Optimálna tvrdosť vody do podlahového kúrenia

Profilova fotka
Zdravim. Aka je optimalna tvrdost vody pre teplovodne podlahove kurenie?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Pytam sa hlavne preto ze momentalne mam v podlahovke vodu z vodovodu s tvrdostou 20dH. Kedze v lete som si dal namontovat zmäkcovac vody (iontomenic) mam momentalne nastavenu tvrdost vody na hodnotu 7dH. Chystam sa vymenit vodu v kureni, bude takato voda ok, alebo ju este viac zmäkcit? Dakujem za prispevky.
Odpovedať
podlahovka by sa mala odovzdavat natlakovana po rozvadzac samozrejme kurenarskou vodou
Odpovedať
@lubosu Daj pozor, aby tam nebolo upravené software.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu podla toho aky iontomenic mas. Ak je to taky kam sypes NaCl tak neviem, ten len vymiena Mg a Ca za Na. Ak mas nejaky v OH cykle tak v pohode.
Odpovedať
@lubosu Ja som minuly rok napustil studnicnu vodu (inu zatial nemam). Tvrdost cez 60°dH. Minulu zimu som mal spiralu asi 4x v octe. Mas som rozobraty aj bojler s ktorym kurim (2kW, 5l) a aj obehove cerpadlo a vsetko bolo OK, az teda na tu spiralu. Tuto jesen som to cele vypustil, kupil 70l destilky z tesca a napustil tu, dufam, ze bude pokoj. Hrdzaviet tam velmi nema co, takze snad tam nulova tvrdost vadit nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ono je to s destilkou take trochu zapeklite :), cim cistejsia voda tym, nizsie pH je to v podstate slaba kyselina uhlicita :)
Odpovedať
Poviem príklad. Vymieňal som v starom bojleri el. špirálu, popri tom som z bojlera vybral dva kýble vodného kameňa. Po výmene a vyčistení som očakával, že budem mať viac teplej vody a menšiu spotrebu elektriky. Bohužiaľ nie, jednalo sa o zanedbateľnú vec.
Odpovedať
@majkoj pH som meral, hned ako som tu destilku doniesol domov. Nebolo nizsie ako 6,5
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ta kyselina sa vytvara difuziou CO2 do vody. Naozaj cistucka voda, npr z osmozy ma pH aj 5,5 :)
Odpovedať
@lubosu ak ti ide o tvrdosť vody, tak kúp demineralizovanú vodu, tá má tvrdosť okolo 0,001°dH alebo 1°dH / 900. Predávajú niektoré elektrárne, že donesieš si nádoby a oni ti načapujú. Cena demineralizovanej vody je okolo 0,10 € / liter. Prípadne ak nevieš zohnať za dobrú cenu, tak si kúp destilovanú. A či tam dáš jednu alebo druhú, tak máš pokoj.
Odpovedať
@majkoj Mal som mierne obavy, ked som to tam lial, ale urcite to budem sledovat. Je nieco, coho by som mal pri destilke obavat? Vacsina rozvodov je z plastu, niektore casti mosadzne a nerezove.
Odpovedať
@majkoj tak destilovaná voda sa vyrába už iba osmózou pokiaľ viem, nie destiláciou. To by tá cena za 1l bola úplne niekde inde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@supiiik tu máš materiály ako hliník, meď a oceľ. Ale taktiež by ma zaujímalo aké hodnoty pH sú vhodné pre armatúry z mosadze.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim osmozou tazko, kedze pri nej su 2/3 povodnej vody odpad :) @supiiik ja by som tam dal chemiu na to urcenu a nemal by s tym byt ziaden problem.
Odpovedať
@majkoj no a ako sa vyrába? stačí sa pozrieť kto všetko dnes vyrába a predáva "destilovanú vodu". Ak by to mala byť destilovaná voda, tak by tá voda musela prejsť destiláciou, čiže varom nad 100%, čo je energeticky náročné a cena by bola niekde inde. To čo sa dnes predáva ako "destilovaná voda" nie je z väčšiny destilovaná voda ale skôr by sa hodil správny názov demineralizovaná alebo osmotická voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim inotomenicom :), katex anex v H a OH cykle... Demineralizovana ano, osmoticka nie.
Odpovedať
@majkoj to je jedno čím ;-) , ide o to že to čo sa predáva ako destilovaná voda, tak nie je väčšinou destilovaná voda. Lebo ak niekto naozaj potrebuje použiť na niečo "naozaj čistučkú vodu" ako si to nazval, tak potrebuje naozaj destilovanú vodu.
Odpovedať
tak toto som nikdy neriešil , ved v kúrení je stále jedná a tá istá voda, naviac v podlahe sa ohrieva na nízku teplotu, tam sa netvorí kameň,po x rokoch som vyberal špirálu z el. kotla a ako nová, iné je to v bojleri tam len zohrievať vodu na 45, aby sa obmedzilo množstvo kameňa a korozia v radiatoroch? mám asi 40r , možno raz boli vypustené a dodnes fungujú všetke, striekajú sa na systéme,nie je problém s tesnením, korozia sa viac vytvára ak je tam kyslík, kde sa strieda voda vzduch
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj zmakcovac mam ten co don sypes NaCl, podla odpovedi je dolezitejsie pH ako tvrdost vody. Mam vobec tu tvrdu vodu v systeme menit?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu priznam sa s tymto mam prilis malo praktickych skusenosti, aby som sa odvazil dat ti serioznu odpoved.
Odpovedať
Ja mám podobný rébus. Iba vodu zo studne s tvrdosťou 24dh. Tak som podlahovku s kotlom naplnil destilkou. Je to blbosť! síce má tvrdosť 0 ale ph nízke. Teraz po roku sa okolo spojov medzi obeh. čerpadlami a tam kde je klingerit objavujú všade zelené kvaple a mosadzné šróbenia úplne sčernali. Destilka ich "rozožierala". Časom sa to samozrejme zastaví a ph sa zrejme vplyvom korózie o trocha zvýšilo - sledoval som to a meral. Teraz som kúpil cetamín a dolial som ho tam kým nestúplo ph na 9. Po týchto skúsenostiach tvrdím že sa asi neoplatí špekulovať - proste vodu z vodovodu s primeranou tvrdosťou a vec vybavená!
Odpovedať
Profilova fotka
@arnnost o pH nejde to ovplyvnit neviem, resp. zmakcovac to nevie ;) ,ide skor o tu tvrdost. Ide hlavne o to ci sa predlzi zivotnost celeho systemu, ked tam dam vodu o tvrdosti napr. 1dH. @majkoj aj tak dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu v podstate vies http://eshop.giacomini.sk/eshop/actio...
Odpovedať
@duzu s kyslíkom máš pravdu, ale záleží aj na pH vykurovacej vody, ako je voda zasolená, a čím väčší obsah tým väčšia vodivosť vody, a tým ľahšie prebieha korózia. @lubosu ak sa ti jedná iba o koróziu, tak tým že nahradzuješ vápnik a horčík, sodíkom, tak obsah solí je stále vo vode rovnaký. Ak máš možnosť tak tam daj vodu s čo najnižšou tvrdosťou okolo 1°dH, nízkou vodivosťou, a pH uprav od 8,2 do 10,0. A ak sa ti do systému nebude dostávať kyslík, tak už nemusíš nič riešiť, prípadne len odmerať lakmusovým papierikom pH. Ak máš v systéme vykurovanej vody hliník, tak sa odporúča pH 8,2 - 8,5.
Odpovedať
@arnnost dobre si aj spravil. Ak máš v systéme hliník, tak zníž ph na 8,5. @lubosu vieš, môžeš tam naliať ten cetamín, čo spomína @arnnost
Odpovedať
@stastnyjim to netreba riešiť ,ak tam dáš obyčajnú vodu, nestane sa tomu nič aj po životnosť domu, kameň sa nemá prečo tvoriť , je tam stále jedná a tá istá voda s nízkou teplotou, a korozia tiež nevznikne ak je tam stále voda, preto systém zbytočne nevypúšťať, do ničoho netreba zasahovať ak správne funguje, stačí kontrolovať tlak a tesnosť.
Odpovedať
@lubosu Zmäkčená voda cez katexový zmäkčovač je do kúrenia OK. Sám som po mojich skúsenostiach s destilkou požičal susedovi zmäkčovač na naplnenie podlahovky a kotla - zatiaľ sa nesťažuje :-). Ale aj tak si myslím že omnoho podstatnejšia je napríklad v mojom prípade (kotol na tuhé palivo) zabránenie nízkoteplotnej korózii atď... Zvýšenie vodivosti a znižovanie korózie vplyvom upravenej vody v uzavretých systémoch pre rodinné domy kde je aj tak polovica dielov z plastu má váhu tak pol percenta na účinnosť a životnosť. :-x @lubosu takže podľa mňa si tým že do systému nalejeme mäkkú vodu s ideálnym ph predĺžime životnosť vykurovacích sústav o presne 1minútu a 30sekund za životnosť kotla :-) hura piatok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ti co si myslite, ze ste nnapustili rozvod destilovanou vodou, odkial mate tu destilku? Dufam ze nie z obchodu v tej plastovej nadrzi, lebo ta ma od destilovanej na mile daleko... To by potom po 2 rokoch od montaze museli vytiect vsetky chladice na vsetkych autach... Nevyznam sa do toho az tak, ale viem ze demineralizovana (destilka) ma ph 7... jedine co sa moze stat, je , ze pH narastie zohriatim vody, to sa velmi lahko da overit napr v mikrovlnke.. okrem toho, som stale len laik, ale pouzivam destilku (demineralizovanu) do roznych domacich blbin ako je kavovar, zehlicka, a su dokonale ciste, ako nove, na nerozoznanie, a nikdy nic netecie, ziadne tesnenie. keby ma destilka kyselinovu ph, tak by mi to rozozralo neviem co, keby ju pijem, pricom ako sa lisi vodna para od destilovanej vody? ved princip je totozny - vodna para a kondenzacia, cize ked som v hlme, alebo v dazdi pri 99%RV, tak som vlastne v ph malo a malo by mato zozrat :D @arnnost takze neviem, ci destilka ti mohlanejak ublizit. nejak sa mi tomu verit nechce. a kedze za beznych okolnosti neexistuje aby niekto dodal CISTE H2O do systemu, tak to nie je destilka ale demineralizovana voda.. a ta ma ph az 7... cize uplne v norme, idealne, nemala by nic rozozrat, elbo uz sa "najedla" zo vzduchu a podobne... pri pochybnostiach by som zvazil, ci nezmiesat BEZNu vodu s demineralizovanou v pomere 1:1 - klesne tvrdost na polovicu, co moze byt celkom prijemne... alebo nie ? sice stara tema, ale zaujimava - touto "demi" vodou by som tiez rad ochranil spiralu v kotli na kurenie, kedze kavovar mi to ochranilo po 7 rokoch bez stipky nanosu. nič, nada, nichts, null. (ale jasne, tam sa voda cirkuluje, nie je tam stale ta ista jedna voda a pri teplote do 60C)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Taktiez planujem v priebehu marca napustit podlahove kurenie a jedine co ma napada, je do trubiek naliat Q700 za ucelom prevencie tvorby bakterii a kvasiniek. System bude plastovy s mosadznymi fitingami a rozdelovacom. Radsej budem volit vodu z vodovodu ako studnicnu, uz sa tesim, ako budem dopravovat 500l vody na stavbu :-o
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
ja som teraz po 5 rokoch planoval dat vymenit vodu v kureni, no firma co mi kurenie robila si vypytala 400€ len za pracu (+160€ za aditivum), tak som si to rozmyslel :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?