Obcasne pouzivanie kotla na tuhe palivo.

Dobry den, S priatelkou sme sa rozhodli pre dva druhy vykurovania - plyn a drevo. Plynom by sme chceli kurit a ohrievat vodu pocas troch stvrtin roka a drevom v najchaldnejsich zimnych mesiacoch, cize cca 3mesiace v roku. Takisto ak by bol problem s jednym z koktlov alebo cenami za energie, tak si mozme vybrat sposob vykurovania (plyn alebo drevo). Z roznych prispevkov vieme, ze splynovaci kotol neprichadza do uvahy kvoli korozii, a tak sa musime uspokojit s liatinovym (plus akumulacna nadrz). Moja otazka je, ze ci je rozumne takyto kotol nechat 8-9 mesiacov v roku stat a vyuzit ho potom len na tie zvysne 3-4mesiace v roku alebo podla potreby?
Odpovedať
@m1siak Akú koróziu máš namysli?
Odpovedať
@m1siak cele je to nezmysel .... Ak mas plyn daj plynove kurenie a za cenu kotla na drevo a akumulacky mozes vela rokov kurit plynom .....
Odpovedať
Pokiaľ má dom s vysokými tep.stratami a zadarmo alebo veľmi lacné drevo,môže byť kombinácia drevo a plyn opodstatnená. Korózie liat.kotla sa netreba obávať,skôr nejakej praskliny.Ešte stále je v prevádzke dosť 50-60 ročných emiek P.S..mám suseda,ktorý mi povedal,že čo mu vrátia za plyn,kúpi uhlie..musel som ho pracne presviedčať,aby to nerobil,že tým nič neušetrí,akurát zasmradí celú ulicu
Odpovedať
@dedo758 mal som na mysli nizkoteplotnu koroziu, ale proste celkovo by som plechovy kotol utrapil, keby ho pouzivam iba sporadicky.
Odpovedať
@mackoke Dakujem, tiez som tak rozmyslal, no chcem mat este jeden nahradny zdroj kurenia, keby bol potrebny, mimo plynu. A elektrina je prilis draha... A cena TC mi pride prilis vysoka na to, kolko clovek naozaj usetri...
Odpovedať
@m1siak ,neboj sa nič by si neutrápil..to by plechové kotle utrápili všetci kuriči,čo nechcú kúriť v lete..
Odpovedať
@jaropetrik No prave, ze nie. Dom bude s velmi nizkymi teplotnymi stratami, blizko pasivu. Len mi pride, ze vykurovat drevom je lacnejsie nez hociktorou inou formou a takisto je drevo dostupne teoreticky za kazdych podmienok (aj za stavu hocijakej politickej situacie), no plyn je zase pohodlnejsi a cistejsi... Myslis, ze takato kombinacia je hlupost pri takomto type domu?
Odpovedať
@m1siak ,ešte k tej nízkotep.korózii...tá existuje pri kúrení s podchladeným kotlom,pod 57°C,nie pri odstavenom kotli :-) Pri nízkych tep.stratách neušetríš ani na kotolňu na TP,ako píše mackoke Na plyn politika moc vplyv nemá,ten sa dá napojiť s každého smeru..a nemyslel som tým tú známu polit.stranu :-)
Odpovedať
@jaropetrik Co sa tyka toho plynu, to mas pravdu, ze napojit ho napojis z kazdeho smeru, len aby sa to potom neskor neodrazilo aj na cene... Ale nie o tom som chcel... Mne hlavne islo o to, ze ci je mozne nechat kotol na tuhe palivo napriklad aj s akumulacnou nadrzou kompletne odstaveny na tri stvrtiny roka bez toho, aby kotol a jeho prislusenstvo, atd. kvoli tomu trpeli, atd.
Odpovedať
@jaropetrik A dakujem za objasnenie tej korozie, to tiez dava veci do lepsej perspektivy.
Odpovedať
@m1siak Jasne, je to hlupost. Stavat pasiv alebo blizko pasivu s dvomi druhmi kurenia.
Odpovedať
Nič trpieť nebude. A nie tri štvrtiny roka, ale len štvrtinu, keď si zoberieš, že v lete kúriť nebudeš ani jedným kotlom. A ako poznám niektorých, tak aj v medziobdobí kúria drevom. :-) Vtedy stačí zakúriť pomaly raz do týždňa, nabiť akumulačku a pomaličky teplo míňať... :-) Ono, záleží aj od toho, aký máš prístup k drevu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@m1siak je to absolutny nezmysel. Ziadny zalohovy system neries. Za cenu co ta vyde druhy kotol by si elektrikou mohol kurit roky. Kazdy druhy tu riesi ze da elektricke kurenie a tebe to vadi ze je to ako zaloha drahe.. tazke ak mas obsesivnu poruchu ze co ak bude vojna, polituka atd ze nepojde plyn a elektrika a tebe bude zima daj si radsej krb lebo bez rlektriky ti nepoje ani kotol na drevo a cerpadla. Pripadne si daj pre ten pripad este fotovoltaiku s baterkami. Alebo najlepsie postav nulovy/paivny dom a nemas problem.
Odpovedať
@m1siak pri kvalitnom dome budeš mať naklady okolo 20euro pri plyne a mozno 30 pri elektrine (a to som dosť nadsadil) teraz vezmi kalkulacku a pocitaj aká blbost je investovať do dvoch kotlov. Ak sa chces pripraviť na krizovu situaciu, kup par el. Ohrievacov a el. Centralu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@m1siak @m1siak " A elektrina je prilis draha... A cena TC mi pride prilis vysoka na to, kolko clovek naozaj usetri...". Mas predstavu co ta bude stat ten kotol , akumulacka a cela ta bizuteria okolo ?
Odpovedať
@m1siak Keďže vôbec nehľadíš na ekonomiku tohto riešenia, vyjadrím sa len k technickej stránke. Odporúčam ti každé pohyblivé zariadenie inštalovať medzi šroubenia a guľové ventily, aby si ho vedel po zaseknutí vybrať na vyčistenie a nemusel pri tom vypúšťať celý okruh. Keď bude systém tak dlho stáť, usadeniny na pohyblivých zariadeniach budú spôsobovať ich zasekávanie. Mám na mysli napr. obehové čerpadlo, zmiešavacie ventily na akumulačke, spätné klapky, poistný ventil a pod.
Odpovedať
@majkoj ja som dostal cenovu ponuku na splynovaci kotol attack dpx15 ,akumulacku 1500l,6 radiatorov,eventrop,rozvadzac a vsetky ostatne veci okolo toho aj s robotou 7540e.tak som sa nato vykaslal a dal som elektrokotol a radiatory a radsej som viac zateplyl dom :)a nelutujem :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?