Odstránenie starých rozvodov tepla

Chystám sa odstraňovať staré rozvody kúrenia v dome. Ide o oceľové rozvody ktoré sa budú nahrádzať medenými a pri plánovaní som narazil na jeden problém. Ako správne odstrániť rúry. Radiátory a prívody ku nim nie je problém odflexovať ale skôr ide o prívod do radiátorov čo ide cez stenu. Stupačky nie sú zasekané idú po povrchu a cez stenu ide len rúra do radiátora. Napadli ma 3 možné riešenia. 1. Rúru odpíliť 30cm od steny a pokúsiť sa ju vybiť kladivom ale bojím sa že by som akurát porušil zbytočne veľa omietky. 2. Odpíliť čo možno najbližšie pri omietke flexa neprichádza do úvahy tam mi zostane 1cm alebo potom multifunkčným nástrojom ale to neviem či by zvládol. 3. Vysekať ju Pomaly okolo rúry spraviť miesto a pohrať sa s kladivom a vysekať ju. Neviem ale osobne sa asi prikláňam ku 3 možnosti ale bojím sa dvoch vecí. Čím mám zaplniť dieru čo mi vznikne ? (steny sú pôvodne zo škvarobetónu) Nevznikne pri vysekávaní oveľa väčšia diera ako je priemer rúry ?
Odpovedať
@lukas852 JA by som volil možnosť 1. Podľa mňa rúry do steny nezalievali. Som presvedčený, že keď to tam osádzali, tak najprv vyvŕtali dieru väčšiu ako rúra, potom ju tam prepchali a otvor medzi stenou a rúrou len zakryly omietkou alebo tmelom. Takže tá rúra tam nebude silno držať, myslím, že keď ju urežeš 20 cm od steny, tak aj rukou ju vytiahneš. Tá omietku, ktorou to zakryli, vypadne určite, ale veď to potom znovu zapucuješ. A väčšiu dieru, ako bola pôvodne vyvŕtaná, vytiahnutím rúry neurobíš.
Odpovedať
Presne ako pise kolega. U mna do medzery napchali karton :) povakles dolava doprava a bud vytiahnes rukou, alebo 2-3 argumenty kladivom a je to
Odpovedať
este som bol chlapec, ked sa u nas robilo radiátorové kurenie, A otec prv ako tie rury vyspravil omietkou , maltou alebo čím tak ich predtým obalil novinami, aby bola dilatačná medzera. Aby nepraskala omietka ked sa budú rury ohrievat a ochladzovat. tak spôsob č. 1 bude najschodnejší , ak nie je rúra v stene ohnutá
Odpovedať
@lukas852 dobre som sa teraz pobavil, ze sa bojis :) ked sa rube les musia lietat aj triesky hovorili nase stare matere. Odrez flexou dlhsiu ruru od steny a vybi to kladivom neboj v skvarobetone to extra nedrzi. No a ked bude diera tak ju zalepis. Aj tak pri novych rozvodoch ti kurenari rozbiju pol domu :) nemyslite si ludia, ze robit UK je klepkanie po klavesnici. Zbijacla sekace kladivo a pod. to vsetko si vyzaduje svoju dan ale murar to vie vzdy opravit. Ja si predvrtavam vzdy najtensim vrtakom a zvacsujem priemery. Diery mam na mm presne. Odporucam vam este nepouzivat vzdy priklep, skuste zacat vzdy bez priklepu a ked chytite stred kde chcete vrtat zapnite si priklep. Pozor na ruky tie treba mat v rovine a k tomu si treba cupnut klaknut lahnut alebo vyjst na rebrik. Netreba byt lenivy :) nevyplaca sa to, ak si z okolia TN ja ti to urobim...:)
Odpovedať
@lukas852 odrez ďalej o steny a skús otočiť blickami...keď nepovolí pobuchaj a skús točiť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?