Ohrev vody na chalupe v obci bez plynu

Zdravim, kupili sme chalupu v obci bez plynu. Kurenie je riesene lokalne v pieckach a ohrev vody v kupelnu je momentalne na prehistoricky tatramat bojler. Kedze na chalupu budeme chodit mozno 1-2x do mesiaca na vikend, znamy mi poradil maly prietokovy tlakovy ohrievac. Sme dvojclenna rodina s malym babatkom. Velku spotrebu teplej vody nemame ani doma, takze logicky mi vychadza spravne riesenie prietokovy ohrievac (mozno vacsi odber energie, ale ohreje len tolko vody, kolko spotrebujeme na rychlu sprchu, pripadne umytie riadov). Co sa tyka elektrickeho bojlera so zasobnikom (ten stary, co tam momentalne je ma cca. 100-150litrov), vie mi niekto poradit ako presne funguje? Predpokladam, ze su aj modernejsie typy, ktore necicaju stavu non stop na to, aby drzali teplotu vody v zasobniku na zvolenu teplotu. Ak spotrebuejeme trebars 150litrov teplej vody na sprchovanie raz za den, vie niekto, co je lacnejsie - ci 150litrov teplej vody z prietokaca, alebo z bojlera? Da sa bojler po osprchovani vypnut? Davalo by trebars zmysel dat bojler na sprchu a prietokac pod umyvadlo separe? Na fotke je kupelna, ktoru sa chystame prerobit. Namiesto vane chceme dat na zadnu stenu sprchovy kut a nove umyvadlo so skrinkou. Velka vdaka za rady, pripadne aj linky na konkretne ohrievace.
Odpovedať
1
2
musíte zvoliť kompromis, prietokový ohrievač za cenu vyššieho hl. ističa vyšší poplatok i ked ho budete využívať pár dní mesačne no teplá voda je ihned aspoň na jeden výstup, alebo malý bojler napr. 50l a k nemu stačí menší hl. istič, naviac sadzba pre víkend je len v SSE distribúcii, v ostatných bežná, no voda sa musí dopredu zohrievať , a pred koncom pobytu skôr vypnúť.
Odpovedať
Neviem či sa to dá odvodniť v zime, alebo má ohrievač mrazovú poistku?
Odpovedať
my mame na chalupe 80l bojler, a je vyuzivany hodne, najma v letnom obdobi ked su tam deti na prazdninach.Kedze je novucicky uz ma aj mrazovu poistku tak nam teraz odpadlo jeho vecne vypustanie takze ja si pochvalujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@fotoplan Ja mam tiež chalupu, presne riešim všetky tieto otázky a mnohé dalšie, neviem akú veľkú rekonštrukciu plánuješ, a čo si vieš spraviť sám, akých máš známych čo by ti vedeli pomocť. Potrebuješ každopádne teplú vodu v kuchyni a v kúpeľni. Takto vyzerá teraz moja kuchyňa. Snažil som sa vyhnúť všetkému možnému a znížiť rozpočet na rekonštrukciu na minimum. Neviem v akom stave máš rozvody elektriny, ale asi to budeš musieť prerobiť, lebo bojler aj prietkový ohrievač ako aj mnohé iné spotrebiče najmä v kuchyni je potrebné mať na sólo istič. Ked budeš sekať káble už môžeš potiahnuť aj vodu. Teplota v bojleri neklesne z noci na dnes zo 60 na 10 °C a lacnejšie je udržiavať teplotu ako zohrievať uplne studenú vodu každý víkend na60 °C pokial sa jedná o elektriku. Ja som kúpil novú šporák od firmy KZP s teplovodným výmenníkom. budem ťahať nové rozvody na radiator a bojler bude obojživelník, čiže je možný ohrev aj pevným palivom a elektrikou. Bojler bude napojený tak že bude fungovať samotiažovo. pri letnom kúrení ide cca 1 KW so sporáka do výmenníka a to stačí na to aby zohrial menší bojler 80 -120 litrov. Sporák som prekúpil a povodne vyhrieval byt so 7 radiatormi a 120L bojler. ja budem mať 5 radiatorov a 80 L bojler. v pohode stačí a Peterky v izbách môžem zrušiť. resp. ich využijem na dokúrenie v tuhej zime. Ak chceš napíš mi mail. možme viac pokecať o rekoštrukcii.
Odpovedať
@duzu myslim, ze prave SSE budeme mat v okoli BS. Chapem tomu spravne, ze SSE ma cez vikend lacnejsiu sadzbu ako ostatne firmy, ci naopak? Takto, elektrika nebola este prerabana a asi sa do toho pustime az buduci rok, znamena to, ze prietokovy ohrievac by stara siet zo 70tych rokov neuniesla? Vystup by bol pravdepodobne iba jeden - na sprchu, pripadne este na umyvadlo, ktore bude hned vedla sprchy, ale predpokladam, ze by nemuseli ist obe naraz. Nebol by som urcite ani proti malemu bojleru, pokial ma porovnatelnu spotrebu elektriny, ako prietokovy. Vyhodou asi bude, ze sa da zapnut trebars pol hodinu pred sprchovanim a po sprche znova vypnut... Pokial viem, tak aj cenovo sa daju zohnat cca do 300e oba aj bojler aj prietokovy ohrievac. Vdaka za koment! :)
Odpovedať
@viktor811 dakujem, to je dobra poznamka, musim zistit, pretoze momentalne je voda vypustena.
Odpovedať
@babulina dakujem, mozes mi prosim povedat, ako Vam staci objem 80l? Neviem si to presne predstavit, ze trebars ak sa osprchuje jeden clovek a minie cely zasobnik, bojler automaticky dopusta a ohrieva vodu na zvolenu teplotu? Mate aspon priblizne vycislene naklady?
Odpovedať
@fotoplan pre predstavu mame tento http://ohrievace-vody.heureka.sk/tatr... fungujeme tak, ze sa nesprchujeme nikdy nie za sebou, najpr deti potom vecera, hodim sprchu ja, a manzel az pred spanim. Zatial sa nikto z nas nesprchoval v studenej, zvladneme aj umyt riady po veceri. Ako presne funguje doplnanie vody nemam paru, skusim sa opytat manzela on urcite vie. Naklady nemame vycislene ale pri starom bojleri sme mali predpis na 11eur na mesiac (jedine spotrebice su chladnicka s mraznickou, dvojplatnicka a bojler, samozrejme svetlo v izbach) a mali sme velmi mini preplatok.
Odpovedať
@fotoplan áno SSE distribúcia plánuje i v r. 2017 víkendový tarif od piatka do pondelka rána, v sadzbe C4-N, bližšie pozri tu https://www.sse-d.sk/buxus/docs/dokum... v tej sadzbe sa ti môže ohrievať voda takmer nostop, takže bojler bude stále mať dosť teplej vody, na sprchovanie stačí i 20 l vody teplota vody 38 st 40 už nevydržíš dlho, nahriať môžeš na vyššiu teplotu , no je to neekonomické , naviac sa vytvára viac kameňa prietokové potrebujú väčšinou 3 fázové pripojenie na vyšší výkon, ešte tak do kuchyne stačí i na 230V no potrebuje cez 16A
Odpovedať
Maly bojler a pohoda. Musi na chatu stacit. Kedysi sa chodievalo na chaty kde nebola voda len studnicka a pohoda ;)
Odpovedať
@robertw no mas to tam pekne rozrobene a mas u mna velke plus za to, ze si to robis sam. To by som chcel aj ja, len nie som az taky profik, ale odhodlanie na to mam, kedze sa rad ucim nove veci. My to budeme opravovat postupne, kedze na totalku nie su peniaze a tak si z toho chceme spravit projekt na najblizsie roky. Strecha je v pohode a snad vydrzi aspon dalsich 10-15 rokov a ostatne veci pockaju. Kupelna je na zozname na prvom mieste, aby sme tam vedeli fungovat. Co sa tyka rozvodov, byvaly majitel nam hovoril, ze su v plastovych trubkach, takze by sme teoreticky vraj nemuseli vysekavat. Mam bratranca elektrikara, takze na jar sa pojdeme na to pozriet, aby sme zistili co vsetko bude treba robit, ale myslim, ze spravime vsetko nanovo, aby sme mali pokoj. Voda je dotiahnuta iba v casti domu a tak to aj zostane, pripadne potiahneme to prednej casti ako pred pripravu. Je to taky typicky dlhy sliz, povedal by som, ze az moc dlhy, kedze cely dom ma na dlzku asi 40 metrov :) ale ma to charakter a velky potencial. Co sa tyka toho kurenia, zatial to nebudeme tahat do prednej casti domu, v tych sa bude kurit lokalne v pieckach, viem, ze to nie je idealne, ale kedze to budeme zatial vyuzivat iba ako vikendovu chalupu, tak to bude musiet stacit. Ktovie, mozno o 10 rokov tam mozno pojdeme byvat, v tom pripade by sa do toho domu muselo naliat viac penazi, ale to sa bude riesit az vtedy. Myslim, ze zatial bude stacit nejaky mensi elektricky bojler s 50-80l nadrzou, V pripade, ze by sme tam isli byvat, myslim, ze Tvoj napad na kurenie znie super, ked to vies tak skombinovat :)
Odpovedať
@duzu to znie fajn, myslim, ze byvaly majitel mal SSE. Momentalne je odpojena elektrina, takze budeme musiet nanovo pripajat po vianociach. Po vsetkych nazoroch, co som tu pocul sa asi rozhodneme pre mensi bojler. Asi si skocim do nejakeho obchodu a necham si poradit. Elektrika sa bude tahat nanovo, takze sa bude ratat so vsetkym. Vdaka za rady!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@babulina dakujem pekne za rady aj link. Asi pojdeme do niecoho podobneho, kedze cena je fajn a ak sa naozaj vieme pohybovat okolo 10-15e za mesiac za elektrinu, tak by to malo byt fajn :)
Odpovedať
@igigi :) take som zazil aj ja, ked som bol maly, ale ked je moznost, tak si treba dopriat hlavne v zime teplu sprchu :)
Odpovedať
@fotoplan Pokial chces naozaj pouzivat ten bojler len 3-4 krat do mesiaca a chces ho vypinat tak by som velmi daval pozor aby sa ti v boilery neusadili Legionelly. ;)
Odpovedať
@fotoplan SSE som myslel len distribúciu, tú si nemôžeš vybrať , je určená pre kraje, no dodávateľa silovej si môžeš vybrať, podľa cenníka má SSE ako dodávateľ silovej asi najvyššie ceny, toho nemám už roky
Odpovedať
@fotoplan a mozem otazku, ako budete riesit kurenie? my sme na tiez bez plynu, primarne kurime drevom , v noci elektrickymi radiatormi ale inspiracia sa vzdy hodi
Odpovedať
@fotoplan my mame na chate 80 litrovy bojler, vzdy ked prideme zapneme a bohate to staci aj na sprchovanie(4 dospely 2 deti) aj umyvanie riadu. Neraz sa stalo, ze voda primrzla (ked zle vyfukneme vodu medzi bojlerom a sprchou) tak sme boli cely vikend bez vody. Všetci nadalej žijeme vrátane detí.
Odpovedať
@fotoplan ak mate v dome vacsie vzdialenosti, tak by som riesil ohrievanie vody v kuchyni lokalne, malym podumyvadlovym tlakovym ohrievacom so zasobnikom, napriklad Gorenje GT 10 U, zohreje to 10ltr vody z 15° na 75° za polhodku, napajanie klasicky na 230V, stoji to okolo 70-80€.
Odpovedať
@duzu sme v okrese BS, kde je elektrinu pokryva SSE a este nejaka ina spolocnost, ktora je tusim drahsia. Kedze ale nebudeme mat velku spotrebu, tak to moc zatial ani neriesim.
Odpovedať
@babulina jasne, zatial ho riesit nebudeme a na kurenie budeme pouzivat piecky, ktore su v kazdej miestnosti a v pripade nudze nejaky elektricky ohrievac. Pokial by sme sa rozhodli tam ist byvat, tak asi budeme riesit tepelne cerpadlo, pripadne kotol na pelety, ale to je asi este daleko, tak zatial to moc neriesime :)
Odpovedať
@igigi moja rec, my sme outdoorove typy, takze prezijeme aj v pripade poruchy :D
Odpovedať
@stowasser praveze vobec, kuchynka a kupelna su vedla seba a v podstate je dovedena voda iba v jednej stene. Z jednej strany tej steny je vyvod na sprchac a umyvadlo a hned z druhej strany je vyvod na ymuvadlo, ktore vymenime za drez a osadime do pracovnej dosky, takze by to malo byt v pohode na jeden bojler, kedze sa chystame pouzivat iba jeden vyvod naraz, Ale pozriem sa na ohrievac, ktory si poslal a zvazime to do kuchyne.
Odpovedať
@fotoplan nemáš v tom jasno , tak ešte raz dom máš v bývalom stredoslovenskom kraji, tam má na starosti pripojenie na el. sieť SSE Distribúcia a zabezpečuje to pre všetkých predajcov silovej elektriny, a ty si tiež môžeš vybrať hociktorého SSE a.s. je jedným z ních niekedy bol len on a má takmer najdrahšiu silovú elektrinu pre bližšie pozri napr. tu http://www.elektrickaenergia.sk/alter...
Odpovedať
treba zistiť ci nemáš tvrdú vodu a ak nie .tak je ok aj to čo máš , sse maku aj vikendovu taryfu od 15hod v piatok do 8 hod pondelok aj na kurenie trošku preplatíš ,ale bez problemov prikuriš pri dieťati aj el elektrikou a kosa ráno je sviňa pre ludí z mesta. ak nemáš tvrdu vodu ok ak ano pozri kolko kamena je v bojlery a bud ho obi kladivom alebo kup nový bojler a ešte----------- alternativny dodavatelia elektriky nepredavaju všetky sadzby ---tak pozor na to to obchodáci nepovedia
Odpovedať
Aj my to teraz riesime na chalupe...kedze ale ide o novostavbu svojpomocne takze to ide pomalsie...ale tiez sme si vybrali sporak s vymennikom od Moravie Klaudiu..su dost drahé ale dufam ze poslúžia...a tú teplú vodu to sa mi paçi...tak som si to aj ja tak nejak predstavovala...takze potom Ťa možno pootravujem s dalšími otãzkami...:)
Odpovedať
@vrajmantak to je pravda že nie všetci predajcovia predávajú všetke tarify , ale je tiež pravda že SSE a.s. ich má zas najdrahšie, takže každý si musí zistiť podľa svojho odberu , ktorý je pre neho najvýhodnejší,
Odpovedať
Profilova fotka
@marria22 Nad tým sporákom som rozmýšlal aj ja... len sa mi podarilo zohnať od KZP za tretinovú cenu... ale ktýmto dvom typom som sa po dlhom googlení dostal. Ako si sním spokojná?...
Odpovedať
Profilova fotka
@fotoplan Elektriku určite vymeň. čo sa podarí prevlečieš, hlavne v strope a ked budeš mať frézovačku drážok aj s vysavačom to ide jak omega s minimálnym prachom. A dáš si zásuvky kam potrebuješ lebo v tých starých domoch ak boli dve v izbe aj to bol úspech. Hlavne si rozmysli kde čo bude v kuchyni, v obyvačke, natiahni aj koaxiál ak tam budeš dávať niekedy sateliť už budeš mať pripravený vstup. Poprípade aj rozne lampičky v spálni a v izbách, ktoré len primontuješ na stenu. A určite ti odporučím riešiť aj rozvodnú skriňu dať niekam von na dom. Ak tam budeš niekedy niečo robiť, terasu alebo dreváreň, altánok, alebo nejaké práce určite to využiješ a odtial sa odpichneš kam budeš chcieť. http://ema-elektro.sk/elektromaterial...
Odpovedať
@robertw pravdu vravis, na takych starych chalupach byvali 1-2 zastrcky na izbu, co je v dnesnej dobe uz dost malo :) ta rozvodna skrina je dobry napad, trebars aj na cirkular alebo podobne :) joj, uz sa neviem dockat, kedy sa pustime do prace!
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?