Palubovka alebo podlahové kúrenie?

Profilova fotka
ahojte, rozhodujeme staviame bungalov a rozhodujeme sa medzi podlahovym kurenim a palubovkou...manzel je za kurenie( a tym padom laminat), ja za drevo. Mte niekto skusenosti s tym, ci je palubovka dostatocne "tepla" bosou nohou v zime, pri beznej teplote v dome, alebo aku mate skusenost s podlah.kurenim-myslim, ak niekto natrafil na negativa...Urcite sa budeme inspirovat vasimi skusenostami, radami a postrehmi.vdaka ;-)
Odpovedať
@kaiak Myslíte drevenú palubovku hr. 2 cm? Alebo drevené parkety? Pri tom druhom podlahovka v pohode môže byť.
Odpovedať
Profilova fotka
mna by to tiez zaujimalo... dlazkoviza 2,8cm...
Odpovedať
@andy03 To by som nedávala, predsa len, 2,8 cm dreva má už veľký odpor prestupu tepla...
Odpovedať
Profilova fotka
@andy03 , @blacksr ide o to, ze ci je lepsie dat podlahove kurenie s laminatom al. drev. parketami to je jedno(kedze ide aj o cenu, bol by to u nas laminat) alebo na podl. kurenie zabudnut a dat iba palubovku klasicku hrubu...no a ze ci to bude stacit....Boli sme u znamych, mali bez podl. kurenia ale iba tenku drevenu podlahu a bola dobra kosa odspodu..a ci niekto nevie, ci je tak taha aj ked je palubovka
Odpovedať
@kaiak Tu hrá úlohu predovšetkým tepelná izolácia podlahy. Ak dáte do podlahy napr. 15 cm EPS, bude v dome teplota vo vertikálnom smere rozložená rovnomerne a nebude na nohy ťahať. Viem, čo to je - bývam v nezateplenom dome, kde pri podlahe máme 18°C, vo výške 120 cm 21°C a pod stropom 23°C. A ráno vstávame do teplôt o 1°C nižších... Druhá vec je pocit tepla, daný tepelnou vodivosťou materiálu. Uvažujme, že nie je podlahovka, ale radiátory a podlaha má hrubú vrstvu EPS. Podlaha s laminátom bude na dotyk studenejšia než drevená. Prečo? Lebo laminát má väčšiu tepelnú vodivosť (ktorú vyzdvihujeme pri podlahovke, keď lamino porovnávame s drevom) a tak z nášho tela odchádza naše telesné teplo rýchlejšie, ako pri dotyku s drevom, ktoré prestupu tepla kladie väčší odpor, keďže má menšiu tepelnú vodivosť. Nie je problém vyskúšať si to. Jednou nohou sa postaviť na jeden materiál, druhou na druhý. Ja som takto kedysi porovnávala lamino a PVC. Takže, ak dáte do podlahy veľa izolácie, môžu byť radiátory a drevená podlaha a bude to komfortné.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr fiiiiiha.. no my mame rosty pod dlzkovicu iba 7 cm a dlzkovica ma 2,8 cm - dubova..asi dost mala izolacia :-S
Odpovedať
@andy03 No, drevo nie je izolant v pravom slova zmysle. Tepelná vodivosť (veličina lambda) je podobná ako u ytongu - okolo 0,12 W/mK. Izolanty ako sklená či miner. vlna alebo EPS majú hodnotu lambdy pod 0,04! Aby som to vymákla nejak jasnejšie... tak drevená podlaha hr. 3 cm bez použitia "ozajstnej" izolácie izoluje slabo vzhľadom na úniky tepla a pohodu od nôh. Ale zas drevo hr. 3 cm ako povrch podlahy, pod ktorým má byť podlahovka, je už celkom slušne izolujúce vzhľadom na nábeh podlahovky a pružnosť. Určite ak niekto chce podlahovku s takto hrubým drevom, mal by si to nechať prerátať a nadimenzovať teplotu vody a hustotu rúrok. Ale ja by som neodporúčala do toho ísť. Bolo by fajn, keby niekto napísal "mám to, skladba je takáto, som / nie som spokojný".
Odpovedať
@blacksr opravujem malú nepresnosť - tepelná vodivosť je veličina, lambda je jej značka, W/(mK) je jej jednotka
Odpovedať
My mame klasicku palubovku 3cm hrubku, 10 cm polystyren. Nemame podlahove kurenie, ja som ho nechcela.. Nelutujem zatial, drevo je velmi prijemne, nemam pocit chladu, ako napr. v bytoch na laminate.. Momentalne uz byvame, mame dost kosu (17-18 stupnov), lebo kurime len v krbe, ale vobec nemam pocit chladu od podlahy. Viem porovnat s palubovkou v starom zle odizovolanom dome - teplota v miestnosti 21 stupnov, ale od noh chlad..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kaiak ahoj, ako ste sa nakoniec rozhodli? Prave som nadabila na tuto diskusiu a my sa tiez nevieme rozhodnut, :-S ci palubovka alebo podlahove kurenie. Aj cenovo sa to tazko porovnava a este aj to ze mne sa fakt paci palubovka, ale bojim sa, aby sme v zime nemali od noh zimu. Dali ste nakoniec palubku? Mate tepelnu pohodu? Dakujem ti za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
ja mám podlahové kurenie a laminatovu podlahu(alebo niečo také podstatné je že to nie je z dreva ale umelé)a veľmi dobre to podlahové kurenie prehreje má to 7 mm hrubku a podlaha skoro horuca, aspoň to je tak cítiť bosou nohou.
Odpovedať
@jozef6363 palubovka je vsak nieco ine a to podstatne. Plavacku nechcem v ziadnom pripade. Idem len do dreva, ale su samozrejme plavacky aj z dreva, ale najradsej by sme aj tak sli do palubky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nechcel som Ťa presvečiť len som napísal aké mám doterajšie skusenosti. Nie som zainteresované v drevopriemyslu ale mám doma drevenu kaďu na kupanie (hrubka4 cm)a keď vodu v tom zohrejem na 40 stupňa a vonku je mínus 10-14 stupňov tak na druhý deň večer ešte mám 36-37 stupňovu vodu v kade to znamená že keď budeš mať podlahové kurenie a original drevené parkety alebo hoci čo z dreva nebude to učinné lebo drevo mimoriadne izoluje(určite su tu aj odborníci na tuto temu ja rozmýšlam len ako laik)
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme dávať podlahové kúrenie len tam kde dlažbu (chodby, kúpelňa, kuchyňa). Do izieb pôjdu radiátory.
Odpovedať
Profilova fotka
@zzuzzik dali sme podlahove-a poter sme zalievali este pred zimou,len sme este nekurili...Mne sa tiez velmi paci drevo, palubovka, ale nakoniec dame pekny laminat...(utecha! :) ) Rozhodli sme sa aj preto, ze ked sme boli u kamosky v bungalove s rekuperaciou, bola mi od zeme dost kosa a chodila som sa zohrievat k nim na rurky do kupelne :) a pritom maju nizkoenergetak, v podlahe 20cme polystyrenu a drevenu dubovu podlahu...Tak len dufam, ze nam to bude kurit aspon :)
Odpovedať
@kaiak fuuuha tak to si ma nepotesila, ale aj tak velmi pekne dakujem. Ved prave, my mame dokonca aj vysoke stropy a bojim sa, ze aj ked budu radiatory zerave, ze tam budeme mat zimu, predsa len 4 metre je dost vysoko este aj detska maju v izbach vysoke stropy. Asi predsa len pojdeme do podlahoveho kurenia tiez, myslim, ze je to energeticky efektivnejsie. Aj ked tu na juhu budeme skor zapasit v lete s horucavami ale tie mi az tak nevadia :-D Skoda taka krasna palubovka to je nieco nenormalne uzasne, no uvidime ako sa to nakoniec vyriesi.
Odpovedať
@zzuzzik zvaz aj to, ako budete kurit, pretoze my mame aj podlahove kurenie, ale podlahovka je na pocit nie vzdy tepla, pretoze voda do nej ide max 40 stupnova! A to ide len pri ozaj takej zime, aka bola pred tyzdnom. Inak je ta podlahovka na pocit vobec nie tepla. My mame kuchynu spojenu s obyvackou, v kuchyni je dlazba s podlahovkou, v obyvke je drevo. Pocitovy rozidel takmer ziadny. Jediny rozdiel citim na dlazbe v spajzi, kde nie je podlahovka, tam je pocit chladu dost znacny. Ale inak je to jedno.. Mat podlahove kurenie neznamena, ze mozem behat bosa po dlazke, lebo citim teplo. To je omyl.. Ak sa ti pacia palubovky, vobec by som nevahala. My ich mame skoro v celom dome a su ozaj uzasne, nemenila by som..
Odpovedať
@kaiak drevene parkety su podobne palubovke a ked sa nalepia maju urcite lepsi prestup tepla ako laminat. Ja tiez necitim velky rozdiel v teplote podlahy medzi drev.parketami lepenymi a dlazbou. @jozef6363 4cm a 1-1,5cm je rozdiel a ked sa drevo nalepi ma dobry prestup tepla, samozrejme zalezi aj od druhu dreva a jeho hustoty.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi mne nejde o to, aby som mala pod nohami vyslovene pocit tepla, ale aby som nemala vyslovene pocit zimy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ukecam manzela? do kelu... :)))))
Odpovedať
@kaiak ved tak potom nie je co riesit.. Napr. teraz som pozerala, kotol pustal 28 stupnovu vodu, pocit na podlahovke je rovnaky, ako na dreve.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi no teraz ked citam tieto prispevky zvazujem............panovali sme podlahovku do obyvky,kuchyne, chodieb,aj wc.v izbach mame natiahnute kurenie uz na radiarory.vedeli sme ze podlahovka je nakladnejsia ale zvazujeme lebo mame strop vo vyske3,8m....ci by nebolo lepsie dat infapanely adrevanu podlahu...popripade radiatory
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?