Obehove cerpadlo na teplu vodu- ako sa sprava bez el. prudu?

Ak je pod prudom tak zlepsuje prudenie vody v systeme. Ale ak je bez prudu? -je prietok rovnaky ako keby tam ziadne cerpadlo nebolo -je prietok rovnaky alebo znizeny ako keby tam ziadne cerpadlo nebolo -je prietok vyrazne znizeny -takmer bez prietoku ci uplne bez prietoku - ine?
Odpovedať
ak nemá obchádzku a nie je pod napätím je nefunkčná dodávka, v rodinnom dome sa voda ani neohreje bez el.,ak sa ohrieva plynom či el.
Odpovedať
Prietok skor nie je, ak nemas obycajny kotol na tuhe palivo je to jedno lebo bez elektriky ti aj tak pec nejde.
Odpovedať
Profilova fotka
Predpokladam, ze mas na mysli cirkulacne cerpadlo. Bez prudu bude prietok uplne rovnaky, akurat bude dlhsie trvat kym bude tepla voda.
Odpovedať
Prietok bude zodpovedať vztlaku teplej vody a tlakových strát potrubia ku ktorým sa priráta tiež tlaková strata na čerpadle.
Odpovedať
zdarec.cirkulacne cerpadlo musi byt namontovane na cirkulacnom potrubí,nie na potrubi TUV,takže ak ho vypnes ide ti voda cez potrubie TUV akoby si cirkulacne cerpadlo nemal.Aby sme sa chapali,TUV-tepla voda,Cirkulacia-cirkulovanie TUV-dve potrubia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka
presne tak,cirk.čerpadlo je montované na cirk.okruhu,takže voda pôjde druhou stranou ,bez strát a inak ak je niekde čerpadlo a je aj vypnuté,tak ho voda pretlačí,pôjde to slabšie,ale pôjde a to aj v prípade kúrenia 🙂
Odpovedať
A prečo sa montuje na spiatočku cirkulácie? Priznávam, že ja som ho dal na "prívod" cirkulácie, aby bol dodržaný smer vody, pri prietoku z batérie.
Odpovedať
@frantisekca Dost zalezi, ake cerpadlo to je. Ak nejake elektronicke s malym vykonom co bezi neustale, je to jedno (ak zanedbame teoreticku nizsiu zivotnost pri vacsom teplotnom namahani).
Odpovedať
Samozrejme, že je to malé čerpadlo. Danfoss, presný typ nepamätám. Akurát nedávno sa porúčalo, takže potreba vymeniť. No slúžilo 10 rokov a keď som hľadal,kde môže byť chyba, tak je to neopravitelne a jejich životnosť býva ževraj práve tých 10 rokov. Navyše, u mňa bežalo nonstop, akosi som sa nedokopal k tomu, dať tam časovač. Ba som aj jeden kúpil, no ten mal problém, že mal docela veľkú odchýlku, takže o mesiac aj 3 hodiny mimo. Keď som to robil, tak mi prišlo nelogické, ho dať na spiatočku, keďže pri prietoku vody, odbere z batérie by naň pôsobila opačná sila. Ale vedel som, že má ísť na tu spiatočku, len už neviem dôvod.
Odpovedať
@frantisekca Tak samozrejme ako samozrejme, ja mam na cirkulacke pomerne silne cerpadlo, ale je riadene, nebezi stale. Keby som ho dal na vystup TUV a nie na spiatočku, počas chodu by mi dvihalo tlak na teplej voči studenej (pri termostatickych bateriach je to fuk).
Odpovedať
Značku som splietol, je to Grundfos asi COMFORT UP 20-14BX. O nejakom zvyšovaní tlaku pri ňom nemôže byť reči. Práve skôr som mal obavy, že napr. pri napísaní vane by bolo dlho namáhané tým protitlakom. Takže záver je asi taký, že nie vždy sa dá doporučiť inštalácia cirkulacneho čerpadlá na spiatočku?
Odpovedať
@frantisekca Po správnosti by malo byť čerpadlo na spiatočke pred zásobníkom. No a za ním spätná klapka, najlepšie gravitačná s malým odporom. Tá by bránila protiprúdu. No a mokrý chod naprázdno pre malé elektronické čerpadlá nepredstavuje problém. Napriek tomu ho ale niektoré vedia rozpoznať a vypnú sa na istý čas samé.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Áno, to viem, vedel som, že sa dávajú na spiatočku, spätná klapka je súčasťou čerpadla. Len mi hlava neberie, ako sa správa čerpadlo, pokiaľ je odber vody a pritom na neho pôsobí opačná sila, respektíve, klapka sa zatvorí a čerpadlo ostane zastavené? Pri zapojení na prívod, čerpadlo pri odbere sa nezastaví, není namáhané. Ale už je mi jasné, že pri silnejšej cirkulácii, či nejakom inteligentnom čerpadle by to mohlo byť problémom. To moje bolo však obyčajne, "hlúpe" čerpadielko s maximálnym príkonom 8W. Veď tomu je už viac než 10 rokov.
Odpovedať
@frantisekca Nuž, motor sa točí, ale dispozičný tlak na výstupe je nízky na pretlačenie klapky. To je celé, motor v čerpadle sa ale nezastaví, nezhorí. Navyše je tam aj tepelná poistka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?