Obehove cerpadlo na kureni

V obrazku som nacrtol ako mame zapojene cerpadlo na kureni (kurime plynom, kotol neaky starsi DESTILA, liatinove radiatory...). Chcem sa spytat keby odstavim ten ventil pod cerpadlom tak vsetka voda mi pojde cez tu "colku" vetvu kde je napojene cerpadlo, nevykurovalo by sa rychlejsie v dome? Dakujem.
Odpovedať
Ventil zatvorit cerpadlo spustit a vykurovat bude omnoho rychlejsie. Spodna vetva sluzi na kurenie samospadom.
Odpovedať
Ahoj. Ano. Zavřít ten ventil a bude to fungovat podstatně lépe. Nyní tam vlastně máte takový zkrat, kde se část vody honí pořád dokola přez čerpadlo a část té silné trubky. Tím se podstatně snižuje průtok vody do topného okruhu. Čili, jak píše gkrivanek zatvorit ventil. Stejně by bylo dobré do okruhu zabudovat čtyřcestný ventil na malý kotlový okruh, aby se zabránilo nízkoteplotní korozi v kotli.
Odpovedať
dakujem za reakcie, cize to ze mi pojde ta vetva cez colku namiesto spodnej dvojky niako neuskodi ani cerpadlu ani kotlu.
Odpovedať
Colka to utahne lavou zadnou
Odpovedať
@black1no a načo je tam čerpadlo keď je to navrhnuté na samospád? nekúriš koninuálne že chceš kúriť rýchlejšie? a čo znamená kúriť rýchlejšie?
Odpovedať
@slavoslav no prave preto sa pytam co by bolo vyhodnejsie ci vyuzivat ten samospad alebo cerpadlo. To cerpadlo tam bolo dorabane a ten ventil sluzil asi na odstavenie plynoveho kotla. Preto som sa radsej tu spytal.
Odpovedať
A este sa spytam, nebudem koli tomu zakladat novu temu: Na jednom radiatori mame hore regulator na termostat a dole srobenie so znackou prietoku <---> (ked dam dole ten kryt tak je tam srob na imbusak). Ten riadiator je iba vo vrchnej casti prehriaty a dole je studeny. Cize je mozne ze to srobenie je dole uzatvorene? Nechcem to otvarat kym neviem ci mi to nezacne stade striekat :). dakujem
Odpovedať
je to obyčajný ventil, s ktorým vieš zavrieť prietok, keď chceš napr. odmontovať radiátor. Otvor ho na plno, na reguláciu slúži horný termostat. Keď je radiátor nerovnomerne teplý, bude skôr zavzdušnený. @black1no
Odpovedať
@jan83 dakujem, cize mozem po odsrobovani krytu dat imbusak a potocit? A idem ho aj odvzdusnit, uvidim ci to pomoze :)
Odpovedať
@black1no určite áno. Ale radšej pomaly :D
Odpovedať
@black1no Aké ventily sú na ostatných radiátoroch? Lebo ak obyčajné, tak to teplo sa cez ten jeden termostatický bude "drať" veeeľmi pomaly, aj keď bude spodný ventil úplne otvorený a bez obehového čerpadla nemusí ten radiátor kúriť vôbec...
Odpovedať
@dedo758 vsade v dome mame take cierne z 90' rokov krore su iba uzatvaracie. Tento jeden radiator je zapojeny v kureni tak odruky a slabo kuri... Vymenili sme ten stary uzatvaraci ventil na novy ale neni nanom ta hlavica de sa nastavuju urovne ( I, II, III...). Inac vrchna cast radiatora je tepla ale spodok je studeny... To cerpadlo tomu pomohlo ze aspon hreje ale ako keby to v tom radiatore ani necirkulovalo... Odvzdusneny je.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@black1no Sú dve možnosti: Termostatický ventil sa vymení za plnoprietokový... ...alebo sa všetky ostatné ventily vymenia za termostatické. V prvom prípade to pôjde aj bez obehového čerpadla, v tom druhom jedine s obehovým čerpadlom... Logická otázka pre každého... Prejdete radšej garážovou bránou, alebo malým špajzovým okienkom? A to teplo sa v plnoprietokovom a termostatickom ventile správa pri samospádovom kúrení tak podobne... :-)
Odpovedať
@dedo758 keby na tom oranzovom nastavim max. poziciiu, bude to mat taky isty zaporny efekt ako doteraz? (S tym kruzkom som potocil max. dolava).
Odpovedať
@balck1no Neviete presne typ toho Herz ventila? Alebo aspoň akej farby mal predtým čiapočku? (biela, červená, oranžová, iná...)
Odpovedať
Oranzova a znaky + smer do lava a - smer do prava
Odpovedať
Takže je to tento ventil http://www.herz.cz/download-technicke... na ktorom môže byť maximálne prednastavenie na č. 6, resp. 0 , ale aj tak s veľkým odporom oproti ostatným starým ventilom. Na tento typ sústavy mal byť použitý ventil http://www.herz.cz/download-technicke... , úplne na konci, s označením E (na použitom ventile to nie je E :-) )
Odpovedať
@dedo758 dakujem vam pekne za radu, hned ako to bude mozne ho vymenime. ;)
Odpovedať
A pokiaľ tam ten termostatický nie je nutný, dajte tam obyčajný otvor/zatvor a tento odložte, keď budete vymieňať všetky, potom sa hodí. Spiatočkový, otvorený naplno, môže zostať...
Odpovedať
@dedo758 dakujem, tak aj spravim
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň ľudia . Potrebujem poradiť ohľadom obehoveho čerpadla či je nutné ho mať pustený pri ústrednom kureni keď už je kotol na tuhé palivo vyhriaty cca 50°C . Jeden známi mi poradil že ho mám púšťať len keď začnem vykurovať A keď dosiahnem určitú teplotu mám ho vypnúť . Prosím poraďte mi ak máte stým skúsenosti
Odpovedať
Profilova fotka
@fordmk je to presne naopak,najskôr zohriať kotol a po dosiahnutí teploty min 60°C zapnúť čerpadlo.
Odpovedať
@fordmk no tak ako vravi jan45, ja som to nastavil na 75, nech sa to nechladi a nedechtuje. To cerpadlo nevypinaj lebo ti zacne vret voda ked kuris :D
Odpovedať
Profilova fotka
@fordmk ahoj, známy má tak že na výstupnej rúre z kotla má tepelné čidlo. A to mu cez nejake relé zapína čerpadlo. Keď prestane kúriť a voda mu vychladne tak mu relé zase rozopne a čerpadlo mu zbytočne netlačí studenu vodu do systému.
Odpovedať
Diki chlapi za radu :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
ako si to vyriesil nakoniec? tiez asi budeme tento rok menit plynovu destilu. kurenie su este socikovske radiatory a na najvyssom bode otvorena expanzka. ma vyznam zabudovatg obehove cerpadlo? vdaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?