Zónová regulácia podlahového kúrenia - ako na to?

Prerábam starší dom a budem mať podlahové teplovodné kúrenie. Chcel by som, aby sa dala regulovať teplota zvlášť napr. v obývačke, v detskej izbe, v spálni. Viem, že podlahové kúrenie má dlhší nábeh, ale nejaká tá regulácia sa vždy hodí. Ako sa robí taká regulácia čo najľahšie a podľa možnosti aj čo najlacnejšie? Som úplný laik, tak budem vďačný za každý názor.
Odpovedať
1
2
6
@116ivan Áno, dá sa to. Ja to mám tiež tak. Regulujem kúpeľne, všetky izby okrem technickej a chodieb. Hlavný termostat mám v obývačke, ale asi aj tam dám lokálny, lebo keď sa obývačka zohreje od slnka, tak sa kúrenie vypne a nekúri sa nikde, aj keď je teplota nižšia, ako je nastavená. Ale ak to chceš, tak musíš z každej miestnosti, ktorú chceš regulovať pripraviť vedenie - kábel - trojžilu do rozdeľovača. To ti spraví elektrikár v rámci elektroništalácie, alebo aj ty. Kľúčovým je termostat. Existujú manuálne, digitálne obyčajné, digitálne programovateľné. Tie digitálne stoja cca 40-50 €. Ja som kúpil na eBayi za 17 €/ks - viď obrázok. V rozvodnej skrini potom vymeníš tie ručne ovládané hlavice za elektrické termohlavice a pripojíš ich k termostatom Len nesmieš popliesť, ktorý kam vedie. Hlavice som kúpil značky Salus. Potrebujem to ešte celé naprogramovať, ale asi až na jeseň, keď sa začne vykurovacia sezóna.
Odpovedať
@chrobak7 skoro dobre len ten termostat v obyvacke treba vyhodit. Je nadradeny a nema zonovka zmysel. Jedine ak ho nastavite na 28C a naprogramujete pre kotol ako týždenný termostat. Ale aj to iba a to kotol v regulacii nema.
Odpovedať
@chrobak7 Pekne si to napísal. Koľko to celé asi tak môže stáť? Podlahové kúrenie mi bude robiť jedna firma a tá mi nacenila zónovú reguláciu na 1100Eur, tak neviem či je to normálne alebo je to aj dosť. Nacenili mi nejakú reguláciu cez wifi.
Odpovedať
@116ivan Tak do zónovej regulácie sa dá naceniť čokoľvek. Je tiež rozdiel, či ti dajú iba jednoduchú zónovú reguláciu, alebo centrálne riadenú. Tá cez WiFi bude ešte drahšia, lebo musí mať aj nejaký sieťový modul. Cenu si vieš vypočítať aj sám. Mňa to stálo nasledovne: - cena kabeláže - neviem presne vyčísliť, lebo to bolo v rámci elektricej siete, ale tipujem, že za 200 by to niekto spravil - termostat 6x 17 = 102 € - hlavica Salus (http://www.kurenie-solar.sk/kurenie-s...) 6x15 € = 90 € Takže taká jednoduchá regulácia sa dá zmáknuť už za nejakých 400 - 500 €. Ale musím ešte dokúpiť 3 termoventily a 1 termostat na diaľkové, lebo tú obývačku musím tiež regulovať. Kúrenár ma presviedčal, že nie, ale v praxi zisťujem, že som nemal dať na jeho slová. Ak mi do obývačky zasvieti slnko, tak sa zohreje skôr, ako ostatné miestnosti a kúrenie sa vypne komplet celé, lebo hlavný termostat je v obývačke a ten ovláda kotol. Takže musím ešte obývačku regulovať, aby trubky sa vypli skôr, ako sa dosiahne maximálne nastavená teplota. Toto je nevýhoda toho decentrálneho ovládania. Centrálne je lepšie v tom, že kotol sa zapne, ak z ktoréhokoľvek termostatu príde umpulz na otvorenie ventilu. Teda kotol sa zapne, keď v ktorejkoľvek miestnosti poklesne teplota. Ale to je investícia navyše - nejaký centrálny ovládač stojí aj cez 200 €: http://ok-levne.cz/salus-kl10rf.html?... Možno teba nacenili také niečo.
Odpovedať
Dík za info
Odpovedať
Profilova fotka
@116ivan vyhodené peniaze, teplota sa dá nastaviť na rozdelovači, podlahovka nie je na skokové menenie teploty a miestnosti nie sú navzájom izolované, takže sa ovplyvňujú.
Odpovedať
@jan45 precitajte si, to co pisal @chrobak7 a potom robte zavery. Urcite to nie su vyhodene peniaze. Rovnako do zonovej regulacie idem aj ja. Presne z rovnakeho dovodu, ako @chrobak7...
Odpovedať
@jan45 Teplota sa nedá nastaviť na rozdeľovači. Tam sa dá nastaviť jedine prietok. A prietok nezaručí požadovanú teplotu v danej miestnosti. V dome mám 4 izby a 2 kúpeľne samostatne regulované. Neide mi o to, aby som v priebehu dňa 5x menil teplotu v miestnosti. Ale napr. v hosťovskej nepotrebujem vykurovať na komfortnú teplotu, tam mi stačí mať menej (mám nastavené teraz 21 st.). Vedľajšia izba má 1 stupeň viac a kúpeľne sú nastavené na takmer 24 st., aby tam bolo príjemne teplo. Izby medzi sebou zvládnu aj väčšie rozdiely, ale zatiaľ som sa s tým nevyhral. A že vyhodené peniaze? Mňa to stálo do 400 EUR. Nie je to málo ale pri nákladoch na stavbu ani veľa. Ale mám tú možnosť si regulovať komfort. Alebo ak sa syn odsťahuje na pol roka do zahraničia, tak jeho izbu môžem stiahnuť na 18 st. Alebo v kúpeľni budem mať 24 st. pričom v spálni mi na spanie stačí 21. Takže o tom je tá to zónová regulácia. A samozrejme, dá sa to regulovať aj v priebehu dňa. V pár miestnostiach som to vyskúšal. Aj pri podlahovke sa dá dosiahnuť v priebehu dňa zníženie teploty a znovu vykúrenie na večer (napr. spálňa). Pre mňa to nie sú vyhodené peniaze, ale určitý komfort, ako napr. umývačka či práčka. Fotky sú aktuálne: 1. - hosťovská 2. synova kúpeľňa 3., synova izba 4. rodičovská kúpeľňa A susedné miestnosti sa navzájom neovplyvňujú. Možno keby bol rozdiel 20 st., tak áno, ale nie pri týchto rozdieloch. A ešte k tomu rozdeľovaču - áno, da sa zatvoriť vetva aj v rozdeľovači. Ale budeš chodiť do rozdeľovača zakaždým, keď chceš zmeniť nastavenie? Nie je to jednoduchšie urobiť jedným ťuknutím na displey?
Odpovedať
@116ivan Keď už toľko fotím, tak ešte jeden záber na rozdeľovač. Vidno, že ktoré sú elektrické. Zľava prvý a sprava druhý sú momentálne uzatvorené. .
Odpovedať
Profilova fotka
Zónová regulácia je v každom prípade šetrenie financii a komfort pre užívateľa. Kto hovorí, že sa to dá nastaviť na rozdeľovači je 20rokov pozadu.
Odpovedať
tak je to samozrejme otazka priorit, ale tiez sa skor priklanam k @jan45 , ze sa v malom dome zonova regulacia neoplati moc, a ma zmysel teoreticky pri vacsich domoch, alebo ked je to len skor vyvovala investicia ked uz je tak ci tak regulacia v dome a zonovka sa len doriesi par prkotinami. inak chrobak vy to mate dobre vypeckovane, my mame na dome 20,5 stupna nastavene ked je 23 tak je mi sialene teplo :))) inak perfektny prispevok k tejto teme je tu od @skleni http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... ine to je zase u stropneho kurenia/chladenia, kde v lete je nutne niektore casti okruhu vypnut kvoli rosnemu bodu (kupelne, kuchynu etc)
Odpovedať
@m168 Je to kvôli mojej polovičke. Tá je teplomilná. Mne by stačilo tiež 20 - 21 v spálni aj v izbách, ale ona sa pri tej teplote klepe od zimy. :-| :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Zonova regulacia tam, kde nie su dvere, tj. j priestor otvoreny, je asi nepouzitelna, alebo aj tam sa da ?
Odpovedať
@dusantt Tam to veľký zmysel nemá. Veď ten vzduch sa bude miešať. Možno dosiahnuť rozdiel pár (2-5) stupňov v teplote miestností, ale viac asi nie. Jedine, že by si chcel pri dosiahnutí určitej teploty odstaviť v jednej miestnosti kúrenie a kúrilo by len v druhej.
Odpovedať
@chrobak7 inak aky kabel si musel tahat k tym termostatom? cyky 3x2,5 ? tazko rozmyslam, ci to tam tahat, alebo nie, ale keby dam napr len do spalne, detskej, hostovskej, kupelne 1 kupelne 2 a zvysok by bol "celok", lebo je otvoreny, tak je to 5+1 , co asi nie je a tak odveci.. skor sa obavam toho, ze ak je detska nad kuchynou, tak bude prestup tepla z kuchyne do detskej. a podobne.. ci to termostat pochopi, ked bude mat aj taketo zisky.. ani mi nejde o viac ako 5C rozdiel, skor napr hostovska (prizemie) asi nepotrebuje 22C, ale staci jej 18C, kedze ma plochu domu asi 1/13tinu, mozno je to aspon aka taka uspora (v tejto sfere uspory su to vzdy len percenta, ale percento + percento su dve percenta..) ale zas, coho sa obavam je, ak budem chciet ist do tej hostovskej, tak musim vedieet dopredu, ze tam idem, lebo z tych 18C to nedam na 22C za ani hodinu, alebo sa mylim? mozno sa ten vzduch rychlejsie ohreje cez otvorene dvere na nejaky cas (zaroven podlahovka), to iste kupelne, ale to je pravidelnost vecer okolo 18tej napr, cize to sa asi da naprogramovat, pripadne pouzit spiralu do radiatora. totiz, par ludi hovori, ze nabeh je den+, niekto ze vychladnutie takeho domu je 1C/den, a tak sa mi myslienky biju a miesaju :)
Odpovedať
Je uplne jedno ci sa vzduch bude miesat alebo nie, ale pri regulacii prietoku v jednom okruhu sa zmenia prietoky v ostatnych okruhoch. Toto by musela regulacia zohladnit. A to ani nehovorim ze regulacia by mala regulovat dobre izolovany dom v predstihu, aby tlmila prekmity. Da sa aj to nastavit, ale neviem si predstavit kto by toto nastavoval v RD.
Odpovedať
@xaxaxaxa Však to nevadí, keď sa zmení prietok. Ak sa jedna alebo dve vetvy uzatvoria, tak viac vody a tepla pôjde do ostatných a skôr vykúria zvyšok domu, až kým centrálny termostat, ktorý spína kotol nedosiahne svoje nastavené maximum.
Odpovedať
@xaxaxaxa @chrobak7 A ta hlavica, je lepsia jednoducha ON/OFF (elektricka cez ten termostat), alebo nejaka regulovatelna? kurenar mi povedal ze ta on-off je najlepsia a ine by neriesil, no nejak nebol cas pitvat ze preco... lebo ked na to idem vlastnou hlavou, tak on/off sa bude zapinat a vypinat, aby udrzal teplotu v nejakom rozmedzi... a neviem ci to nebude zbytocne namahanie systemu.. ked ich bude napr 6 v celom dome.. ci to nebude extremne skrenie oproti tomu, ze napr to pustim na 15% tam kde nechcem kurit.. ale zas neviem ci sa taka "komplikovana regulacia" nebude viac kazit :D
Odpovedať
my mame do 100m2 a mame regulaciu v miestnostiach. Jednu izbu momentalne mame nevyuzitu takze v nej budeme mat nizsiu teplotu a takisto aj v chodbicke, kde je hlavny vchod. Mame vypocitanu spotrebu ked sme boli bez dveri a teplota bola nastavena vsade rovnako a teraz ked mame dvere, verim, ze bude uspora lepsia aj vdaka regulacii..Ked zena v kuchyni vari alebo sa nahana kvoli inym povinnostiam tak ked sa chce schladit tak otvori dvere do izby kde momentalne nekurime alebo sa tam ide schladit. :-)
Odpovedať
@chrobak7 Mozem poprosit , aky typ termostatu mate a ci ste s nim spokojny. Dakujem
Odpovedať
@dusantt To, co popisuješ, to sa dosiahne tymi prietokovymi ventilmi. Najprv treba všetky tie elektroventily otvoriť a vyregulovať tie prietokove ventily tak, aby do všetkých vetiev isiel dostatok teplého vykurovacieho media. Aby sa nestalo, že niektoré vetvy zoberú všetku teplu vodu a tie dlhšie budu mať priveľký odpor na to, aby čerpadlo v kotli pretlačilo vodu do tychto vetiev. Tam môžeš zohľadniť to, že niektoru vetvu budeš menej vykurovať. Potom sa zapoja tie.elektroventily riadené termostatmi. Ich úlohou je, ze keď sa v danej miestnosti dosiahne nastavena teplota, jednoducho zatvorí tu vetvu. Nemusíš sa báť, ze by si namáhal systém, tie ventily su na to, aby sa otvárali a zatvárali. Odozva na uzavretie vetvy pri podlahovke je dosť dlhá, takže kým vychladne miestnosť natoľko, aby sa znovu otvorila vetva, ubehne dost dlhá doba. Čiže ventil sa nebude otvárať a zatvárať každých 10 minút.
Odpovedať
@rafko1234 účel splní, takze som spokojný. Nemá značku, je to z číny cez eBay kúpené.
Odpovedať
ako to vyriešim , keď mám v jednej vačsej miestnosti 4 okruhy podlahovky?
Odpovedať
@ivanapor A čo potrebuješ vyriešiť? Nevidím zadanie problému.
Odpovedať
@chrobak7 vdaka za vysvetlenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt jedna rada, treba zvolit spravne cerpadlo aby vedelo reagovat na stavy, ked sa npr zatvoria vsetky ventily naraz.
Odpovedať
@majkoj Nemám všetky okruhy napojené na termostaty. Takže aj keď sa zatvoria všetky termostatické ventily. stále zostanú otvorené cca 2 plus radiátor v garáži. Takto netreba komplikovať veci špeciálnym a drahým čerpadlom.
Odpovedať
@chrobak7 Ten centralny termostat je tam asi dost zbytocny ked mas regulovany kazdy okruh samostatne... co tam akoze ma spinat?
Odpovedať
@xaxaxaxa Nemám každý okruh regulovaný termostatom. Sú to len obytné miestnosti. Non stop kúri vo vstupnej hale a jedna zo 4 vetiev v obývačko-kuchyni. A ešte radiátor v garáži temperuje. Ten centrálny termostat je na to, že keď sa dosiahne nastavená teplota v chodbe, ktorá ústí do obývačky, tak sa vypne kúrenie. Chcem to túto zimu nastaviť tak, aby najprv vykúrilo obytné miestnosti plus kúpeľne, a keď tam uzatvorí okruhy, tak bude viac vykurovať tú chodbu a kuchyňu, kým sa nedosiahne nastavená teplota. Potom vypne kúrenie. Ak poklesne teplota v chodbo-kuchyni, tak znovu zapne kúrenie. Je to veľa nastavovania, ale môže to ušetriť spotrebu plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 takze radsej das "bezne" so skoro 2x vacsim odberom :)
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?