Odporučte tepelné čerpadlo vzduch - vzduch

Chcela by som sa opýtať, či je tu niekto, kto vykuruje dom tepelným čerpadlom vzduch-vzduch. Máme starší domček 112 m2, doteraz sme kúrili drevom /kotol na pevné palivo v pivnici + radiátory v celom dome/, ale vzhľadom k náhlym vážnym zdravotným problémom partnera spracovanie dreva na zimu tento rok neprichádza do úvahy, takže by sme potrebovali nejako rýchlo a samozrejme čo najlacnejšie poriešiť vykurovanie iným spôsobom. Rozmýšľame nad TČ vzduch-vzduch. Vedeli by ste mi doporučiť nejaké cenovo výhodné, ktoré vykuruje až do teploty -30 stupňov? Dá sa spať pri vnútornej jednotke umiestnenej v spálni, alebo je príliš hlučná?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@zara71 vnútorné rozvody už máte na vodu, tak použite čerpadlo vzduch voda.
Odpovedať
@jan45 Investicne naklady za vzduch-voda su uplne inde ako vzduch-vzduch.
Odpovedať
@marcel714 ... zdravím... .... daj si naceniť Multi Split s dostatočným výkonom do nazatepleného domu, min 2 vnútorné jednotky, potrebu vykurovania do - 30°C a zistíš, že @jan45 mal pravdu.... .... úplne inde to nebude....
Odpovedať
@heliator prečo by si mali naceniť TČ na neteplený dom pri teplote -30C? To mi chceš povedať že keby ide kupovať vzduch/voda, tiež si to má dimenzovať na nezateplenú stavbu pri -30C?
Odpovedať
Pre info - moj dom 225m2 TC - Daikin vzduch-vzduch multisplit 3+1 cena 6tis.€ (realizovane) TC - Daikin vzduch-voda nacenene na 10tis.€ (nacenene) Nevyhoda vzduch-vzduch je to, ze to nezohrieva vodu na sprchovanie. Nevyhodou vzduch-voda je to, ze to v lete nechladi (studenu vodu v podlahe nepovazujem za chladenie, ale za neprijemnost).
Odpovedať
@pier Nie je pravda,ze nechladi.A existuje aj stropne chladenie.S tym sa fukana klima nemoze ani zdaleka porovnavat.Konfort na inej urovni.
Odpovedať
@marcel714 ja viem, ze existuje aj stropne chladenie, dokonca existuje aj chladenie stien (nie len stropu), ale to uz sme pri debate, ze Brabus je lespi ako Skoda. Skus si dat nacenit TC vzduch-voda do starsieho domu spolu so stropnym chladenim a kurenim do radiatorov. Aj ked bude elektrika rast kazdy rok o 10 perc. tak sa navratnost nedostane pod 20 rokov.
Odpovedať
@jan45 TČ vzduch/voda sú určené na podlahové kúrenie, nie na radiátory. Resp. na to, aby nám TČ vzduch/voda dostatočne vykúrilo dom, by sme museli mať oveľa väčšie radiátory, ako máme teraz. Kúrenie, ktoré máme teraz, by sme chceli nechať tak, ako je /alternatíva keby náhodou vypadla elekrina/ a vzhľadom k relatívne nízkej cene a rýchlej montáži /v septembri bežne začíname kúriť, tak nám to dosť súri/ dáme ešte TČ vzduch/vzduch. Len by som potrebovala poradiť, ktoré konkrétne. Tí, čo máte TČ vzduch/vzduch, koľko vás vyšla montáž?
Odpovedať
@pier To máš TČ, alebo klimatizáciu? Lebo my sme sa boli informovať zatiaľ len v jednej firme, ktorá predáva tepelné čerpadlá a tam nám povedali, že TČ vzdch/vzduch môže mať len jednu vnútornú jednotku /na rozdiel od klimatizácie/. Dá sa pri zapnutej vnútornej jednotke spať?
Odpovedať
@zara71 to nie je pravda. TČ vzduch - voda sa dajú pripojiť aj na existujúce radiátory. Akurát COP bude nižšie ako keby sa kúrilo podlahou. Treba si pozrieť prospekty výrobcov. Ale nechcem tlačiť na TČ, len informujem.
Odpovedať
@zara71 klimatizacia = TC vzduch-vzduch, je ale pravda, ze niektore klimatizacie nevedia (nevedeli) kurit, resp. efektivne kuria do -5 => da sa vybrat TC vzduch-vzduch, co kuri s nejakym COP ai do -25, cize je to lacnejsie. Montaz stoji cca 300€/jednotka - da sa najst aj firma, co montuju zdarma, ale kedze nic na svete nie je zadarmo tak ti predaju jednotku za vacsiu cenu. Cenovo aj logicky lacnejsie vychadza riesenie 1+1, cize kolko vnutornych tolko aj vonkajsich jednotiek (je to len otazka miesta a designu), multiaplit je asi o 30% drahsi. Dalsou nevyhodou multisplitu je to, ze vie v rovnakom case iba bud kurit na kazdej vnutornej jednotke, alebo len chladit. Ked sa pokazi vonkajsia jednotka multisplitu nepojde ti ani ziadna vnutorna. Co sa tyka spania pri zapnutej jednotke je to silne individualna vec. Sucasne jednotky ale maju nocny rezim + detekciu ludi-aitomaticky nefukaju vzduch na ludi. Ja som v noci pri tom este nemusel spat - vzdy stacilo prikurit cca 30 minut a teplota sa mi drzi az do rana.
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 Tak aby sme si to ujasnili ... Každá moderná klimatizácia typu inverter , je vlastne tepelné čerpadlo vzduch-vzduch ... Staré klimatizácie typu štart -stop bez invertera boli zariadenia určené prioritne na chladenie a kúria niektoré len do 0 alebo -5 Avšak moderné klimatizácie už väčšina inverterov kúri do -15 stupňov ... technicky je klimatizácia to isté čo TC vzduch voda , akurát teplo nepredáva do vody ale rovno vyhrieva vzduch v miestnosti ... V polsku si z klasických starých klimatizácií za 300€ vyrábajú svojpomocne pípci tepelné čerpadlá , čo sa vyznajú kus do elektriky ... Ja vykurujem dom zatiaľ jednou jednotkou klimatizácie za 1400€ s montážou , vykurujem cca 70m2 s jednotkou o výkone 4 kw za celú minulú zimu som spálil elektrinu na kúrenie za cca 250€ , takže to sú naše ročné náklady na vykurovanie , vykurujem nonstop na 23 až 24 stupňov ... Kúrilo mi to aj pri -16 stupňov , čo bola minimálna teplota minulú zimu u mňa ... Čo sa týka jednotiek určených prioritne na kúrenie s dvojitým kompresorom , inteligentným odmrazovanim a vyhrievanou vaňou (jednotky určené prioritne na kúrenie) tak sú to : Daikin superheating kúri do -25 ale cena je 2000€ + Potom je Gree crown kúri vraj do -30 cena 1000€+ podľa výkonu (jeden poliak tým vykuruje nezatepleny starý dom o ktorom viem o rozlohe 150m2 ) Dobrá jednotka je Sinclair spectrum plus kúri do -25 (za mňa zlatá stredná cesta) Potom tu máš ešte Mitsubishi hyperheating ( za mňa moc predražené ) Ja mám Daikin klasickú jednotku nedimenzovanu na kúrenie ale to mám NED dom plus záložné kúrenie v podlahe a keď je tuhý mráz tak zriedka používam aj krb.... Záleží aký máš dom , netreba pchať jednotky do každej izby , je to podľa mňa zbytočnosť , treba to rozpocitat a logicky umiestniť jednotky hlavne dobre nadimenzovat výkon ... Ak potrebujete ešte s niečím poradiť kludne sa pýtajte 😊
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tao_tao Bol u nás zástupca firmy, ktorá predáva TČ a povedal nám, že naše radiátory sú na kúrenie tepelným čerpadlom príliš malé /máme normálne panelové radiátory/. TČ vraj nedokáže vykúriť radiátor na takú vysokú teplotu, ako drevo, takže by sme mali zimu.
Odpovedať
@pier Veď aj ja som si myslela, že klimatizácia je to isté, ako TČ vzduch-vzduch, ale aj predajca klimatizácií, aj predajca tepelných čerpadiel ma presviedčali o tom, že to nie je pravda.
Odpovedať
@dexter89 My bývame vo veľmi chladnej oblasti, kde sú naozaj tuhé zimy a máme nezateplený dom, takže potrebujeme naozaj niečo, čo bude dobre vykurovať. Podľa toho, čo si napísal, sa v tom vyznáš. Nepracuješ náhodou vo firme, ktorá montuje klimatizácie, alebo nevieš mi doporučiť nejakú seriózny firmu? Bol u nás zástupca jednej firmy, čo montuje klímy a keď mi potom poslal cenovú ponuku, tak z tej ceny som skoro odpadla.
Odpovedať
Ešte by ma zaujímalo: ako máte riešené vonkajšie rozvody? Nám povedali, že to bude v plastových lištách, ktoré majú rozmer 6x7 cm. Lenže my ideme na jar robiť fasádu, ktorá bude mať hrúbku len 2-3 cm, takže také hrubé lišty sa nám pod ňu nepodarí skryť. Vysekávať drážky so stien domu neboli ochotní. Ako to máte vy? Odfoťte mi prosím ako vyzerajú tie lišty na fasáde.
Odpovedať
@zara71 keď idete robiť fasádu, neplanujete aj zateplit? Z coho je stavba, keď je problem spraviť drážky?
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 no nepracujem pre nikoho ale zaujímam sa o klimatizácie ako hl. zdroj kúrenia pre stavby a objekty pre nízke investičné a nízke prevádzkové náklady v porovnaní s TČ voda-vzduch a už som zopár ľudom aj celkom poradil, čo si dali poradiť tu na MS sú spokojní 🙂 odkiaľ si? lokalita? Čo to bola za amatérsku firmu? Drážkujú skoro všetci okrem toho ak ti môžem poradiť, tak vnútorne jednotky by som umiestnil oproti vonkajšej, aby sa prepych robil priamo cez stenu a potrubie bolo podľa možnosti čo najkratšie odfotím ti to ako to mám ja, jednotky oproti sebe, cez fasádu, elektrina je privedená cez povalu k vonkajšej jednotke (tá malá biela lišta z hora na druhej fotke) tá je len na kábel, ten by ste určite skryli aj do fasády a nejako by to nevadilo, lebo je to len elektrický kábel... - Ďalej ako máte dispozične riešený dom? Nemáš nejaké foto pôdorysu? My máme napr. len jednu jednotku umiestnenú oproti dverám do spálne , takže jedna jednotka vykúri obývačku, kuchyňu (kde je) plus spálňu a teplo sa dostane aj za roh do kúpelne a ďalšej izby takže nie je potreba do každej izby jednotky , čo by ti to predražovalo a možno zbytočne... keďže ma oslovovovalo viacej ľudí, ako to vlastne funguje, tak som minulý rok spravil a jedno menšie video, ako to funguje u mňa, ako to vykuruje a aká je spotreba a náklady... tak si kukni ak chceš https://www.youtube.com/watch?v=RB4R5...
Odpovedať
@zara71 Rodičia majú starý dom s radiátormi a s plynovým kotlom kúria na 55°C, tak som predpokladal, že to bude okolo 60°C aj u vás. Ak potrebujete teplotu povedzme 80°C, tak by to mal zvládnuť napr. Daikin Altherma HT.
Odpovedať
@zara71 Panasonic Aquarea HT dá tuším 65°C bez záložnej špirály a 75°C s ňou.
Odpovedať
@zara71 my to mame po zateplenej fasade v listach. Vyzera to otrasne, nastastie je to na stene, ktora smeruje do lesa, resp. je v tieni lesa, tak to nie je na ociach. Ja by som to dal do zateplenia, ak idete robit novu omietku, spravil by som uz aj zateplenie tej steny a rozvody by sa zakryli.
Odpovedať
Len doplnim, ze clovek vnima prude ie tepleho vzduchu uplne inak, ako studeneho. Neporovnavat pocitovo klimu ktora kuri s klimou, co chladi.
Odpovedať
@stefanby Asi nebudeme zatepľovať. Dom je z tehly a fasáda brizolit, tak ja neviem, prečo majú problém urobiť drážky /lenivosť?/.
Odpovedať
@dexter89 No veď keď nie je ochotná drážkovať jedna firma, nájdeme inú. Veď firiem, čo montujú klimatizácie, je kopa, no nie? Ináč to je dobrý nápad viesť aspoň ten elektrický kábel k vonkajšej jednotke po povale. Na základe tvojho doporučenia sme sa nakoniec rozhodli, že dáme 2 ks klimatizácií Sinclair ASH-13BIS2/W. Dnes tu bol zástupca ďalšej firmy, čo montuje klímy a povedal mi, že hoci výrobca uvádza, že táto klíma pracuje do -30 stupňov, tak aby som počítala s tým, že v skutočnosti mi bude kúriť tak maximálne do -5 stupňov. To sa mi nejako nezdá.
Odpovedať
@pier Myslela som si to, že v tých lištách to bude vyzerať otrasne. No nič, tak budem trvať na tom, aby urobili drážky. Žiadne lišty, lebo ak sa náhodou rozhodneme, že nebudeme zatepľovať, tak tie hrubé lišty sa neskryjú pod fasádu. A ktovie, či by aj fasáda na tom plaste držala, či by na tých miestach, kde by boli lišty, časom neopadávala. .
Odpovedať
@dexter89 Odfotil by si mi ešte, ako vyzerá na fasáde odvod kondenzátu? Povedal mi zástupca tej firmy, čo tu bol dnes, že keď sa kúri, tak sa to leje vonku na zem a tam to zamŕza a je na tom mieste potom kopa ľadu. To je pravda? Ja som si myslela, že kondenz vzniká v lete, keď sa chladí a nie v zime, keď sa kúri.
Odpovedať
Ešte jedna otázočka: keď sa vnútri domu postavíte k stene, na ktorej máte z vonkajšiu jednotku, počujete ju hučať? My ju budeme mať na stene spálne. Obávam sa, že ju bude počuť v izbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 skúste osloviť viac firiem, tiež sa mi nezdá, žeby Sinclair kúril do -5 °C, okrem toho tá klíma je dimenzovaná na kúrenie a tuhé mrazy severských štátov EU, takže klíma bude kúriť aj pri -15, druhá vec je, že pri tak nízkej teplote už klesá výkon a rastie spotreba a v prípade nezateplenej stavby, ktorá má veľké straty, už jednotka nemusí byť schopná dodať potrebné teplo... takže treba pozerať vždy na spodný výkon zariadenia. U klím dimenzovaných na kúrenie výrobca garantuje výkon 100% do teploty -15°C potom klíma ešte kúri, ale výkon klesá... T.j. napr. aby som to vysvetlil po lopate, tak napr. moja klíma nie je určená na kúrenie, výkon 4 Kw, ktorý udáva výrobca, je pri teplote vonkajšej +7°C... t.j. moja klíma má výkon 4 Kw keď je vonku +7°C keď je 0°C má výkon okolo povedzme 3 Kw a keď je -10°C tak len cca 1,9 Kw.... treba vyrátať tepelné straty objektu pri teplote povedzme -15°C a vnútornej 21°C a tak voliť výkon zariadenia... Pri klímach so superheating abo hyperheating výkon neklesá do -15°C takže teoreticky ak je zariadenie s výkonom 3,5 Kw abo 4 Kw tak aj pri -15°C má výkon 4 Kw... pod -15 °C už klesá výkon každému tepelnému čerpadlu, čo berie energiu zo vzduchu... Takže pre pokoj duše by som voli zariadenie min. s výkonom vo vašom prípade min. 5 Kw... prípadne dve jednotky po 3,5 + 3,5 Kw... neviem aké jednotky vám poradil ten čo bol na obhliadke s akým výkonom ... Čo sa týka hlučnosti tak je to trocha počuť samozrejme ale nie je to nič hrozné, v každom prípade radšej by som to dávala na stenu mimo spálne . Kondenz vzniká aj pri kúrení na vonkajšej jednotke a odteká, odkvapkáva, mne odkvapkáva voľne do plastového suda
Odpovedať
@dexter89 Tá klíma, ktorú som vybrala, má výkon 4,2 kW. Budeme mať 2 kusy, tzn. dve vonkajšie a dve vnútorné jednotky. Pošlem ti mailom plánik domu aj so zakreslenými vonkajšími a vnútornými jednotkami.
Odpovedať
@zara71 nemozete to radsej polozit na zem 20cm od steny domu?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?