Optimálna dĺžka okruhu podlahového kúrenia

Ahojte, staviame jednopodlažný dom 140m2. Kúrenie TČ. V projekte od kurenára máme navrhnuté okruhy podlahového kúrenia s dĺžkami od rozvádzača okolo 100m. Samotné okruhy v miestnostiach sú približne od 50 - 70m Viac krát som tu čítal, že by sa malo dávať max 80m. Z vašej skúsenosti je to ok, alebo to máme dať niekomu prerobiť? Tento projektant nám v projete navrhol TČ s výkonom 11kW. Pritom tepelné straty narátal na 5kW, tak mám trocha obavy. :-D Prikladám fotky. Na prvej je celý pôdorys, zvyšné 2 sú len priblížené, aby bolo lepšie vidno. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, max. dlzka okruhu je 120m, preto 100m je úplne bez problémov. 11kW TČ sa mi zdá celkom dosť, ale tak možno sú tam iné vplyvy, ktoré projektant zvažoval. Trošku mu verte :) Ak sa Vám nezdá prečo navrhol 11kW T.Č. opýtajte sa ho, mal by Vám dať relevantnú odpoveď. U mňa 135m2, straty 5,2kW (9ks z 11ks sú vysoké okná 2,5m, pri výpočte som uvažoval že vždy v susednej miestnosti je max 15C), idem do T.Č - 8kW, s tým že s ním v lete budem chladiť strop. A použijem aj zónovú reguláciu.
Odpovedať
Rata sa do dlzky okruhu aj cesta z rozdelovaca a do rozdelovaca? Mne to vyslo aj 100m pri 17ke rurke.
Odpovedať
@originalx samozrejme, vstup vystup.
Odpovedať
@originalx a tu je zlom v diskusii. Vy mate 17 priemery rur. Su i 16 aj 15 priemery. Takze bavite sa o niecom co ste si nezadefinovali. Max dlzka okruhu je pri 15 max. 80m. Pri vacsich priemeroch sa to moze navysit, ale ja preferujem 80 za kazdych okolnosti.
Odpovedať
@petermu na nete co som pozeral tabulky, tak max dlzka okruhu pri 17ke bola 140m, odporucana 100m. Preto ma zaujimalo ci aj vsup a vystup od rozdelovaca sa pocita. Keby som daval 80m okruhy, tak by som musel dat o 2-3 okruhy viac a to by mi do rozdelovacej skrinky nevosiel taky rozdelovac a redsie ulozenie rury som nechcel dat.
Odpovedať
@originalx ja len davam do pozornosti, ze si treba uvedomit okrem dlzky okruhu aj priemer! Inak celkom nekvitujem to ked ma niekto prepocitany projekt a tu riesi vsetko od zakladu. To si ludia myslite, ze to vysperkujete? Asi nie, ale kazdy ako uzna za vhodne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Aké veľké dlžkové rozdiely okruhov sú prijateľné , tak aby sa ešte dobre nastavoval systém ? Myslel som to tak ,že v priemere by to mohlo byť cca 70-75m , ale niečo by napríklad vybehlo pod 50 m. Či by už neboli veľké rozdiely v tlakových stratách na vetvách a na rozdeľovači by to už bolo problematické , alebo nešlo nastaviť?
Odpovedať
Profilova fotka
@vladohe nie je to problem. kratky okruh (50m) sa jednoducho priskrti na rozdelovaci.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?