Oplatí sa viac plynový alebo elektrický kotol?

Profilova fotka
Moze niekto poradit, ci sa viac opalti plynovy alebo elektricky kotol.. ma s tym niekto skusenosti?? Dakuje vopred za info.. pa .)
Odpovedať
Profilova fotka
..hlavny zdroj bude pec na drevo.. .)
Odpovedať
@kika214 záleží na izolovanosti vášho domu.Elektrika má účinnoť 99% plyn 80 -85% .Už máte rozvod radiatorový hotový?
Odpovedať
mna by tiez zaujimalo, ci elektricky alebo plynovy a ake to ma dosledky na ucty? ja mam voci elektrickemu kureniu trochu predsudky, lebo nasi maju kombinovane elektricke a na pevne palivo, ale pri elektrickom bola v izbach vzdy zima, resp. to viac - menej vyuzivali na temperovanie, ale dnes su mozno tie elektricke kotle ovela efektivnejsie
Odpovedať
@huma možno ani kotol by ste nepotrebovali stačilo by pod parketami podlaové kúrenie.Je efektívnejšie ako radiatory.Na teplotu v izbe na teplomeri 24Stupňou je treba v radiatoroch mať vodu teplu na 65 -70Stup. Pri podlahovke stačí 32stup.na podlahe. Rozdiel je vaša úspora.Tepelná pohoda jednaká.
Odpovedať
Profilova fotka
no mame tehlu porotherm 44, lepi sa izolacnym lepidlom, zateplovat uz teda nebudeme, planujeme podlahove kurenie v celom dome, kurit drevom a teda este si musime vypocitat uniky ... a asi podla toho sa rozhodneme ci plyn alebo elektrika.. ale asi plyn je lacnejsi..
Odpovedať
mojn osobny názor..nejdete zateplovať...v realnom stave bude mať 44i tepelný odpor niekde k cislu 4..to je zufalo málo. Ďaľšia vec..akumulácia muriva, tepelné mosty v oblasti podlahy, sokla, prekladov ostení.pokiaľ ste sa už rozhodli nezateplovať....tak by som volil kotol na plyn..elektikou sa nedoplatíte
Odpovedať
takze z tohto doteraz napisaneho rozumiem, ze plynove kurenie je lacnejsie, ale ak nemate plynofikovany dom a ste odkazani na eletricky kotol, je efektivnejsie podlahove kurenie... tak? a ake su priblizne cenove rozdiely pri zavadzani plynoveho kurenia a elektrickeho pri novostavbe?
Odpovedať
ak nemáte plynofikovaný dom..tak by som jednoznačne zateplil...a to min 10 cm.Elektrické kúrenie ea este k tomu ustredne..je veľmi nákladné. Plus prvé dvaroky sa nedoplatíte...vlhkos´t v murive z vlhkých procesov
Odpovedať
kde nieje plyn, dávajú el kotol. Ak už niekto ten kotol má, tak by si mal vybaviť výhodnú tarifu. Ďaľšia vec je hlavný istiť el prípojky. Myslím že na el. treba 32A, čo niekde môže byť problém, vzhľadom na stav verejných el rozvodov - vyaženosť, , , elektrárne môžu aj nemusia povoliť 32A hl. istič. Podľa mňa je lacnejší plyn, bez ohladu na to či máte alebo nemáte zateplené, to s tým nesúvisí. 44cm nezateplené,,,,,a omietka ? thermo ? spolu to môže mať R=4 - 4,5, čo nieje velmi vela. Akumulácia tepla do stien je citeľná u plných tehiel, u dutých rebrovaných až tak nie. Radím plyn.
Odpovedať
@risi100 ale súvisí to s tým, ći je alebo nie je zateplený..a veľmi moc..pokil sa dostanem zateplením niekd ek R=7-10..tak potom už žiadne plynové kúrenie nie je efektívne
Odpovedať
@palo1965 pozor na tie čisla 4,7,10,to je odpor tepelny.Aby ste vedeli o čom sa bavíte R -6 sa rovná tehlovy múr plná tehla hrúbka 1,8m tepelnoizolačne. Doporučujem podlahovku elektrickú/folia pod parkety priamo žiadny nábeh 2-4hod. Rozvod elektrický kabel lacnejšie ako radiatory. zateplenie sa dá dorobiť keď budú korunky. Elektrika je čistejšia drahšia ale účinenejšia 99%
Odpovedať
@jaky viem co pisem tehla Porotherm 44 profi R=3,55..pozor iba v uplne suchom stave...čo nenastane nikdy!!! Porotherm 44 Si R= 4,29..zase ...hodnota iba v suchom stave Porotherm 44 P+D R=3,3 Pokial chcem dosiahnut napr.R= 7..tak sa dostanem k tomu nasledovne....7- 3,55 = 3,45..potrebujem zateplit takou hrubkou PSE, R bolo polystyrénu 3,45 ..a tomu zodpovedá hrúbka zateplenia 15 cm..nerozumiem aké to spomínate hrubé múry plnej tehly 1,8m ??????????????????!!!!!!!!!!!!!! pri elektrickom podlahovom kúrení by som bol trolinku opatrný..poter sa robí o min. hrúbke 4 cm...musí byť celý podľa izieb odizolovaný od deky, od bokov stien(priečky,obvodové murivo).Čím viacej betónu tým dlhśi nábeh teploty. Áno elektrika má 99% úćinnosť...tak ale potom prećo nespraviť priamovýhrevné el. kúrenie..a klás´t v tej jej úćinnosti prekáźky? ( akumulácia, nahrievanie poteru,podlaha..radśej nespomínam ústredné kúrenie )
Odpovedať
Článok sa načítava...
@palo1965 tak toto podľa mňa je hlúposť. Kto robí NED alebo PD tak určite nedá priamovýhrevný systém, ale použije zásobník s potrebnou reguláciou.
Odpovedať
@risi100 Priamovýhrevný systém je vhodnejší z hľadiska regulácie. Ale veľa ľudí, vrátane nás, volí do NED či EPD podlahovku, buď teplovodnú alebo rohože. Z estetického hľadiska. Alebo niektorí, čo kúria teplovzdušne, používajú teplo zo zásobníka TUV. Tých spôsobov, ako kúriť v EPD, je viacero - ja vždy odporúčam zvoliť investične nenáročný systém.
Odpovedať
@blacksr ja som reagoval na príspevok od palo1965, kde sme sa bavili o tom, či je pre PD a NED výhodnejší plyn alebo el. vykurovací systém. Priamovýhrevný som myslel tak, že kotol priamo vyhrieva výhrevné teleso, čo by pri plyne a podlahovom vykurovaní bola hlúposť. Preto som písal o potrebe zásobníka a regulácie, kde plynový kotol vie vykúriť masu vody a regulácia si ju dávkuje. Samozrejme že plynovým kotlom neprospieva časté zapínanie, ako klesne teplota každých 15 min o 1 °C, čo elektrokotlom tak nevadí.
Odpovedať
@risi100 Aha.
Odpovedať
@risi100 ..aký zásobník..aká regulácia..ho´d konkrétne čisla, dôvody, výhody, nevýhody....nie len ćo robia ľudia, alebo ćo sa robí ći nerobí...poprosil by som odborne zdôvodniť..v´daka
Odpovedať
@risi100 ..ešte niečo..priamovýhrevné sú napr. obyčajné el. konvertory v kaźdej miestnosti s termostatom tieź v kaźdej miestnosti..a nie kotol v ústrednom kúreni, ći už na telesá, alebo podlahovku. Keď ma dom spotrebu 3 kW je tohovadina ako brno aj keby mi to regulovalo GPS s družicou. len tak pre zaujímavos´t...ćo bude asi lacnejśie investićne...6 priamovýhrevných konvertorov s termostatmi..á 110 E , alebo celý ústredný systém aj sprípojkou plynu? a to nevravím o revíziach, opravách..hm?
Odpovedať
@palo1965 tak ešte raz, písal si že ak sa zateplí na R=7 a viac, tak že žiadne plynové kúrenie nieje efektívne. S týmto som si dovolil nesúhlasiť. Ja som napísal, že podľa mňa to nieje pravda, pokiaľ sa použije zásobník s reguláciou. Za týmto si stojím, ak máš iný názor ja Ti ho neberiem. Myslím si, že ak použiješ podlahové konvektory bez zásobníka, tak sa ti budú často spínať a ako vieme nábehový príkon elektrokotla je pomerne velký. Z hľadiska opotrebovania kotla pri tomto zapojení je na tom lepšie elektrokotol voči plynovému. Ale, keď sa použije plynový kotol so spomínaným zásobníkom, tak si myslím že prevádzka aj servis budú lacnejšie pri plynovom. To je môj názor. A dosť podstatná vec je to, že pri riešení len na elektrokotol si odkázaný na 1 druh energie. Konkrétne moje zostava zahŕňa kondenz. kotol + vodný krb + solár, všetky vstupy do multivalentného výmenníka.
Odpovedať
@risi100 a ja tieź ešte raz napíśem, žiaden elektrokotol, žiaden podlahový konvektor..nIć ćo je systémom ústedného kúrenia. Treba si lepšie vśíma´t ćo píśe,...písal som priamovýhrevné el. konvektory...NIE EL. KOTOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! S tou podstatnou vecou....či je elektrokotol, alebo plynový, alebo tep. čerpadlo, alebo dokonca krb s rozvodom teplého vzduchu..bez. el. energie nepôjde nič...tak či chcem, alebo nie..bez el. energie to nepôjde......( čerpadlá, ventilátory, vlastná elektronika v plyn kotli...tam je vśade potrebné mať el. prúd....). A eśte k tomu spínaniu častému..pokiaľ je nebodaj dom aj z vnútra zateplený..tak nie je dôvod aby často zapínal termostat..a ani nezapína..ak neveríś..pozývam ťa k sebe domom..ja taký systém mám...:)))
Odpovedať
Profilova fotka
keď sú v každej miestnosti priamovýhrevné a separátne ovládané telesá, aj tak dochádza k vykurovaniu celého domu, priečky nie sú stavané ako izolačné takže ma to nepresvedčilo
Odpovedať
@palo1965 čo sa týka vodného krbu, krb nepotrebuje el. na horenie, možná je aj suchá prevádzka , , alebo stačí mi UPS batéria a v pohode to potiahne 50W čerpadielko pár hodín, pokial bude elektrina. Toto je ale debata pre "kika214", kde chcela poradiť kúrenie pre ich dom. Neviem detaily ich domu, tak ako som nevedel Tvoje. Zateplenie zvnútra má len málo ludí. predpokladám že kika214 nemá, inak by vedeli dopredu ako budú kúriť, indukujem. Kúrenie treba vybrať podľa viac faktorov. Každému môže vyhovovať niečo iné. BTW, dík za pozvanie, zvížim. :-)
Odpovedať
@jan45 sú a môžu....priečka v smere ku stropu......izolácia nad ňou..takže vrch neprichádza do styku s nevykurovaným priestorom....priećka pri styku s obvodovým murivom....zase žiaden problém..nie je problém aby priečka bolu ukotvená nie priamo do obvodového muriva , ale napr 1 cm medzera vyplnená prísluśnou montáźnou penou...ani zo statického hľadiska to nie je problém...jediné problematické miesto je v styku so spodnou dekou...dáva´t tam penové sklo mi zatiaĺ nepripadá ako ekonomické. A aj keby neboli priečky spravené ako som popísal..styk plochy priećky s obvodovým murivom je oproti celkovej ploche obvodu mizerný.
Odpovedať
@risi100 spomínal som vodný krb?Normálny..ale pokiaĺ je robený rozvod do miestnosti...ako teplovzdušný rozvod...tak ten potrebuje bezpodmienećne ventilátor na rozháňanie teplého vzduchu do miestnosti..bez elektriky to zase nejde.
Odpovedať
@huma a keď si sa pýtala, ćo by bolo najvýhodnejšie? Buď tepelné čerpadlo..ale to rátaj zhruba 200.000,- - 400.000,- Sk, alebo by som zvolil ako min.50% podiel kúrenia krb s teplovzduśným rozvodom..a aj bohužiaľ ústredné kúrenie..ale len ako doplnok, keby sa vám nechcelo dennodenne kúriť v krbe. A keby iślo o môj dom...tak by som jednoznačne zateplil zvonka 150 cm a aj zvnútra obvodové murivo 5 cm PSE..a potom priamvýhrevné konvertory s nízko sadzbou elektriky.To je môj návrh. alebo si dajte spraviť prepoćet spotreby kúrenia na váš systém ako máte spravený momentálne dom a niečo iné. Uvidíte ćo sa Vám ako oplatí.
Odpovedať
@palo1965 ja som spomínal vodný krb. Rozvod elektriny mám pripravený aj na elektrocentrálu, takže pár kW viem mať v dome, budem mať teplo z krbu v podlahovke, a môžem aj pozerať TV.........takže, nejde to bez eletriny, ale kto povedal že musí byť len z verejnej siete ? pri výpadku el. viem existovať nejaký čas a nemrznúť. Ale bol by som rád, keby sa táto debata vrátila s5 k otázke kika214.
Odpovedať
Profilova fotka
.D... no pekne ste sa rozkecali.. tak cez vikned sme si k tomu sadli s kurenarom-bratrancom.. a pocitali sme uniky domu a ine .. no a zaver: budeme mat ako hlavny zdroj pec na drevo, potom plynovy kotol a do toho este aj zopar slnecnych kolektrorov.. :D.. podrobne hodnoty odomna nechcite, som zena ale v prepocte ked budeme mat plynovy kotol, rocne sa oproti elektrickemu usetri 800-900 euro cca .. co je dost.. :O .)
Odpovedať
@kika214 s tým solárom na kúrenie..opatrne..nedajte sa nachytať ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
..neboj vsetko je dobre premyslene.. navratnost takych 6 rokov.. .) ..
Odpovedať
@kika214 ..to chces solar na teplu vodu, alebo na kurenie?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?