Peletovy kotol, akumulacna nadoba, TUV... rady a skusenosti.

Dobry den, stojime pred dilemov, planujeme kupu peletoveho kotla s napojenim na podlahove vykurovanie, cize k tomu patri aj AN (planujeme 800L). Otazka znie, ako ohrievat TUV mimo topneho obdobia? Kupit samostatny bojler alebo TUV riesit vnorenym zasobnikom v AN? Osobne sa priklanam k rieseniu bojler a AN samostatne (nepotrebujem vykurovat celu AN), lenze ako to riadit? Da sa nastavit priorita ohrevu TUV ako prva? Tym padom mimo sezenu by sa ohrieval len bojler nakolko vetva s AN by bola uzavreta. Bojler o velkosti cca 200L. Nestartoval by kotol prilis casto a na kratke intervaly? Nedosiahli by sme tym padom efekt ako pri zapojeni bez AN? Dakujem vsetkym za cenne rady a skusenosti.
Odpovedať
@msm2015 Podľa diskusií, ktoré tu už prebiehali usudzujem, že kotol na pelety vie isť aj v efektívnom útlme. Z toho dôvodu by som doporučil menšiu AN (500 l) so zabudovaným zásobníkom TUV. Totiž AN má aj svoje straty a jej aké také opodstatnenie vidím (okrem v lepšej regulácie teploty kotol - podlahové kúrenie) práve vo využití pre ohrev TUV. V lete takto zabudovaný bojler vydrží štyri a viac dní.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 stlmený režim nie je efektívny režim, to nie je plyn, kde otvorením ventilu ide plný výkon a plameň zapáli piezo. Stále je výhodnejšie ppre životnosť, zanášanie , ísť na plný výkon a akumulovať, nádrž len väčšiu.
Odpovedať
@jan45 cize nahrievat celu AN nie je az tak nakladne mimo vykurovacej sezony? Chapem ze AN pocas teplejsich dni a bez podlahovky nevychladne az tak rychlo ako v "normalnej" prevadzke. Co sa tyka AN ja tam vacsiu nez 800L nemozem dat z priestorovych a "statickych" pohladov.
Odpovedať
@msm2015 doporucujem AN aspon tých 800L ked sa viac nedá a obojživelný boiler na TUV . riadiť to v pohode uriadite aj týmto http://www.thermo-control.cz/sk/salus... výstupné čerpadlo na vykurovanie podlahovky cez zmiešavač môžete ovládať obyčajným termostatom z izby napojeným na toto čerpadlo a ked Vám dojdu pelety zastrčíte vidlicu do štekra a krasne ohrejete vodu Elektrinou
Odpovedať
Profilova fotka
@msm2015 sú vnorené ohrievače a dosková, ktoré sú mimo nádrže,
Odpovedať
@msm2015 Ja som to riesil nadrzou 1000L s prietokovym ohrevom TUV. Mal som z toho trosku obavy, ale v praxi to funguje paradne, mam o jednu nadobu menej, jednoduchsia regulacia a zivotnost urcite vacsia ako vnoreny bojler v nadrzi, navyse vymennik sa da vymenit, vnoreny bojler nie. Pri odbere len teplej vody vydrzi voda v nadrzi niekolko dni az tyzden, takze zvysenych nakladov sa netreba bat. Ja mam kotol na tuhe palivo, kvoli pohodliu idem do nadrze pripojit aj solarne panely, keby mam peletkovy automaticky kotol (a neboli by dotovane), tak to ani neriesim...
Odpovedať
@paloleky Tiez mam prietokovy ohrevTUV len mam 500L nadobu,vacsia by nepresla cez dvere,v lete TUV dobija solar, oktober novembri zapalim automat a vypinam ho marec,april,zavisi od slniecka ako hreje. V zime nula bodov solar,uplne minimum .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?