Otazka na rozvadzac podlahovky

Zdravim vas, mal by som otazku ohladom rozvadzaca vykurovacej vody na prilozenej fotke. Na tej hornej liste su klasicke ventily, ktorymi viem otvorit alebo zavriet jednotlive okruhy, pripadne iba obmedzit prietok. Na spodnej liste mam merace prietoku, vsimol som si ze aj tieto sa po odstraneni tej cervenej capice daju otacat, pritom sa v nich hybe ten plavajuci ukazovac. Funguju teda aj tieto spodne prietokomery zaroven rovnako ako ventily? Dakujem za vysvetlenie
Odpovedať
1
2
@denbraven Áno, aj tieto prietokomery sa dajú zatvoriť...
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven ano, da sa tym regulovat prietok.
Odpovedať
Profilova fotka
daju sa zatvorit...maju byt ale otvorene na plno a regulovat to mas spiatockou ;-) zatvaraju sa pri ovzdusnovani systemu ;-)
Odpovedať
@bmmedia nie je jedno cim sa reguluje prietok?
Odpovedať
@bmmedia Ako si na to prišiel, že naplno? Prietokomer je práve na nastavenie prietoku, kedy nimi dokážeš vyregulovať sústavu. Prípadný elektro servopohon na spiatočke je akurát na zónovú reguláciu, nie na nastavenie prietoku v podlahovke...
Odpovedať
@dedo758 nie je jedno cim sa reguluje prietok?
Odpovedať
Nie
Odpovedať
@dedo758 Naplno. A vrchnym ventilom ked budes tocit, tak regulujes prietok a v spodnom prietokomeri budes vidiet, ze sa plavak dviha/pada podla toho, ako budes regulovat. Regulacny ventil - reguluje. Prietokomer - meria prietok.
Odpovedať
@dedo758 preco?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign dakujem ;-)
Odpovedať
Na vrchnom ventile bude napr. to servo - otvor/zatvor... Čím budeš regulovať prietok? Za bé je správne, prietokomerom... :-) Lebo, niekto, kto nevie aký tam má byť prietok, zatvorí horný ručný ventil, potom otvorí naplno, hoci nebol naplno a rozhasí celý systém...
Odpovedať
@dedo758 Na co ti je pri serve /je jedno ci je 0-10V, 5-20mA alebo 0/1/ regulacia prietoku v danej vetve? Vetvy treba vyregulovat vtedy, ak nemas kazdu vetvu podlahovky meranu, ale mas centralny termostat. Ak mas serva na vetvach, tie riadi PLC /otvara, pripadne reguluje/ podla potreby daneho okruhu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@megdesign ved ti to napisal jasne, ak potrebujes zatvorit jednu vetvu, ked ju zatvoris a naplno otvoris ventilom, zostane nastaveny prietok.
Odpovedať
@majkoj To je blbost. Ak potrebujes zatvorit jednu vetvu /otazne preco a ako casto/, tak vratis ventil na povodnu hodnotu jednoducho - liehovou fixou poznacis stav plavaku pred zatvorenim. Dokonca po vyregulovani cez jednu zimu a zhodnoteni, ze dany stav je ok, sa oznacuje poloha plavaku vsetkych prietokomerov, pripadne su prietokomery, ktore maju na to take plastove pacicky, ktorymi oznacis min a max prietok. ;-) Ak mas servo 0/1, naco ti je potrebne regulovat prietok v tej vetve? Aby ked PLC dostane od snimaca teploty info, ze ma otvorit ventil, PLC da pokyn 1 na otvorenie a vetva je uskrtena a dlhsie trva vykurenie? To je proti logike.
Odpovedať
http://www.consol.sk/obchod/action/pr...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign tvoja otazka "naco ti je potrebne regulovat prietok v tej vetve" hovori o tom, ze ti unikaju suvislosti :). Skus si pozriet hydraulicke vyvazenie sustavy. Neviem kolko kureni si namontoval ty, ale @dedo758 ich uz par zvladol myslim :)
Odpovedať
@denbraven Prečítaš si tu 20 príspevkov a nepochopíš nič. To čo máš hore sú ventily majú sa používať len na otvorenie a zatvorenie . Nemá sa s nimi regulovať. To čo je dole sú prietokomery , tými si nastavíš prietok ktorý potrebuješ.
Odpovedať
@majkoj Zatial dve. Svokrovci a sestra. Ale aj tak nechapem, naco budem regulovat vetvu, ktora ma na sebe servo, resp. elmag. ventil. Podlahovka ma dlhy nabeh/dobeh, tak tam nepotrebujem skrtenie prietoku. Ak budem mat na vsetkych vetvach elmag. ventil riadeny PLC a kazdu vetvu snimanu zvlast pyrometrom /co chcem mat/, naco budem obmedzovat prietok vody v danej vetve? Ak ju priskrtim, pojde menej vody, tym padom nabeh bude pomalsi, co zabezpeci este vacsiu fluktuaciu teploty.... Samozrejme servo 0-10V/5-20mA by toto robilo podla PI/PID regulacie, aby bola fluktuacia co najmensia. Vtedy reguluje prietok servo podla poziadavky PID regulacie. @leilak1 Ak tie horne ventily nahradim servami 0-10V/5-20mA, tie nebudu zatvarat a otvarat, ale regulovat, cize nadstavovat prietok. Prietokomer mi bude ukazovat, aky je tam aktualny prietok.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign mas 20m okruh do kupelky a mas 100m okruh do izby a teraz mi popis ako budes regulovat :)
Odpovedať
@majkoj V prvom rade podla mna je zaklad mat dostatocny tlak na obehovke, aby ti pri komplet otvorenych vetvach stihalo dodavat potrebne mnozstvo vody pozadovanej teploty vsade. Podla mna musi pri otvorenych vsetkych vetvach dokazat vykurit vsetky zony na rovnaku teplotu, napr. na 24°C. Regulacnymi ventilmi si potom vies osobitne nadstavit pozadovany prisun vody do jednotlivych zon, tym padom aj pozadovanu teplotu. Napr. nastavim regulacnym ventilom /priskrtim ho/ teplotu pre chodbu, aby bola 19°C, v izbach tiez priskrtim na 21°C-22°C, do kupelne necham otvoreny regulacny ventil naplno - 24°C, obyvacku aj kuchynu priskrtim na 21°C. A malo by to byt vyregulovane. Ak dam do kazdej miestnosti pyrometer a na kazdu zonu 0/1 servo, nemusim regulovat nic. Pride poziadavka od pyrometra v kupeni, PLC zapne obehovku a otvori solenoid pre zonu kupelne. Dokuri, pyrometer posle analog signal, ze teplota je ok, obehovka vypne /ak nieje poziadavka na inej zone..../ timer pre nejaky ten dobeh cerpadla aby netrpelo /30 sec/ a zatvori solenoid na ventile. Takto to chcem riesit ja. To, co pises o tom hydraulickov vyvazeni sa pouziva pri stupackach v bytovych domoch. Ci nie?
Odpovedať
A teraz príde požiadavka kúriť všade naraz...Tak ten najkratší okruh sa bude ohrievať najrýchlejšie, čo možno nebude treba a ostatným to bude trvať...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign vola sa to teplomer/ teplotne cidlo a nie pyrometer, to je nieco uplne ine :). Od prietoku zavisi vykon podlahovky. V mojom priklade, sa zacne plnou parou vykurovat kupelka a izba umerne menej. O hodinu tvoj regulator zisti, ze sa zacina dvihat teplota v kupelke, izbu stale ignoruje lebo si mysli, ze sa tam kuri, len sa trochu divi preco tam nestupa teplota. O dalsiu hodinu zisti, ze v kupelke je konecne 24C, Zavrie ventil cim sa zacne kurit konecne v izbe. Cely problem prameni z tvojho predpokladu " prvom rade podla mna je zaklad mat dostatocny tlak na obehovke, aby ti pri komplet otvorenych vetvach stihalo dodavat potrebne mnozstvo vody pozadovanej teploty vsade.", to je samozrejme hlupost. Rozdelenie prietokov pri otvorenych ventliloch bude zodpovedat hydraulickym odporom jednotlivych vetiev. To co pises by znamenalo, ze predimenzujes cerpadlo aby, do vetvy s najvacsim hydraulickym odporom cerpalo dostatocne mnozstvo vody, pricom v ostatnych vetvach bude nasobne vacsi prietok ako je potrebne. Hydraulicky odpor rastie exponecialne z prietokom, cize to bude neefektivne a hlucne.
Odpovedať
@dedo758 Ano, ale stale sa ohreje na pozadovanu teplotu, neprekuri a ostatne dokuria. Mozno nie tak rychlo, ako ten kratky okruh, ale dokuri. Pokial je cerpadlo nadimenzovane tak, aby pri komplet otvorenych zonach stihalo vykurit, tak by to nemal byt problem. A ak, tak dam na ten najkratsi okruh termostaticky ventil, aby ho pri dosiahnutej teplote zatvorilo a zvysil sa prietok v ostatnych vetvach :-D
Odpovedať
Vola sa to pyrometer a meria to teplotu, vystup je v ohmoch. :-D Typove oznacenie PT100. Mame to v kazdej vani v praci, kde sa meria teplota media, nasledne ide prevodnik a nasledne ide 0-10V, resp. 4-20mA do analogoveho vstupu PLC. To nasledne riadi servo cez analogovy vystup ;-) Spravim a potom dam info ;-) http://img.directindustry.com/images_...
Odpovedať
Resp. http://www.novusautomation.com/catalo...
Odpovedať
Nevedel som ze tu rozprudim takuto diskusiu :-D Aky je teda zaver v mojom "manualnom" pripade? Nechat vsetky prietokomery otvorene naplnoa regulovat tymi hornymi ventilmi na spiatocke? Alebo nechat vsetky horne otvorene naplno a regulovat prietokomermi? Jeden aby dal o tom hlasovat... :-p Dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven B :)
Odpovedať
@denbraven ja by som povedal, ze pri klasickej podlahovke bez elektro hlavic je to jedno. Nastavit optimalne prietoky, co chvilu trva, niekam poznacit a na vecne veky do toho netreba sahat.
Odpovedať
@majkoj mne sa napriklad v niektorych okruhoch prietokomerom neda nastavit, potrebujem napr. 0,6 ale prietokomerom menej ako 1 nenastavim, musim priskrtit ventilom.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ale houby, pyrometer je vec co meria IR ziarenie. PT100 nie je ziaden pyrometer ale platinove teplotne cidlo/senzor. :) . A stale si nepochopil podstatu problemu, ale nevadi :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?