Optimálny počet vykurovacích telies

Profilova fotka
Zdravím, pre 5-izbový rodinný dom o úžitkovej ploche 120 m2 mám vypočítaný výkon vykurovacích teleis 1,8 - 2,4 kW. Aký musí byť min. počet vykurovacích telies na každom poschodí v prípade PD s rekuperáciou? Vznikne problém ak na každom poschodí bude hlavné vykurovacie teleso s výkonom do 2 kW + menšie teleso s výkonom 0,5 kW? Vďaka za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody inštalovaný výkon telies má byť určený na základe tepelných strát Vášho domu a strednej teploty média (vody)-prípadný redukovaný výkon. Pokiaľ budete mať rekuperáciu, výkon vykurovacích telies sa musí zmenšiť, pretože Vám automaticky spadne zložka tepelnej straty vetraním. Tým pádom by logicky mali byť vykurovacie telesá menších rozmerov, resp.dĺžok. Vykurovacie telesá musia byť logicky rozmiestnené tak aby dokázali pokryť priestorovo každú vykurovanú miestnosť. Nastavenú teplotu v miestnosti si ustrážia termostatické hlavice. Každá miestnosť má podľa svojho vykurovaného priestoru svoju tepelnú stratu. Nedá sa to zglobalizovať tak že do jednej izby dáte predimenzované teleso a do druhej poddimenzované.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Rozumiem, najideálnejšie je v každej miestnosti použiť vykurovacie teleso. Platí tu jednoduchá matematika ak vykurovací výkon má byť napr. 2,2 kW súčet výkonov všetkých vykurovacích teleis musí mať hodnotu 2,2 kW?
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody nie takto sa to nedá rozdeliť, pretože treba zobrať do úvahy plochy stien s exteriérom, plochy okien a dverí v danej miestnosti, straty do podlahy a stropu. Jednoducho tu žiadna priama úmera neplatí. Je to prípad od prípadu. Každá miestnosť sa spočítava samostatne. Súčet inštalovaných výkonov hovorí o výkone na podlaží. Zoberte si napríklad miestnosť v strede domu, ktorá nemá dotyk s exteriérom a miestnosť s malou alebo veľkou plochou s exteriérom. Logicky tu pomerové rozdelenie na základe plochy neplatí, pretože výkon na plochu je rôzny. Ako bol napočítavaný výkon telies, aký máte zdroj tepla, máte len čisté vykurovanie telesami ?
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Vykurovací výkon bol vypočítaný 1309 W, vykurovanie bude elektrické, dimenzované by malo byť v rozmedzí 1,8 - 2,4 kW. Ako zdroj vykurovania by som chcel použiť sálavé panely. Čo presne myslíte pod "máte len čisté vykurovanie telesami"?
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody či ho nemáte kombinované napríklad s podlahovkou. ale ako vidím nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Nie, bude tam len jeden typ vykurovanie. Podlahové vykurovanie pri tak nízkom výkone asi nebude veľmi dobrá voľba.
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody skúste pouvažovať nad stenovým vykurovaním. Možno by tento typ kúrenia vyhovoval Vášmu domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Aký typ stenového vykurovania myslíte. V čom je výhoda v porovnaní so stropnými sálavými panelmi?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?