Novostavba bungalov 10x10 m z ytongu vs podlahove kurenie

Dobry den, Potreboval by som poradit ohladom podlahoveho vykurovnia. Chceme si dat do nasho bungalovi vodovodne podl.kurenie, ale neviem sa rozhodnut ci dat do celeho domu komplet, alebo detsku a spalnu vynechat? Cital som uz mnoho clankov o PK a radil sa s vela ludmi a je to tak 50 na 50. Jedny hovoria, ze bez debaty do celeho domu, iny zasa, ze do izieb je to zbytocne, pretoze v spalni zabrani prestupu tepla manz.postel a aj v v detskej izbe postele a nabytok, takze su to vyhodene peniaze. Dom bude plne elektrifikovany, cize ak by nesla do izieb podlahovka, tak by som dal drevenu podlahu a el.konvektory a to ma tiez trochu odradza. Ak ma niekto uz domcek s takymi rozmermi a ma PK, podelte sa o skusenosti. Dakujem za rady a postrehy.
Odpovedať
@vikisilvia do 2 izieb radiatory? Somarina, vsade podlahovku, do 100 m2 aj rohoze, ale pozor na nove predpisy. Vodnu napojis na TC, s dotaciou to bude par tisic a budes mat aj lacnu TUV. Kombi podlahovka a radiatory su zly napad, bud jedno alebo druhe. okrem kupelne, kde treba podlahovku aj rebrik
Odpovedať
@peto99 Vdaka za postreh. A ak budem mat len elektricky kotol aj na TUV aj podlahovku? Da sa to?
Odpovedať
@vikisilvia da sa, ale zostava je drahsia, ako samostatny bojler. Vyhoda je vsak extremne rychly ohrev vody.
Odpovedať
@peto99 co to znamena drahsia zostava? vdaka za ochotu poradit
Odpovedať
Protherm raja 12 kW za 600E s bojlerom aj 1200, samostatny bojler od 200 do 300
Odpovedať
@peto99 Samozrejme s tym som ratal, takze v pohode. A co sa spotreby tyka mi neviete cca povedat?
Odpovedať
@vikisilvia vsade podlahovku a nepocuvajte na teoretikov co zamietaju podlahove v spalni kvoly velkej posteli😆 niekedy mi je do placu . A netrepte tam elektrokotol ale rovno TC s dotaciou to vyjde priatelne.
Odpovedať
Tak my máme podlahovku všade. Máme el. kúrenie Caleo, kde nie je podlaha teplá, ale zohrieva sa "okolie" a zohrieva tak miestnosť. Pri podlahovom kúrení by mal byť aj tak nábytok na nožičkách, kvôli efektivite. V detskej izbe máme ale bez nožičiek. Je pravda, že keď sa kúri, tak sú napr. periny v posteli teplejšie. Takže sa v podstate vyhrieva perina :-D . Ale budeme meniť nábytok, takže v tom nevidím dlhodobý problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@vikisilvia 1/ Ak ideš do podlahového vykurovania, musíš toto zobrať do úvahy a prispôsobiť aj ďalšie kroky. T.j. voliť nábytok prevažne na nôžkach, nezapratať izby kobercami apod. Aj vykurovaná podlahová plocha napr. 3,5 x 6 m2 má svoj tepelný výkon ako napr. radiátor o veľkosti 1,6 x 0,5 m x 2 panely. Jednotlivé vetvy musia mať možnosť regulácie. Tak to jednoducho nefunguje, že sa naťahajú hadice a v izbách otočených na juh bude pekelne teplo a v izbách na sever zima. Jednoducho to musí odborník nadimenzovať a pokiaľ mieniš dať manželské postele 2 x 2 m, ktoré nebudú na nôžkach, toto treba dopredu vyriešiť, lebo Tebe tam ubudnú 4 m2 vykurovanej plochy. 2/ Určite by som nekombinoval podlahové a radiátorové vykurovanie. Sú to len ďalšie komplikácie. :-) Ja mám v celom dome elektrické vykurovanie (rohože) a v spálni napr. máme vypnuté kúrenie, lebo príjemnejšie sa nám spí pri cca 20°C než 22-23°C. Ale elektrická podlahovka má každú izbu na samostatný termostat - tam je to úplne jednoduché regulovať. Ty si asi odsúdený na to TČ, lebo 1.1.2016 sprísneli kritériá a ja by som vraj už neskolaudoval.
Odpovedať
@leonardom my máme nastavenú v celom dome štandardne cez vykurovanie 20 st., aby sa to lepšie vykurovalo, čo sa aj osvedčilo. SAmozrejme, že niekedy keď napr. príde domov dcéra a je zimomravejšia, tak si v izbe prikúri a v kúpelke tiež keď ide do sprchy. Ale zistili sme, že je najlepšie naozaj nastaviť na rovnakú teplotu všade a vtedy to najlepšie funguje.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava Aj my to tak máme - rovnako v celom dome... Ale kvôli slečne dcére sme to trochu zdvihli v jej izbe... :-) Lebo nás terorizuje. :-) Ale spálňu sme si fakt museli vypnúť. Lepšie s hajá.
Odpovedať
@vikisilvia daj do celého domu podlahovku. Ohľadom kombinácie podlahovky a radiátorov v spálni a neviem kde ešte je pravda taká, že Tí čo na to nemajú a chcú to za každú cenu, hľadajú "dôvody" prečo to v tých miestnostiach nie je "vhodné" a ekonomické .... Podlahové kúrenie je po skoro všetkých stránkach vhodnejšie oproti vykurovaniu radiátormi a dokonca aj v spálni alebo inej miestnosti. Netreba to ale brať ako boj proti kombinovaným riešeniam alebo vykurovaniu radiátormi, aj s tými sa dá žiť, len som si neodpustil zareagovať na argumenty typu manželská posteľ, skriňa, vyhodené peniaze... podľa ktorých vlastne ani v obyvke nemôžeš mať skrine, gauč, dokonca ani drevený nábytok, lebo ti ho rozsuší :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vikisilvia 100M2??? na otázku otázkou.......máš vyčíslené čo ta bude stat tento spôsob kúrenia komplet aj spotrebic?... máš predstavu ako sa dá vykúriť "100" m2...akú kombináciu zvoliť okrem toho čo je na SK zaužívané?
Odpovedať
Profilova fotka
urcite do celeho domu ! tiez ma nahovaral projektant aby som do izieb nedaval ale potom by som musel hriat vodu na vyssiu teplotu co terraz hrejem max 28° !!! a zaliat podlahu v izbach budes musiet tak ci tak takze iba pridas rurky a hotovo ;-) ja som dal radiator do kupelne a garaze iba temperova :-)
Odpovedať
V kvalitnych konvektoroch by ta stal cely dom do 500€, ak nevyberies salave alebo dizajnove. Montaz svojpomoc, 1-2 hodiny. Spotreba prirodzene rovnaka, ako s kotlom. Mam to viac rozpisane v albume. Urcite najdrahsie aj najhorsie riesenie je kombinovat, bud jedno, alebo druhe.. Ale pozor, aby si s priamoohrevom aj skolaudoval ;-)
Odpovedať
Neviem ci ste to nedicitali do konca, ale ja som tam nepisak kombinovanie s teplovod.radiatormi, ale elektr.konvekt. To len aby sa zbytocne nehovorilo o niecom co som zavrhol hned. |-|
Odpovedať
@ajkava a mozem sa opytat na kotol? Ako vykurujete, plynom alebo ekektr. Ak eletr. Tak mate len kotol? Asi ake mate mesacne naklady? Dakujem za ochotu sa podelit x-)
Odpovedať
@vikisilvia určitě PT do celého domu a popřípadě do pokojů doplnit o např.: https://www.tsbohemia.cz/sencor-soh-3... na občasné přitopení o pár stupňů. Taky to tak pořeším.
Odpovedať
@vikisilvia my máme len el. podlahové kúrenie - nie teplovodné. Vodu ohrievame len na umývanie. Náklady zatiaľ neviem presne, lebo sme sa sťahovali pred Vianocami a zálohu máme 71 €, ale máme tarifu DD5 - kúrime za lacnejšie a 4 hod. v priebehu dňa je "výluka".
Odpovedať
@ajkava a ako to vladtne fufuje?, ta vyluka znamena ze vobec nemam elektr.prud?
Odpovedať
@vikisilvia nie, to len kúrenie a bojler nemáš 4 hod. v priebehu dňa. Ale rozkúskované. Spotrebiče normálne idú.
Odpovedať
@rikaskcz No cele podlahove s kotlom vyjde okolo 5~6 tis. A mozes mi navrhnut aj ine alternativy ak sa vyznas. Preto som tu dal ten peispevok, pretoze este nieje nic rozhodnute. Vdaka :-)
Odpovedať
@vikisilvia ak sa da preposlite mi do spravy podorys a mozno tech.spravu.dakujem
Odpovedať
Dobry den, Podorys mate v prilohe, ale projekt nemam v elektronickej forme a momentalne ho nemam doma. Jedine co vam este viem dat je odporucanie od projektanta na energ.hodnotenie, davam vam ho tiez do prilohy. Dakujem
Odpovedať
@rikaskcz Neviem vam vlozit podorys. Je to v pdf formate. Viem vam to poslat inde?
Odpovedať
@vikisilvia konvert ;-)
Odpovedať
@rikaskcz
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?