Peletové kotle

Mate skusenosti z peletovimy kotlamy?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@kika30 co potrebujete vediet
Odpovedať
Mame mensi rodinny dom s podkrovim , na prizemy chceme mat podlahove kurenie, na poschodi radiatory,nechceme plynove kurenie pretoze by nas to vyslo dost draho , museli by sme robit pretlacku pod cestu, tak sme sa rohodli pre peletovy kotol.Respektive najskor sme chceli kotol na drevo s nadstavcom na pelety ale od toho nas odhovorili ze ten kotol nema potom taku ucinost , tak teraz sme na tom tak, ze bude iba peletovy.Nas problem je v tom ze nemame pivnicu iba kotolnu , tak by sme chceli najst nejaky kotol mensich rozmerov aby sa nam mestil do tej kotolne ,nasli sme zatial len jeden co by sa nam pozdaval MCZ peletovy kotol ale potrebujeme poradit aj nejakeho ineho vyrobcu alebo predajcu.A taktiez sa chceme spytat ze ak niekto peletovy kotol ma ci je s nim spokojny a ake ma naklady ?Peletove kotle su drahsie tak nemame vela ludi z okolia co by ho mali a maju s nim skusenosti, tak preto sa pytame na nazor .
Odpovedať
Prečo chcete pelety? Nemáte plyn? Nepočuli ste o tepelnom čerpadle? Alebo o polystyréne?
Odpovedať
@kika30 Peletovy kotol alebo nejaky iny kotol na drevo sa da zapojit priamo na podlahovku ? Pokial viem tak do podlahy by nemalo ist viac ako 40C a to znamena, ze budete musiet kupit este akumulacnu nadrz a zapojit cez nu. Len si to poriadne prepocitajte, aby vas to nakoniec nevyslo drahsie ako ten plyn ...
Odpovedať
Profilova fotka
@kika30 Podlahové kúrenie cez peletizačný kotol je dobré riešenie len ak bude medzičlánkom akumulačná nádoba. Na niekoľko zakúrení na menovitom plnom výkone dosiahnete najvyššiu možnú účinnosť kotla, nabijete akumulačnú nádobu a podľa veľkosti odberu využívate teplo z akumulačnej nádrže niekoľko dní. Pokiaľ tam akumulačnú nádobu nedáte, dôjde k častým zopnutiam horáka kotla pretože rýchlo vyhreje sústavu a vypne. Budete nahrievať malý objem média, pretože budete domiešavať vysokú teplotu vody cca.80-90 st.C do naakumulovaného nízkoteplotného systému do 50 st.C. Kotol bude mať veľký počet prevádzkových štartov s nízkou účinnosťou kotla, a taktiež bude kotol chladnúť v prevádzkovej pohotovosti. To všetko sa premietne do spotreby peliet a životnosti a správnej prevádzkovej funkčnosti kotla. Pokiaľ chcete spojiť nízkoteplotný a klasický teplovodný systém urobte to len cez akumulačnú nádobu. Pokiaľ hľadáte peletizačný kotol, tak sú aj také kde v prípade potreby môžte kúriť aj kusovým drevom. Napr.http://atmos.cz/czech/kotle-004
Odpovedať
@kika30 Ahoj Kika kúrenie peletovým kotlom do podlahovky nie je problem, ale musis vybrat spravny kotol tak aby vedel modulovat svoj výkon povedzme 4-14kW(tak isto vie modulovat výkon aj plynak) tak to mam spravené vela ludí. V takomto pripade nieje potrebna ani akumulacna nadrz. Za kotol sa jednoducho umiestni cerpadlova skupina s trojcestným ventilom ktora bude namiesavat vodu vychadzajucu z kotla(min.60C) s vodou prichadzajucou zo systemu na pozadovanu hodnotu-40C. Akumulacna nadoba je nevyhnutna v prípade, ze ide o vacsi výkon kotla a nevie dostatocne modulovat svoj výkon.
Odpovedať
Profilova fotka
@koto_a z peletizačného kotla nepôjde nižšia teplota vody ako 80-90 st.C, kvôli ochrane spiatočky do kotla na úrovni 68 st.C. Takže o to sa postará dajme tomu Laddomat. Výrobca dáva záruky na kotol len v prípade splnenia jeho podmienok. Pokiaľ modulujete výkon peletizačný kotol stráca svojú účinnosť a to ide do spotreby peliet. Predpokladám že pri Vami popísanom použití nemajú ochranu teploty spiatočky a peháňajú to priamo cez kotlovú jednotku na nižších teplotách, resp.túto ochranu majú ale majú veľký počet prevádzkových štartov. Elektrický horák pri nábehu má spotrebu cez 500 W. Každý výrobca jednotiek na tuhé palivo s kombinácii s podlahovým vykurovaním vyslovene doporučuje akumulačnú nádrž. malý počet prevádzkových štartov na menovitom výkone pri najvyššej účinnosti na 3-4 zakúrenia akumulácia zásobníka, a podľa veľkosti sústavy sú 2 dni pokoj.
Odpovedať
Idem sa opýtať čo by sa stalo ak by som kúril peletovým kotlom na 45-47 stupňov. Kotol je liatinový 5 článkový a volá sa EKOPELLET 25kW a taká teplota my teraz vyhovuje do liatinových radiátorov a aj spotreba peliet nie je veľká-20 kg.na deň.Tento mesiac vyjde asi na 100 eur kúrenie- pelety boli kúpené po 167 eur za tonu.Doteraz sme kúrili elektrikou- spotreba 21000kw. ročne. Kotol sa zapína od 13 do 21 hodiny a potom ráno od 4 do 7 hodiny a teplota v izbách sa drží približne na 22 stupňoch- kvôli malému dieťaťu (nerada spí zakrytá). Dajte vedieť ako by bolo výhodnejšie- šetrnejšie kúriť- vyskúšam
Odpovedať
chcela by som sa spýtať, či kotol značky vaillant ecotec plus vu int 246/3-5 je vhodný do menšieho rodinného 2podlažného domu pri podlahovom kúrení na prízemí a radiatormi na poschodí. V projekte je kotol megalis gls 24(geminox) s výkonom 8,0 - 24, 0 kW, pretože som dostala celkom fajn ponuku naň aj s ohrevom vaillant vihr 120/5, vopred ďakujem za každú radu
Odpovedať
Profilova fotka
@lucy31 ťažko povedať. všetko to závisí od toho ako je systém navrhnutý. prečo neriešite v celom dome podlahovku ? Ten spodný výkon sa mi nezdá, aká je plocha domu a izolačná skladba domu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lucy31 treba si aj zistiť či mate na vaillant kotol v okolí servisného technika.A ako píše pán Kollar treba sa pozrieť na ten spodný výkon Vaillant pri 40/30°C 9,4-26kW tých 9,4 je dosť veľa ideálne je 3-5kW ale to sa nedá takto prerátať.
Odpovedať
stavame rod. dom z Euroline Klasik 103
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kika30 skus pozriet Ferolli kotle, vykon 28-37Kw, cena cca 2200 a mas tam možnost kurenia aj peletami aj drevom.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucy31 čo som si pozrel ten dom, tak by som celkom jednoznačne osadil všade podlahovku. Načo to rozbíjať na dve zóny. úplne Vám potom stačí kondenzačný kotol, s jedným výstupom a teplotným spádom 40/30. nechápem ako niekto môže osadiť takto predimenzovaný kotol do úžitkovej plochy 114 m2 pri nízkoenergetickom dome. a druhá vec je že ten projektovaný kotol je klasický nástenný nekondenzačný kotol. nepochopím pri nízkoteplotnom systéme nevyužívať kondenzáciu spalín a pridať zase čerpanie cez rozdeľovač pre podlahovku. ten druhý kotol je už lepší kedže je kondenzačný, ale taktiež máte na to napočítané teplovýmenné plochy radiátorov? Pokiaľ ich máte malé pôjdete na vyššiu teplotu média a tým na nižšiu úroveň kondenzácie.
Odpovedať
presne ako pise maros_kollar - pokial peletizacny kotol treba k nemu davat akumulacku.idealne je to 500l pokial je alo miesta min. 300l vyrovnavaciu nadrz.tato nadoba setri kotol pred cyklovanim,ide na plny vykon a tym setri aj palivo.ferroli mam doma,ale su aj iné kvalitne kotly na pelety resp. pelety/drevo. vseobecne pri kotloch na tuhe palivo je treba brat do uvahy ,ze zakaznik nekupuje len kotol ale treba pocitat aj s ostatnymi nakladmi na sustatu a teda - akumulacnu nadrz,laddomat (alebo mix so zmiesavacom,pripadne termoventil s termostatickoi patronou),regulacia,bytovy termostat a pod.toto su len zaklady a pokial clovek neda na ochranu spiatocky laddomat alebo ventil,do kotla sa tym padom vracia studena voda,kotol kondenzuje,rosi sa a zivotnost kotla je v cudu...
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar @adam1605 ahojte, chcem sa opytat Vas skusenych.. rekonstruujem st. rod. dom ..chcem peletove kurenie kotlom bud Defro Duo 15, alebo Attack 30 pellet.. su to automaticke kotle s malou narocnostou na udrzbu.. kurenie bude radiatorove, spolu asi 7-8 radiatorov v dome..kotol bude v drevarke na konci pozdlzneho domu kde je miesta dost len je trocha daleko.. uvazoval som o tej akumulacke s 500lt nadrzou... ide o to ze uz dvaja kurenari co mi boli robit ponuky na kurenie mi tu akumulacku chcu vyhovorit.. bojler bude taky kam viem dat UK, elektriku a aj solar, ale ten bude dopojeny az casom(myslim ten solar) .. + jeden 120lt bojler v kupelni .co si myslite? mam trvat na akumulacke alebo by to boli naozaj zbytocne peniaze? v ramci potrubi bude aj rurka + cerpadlo ktore ma za ulohu ze mi pojde tepla voda hned..nespomeniem si na to slovo.. dakujem za nazory
Odpovedať
Profilova fotka
@colliers načo to rozbíjať a oddeľovať, treba použiť akumulačku s vnoreným zásobníkom teplej vody. Všetko v jednej akumulačke. Spolu s prípravou na špirálu pre solárne kolektory. i s prírubou pre elektrošpirálu. http://www.dzd.cz/images/download/vyv... tú akumulačku osaďte určite, je to pri kotli na tuhé palivo veľmi dôležité, pretože kotol pracuje na menovitom výkone pri najvyššej účinnosti. objem akumulačky podľa tepelnej straty domu a v súlade s optimálnou dobou dobíjacích intervalov podľa nárokov. pýtajte si racionálne zdôvodnenie, kedže pri tuhom palive považujem akumulačnú nádobu za nevyhnutnosť pre pohodlnú a optimálnu prevádzku. dobre zaizolujte akumulačnú nádobu, predávajú sa aj presne na mieru izolačné kapsy.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar cize v zime ked sa bude kurit pojde tepla voda ohrievana peletovym kotlom, v lete ked bude solar tak bude ohrievana solarom a cez prechodne obdobia moze byt vykurovana bud peletovym kotlom alebo elektrikov? chapem to asi spravne,ze? a to Nado v2 by bolo na vsetko, ano? inac Tí kurenari mi potvrdili ze ku kotlom na drevo je vhodna akumulacka, ale vraj nie k peletovym kotlom... na fore MS nie som dlho, ale v mnohych temach tu sa ta akumulacka odporuca..preto som im aj navrhol ze by som ju chcel..a ta cena nie je az tak vysoka ked si pomyslim ze to bude vsetko v jednom ..chcem to co najjednoduchsie ..
Odpovedať
@colliers v podstate nemam k tomu co dodat,vsetko uz napisal maros_kollar.akumulacka nie je na srandu.v nemecku oficialne nikto nezapoji kotol na tuhe palivo bez akumulacnej nadoby alebo bez ochrany spiatocky.urcite ale akumulacku dajte.presne ako kolega pise-vnoreny zasobnik na TUV a mate vsetko vyriesene , netreba zvlast este kupovat dalsi kombinovany ohrievac.vsetko v jednom a mate aj TUV,aj solar,aj akumulacku v jednej nadobe.myslim,ze tym aj usetrite kopec penazi.
Odpovedať
@colliers este jednu vec som zabudol- defro by som si domov nedal ani keby som ho mal zadarmo...bol som vo fabrike v polsku a videl som ,,majstrov" ako ich zvaraju rucne.radsej by som vybral inu znacku.
Odpovedať
Profilova fotka
Defro mi ponukli v obchode.. este nie som uplne rozhodnuty.. ten Attack 30 pellet automatic sa mi paci viac, ale kym mi kurenari urobia rurky tak mozno najdem aj nieco ine.. ako sa vola ta rurka co sluzi na to aby tepla voda isla stale aj z vacsej vzdialenosti? cyklacna? a dakujem Vam za odpovede ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@colliers cirkulačné potrubie...
Odpovedať
Profilova fotka
ano cirkulacne som myslel :-) dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@colliers vo vykurovacom období nabijete nádrž na 90 st.C. a využívate z nej teplo pre ÚK i TV. Na výstup teplej vody dáte termostatický zmiešavací ventil a napojíte na studenú vodu. V letnom období budete dobíjať celý objem na nižšiu teplotu využitím soláru alebo elektroohrevom resp.použijete peletizačný kotol je to na Vás. na výstupe do ÚK dáte zmiešavaciu skupinu s napojením na tú istú reguláciu. veľmi pekne to má poriešený Atmos, kde sa dá napojiť solárna skupina, laddomat, zmiešavacia skupina(myslím že ich zvládne dve), snímanie teploty v kotli, izbový regulátor, snímanie teploty v AKU nádobe, vonkajší snímač na jeden centrálny regulátor. Celý systém si tak riadi jeden centrálny regulátor. http://atmos.cz/czech/images/ekviterm...
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar @adam1605 mam nacenene kurenie komplet kotolna, radiatory, rury, bojler, ventily proste komplet cely dom za cenu 6500e kotol je Defro Duo.. je to primerana cena? ponuku mozem poslat do IP.. co Vy na to?
Odpovedať
Profilova fotka
ak by som daval vyssie spominanu akumulacku Nado v2 , nie je mi tam ten solarny zasobnik zbytocny??
Odpovedať
@colliers poprosím tu CP do IP.co sa týka tej schémy je ok , akurát pokial by bola kumulačka s vnoreným zásobníkom TUV tým pádom by sa solárny ohrievac mohol vypusit.tzn. ze v akumulacke by boli dva ,,hady" jeden na solar a druhy na ohrev z kotla.+el.spirala.
Odpovedať
@colliers vo vasom pripade by som zvolil tuto nadrz http://www.attack.sk/?run=produkt&id=...
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar @adam1605 co si myslite o tomto sposobe pripravy TUV .. to mi poslali z jedneho ener. centra : akumulačná nádrž AS 500 (s jedným hadom pre solár) s izoláciou.............625 EUR s DPH bojler smaltovaný 220 l (s dvoma hadmi pre solár a pre kúrenársku vodu) s izoláciou...................669 EUR s DPH (táto kombinácia je energeticky výhodnejšia ako keby dáte bojler v bojleri HRS 800/175 l..........1259 EUR s DPH) netreba nahrievat cely 800/175 l bojler... :-S
Odpovedať
ako da sa aj tak.ak mas dost miesta a je ti to lepsie da sa aj tak.treba tam ale o to viac materialu,gulaky,mixy ... ja yb som dal len tu akumulacku.uz len kvoli jednoduchosti montaze a usetrenia miesta.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?