Ohyb trubiek/podlahovka

Ahojte, prosim iba prakticke skusenosti ohladom ohybu trubiek do podlahovky : Polybutylen PEXa PEX-Al-PEX Ohaldom ceny a vyhod som prestudoval vsetko, million krat tema tu a na celom internete .To nepotrebujem vediet. Idem si robit sam, a som ochotny dat kazdu z tychto troch. Iba ma zaujima, co sa lepsie ohyba, aby som ju nezlomil, prakticka praca s nimi. Mam vzorky, okrem PEXa a plastohlinik ide, drzi tvar, no mam pocit, ze je tam moment, kedy sa to prestreli a zohne sa. Cize co sa lepsie ohyba. Dakujem m.
Odpovedať
@marcelus9 na ohybanie si kup strunu a spravis s kazdou aj pravy uhol... Pripadne ti poskytnem za uplatok moju strunu. :-)
Odpovedať
@marcelus9 osobne som skúšal kade čo od kade koho ale na túto PE RT rúru nedám dopustiť , či je vonku - 10 či + 30 úplne jedno krásne sa s nou pracuje http://www.imperialshop.sk/PE-RT-rura...
Odpovedať
@marcelus9 PeXa jednoznacne najlepsia na pracu. Nepotrebujes pruziny, zlomy vies opravit teplovzduskou. S alpexom je ovela horsia praca.
Odpovedať
@marcelus9 - najlepsie sa ohyba PEXa, najhorsie PEXALPEX. Celkovo do podlahovky PexAlPex nedavaj, nema to zmysel, to je rura dobra na rozvody do podlahovky zbytocne tvrda...
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelus9 Ostré ohyby nejsou žádoucí kvůli nárůstu hydraulického odporu a samozřejmě mohou být i narušením kyslíkové bariéry. Trubky bez kyslíkové bariéry se na podlahovku nehodí vůbec. Problémů s provozem bez bariéry se lze dočíst hodně. Do novostavby jsem dal https://www.hst-zichlinek.cz/potrubi-... a záměrně volil velké oblouky. I tak je celkový hydraulický odpor o 30% vyšší, než výpočtový. Vypadá to sice blbě (po zalití to je už jedno), ale funguje to naopak výborně. Tedy rovnoměrné rozdělení pnutí při požadavku vysokého výkonu a tím pádem i dlouhá životnost. Uprostřed bych dal příště ještě půl smyčky, při rozjezdu je tam pocitově chladnější místo díky nedodržení roztečí. Vysoká tvrdost trubek má ještě výhodu v ne tak snadném porušení při pokládání betonu.
Odpovedať
@josef_vavra Vyssi hydraulicky odpor pri ostrejsom ohybe trubky v podmienkach stavby kategorie RD skodi konkretne comu?
Odpovedať
My montujeme len Herz. Cena je na metri o 1/3 vyssia ako horepopisane typy lenze za roky ktore s nimi pracujem vami opisane problemy nepoznam. Na dom treba do 1000m rur na podlahovku. Ci zaplatim 750 alebo 1000 eur asi je jedno no s herzom sa bezproblemovo pracuje a je to bez obav po rokoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix Po celou dobu života stavby (50 let) budete potřebovat čerpadlo s větším příkonem. V horším případě nesplníte výpočtové cíle a nebude to topit podle předpokladů.
Odpovedať
@josef_vavra Pointu chapem, ale je ten rozdiel natolko velky, aby napr. realne vyzadoval chod kotloveho cerpadla na vyssi stupen? Povedzme pri 1000m trubky? Alebo spytam sa inak: Je mozne zverejnit vypocet?
Odpovedať
@kejsix vyssi stupen cerpadla asi nie, ale vyssi tlak v systeme za behu cerpadla.
Odpovedať
@kejsix ak pán @josef_vavra nameral o 30% väčší hydraulický odpor tak treba vynaložiť o 30% viac energia na zachovanie toho istého prietoku vykurovacieho média (vody) v rúrkach. Ak obehové čerpaldo potrebuje normálne 100W tak s väčším odporom 130W. Nižší prietok vykurovacieho média cca o 30% je o 30% menej tepla dopraveného do podlahy. Citeľne sa to prejaví hlavne pri silnejšej zime. Nižší prietok by sa dal kompenzovať vyššou teplotou média. Ale to už sme zasa inde, iné problémy (veľmi teplá podlaha -nezdravé, pri tepelných čerpadlách nižšia efektivita, väčšie teplotné opotrebenie ...) Výpočtami ti to nepodložím, to by som musel oprášiť integráli a diferciáli, je to komplexný systém. Ale zo skúseností viem , že keď zákazník má v dome zimu tak niekedy stačí zvýšiť prietok na obehovom čerpadle a problém je vyriešený. Zákazník má teplo ale v o niečo drahšiu dopravu tepla.
Odpovedať
@fural Jasne, pre zachovanie prietoku a tepelneho spadu pri vyssom hydraulickom odpore stoji preprava media viac energie. Ale tymi cislami som si nie taky isty, to co pises by platilo za predpokladu linearnej krivky cerpadla, co je v praxi nerealne. Samozrejme, v pripade velkeho vykurovacieho systemu je nutne sa opriet o vypocty. Mna ale zaujima situacia priemerneho RD, kde je namotane povedzme 500-1000m trubky - ci je rozdiel natolko markantny, aby to uzivatel realne postrehol. Priznam sa, este som tak polozene kurenie nevidel, preto ma to zaujima. Realizacne firmy sa vacsinou chvalia fotkami, kde je kurenie ukazkovo naukladane s pomerne ostrymi rohmi v systemovej doske, pri tackeri to byva volnejsie, ale nie az tak, ako na fotke pana Vavry. Taktiez nerozumiem pouzitiu hlinikovej rastrovej folie, ta odraziva hlinikova vrstva predsa po zaliati nemoze mat zmysel, nieje tam salanie vzduchom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kejsix Stříbrná folie řeší snížení paprsků, které pronikají bílým polystyrenem. On totiž není až tak neprůhledný pro spodní IR. Právě z toho důvodu vznikl polystyren šedý. Při pečlivém srovnávacím měření mi vyšel průnik energie 81% s folií proti 100% bez folie. Folie způsobí jako kdybych místo 10 cm polystyrenu dal 12 cm. Jedno z krásných měření bylo ověření funkce Lupothermu. Tedy prokládané odrazné folie s bublinkovou folií. Kombinace je reálně 3x lepší!!, než polystyren. Co se týče hydrauliky, rád bych doložil přesné měřící body. Ale nedaří se mi měření najít. V nejhorším jej mohu zopakovat. Vztahy popisuje fural (s ním 100% souhlas) a znamená to hlavně fakt, že když výrobce napíše "až 100 metrů" tak nedáte 110, protože v reálu se to pak chová jako 140 a je průser.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?