Oceľové alebo medené rozvody kúrenia?

Profilova fotka
Dobrý deň,poprosim o radu. Ideme prerábať 2posch.dom má plastové okná. Chceme kúriť aj plynom aj tuhým palivom. Chcem sa opýtať ktorý rozvod je lepší, pre takúto kombináciu,klasická oceľ alebo med. Hlavné mi ide o vyhrevnost a o spotrebu plynu. Radiatori nové korady.Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@lub276 Myslím si, že je to v podstate jedno a na spotrebu plynu a výhrevnosť to nebude mať vplyv. Ja by som to ale riešil meďou.
Odpovedať
@viktor811 a prečo tam treba med? tam bude jedna voda x rokov stále napustená ,vtedy nehrozí zvnútra žiadna korozia a zvonku má ochranný náter, med je dobrá na iné veci,najviac asi v elektro
Odpovedať
@duzu Pre meď som sa rozhodol preto, že je to do detailu poriešená skladačka, ktorú si dokážem urobiť sám (ako aj každý zručný človek) a ktorá sa dá opravovať a prispôsobiť novým požiadavkám a poznatkom. Pri Cu sú na 100% zachované prietočné prierezy a tiež, ako si spomenul, pre vnútornú koróziu.
Odpovedať
Uhlikovu ocel
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpovede a rady:-)
Odpovedať
Profilova fotka
a hlavne si treba o tom nieco nastudovat!!! meď sa nema miesat s ocelou. neviem uz vysvetlit preco,ale nieco take som cital.a kedze idete prerabat len jedno poschodie,tak na tom druhom predpokladam ze med neni.
Odpovedať
Profilova fotka
tu je nieco Medené potrubie Potrubie z medi sa vyznačuje dobrými mechanickými vlastnosťami a v priaznivých podmienkach aj dlhou životnosťou (vnútorný povrch rúrky ostáva aj po dlhodobej prevádzke hladký). Používa sa na studenú aj teplú vodu a je zdravotne neškodné (na stenách rúrok sa tvorí ochranná, vo vode nerozpustná vrstva oxidu medi, ktorá dokonca zabíja baktérie). Pri kombinácii medi a ocele treba dbať na to, aby voda prúdila z oceľového do medeného potrubia. Opačné prúdenie vody zapríčiňuje rýchlu koróziu ocele. Táto zásada platí aj pri napojení medeného potrubia na oceľový zásobníkový ohrievač vody. Do oceľového ohrievača sa nesmie vracať voda z medeného cirkulačného potrubia, preto sa musí medzi ohrievač a medené potrubie osadiť metrový medzikus z plastu. Medené rúrky a tvarovky sa spájajú kapilárnym spájkovaním, závitovými mosadznými tvarovkami a samosvornými tvarovkami. V miestach spojov nie je zúžený prierez, takže vznikajú iba malé odpory proti prúdeniu vody.
Odpovedať
Profilova fotka
http://urobsisam.zoznam.sk/dom/staveb...
Odpovedať
Už 10 rokov mám v byte rozvod studenej a teplej vody z kapilárne spájkovanej medi. Na konci sú batérie a nebadám žiaden problém s koróziou. Iné to bude pri kúrení, kde sa točí voda dokola aj cez radiátory. Bežne sa meď používa na hlavný rozvod od kotla k rozvádzaču podlahovky.
Odpovedať
Profilova fotka
:-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk Samozrejme, že nemáte problémy s koróziou. Batérie sa totiž vyrábajú zväčša z mosadze a nie ocele. S radiátormi je problém. Tie sú oceľové. Oceľového potrubia by som sa nebál. Dnes je to tiež už len skladačka.
Odpovedať
@durim pocitovo viac verím spájkovaniu medi, ako tým rôznym fitingom s gumeným, či silikónovým tesnením neverím v ich deklarovanú životnosť
Odpovedať
Článok sa načítava...
http://medenerozvody.cz/sites/default... Kapitola 4.10
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk Ale veď to je úplne v poriadku. Meď je super materiál. Pôvodne som chcel napísať iné no veľmi dobre je všetko popísané na strane 77 a 78 vo výukovom programe na linke čo dal sneko. Ak pre niekoho nie je problém cena. Hoci ja osobne by som už dnes ani tú nespájkoval. To nerobia už ani Angličania a to sú iný tradicionalisti. Ale oni sú v tomto zase ako naši bratia Česi. Všetko robia tak, aby si to človek bol schopný urobiť sám bez "meštera".
Odpovedať
@durim je tam písané, že bez prívodu kyslíka do sústavy kúrenia nie je problém kombinovať meď+oceľ a o anglánoch som počul skôr opak, že si aj žiarovku dávajú vymeniť inštalatérovi ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?