Oprava podlahovky pomocnym cerpadlom?

Ahojte, mame podlahove kurenie, ktore nam ale v jednej izbe nekuri ako v ostatnych. Problem vyzera byt v tom, ze vetva/okruh podlahoveho kurenia v tejto izbe (93 m) je priliz dlhy v porovnani s ostatnymi (v priemere 50-60m) a teda odpor/tlakova strata v tomto okruhu je pravdepodobne taka, ze voda do tohto okruhu tecie len velmi tazko. Okruhy su odvzdusnene. Je moznost pridat na tuto vetvu pridavne/pomocne cerpadlo, aby pretlacilo vodu v tomto okruhu? Ak ano, ako by to malo byt zapojene, aby cerpadlo spinalo, ked da regulator pokyn kurit? Ak nie, ako by sa to dalo riesit? Vopred vdaka za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
priškrtením ostatných
Odpovedať
Vdaka za reakciu. Popisem blizsie co sa deje a preco rozmyslam,ci by sa dalo dat cerpadlo. Skusal som pozatvarat vsetky ostatne kruhy a nechal otvoreny len tento jeden na maximum. Kotol (VAILLANT ecoTECplus VU INT146/5-5) mal nastavene cerpadlo na automatiku a pri spusteni vyhlasil chybu - nepretlacil vodu.Samozrejma sme hned okruh pre istotu odvzdusnili a skusali opat - rovnaky vysledok. Potom som cerpadlo prestavit na manual 5stupen-najvyssi vykon a takto to pretlacil. Ale cerpadlo huci jak svina. Dalsim krokom bolo vratenie vykonu cerpadla na auto a spustenie dalsich okruhov a nastavenie ich prietoku- priskrtene takmer na minimum s prihliadnutim na dlzku okruhov. Tento problemovy ostal otvoreny na maximum, ale cerpadlo vodu znova nepretlacilo v tomto okruhu- odpozorovane na spiatocke tejto vetvy aj po 24hodinach pri zvyseni teploty v systeme na 45 stupnov. skusili sme teda vymenit prietokomer na okruhu, ale bez vysledku napokon sme ho uplne odmontovali a nechali okruh napojeny napriamo s cielom aspon trosku zmensit tlakovu stratu. Toto malo uspech- voda okruhom prejde, ale podla mna v nedostacujucom prietoku. Preto neviem ako to este zlepsit. To ze kurenar spravil chybu a namiesto jedneho okruhu v tejto izbe tam mali ist 2, aby bol system rovnomernejsi mi je zrejme,ale ako to zlepsit? Cerpadlo v kotli nechcem davat na maximum, kvoli hluku a zaroven obavy, ci to vydrzi. Da sa pridat do tohto jedneho z okruhov pomocne cerpadlo? Vopred vdaka za kazdu radu.
Odpovedať
@sved666 kurenar dlzkou tohto okruhu neurobil ziadnu chybu. Pricina je slabe cerpadlo v kotli. Hociktory kotol ktory montujem pretlaci 10x 100m okruh bez problemov Napiste kolko mate okruhov v akej dlzke. Na vasom mieste by som preplachol ten okruh reverzibilne. Niaka spina tam moze byt.
Odpovedať
@sved666 môže byť problém aj vo ventile v rozdeľovači. A to že keď si odstavil všetky vetvy okrem jednej a čerpadlo vyhadzovalo chybu, to preto lebo malo veľký odpor, resp cez jeden okruh bol moc malý prietok. Mne sa to stane keď zastavím rozdelovač na poschodí tak m ičerpadlo vyhodí chybu prietoku , lebo má moc malý prietok len cez rozdeľovač na prízemí. A ako si odvzdušnoval ten okruh? Cez automatický odvzdušnovací ventil?
Odpovedať
Profilova fotka
Na vše lze udělat výpočet a porovnat s realitou. Například při tlaku čerpadla 20 kPa lze protlačit 100m trubky 16/12mm cca 2,3 l/minutu. Stejný tlak 20 kPa protlačí 50 metry trubky 16/12 cca 3,5 l/minutu. Průtokoměry jsou od toho, aby průtoky ukazovaly a dokázalo se jimi topení regulovat. Pokud máte průtoky jiné, pak musíte dodat nějaké údaje pro upřesnění výpočtu. Realita může být běžně o cca 30% horší(výpočet nezohledňuje množství oblouků, je pro rovné vedení). Tedy dosahované průtoky kolem 2 - 3 litrů za minutu. Chybu čerpadla neřešte. Na jeden okruh kotel samozřejmě chodit nemůže. Napište celkový počet okruhů a zkuste tak tři souběžně a popište jednotlivé průtoky. To už by měl kotel zvládnout na nejnižší výkon.
Odpovedať
@gkrivanek Dlzky a pocet okruhov vid foto,dufam,ze to je citatelne...
Odpovedať
Radsej napisem, lebo nejako nechce uploadnut foto: 1 kupelna 27 m prietok cca 0,5l 2rebrik v kupelni 0,5l 3obyvacka krb 49 m tesne pod1l 4 obyvacka pod oknom 58 m 1l 5jedalen 55 m tesne pod 1l 6 kuchyna 58 m tesne nad 1l 7 spalna 83 m 1,3l 8 problemova detska 99 m otvorene na max bez uzatvaracieho ventilu na spiatocke pretok podla mna len nieco pod 2 l 9 chodba+wc 33 m 0,5l Okruh sme "preplachovali" z oboch stran , odvzdusnovaky su na hlavnom pritoku do rozdelovaca-IVAR aj na spiatocke .. Myslite,ze vacsim prietokom by sa kurenie v problemovom okruhu zlepsilo?
Odpovedať
Naskyta sa otazka preco tie 2 L v detskej nestacia, to by malo v kazdom pripade stacit ak ide o novy dom, pokial sa projektant skaredo nesekol pri vypocte. tie dlzky su nic, tam problem v zasade nie je. Ale chciet dat viac ako 2 L cez ten najdlhsi okruh pri zachovani akych takych prietokov inde (ktore su uz aj tak dost nizke) to kotlovym cerpadlom nedas, jedine zeby hucalo ako startujuci raketoplan. Zda sa mi ze problematicke su aj trubky, aky mas vnutorny priemer?
Odpovedať
Detska je "najchladnejsia miestnost" a podla projektu tam mali ist dva okruhy. Preto vravim, ze kurenar spravil chybu a natrieskal tam len jeden, co som zistil vlastne az ked nastala zima a problemy a teraz uz je to neskoro riesit. Kurenie robene pred rokom, mame jednu zimu za sebou. Detska zatial sluzi len ako prilezitostna pracovna, ale od buduceho roka by mala plnit svoju funkciu.... Problem je ten, ze ak bezdrotovy termostat dam do tejto najchladnejsej izby a nastavim teplotu napr na 21 °C kotol kuri strasne dlho pokial tuto izbu vyhreje, zatial co v ostatnych uz treba chodit v plavkach. Kvoli tomu su ostatne okruhy takto priskrtene, resp momentalne vyregulovane takto, lebo ak som skrtil este viac, v okruhu v detskej aj tak nebol vacsi prietok. Jednoducho sa cely system neda vyregulovat k mojej spokojnosti. Preto je pre mna otazkou, ci by bola izba vykurena skor, ak by bol vacsi prietok v tomto okruhu ? rurky su 16x2 este upresnim to napojenie napriamo okruhu v detskej: na vstupe je prietokomer na vystupe sme vymontovali uzatvaraci ventil, kvoli snizenu odporu
Odpovedať
@sved666 bude potrebne si zobrat nieco cim zmerias teploty spiatociek jednotlivych okruhov a budes musiet ist na doregulovanie systematickejsie. ked si zatvoril vsetky okruhy a skusal len co sa deje na tom problematickom to ti nemohlo zafungovat presne tak ako napisal @josef_vavra. a doregulovat by to mohlo ist tak ako pise @jan45 len musis vediet co priskrtit a ako. lebo ked si pozries cisla co si napisal tak pomery prietokov zbrucha akoze ti sedia ale tym ze to niesu rovne trubky tak ako pise opat @josef_vavra tak tam budu rozdiely v prietokoch ktore by tam mali byt pre realny pripad. a navyse ti chyba jeden okruh a to sa snazime poriesit prietokom. cize zober IR teplomer a pomeraj teploty vsetkych spiatociek a zacni priskrcovat tie ktore maju najvyssiu teplotu spiatocky v porovnani s tym tvojim problematickym okruhom. a to az dovtedy kym sa ti teploty vsetkych spiatociek cca nevyrovnaju. toto by mohlo zafungovat. ano mas kotol ktory ma najslabsie cerpadlo z tej rady ale aj to ma take parametre ze tam problem nieje. este napis ako daleko mas kotol od rozdelovaca a ci nahodou nieje nizsie aj dve podlazia od rozdelovaca ( ludia mavaju kotol v suterene a rozdelovac na 2 nadzemnom podlazi ze) to by tiez mohlo trosku napovedat co sa tam deje , ale podla tych cisel co si napisal tak toto by myslim tiez nemal byt tvoj pripad. takze ziadna panika zatial zober nieco cim budes vedied merat teplotu a smelo do priskrcovania. s citom a pomaly. ci sa ti takto podari uplne poriesit chybajuci okruh neviem no, pridi povedat vysledok.
Odpovedať
Profilova fotka
Mne to pripada ze je zalomena trubka
Odpovedať
@rvs uvedene prietoky su po mojom niekolkodnovom skusani, aby sme mali tepelnu pohodu v ostatnych izbach, v projekte boli ine hodnoty, ale tie su teoreticke a prax ukazala, ze takymto nastavenim to nie je optimalne. Je pravda, ze teploty spiatociek som nemeral. Tu mam, ale otazku ako ? ,resp po akom case od zapnutia kotla merat teploty na spatockach a robit zasah, priskrtenie najteplejsej spiatocky? Prietokomery su IVAR, "ampulkove s oranzovou krytkou", ktore sa trosku na prd priskrcuju. Hlavne pri minimalnom prietoku uz pod 0,5litra je citlivost/odozva prietokomera slaba,clovek ani nevie, ci sa nieco udialo, alebo okruh uz uplne uzavrel : https://www.atria.sk/prietokomer-pre-... Kotol je osadeny na vyssom podlazi ako rozdelovac a ohrieva este teplu vodu v bojleri umiestnenom vedla neho- tu by som problem nevidel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@wolodymyr ved toto. Ale nadej umiera posledna.
Odpovedať
@sved666 IR teplomerom bezdotykovym alebo DS18B20 s viackanalovym citacom. Merat pri ustalenej teplote privodu do podlahovky. Teraz je to tazko ked je vonku 15 stupnov. Ked to mas teraz ako tak nastavene tak kurit ti to neprestane len po kuskoch budes priskrcovat od okruhu kde bude najvacsi rozdiel. Ak ma vsak @wolodymyr pravdu tak na toto medecinu nemam :(
Odpovedať
@rvs voda prudi, to je zaklad, len su vacsie tep.straty v tejto izbe a teoreticky vacsi prietok by mal dopomoct k rychlejsiemu vykureniu.CI zle rozmyslam? Alebo myslite, ze by mohla byt niekde aj stlacena rurka a preto je taky obmedzeny prietok. ci ako sa prejavuje zalomena trubka?
Odpovedať
Profilova fotka
Citujem @sved666 pise Skusal som pozatvarat vsetky ostatne kruhy a nechal otvoreny len tento jeden na maximum. Kotol (VAILLANT ecoTECplus VU INT146/5-5) mal nastavene cerpadlo na automatiku a pri spusteni vyhlasil chybu - nepretlacil vodu.Samozrejma sme hned okruh pre istotu odvzdusnili a skusali opat - rovnaky vysledok. Potom som cerpadlo prestavit na manual 5stupen-najvyssi vykon a takto to pretlacil. Ale cerpadlo huci jak svina. Ak toto nesvedci o upchatej alebo zalomenej rurke tak neviem neviem Co tak dat manometer na vstup aj vystup nepomohlo by to odmerat???
Odpovedať
@wolodymyr Citaj aj dalej, ze momentalne v nej je prietok cca 2 litre. Preto ak by bola totalne upchata, zalomena, potom pri preplachu by z nej necvrkla na druhom konci ani kvapka.... Chlapici vyssie pisu, ze testovat kurenie len na jednom okruhu je blbost a vyzera, ze maju pravdu-otestovane. Ked som prikuril cerpadlu, tak tam voda valila aj napriek tomu, ze bol otvoreny len tento jeden okruh. Nerovnomerne dokurovanie prisudzujem skor vacsim tepelnym stratam v tejto izbe a zaroven dlhemu okruhu... Skusim regulovat/ skrtit podla teploty na spiatocke, ako radi @RVS a po case verim,že to dostanem do lepsieho stavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sved666 Není proč proplachovat, ten úsek je v pořádku. Dalším čerpadlem by se výkon zvýšil odhadem o 16%. To ani nepoznáte. Jediné řešení je správná regulace. Prostě musí se vám jinde podařit nastavit průtoky třeba i 0,25 l/min a jedině tak přestanete přetápět. Měřená podlaha je zde http://kondenzace.kvalitne.cz/#10 a 100 metrovým úsekem protlačím 1,5 litru/min.Pro zvídavé je to odpověď na spoustu souvislostí.
Odpovedať
Profilova fotka
@sved666 ja len ze simpisal ze.sa vypina kvoli slabemu prietoku a tym ze zvysis tocky cerpadla tomu nepomozes Skus to nechat bezat az kym sa poter neprehreje a mozno prestane hlasit chybu...kazdopadne som zvedavy ako to dopadne .. drzim palcek ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Malo to nakoniec nejake riešenie?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?