Ohrev TUV - ako najoptimalnejsie?

Profilova fotka
Mam kondenzacny kotol a k nemu 75l (ci kolko) zasobnik TUV. Ohrev vody mam momentalne nastaveny tak ze zozhrieva rano 2 hodky a vecer 2 hodky ked sa voda potrebuje.... Premyslam ci by nebolo "ekonomickejsie" ohrievat vodu po cely den co vy na to?
Odpovedať
My ti to asi nepovieme. Kúp si merač spotreby elektriny a vyskúšaj čo je nákladnejšie a čo lacnejšie.
Odpovedať
@thodosy A co stym ma akoze merac elektriny ked y2k pise, ze ma kondenzacny kotol??? Vodu ohrieva plynom... Ja mam stale nastavenu teplotu na cca 55 stupnov, cely den. Ked klesne myslim o 2 stupne, dohreje. Keby si neohrieval stale, voda ti ochladne viac a teda ked by musel kotol dohriat na pozadovanu teplotu po pauze, musel by vynalozit vacsiu energiu, alebo mozno tu istu, ktora je potrebna na permanentne ohrievanie. Neviem, ci je na to vypocet alebo nie? @y2k
Odpovedať
@y2k Ja si myslím, že tu sa jedná o straty vzniknuté prirodzeným ochladzovaním zásobníka do priestoru. Straty tepla sú vždy vyššie z horúceho zásobníka ako s chladného, pretože priamo závisia od rozdielu teplôt zásobníka a okolia. Tak vypínaním sa čosi ušetrí .
Odpovedať
@lubomird Jaj, tak to som sa sekol. Tak potom bude musieť odsledovať spotrebu plynu, kedy to viac spotrebuje - či pri kúrení 2+2 hodiny alebo celodennom kúrené. Napr. týždeň kúriť tak a týždeň tak a potom porovnať spotrebu plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
presne na toto som sa pytal....ci sa to za tych par hodin ochladi natolko ze by bolo potrebne dodat energiu vyssiu ako ked prdka do toho stale a drzi stale tych 55 (tiez mam tak)... ono aj tak toto sa da uvazovat iba idealny pripad kedy neodpustam vodu a teda cely objem sa ochladzuje....ak odpustim, uz sa nam vypocet komplikuje :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@thodosy: momentalne moc spotrebu plynu neodsledujem kedze este stale vykurujem :-) to by som musel odstavit kurenie... ale ja sa skor pytam cisto teoreticky, je mi jasne ze tam budu len malinke rozdiely
Odpovedať
@y2k Rob to ale tak, aby si nahriatu vodu účelne využil a nenechal ju zbytočne schladnúť v zásobníku.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811: to sa nie vzdy takto da....ale chapem
Odpovedať
@y2k co na to povie @majkoj a @blacksr? Je lepsie nechat stale zapnuty ohrev, alebo na noc vypinat?
Odpovedať
tak ma napadlo, co tak dodatocne zateplit zasobnik? obalit ho este do mineralnej vlny? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan: on je obaleny vcelku dost, ta tepla voda ked sa nedokuruje a nemina tam vydrzi aj 2-3 dni, samozrejme ze sa ochladi ale co som sledoval tak na 40
Odpovedať
@gashtaan Ako to mas nastavene ty? Ohrievas vodu stale, alebo to regulujes tym, ze na noc alebo na cas vypinas?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubomird v dennom rezime dokurujem vodu ak klesne teplota o tusim 5 stupnov, v nocnom sa nedokuruje vobec.
Odpovedať
@y2k priznam sa, ze netusim ako casto sa voda dohrieva... ani neviem ako jednoducho to rozumne zistit, ked sa este kuri.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan: Pri vykurovani asi nijako :-) vravim, mne ide zatial cisto o teoriu, ci to mam OK alebo to mam prestavit nejak.... tebe sa da nastavit kedy sa ma voda zacat dokurovat? co mas za kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k cisto matematicky by mala byt spotreba nizsia ked ohrievas len rano a vecer, ako to robis. Jedine straty tam totiz mas unikom z bojlera a tie priamo zavisia od teploty vody v nom. Ale ten rozdiel bude minimalny :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj: tiez si myslim.... islo mi len o to ze ci nahodou pri tom ohreve ochladenej vody cez den sa neminie viac energie ako pri ohrievani cely den...podobne ako pri vykurovni domu, ze ked sa na den dva vypne kurenie je to horsie ako kurit priebezne radsej ale z fyzikalneho hladiska ako tu uz zaznelo, teplejsia voda sa ochladzuje rychlejsie takze asi to tak bude ze ak zohrievam stale doohreve je castejsi a viac energie ako ked sa necha voda pomaly ochladit na nizsiu a nizsiu teplotu a potom sa naraz dohreje.... snad uvazujem logicky a dobre :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k ani pri dome to v sume nie je horsie :), plati tam rovnaky princip.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj: princip pri dome hej rovnaky, ale tam uz asi ide o tepelne straty a tak....ale to uz asi mimo temu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k Ak by si chodil z domu na týždňovky, tak určite by malo zmysel nasadiť nejaký doslova týždenný režim, aby Ti počas týždňa nedohreivalo vodu len tak "dovetra". Ale takto by som to až tak tragicky nevidel... ;-) Tie úspory z ranného a večerného dohrievania asi budú len symbolické...
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k Netusim co je vyhodnejsie, ale na mojom zasobniku cca 115 L, je pisany heat loss cca 1,4 Kw za 24 hodin... Este by mozno stalo za zamyslenie, akym vykonom ohrieva pri priebeznom ohrievani, t.j. vzdy ked klesne o cca 2 stupne a v akom vykone ide ked prihrieva rano alebo vecer uz vlaznu vodu. A aby to bolo este komplikovanejsie je, kedze vodu vo finale v kupelke/kuchyni miesas so studenou, kolko spotrebujes dohrievanej vody priebezne a kolko tej dohrievanej iba rano a vecer... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@bopcox: preto som povedal hned ze berme priklad ze vodu neminam :-) mne zohrieva vzdy naplno 24kw (tusim)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?