Odvod kondenzatu

Ako ste riesili odvod kondenzatu z: 1. klimatizacnej jednotky 2. klasickeho komina (schiedel) - pripojeny krb Aky sifon ste pouzili? Chcel by som vsetko viest do odpadu, ale neviem aky sifon pouzit pre hore spomenute zariadenia. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sprite001 mne budú napájať odvod kondenzu z klimatizácie do sifónu pod umývadlo v kúpeľni. Nebude použitý žiaden špeciálny sifón.
Odpovedať
Profilova fotka
1. na klimu davame bud podomietkovy sifon HL 138 http://www.hutterer-lechner.at/sk/pro... (3. a 4. fotka) alebo nadomietkovy HL 136N http://www.hutterer-lechner.at/sk/pro..., ten je dobre potom schovat za nejake montazne dvierka 2. kondenz z komina - myslim, ze niektore kominy Schiedel maju zabudovany sifon, takze potom to uz staci iba zaustit do odpadu bez dalsieho sifonu, ale ak nema zabudovany vlastny sifon, tak pouzit ten isty sifon, ako na klimu. Teraz sme robili a vyzera to asi takto (bol to nejaky cesky komin bez zabudovaneho sifonu) (1. a 2. fotka)
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 3. a 4. fotka su pretocene :-)
Odpovedať
otázka: aký účel plní sifón v komíne? Pri klíme sa treba inšpirovať geberitom, riešia to ohnutím rúrky tak podobne ako aj niektoré umývadlá s nerezovým odtokom. jedno mám doma, funguje bezproblémov.
Odpovedať
@peterpinke Dakujem za foto. Uz som objednal ten HL 138 ;-)
Odpovedať
@slavoslav No ked napojis komin na odpad, tak aby ti neprenikal cez komin (krbovu vlozku) zapach z kanalizacie do domu, nie? :)
Odpovedať
mne to vyriesili vodari takto...
Odpovedať
@gashtaan Nemas fotku z boku na tie kolienka? Co je to za "lievik" (vyrobca, typ)?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to biele je zaroven sifon ? A dalsi je v komine ?
Odpovedať
Profilova fotka
má to jeden háčik, v lete sa nekúri, nevzniká kondenz (myslím krbový komín) a sifón vyschne. Potom zápach preniká všade. Dokonca ani kondenz kotol nemusí produkovať v lete kondenz, ak hreje vodu na 60st. Treba to kontrolovať a dolievať.
Odpovedať
@majkoj v komine ziadny sifon nie je, kondenzat tecie priamo do toho bieleho sifona @jan45 sifon by praveze tuto vec mal riesit - je v nom nejaka gulicka, ktora upcha sifon v pripade vyschnutia
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ale potom mas v podstate "deravy" dom, cize ak by si planoval npr rekuperaciu, bude takmer zbytocna. Ak dobre vidim tak mas odvetravany komin co problem este zhorsi. A cisto teoreticky by som povedal, ze to vlastne aj znizi tah komina.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sprite001 neviem naisto, ale na nete som nasiel tento sifon co sa na to podoba: http://www.aquatica.sk/HL-21-sifon-so...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan je to plavák, toto riešenie nepoznám, ale funkčné to bude. Týka sa to viac jednoduchých sifónov a prehnutých hadičiek.
Odpovedať
@majkoj neviem co myslis tym odvetravanym kominom, kazdopadne rekuperaciu neplanujem riesit... ten sifon som chcel oblepit nejakou paskou este, to kolienko z komina som prerobil, je to stare foto kde to je este vidiet - teraz je to uz v podlahe schovane. co sa tyka tahu komina, v zime som si kuril peterkami, bal som sa, ze ich vytiahne cez komin von :)
Odpovedať
@jan45 tak boli aj kurenari, co mi chceli komin napojit priamo do kanalizacie bez sifona :) toto riesenie hadam bude funkcne... nasiel som rez tym sifonom: http://store.oblibene.cz/1000/1000/2/...
Odpovedať
@gashtaan Dakujem. Ked si robil podlahy, tak si si tam nechal aj nejaky revizny otvor, aby si ten sifon mohol v pripade poruchy vymenit?
Odpovedať
@sprite001 zial nie, ani neviem ako by som tam taky revizny otvor urobil...
Odpovedať
@gashtaan Cize ak sa nieco pokazi v tom sifone, smola? Ved ten otvor si ani ja neviem predstavit. Asi vyvediem len hadicu v podlahe mimo dom :(
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan pri trojvrstvom komine je okolo vozky izolacia, okolo ktorej musi prudit vzduch z vnutra domu von aby sa odvadzala vlhkost z nje. To je pri tesnom dome problem,ale ked pises, ze rekuperaciu neplanujes je to ok, len straty vetranim mozu byt teoreticky vyssie. Kazdopadne pozor na malickost ako digestor ak je vyvedeny von, ten by teoreticky mohol natiahnut tade (cez ten vyvod kondenzatu) spaliny. To s peletkami je jasne, kedze myslim, ze v kazdom peletkovom kotli je ventilator :-D
Odpovedať
@majkoj tak keby som mal v plane robit vzduchotesny dom, vykaslal by som sa na cely komin :) pravdupovediac, moc som nad tym nepremyslal, ake velke straty budem mat kvoli tomuto prevetravanemu kominu... clovek sa uci cely zivot, na nieco pride az ked je neskoro. @sprite001 ked sa nieco pokazi, vyrubem ho von :) povodne som rozmyslal aj nad tym ako pises - vyviest ruru mimo dom, no musel by som ist cez hydroizolaciu (fatrafol) a za tie potencialne problemy mi to nestalo.
Odpovedať
@sprite001 no veď práve že nie, keďže komín má jeden otvor v krbe a druhý nad strechou a ten v krbe je v protismere prúdenia vzduchu, jedine, že nastane tlaková inverzia, ale to budú smrdieť skôr sadze ako kondenz. Nie je to riešenie problému ktorý neexistuje?
Odpovedať
@slavoslav V principe podla mna komin, ktory ma odvod kondenzu napojeny na odpad bez sifonu, by mal tiez fungovat ako odvetranie kanalizacie t.j. zapach by mal unikat kominom nad strechou, cize presne ako pises. Ale co ak to tak nebude a budem mat zapach v dome? Nechcem riskovat, to radsej dam ten sifon ako "prevenciu" alebo ten kondenz rovno vyvediem cez mur v podlahe mimo dom. A kedze ten sifon je asi problem, tak pojde hadica mimo dom....
Odpovedať
@sprite001 pozor na to, ze ten kondenz z komina je hnusna cierna voda od sadzi... tak si to nenechaj tiect niekde po sokli :)
Odpovedať
@gashtaan jj ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Možno trošku odveci, no odvod kondenzu z komína nepovažujem za životne dôležitú vec. Videl som už plesnivý komín, no po mesiaci nepretržitého dažďa do otvoreného komína. Kondenz ako taký, vzniká pri ochladení spalín pod rosný bod, čo pri krbe s vložkou nie je možné dosiahnuť. Čiže kondenz je väčšinou len dažďová voda, ktorej dobrá komínová hlavica dokáže zabrániť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@jan45 dobry den. Zapojim sa tiez do diskusie a prosim o radu. Mame komin schiedel 8 m s dobrym tahom. Do kanalizacie mame napojeny odvod kondenzu. Od prveho zakurenie po lete sa nam siri hrozny zapach v dome a mame podozrenie, ze to suvisi s krbom. Vlozka samotna nie je citit. Krb je obmurovany a cez revizne dvierka sa nedostaneme. Co robit? Na komine je hlavica. Pomohlo by preplachnutie zhora? Poradite prosim? Dakujeme.
Odpovedať
@luz5 a komin mate napojeny do kanalizacie cez sifon?
Odpovedať
Profilova fotka
@luz5 neviem aky typ smradu mate na mysli, ale my sme riesili podobnu vec... Ked sme kurili v piecke, strasny stiplavy hnusny zapach v celom dome. No preslo to po cca 2-3 zakureniach. Bol to pravdepodobne prach usadeny pocas leta a chvili trvalo kym sa vykuril. Vycistil som pre istotu aj dymovod (napojenie do kominu) a teraz uz pokoj chvalabohu
Odpovedať
Profilova fotka
pripájam sa k názoru gashtaan
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?