na nasom mieste?
Odpovedať
1
2
@vovo hned sudny znalec v odbore stavebnictvo nic ine ani neskusaj nema to zmysel, daj si od neho porovnat projektovany stav so skutkovym
Odpovedať
Ak je tam PPR tak to vyhras ale otazka je ci developer nepreda sro neakemu bezdomovcovi a ty este prerobis aj 6%+ poplatok za pravnika
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som vám aj všetkým ostatným odporučil nekupovať rozostavaný dom ani si nedať stavať devleporterom a podobným ,k...om.
Odpovedať
nehádžme všetkých do jedného vreca, aj keď podstivci v tejto brandži sú skôr výnimky. Súdiť sa kvôli takejto veci pri súčasnej vymožiteľnosti práva bude asi beh na dlhé trate (jedine že máte kúpeného sudcu-prokurátora), ale páčilo by sa mi, keby bolo spravodlivosti učinené za dosť. Problém totiž nastal aj pri preberaní a odovzdaní predmetu kúpy. Treba mu spraviť aj patričnu reklamu.
Odpovedať
po právnej stránke ste v práve ale či sa toho práva v tomto štáte aj dovoláte to už je XY a to je že tých 6% ktoré by sa vám mali vrátiť vám nebude stačiť ani na právnikov ??
Odpovedať
Profilova fotka
Ake rury tam presne mas ? Pokial mas nejake pert s kyslikovou barierou, tak to nie je az taka katastrofa.
Odpovedať
@profistav jemu nemaju vratit 6%...
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo skôr by som povedal, že Vás dobehli kúrenári s pecou, tú stačilo pripojiť kovovými prípojkami, plastové potrubia splnia účel .
Odpovedať
@vovo: ako píše majkoj - Nepíšeš typ rúrok, ani či sú radiátory alebo podlahovka... Gabotherm, Rehau, Viessman a iní, malú na podlahovku rúrky len plastové a kľudne sa nimi dajú dopojiť aj radiátory, takže by som zatiaľ nepanikáril... A prečo zmena pece? A z akej na akú (typy pecí..)? Pri správnom nastavení-vyregulovaní a hlavne navrhnutí systému (zmiešavače, AN...) nie je problém so žiadnym "kúrením".
Odpovedať
Profilova fotka
Mame radiatory a rurky nemaju kyslikovu barieru... tou pecou je to preto tak, lebo tieto plastove smejdy neznesu na spojoch viac ako 90st. V dome mame plyn aj kotol Viessmann e ekvitermikou. Pec mala byt doplnok... Vyhodu mam v tom, ze developersku firmu vlastnia 3ja. Postavili 8 domov, ktore si objednal iny developer, ale na koniec od nich kupili iba 4. A preto si tie zvysne 4 prepisali majitela a seba... vzali uvery a rucili tymi domami za ne... Firma bola mlada a tak by na firmu uver asi nedostali... Teda my s manzelkou sme to kupili od fyzickej osoby -manzelou, co je vyhoda pre nas. Developerska firma stale existuje, stavia velke projekty v BA. Vsetky tieto nedostatky mame aj v preberacom protokole podpisane oboma stranami + dlhu konverzaciu cez maily... Mna skor zaujima, ze ako je to s tymi trubkami... Ci s tym budu v buducnosti problemy alebo co od toho vlastne cakat... Od toho sa odvija aj moja pripadna motivacia to tahat po sudoch (aj roky, mam cas) @jandj @slavoslav @majkoj @jan45 @dedo758
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros no my sme tu povodne chceli stavat, usetrili by sme kopu penazi. No cas nas tlacil... a nase manzelstvo by sa dokoncenia domu asi nedockalo
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo všetci ma budú mať za idiota, ale kyslíkovú bariéru neriešte, nepíšete aké plastové potrubie máte, žiadny systém neide trvale na 90st, prevádzka nepresahuje75st, mám staré PPR na radiatory a kúrim na 95st viac ako 10rokov, (pevné palivo) prvé sme montovali pred 20rokmi , dokonca na paru, to som ešte nevedel o čo ide, internet nebol.Ak narazíte (protistrana) na znalca, ktorý sa prikloní k môjmu názoru (oprie sa o údaje výrobcu a tie sú vždy nadnesené) , máte malú šancu. To môže trvať roky, budete bývať, vyhráte a staviteľ ponúkne, že celé kúrenie vyseká a prerobí.urobí z domu kôlničku. Uprace, ale tri týždne budete bývať na hoteli.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vovo v čase keď prišli na trh PPR-ky sa húfne prestali používať oceľové rozvody a dovolím si tvrdiť že až 85% rozvodov kúrenia a vody sa robilo z PPR, až po niekoľkých rokoch sa začalo rozširovať použitie kompozitov. Takže použitie plastových rozvodov je otestované časom (min. 10 rokov) a nepoznám prípady kde by nastali nejaké havarijné stavy, takže toho by som sa neobával. Ak sa obávate vysokých teplôt. nastavte si nižší teplotná spád, nech Vám to kúrenár preráta a navrhne na to systém.
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo ale ani ALPEX (plastohlinik) neznesie trvalo 90C a cim vyssia teplota (a tlak) tym mensia zivotnost. Mas tam teda PPR ? Skus tie rurky odfotit.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 @slavoslav Tak dufam, ze mate obaja pravdu a nebude to sposobovat problemy. Z viessmannu mame kotol nastaveny na max 72 stupnov, cize tam je to OK. Mna stve najma princip… ze sa to snazili zatajit a ked sa na to prislo, tvaria sa "no a co, ved to je jedno". Chcel som od nich financnu kompenzaciu (ide o princip). Vysku tej kompenzacie by som ponechal na nich. Ak by dali 500 EUR (poskodene dvere, ramy okien, parapety atd.), tak by bolo OK - no stve ma ten ich pristup, ze mate smolu. Uz nam nevolajte. A toto ma stve… + ked nam opravovali zatekajucu terasu a odkrylo sa to, tak som zistil. ze odpady z hornej kupelne a WC su vedene na fasade a zakryte iba polystyrenom, miesto toho, aby bol zasekany do tehly! A jedno z druhym ma nastval, ten ich pristup… preto to uz len z principu nenecham tak. @majkoj pokusim sa ich odfotit, aby to bolo citatelne...
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Ale stále sme sa nedopracovali či plast alebo PPR kurňa. Pokiaľ je tal iba PEX alebo PRT tak by som sa toho vonkoncom nebál. Ak je tam PPR tak to je už niečo iné. PPR nemá kyslíkovú bariéru, jemne sa vyplavuje pôsobením a kolovaním tzv vykurovacieho kalu v potrubí. Nieje to stály materiál. Videl som prípady kedy po 10tich rokoch boli niektoré ostré 90stupnové kolená tenké ako papier. Pritom PPR má stenu hrubú 5mm. Takže tvrdenie, že PPR je dobré na kúrenie u mňa neobstojí. A po ďalšie čo je veľmi dôležité. Tým, že sa ten plast vyplavuje a máte tam plynový kotol tak sa Vám bude napaľovať a škvariť na ten krásny výmenník od Viessmannu.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro Super, toto mi povedal aj kurenar :((( a to je presne to coho som sa bal… je to obycajny plas bez kyslikovej bariery :(. Ja sa to pokusim odfotit, aby to bolo jasne...
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo no skús odfotiť nech sme všetci v obraze.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 kotol na pevné palivo tu janko ale nehrozí napaľovanie zvyškov vyplaveného plastu na výmenník.
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo @nadro ak v systéme nie sú filtre a korozívne zvyšky abrazujú povrch kolien tak je chyba inde a nie v PPR, kyslíková bariéra je nezmysel, kyslík nemôže prestupovať cez povrch trubiek. V dobre urobenom systéme pri kombinácii mosadzných a plastových tvaroviek po prepláchnutí a napustení dobrým médiom nemôžu byť pevné súčiastky, hladký povrch PPR neumožňuje usadzovanie a prichytávanie. Ale keď sa podarí kúrenárovi skombinovať pozink, meď prípadne oceľ, to je už iné kafé.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 mikročiastočky kyslíka prestupujú do systému aj cez oceľové telesá nietobože cez PPR. Dá sa tomu troška pomôcť aplikovaním K375 od Giacomini. Roztok vytvorí jemný film na stenách potrubí a radiátorov a ten zamedzuje takému vstupu kyslíka do systému.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro takže jemný film z elastického materiálu má väčší odpor ako oceľová stena? Toto nie je fórum na vedecké dišputy, ale fyzikálne zákony sa nedajú obchádzať. Molekula kyslíka je oveľa väčšia ako medzery medzi atómami ocele ale aj molekulami PPR. Kyslík sa môže do vykurovacej sústavy dostať len vodou, preto sa inštalujú odlučovače, ktoré vírením v obmedzenom priestore odlučujú vzduch rozpustený vo vode.
Odpovedať
@jan45 @nadro @vovo ak neberieme do uvahy kyslikovu barieru tak sa dostava do popredia dlzkova roztaznost pouziteho materialu ktora je pri PPR strasne moooooooc velka oproti ALPEX a pod. Zaliatie prechodov chybajuce kompenzacie a nasledne trenie o beton pripadne o plechovu prichytku .... a je problem. Dalsia vec je aka hrubka steny bola pouzita. Na to bude treba vestecku gulu lebo co je pod betonom sa uz nedozvies.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ved to, ze fyzika nepusti a cez obycajny PP kyslik difunduje. Ci to nieco sposobi nechajme bokom :)
Odpovedať
Profilova fotka
Pripajam slubene fotografie, neviem ci to z toho rozlustite… @jandj @slavoslav @majkoj @jan45 @dedo758 @nadro
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo katastrofa je to PPR. Toto by som jednoznačne reklamoval.
Odpovedať
@vovo Takéto kúrenie sa robilo pred 15rokmi nechal by som ich prerobiť cele kúrenie na vlastne náklady aby sa naučili robiť poctivo.
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo no zial je to PPR, ale neviem ci s tym nieco narobis, jedine ich dokopat ku kompenzacii, ale ak v zmluve nie je niekde vyslovene spomenuty PEX material, nevidim sancu.
Odpovedať
Profilova fotka
@medtop takto sa ani pred 15-tymi rokmi nemalo robiť kúrenie, len niektorí chytráci si chceli všetko uľahčiť tak to tak začali a ono to potom zľudovelo. Klasický šedý PPR nie je vhodný na ÚK. Teraz v decembri prišla Plastika s novinkou bielej PPR rúrky aj fitingov, kde sa troška snažili odstrániť difúziu kyslíka a tak isto aj vyplavovanie plastu. Hliníkovou fóliu roztiažnosť materiálu a jeho tvarovú stálosť, ale za mňa jednoznačne nie.
Odpovedať
@nadro To máš. pravdu ale videl som aj horšie veci zPPR tak nap:podlahovku katastrofa už si stým robil ja ostavám pri AL/PEX
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?