Ako riešiť odvod vzduchu z digestora?

Mám jeden problém a potrebujem Vaše riešenia. Odťah z digestora 150 mm, prechodová škridla 110 mm, väčšie prechody sa asi ani nerobia /mediterran/. Spraviť redukciu pred škridlou na 110 ? Čo to môže spôsobiť s výkonom digestora ? Ďakujem za Vaše riešenia.
Odpovedať
1
2
Kludne to zredukujte tesne pred skridlou.
Odpovedať
Profilova fotka
@navi2 s vykonom to nespravi nic, kazdopadne npr Bramac ma aj 125. Treba si dat ale velky pozor na kondenzaciu.
Odpovedať
presne tak. Nam v zime zo vsetkych ventilatorov stekala voda spat. Musel som tam navrtat diery, lebo nam plesnivel SDK. Existuje taka, neviem presne ako sa to vola, ale vyzera to akoby manzeta, vo vnutri potrubia - tak stiecie kondenz a ten je potrebne potom niekam odviest.. @majkoj ako si si poradil s kondenzom? Ja som v kupelni tu ruru radsej uplne zaselpil :D
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe tak, ze do noveho domu som nedal digestor odsavat von :). V starom dome nam stale tiekla v zime do hrncov voda z digestora :)
Odpovedať
@navi2 riesil som presne rovnaky problem. Prechodku cez Mediteran som nenasiel, 110 je na digestor malo. Ruru som izoloval kaucukom, nad SDK som ju zahol na praveho uhla a odviedol ponad veniec do podhladu. Digestor ma max vykon 700 m3, ked prazime cesnak, na dvore je ako v pizzerii :-D. Odtahu von som sa nevzdal napriek tomu, ze v podtlaku sa cez netesnosti ako komin tlaci dovnutra studeny vzduch. Kondenz sa netvori, a ak by sa aj tvoril, vykonny digestor ho vysusi. Potrubie musi byt cele izolovane, priemer 170 a spatna klapka. Pre mna je odtah von a komin dolezitejsi ako vzduchotesnost.
Odpovedať
@majkoj name netecie do hrncov, lebo som to napojil na odsavanie v technickej miestnosti - je tam pravy uhol. A kondenz potom steka prave do technickej miestnosti. Ale aj tak sa mi to nepaci
Odpovedať
@peto99 mozno ak by sa ta rura spravila tak, ze kondenz by stekal priamo von - teda nie nad strechu, ale miernym sklonom von (napr. ponad veniec). My mame na jednej strane stenu - taky trojuholnik, mozno by som tam mohol vyvrtat dieru a vyviest to priamo tam. Ale kdesi som cital, ze na fasade sa to nesmie robit.
Odpovedať
@joxe na fasade sa vyvod robit moze, len musi byt s presahom, aby tuk alebo kondenz nespinil fasadu. Existuju aj fasadne mriezky na digestor, pohladaj na webe. Ak bude digestor vykonny aspon 400 m3, bude mat dva tukove filtre, a potrubie bude dokladne izolovane, kondenz bude minimalny. Digestor treba nechat po vareni este chvilu zapnuty, aby sa potrubie ochladilo a vysusilo. Ja som kondenz este nemal, byvam skoro rok.
Odpovedať
Ja to mam vyvedene na fasadu a ziaden problem s kondenzom, Fasadna mriezka, hned za nou spatna klapka a tak tepelne zaizolovane potrubie.
Odpovedať
kondenz nie je problém, ventilaplast.cz má na odtok kondezu pvc tvarovku, mal som obavy len s výkonom digestora.Ďakujem za príspevky.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj No my sme odťah digestora smerom von vyriešili bez problémov, lebo ide na fasádu a vedeli sme, že ho treba spádovať smerom von, aby to netieklo späť. A zatiaľ to funguje... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ved ok, ale otazka bola ako to spravit cez strechu :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj To som pochopil... ;-) Ale nepochopil som, prečo by napr. digestor mal byť vedený apriori cez strechu, keď spravidla býva zaháknutý nad sporákom na stene...
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom tak konkretne ten moj bol nad ostrovcekom :)
Odpovedať
@majkoj Tiez mame nad ostrovcekom a nedal som ho na strechu, ale rovno nad podhladom kolme koleno a smer ulica. @navi2 Digestorova rura sa nesmie redukovat, plus max. 2 kolena. V opacnom pripade digestor citelne menej taha a huci. Mam to vyskusane ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ale my sme byvali v podkrovi :)
Odpovedať
my mame vyvedenu ruru z digestora na poval, a tam nam poradili spravit tvar S aby aj ked sa spravi kondenz, zostal v tej "vanicke"
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, chcel by som poradit....mam odtah z digestora cez stenu. Pouzil som flexi hadicu a spatnu klapku (myslim ze sa to tak vola). Prvy problem : na flexihadicu nesla napojit ta spatna klapka, potom som odrezal z flexihadice a spatnu klapku nasadil do "muriva" a aby to bolo pevne vypenil som drobne medzeri. Cize spatna klapka vlastne nieje s flex. hadicou spojena. Teraz mi ale ta spatna klapka bucha ked fuka vietor. Nasadil som na nu aj plastovu mriezku ale nepomohlo to......Co s tym? Dakujem.
Odpovedať
@piti255 Dať inú spätnú klapku, nie tú najlacnejšiu, plastovú. Existujú spätné klapky aj s pogumovaným okrajom alebo spätné klapky, kde tú funkciu klapky plní hrubšia fólia. https://www.iventilatory.sk/sludova-s... alebo silikónové: http://www.elektrodesign.sk/web/sk/pr... alebo také, ktoré majú tie klapky tiež zo silikónu, konkrétne tieto majú v Prespore: http://www.evcducting.co.uk/accessori...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 prosim ta pochopil som to spravne?? spatnu klapku treba vsunuit do flexihadice? (hlinikova harmonika). Tu spatnu klapku co mam tam nevojde. Neviem ci som to dobre instaloval. Nemam plastovu spatnu klapku. Je plechova a stala 12Eur. Je urcite kvalitnejsia ako tie co si tu dal. Alebo sa ta spatna klapka nema vsunut do "hadice" len sa ma proste bud na murivo pripevnit alebo polystyren?
Odpovedať
@piti255 spatnu klapu si mal kupovat podla svetlosti (priemeru) odvodu. Ak by bola v jednom priemere, tak by sa tam vsunut dala. Ked mas plechovu klapu s tesnenim, tak sice pri silnom vetre ju bude pocut, vzhladom na to, ze pri vetre sa kratkodobo menia pomery tlaku vo vnutri a vonku, ale za normalnych okolnosti by sa hybat nemala a ak je naozaj kvalitna, tak by klepotat nemala. Medzi flexihadicu, spatnu klapu a vonkalsiu mriezku si mal dat plastove medzikusy tak aby si dosiahol neprerusovany vzduchovy kanal, ktory prechadza cez celu hrubku muriva.
Odpovedať
@piti255 Spätnu klapku ani nič iné do flexihadice nevsunieš. Treba flexihadicu napojiť na plastové potrubie a cez spojky potrubie spojiť so spätnou klapkou. Veď to dá logiku, že do flexihadice nemôžeš inštalovať veci ako spätné klapky. A v stene to máš ako? Len dieru? Ja som urobil dieru v murive a do toho som upevnil 125 mm potrubie PUR penou. To potrubie som nechal trčať na jedne aj druhej strane steny a po omietnutí a zateplení som zvonku dal mriežku a zvnútra som do potrubia napojil flexi hadicu. Ako medzikus dom miesto spätnej klapky dal filter, lebo to je potrubie na rekuperáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 presne ako vravis, ked nefuka tak klapka neklepe a ani netaha chlad do interieru. Klapka je v jednom priemere. flexihadica ma 125 mm a klapka taktiez. Lenze pocital som s tym ze klapka bude mat o nieco mensi priemer aj ked sa uvadfza ze ma 125mm. Pochopitelne mala by mat priemer napr. 124,5 mm. Musi tam byt proste vola aby to do seba voslo. S tymi medzikusmi som to nepochopil.....myslel som ze cez celu hrubku muriva ma ist prave ta flexihadica v ktorej je spatna klapka. Na koniec flexihadice sa potom nasadi vetracna mriezka.....Vies mi to prosim ta nejak zrozumitelne vysvetlit,
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 prepac ale ja hovorim o voze a ty o koze :) potrebujem dostat vzduch z digestora von do exterieru, myslim ze plastove potrubie je v mojom pripade zbytocne a postaci mi na to samotna flexihadica kedze sa jedna o dlzku cca 45cm. Presne o to mi islo aby mi niekto vysvetlil kde tu spatnu klapku dat.....Ako to dat dokopy aby mi nefukalo dnu, nerincalo ked vonku fuka a aby mi odsavany vzduch vysiel bez problemov von. V stene mam dieru v ktorej je flexihadica napojena na digestor. na druhom konci je ta spatna klapka na murive, neskor ked sa da polystyren asi bude na polystyrene, alebo ked mi poradis spravim to mozno lepsie. pretoze mi rinci pri silnom vetri.
Odpovedať
@piti255 Veď si pozri obrázky, ktoré som pripojil. Do steny upevni plastové potrubie. Vnútri (v interiéri) do toho potrubia napojíš tú spätnú klapku. Na tú klapku potom dáš spojovací diel a na ten spojovací diel napojíš tú flexi hadicu z digestora. Nemôžeš flexihadicu viesť cez murivo. Pozri na fotkách, ako by si to mal urobiť. Ja mám najlepšie skúsenosti s tými spätnými klapkami na prvom obrázku, sú tiché a najlepšie tesnia. .
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 preco sa nemoze viest flexihadica cez murivo? Teda ta sludova je najtichsia? No a ten spojovaci diel je na druhej fotke to biele?
Odpovedať
@piti255 uz ti dal fotky @chrobak7tak to ma byt. A co sa vetra tyka, taku klapu co by sa pri vetre neotvarala este nevymysleli. Proste funguje to len na principe prudenia vzduch a reaguje aj na najmensie zmeny tlaku. Ked chces taku, co by sa otvarala len ked ide digestor, to by musela byt so servopohonom.
Odpovedať
@chrobak7 Kukam ze mas Sentinel Kinetic, cez vikend som doma na takom cistil vymennik :-) Ak spravne vidim, privod aj odvod odpadneho vzduchu mas cca 0,5m od seba, dokonca na jednej stene. To nieje dobre 8-( Ten privod vzduchu ti nasava odpadny vzduch 8-( Z prveho obrazku by sa zdalo ze mas odsavanie vzduchu na strechu, ale nieje to zrejme podla foto, tak by to bolo lepsie. Inak dost luxusna izba na umiestnenie RJ z rekuperacie :-D
Odpovedať
@piti255 Nuž môže, ale neviem si predstaviť, ako by si tú flexihadicu utesnil v stene. Keby si okolo hadice vypenil, tak tá pena stlačí trochu tú hadicu a zmenši jej priemer. Lepšie je urobiť prechod cez stenu z pevného potrubia - plastového alebo plechového. Ale skôr plastové, aby plech nehrdzavel. Ja mám tú flexihadicu pripevnenú na kúsku 125 mm pevného potrubia. Mohol som to pripevniť aj priamo na to potrubie, čo trčí zo steny, ale ja som to chcel mať odnímateľné. Takto tú flexihadicu napojenú na kúsok potrubia spojím s tým potrubím v stene pomocou spojovacieho prvku a môžem to kedykoľvek odpojiť a prípadne vyčistiť potrubie, ktoré ide cez stenu (keby tam skapal nejaký vrabec... :) ). JA tam mám ešte jeden filter, aby sa prach a rôzne nečistoty, čo lietajú vonku, nedostali ani do rekuperačnej jednotky. Raz ja kvartál ten filter umyjem v teplej vode a je to.
Odpovedať
@brandy12 JA neverím tej teórii, že sa nasaje odchádzajúci vzduch. Možno nejaké to malé percento áno, ale nemyslím, že by to zásadne ovplyvnilo kvalitu nasávaného vzduchu. To, čo ide na strechu, je komín z kondenzačného kotla. Ten ide na strechu. To je povala, odkladací priestor. Uznávam, že to nie je bežné, ale chcel som to tak. V podstate je tam navyše položená iba laminátová podlaha za 5 € /m2. Pod tým je OSB doska. OSB doska by sa ťažko udržiavala čistá, takto z času na čas povysávam a môžem tam ísť aj v papučiach.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?