Novostavba bez plynu

Zdarec, mame pozemok bez moznosti pripojenia k plynu, na ktorom chceme stavat. Vie niekto prosim poradit ako najekonomickejsie (s ohladom na sucane a buduce vydavky) riesit v nasom buducom dome kurenie a ohrev vody? Uzitkova plocha je cca. 100m2. Je "teplovodna verzia" v tomto pripade to najlepsie co mozeme urobit? P.S.: Sme nachylni aj ku tzv. alternativnym sposobom. Dikes
Odpovedať
Diskusií na túto tému je tu viac ako dosť, stačí pohladať. Ohrev teplej vody napr. tepelným čerpadlom...
Odpovedať
poriadne zateplit,rekuperacia,folie do podlahy alebo na strop ako kurenie a uz spominane tc na ohrev tuv
Odpovedať
Vo vasom pripade by som osobne volil TC vzduch voda. Nizke naklady na prevadzku no vyssie obstaravacie
Odpovedať
nemame plyn. kurime krbom, vykurime cely dom cca 120m2 bungalov. vodu zohrievame elektrinou. aj doplnkove kurenie je elektricke, ked nie sme doma, aby nebola zima. rocne naklady cca 1.000e - drevo 400e + elektrika.
Odpovedať
@azd Ak chceš radu, založ si diskusiu. Toto je otázka a dá sa sem napísať len jeden NÁZOR. Na informáciu potrebuješ opakovaný dialóg. dozvedieť sa podrobnosti a tak. Takže sem ani nepíše radu, lebo je to zbytočné.
Odpovedať
Profilova fotka
DISKUSIÍ na túto tému je to habadeeeeeeej.... Pogoogli. A ak chceš diskutovať, otvor diskusiu - nie otázku. Ja mám plynovú prípojku na hranici pozemku a nešiel som do plynu, ale do elektriny. U mňa sú ale trochu špecifické podmienky (2 objekty. 1. cca 65 m2 vykurovanej plochy a viac - menej rekreačné využitie, // 2. je vzdialený 25 m a cca 75 m2 vykurovanej plochy - musel by som riešiť 2 kotolne, 2 plnohodnotné systémy...), tak som radšej poooooriadne zateplil a šiel som do elektrických rohoží fénix. Ohrev TUV cez 110 l boiler s TČ. A ako doplnok pre akýkoľvek prípad: malá krbová piecka.
Odpovedať
Profilova fotka
1.vypočítaj tepelnú stratu, izolácie navrhni na optimálnu hrúbku tak aby investícia bola rentabilná vzhľadom na veľkosť tepelnej straty a návratnosť hrúbky izolácie voči sebe. 2.vzhľadom na veľkosť plochy bude vychádzať dobre i elektrokotol s teplovodnou podlahovkou. nízka vstupná investícia. 3.ak je optimálne navrhnutá obálka domu, aj pri vyššom jednotkovom prevádzkovom náklade bude investícia do ostatných zdrojov vykurovania nerentabilná. 4.za peniaze ktoré ušetríš voči iným spôsobom je možné zrealizovať rekuperáciu tepla. investícia do rekuperácie je nerentabilná, ale zabezpečí Ti neustálu výmenu čerstvého vzduchu s čiastočným spätným ziskom tepla. Ale hlavne začínaj vždy s obálkou domu a optimalizáciou tepelnej straty.
Odpovedať
elektrokotol /do montovaneho domu rohoze/, na dokurovanie jednoduche kachle alebo klima, bojler s TC, rekuperacia. Takto budu naklady na kurenie a TUV do 50 Eur mesacne, TC vzduch-voda nebude treba, ale po zdrazeni elektriny sa neskor mozno oplati
Odpovedať
fugovanie na elektrine ,alebo nádrži na tekutý plyn. alternativne zdroje -budu vladať so spotrebou?
Odpovedať
Ahoj. U domu se zastavěnou plocou kolem 100 m2 není problém se dostat s tepelnými ztrátami ( TZ ) do 3 kW, včetně větrání. Při těchto TZ se vyplatí instalovat vodní podlahové topení a vodu ohřívat elektrikou. Záměrně nepíší elektrokotlem, jelikož kromě elektrokotle ( já doporučuji THERM EL5 ), lze jako zdroj tepla použít i nepřímo ohřívaný bojler s topným hadem. Zásoba teplé vody slouží přímo jako užitková voda a zprostředkovaně jako zdroj tepla pro ohřev topné vody v topném hadu. Topná voda se pouští přímo do podlahového topení. Ohřev je elektropatronou a je ideální si pořídit bojler, který má navíc i těleso pro přímé připojení FV panelů. Takové řešení má blacksr a je to ověřeno, že funguje. A také je dostatek teplé vody pro 4 člennou rodinu. :-D 1. fotka můj elektrokotel. 2.fotka kotelna blacksr ( dovolil jsem si to prezentovat bez jejího souhlasu ).
Odpovedať
alternativne sposoby - navrhla by som zvazit aj vykurovanie kachlovou pecou, ak ste na taketo nieco nastaveni, pri dobrom podoryse bez problemov vykuris. treba zalozit diskusiu :)
Odpovedať
snad dokazem odporucit kurenie na drevo alebo pre pohodlie pelety ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Varianty ako napriklad termicke kolektory ktore funguju aj na difuzne teplo? popripade krb z vodnou vlozkou? ste neriesili? Ak mas zaujem viem ti poradit rozne varianty bez plynovej pripojky
Odpovedať
Moja rada je - dobry projekt, ktory minimalizuje tepelne straty (ako tu pisu - dostat sa pod 3 kw). Tym padom netreba predimenzovat kurenie a preto budu male obstaravacie naklady na kurenie a kedze straty budu male, tak aj priebezne naklady budu nizke, aj keby ste kurili rovno elektrinou. Plynova pripojka neni lacna, niekedy stoji aj 2000 eur, kvalitny kondenzacny kotol tiez nad 2000 + pravidelne revizie... to tiez nieco stoji. Takto vam budu stacit bud priamo odporove kable v podlahe resp. konvektory v izbach (lacnejsia alternativa - cely system do 1500 eur aj regulaciou - so vsetkym) , alebo ako tu maju niektori - teplovodnu podlahovku s elektrokotlom pripadne riesenie s bojlerom. Tepelne cerpadla maju sice nizku spotrebu + moze ohrievat aj TUV, ale zase vysoke obstaravacie naklady co sa vzhladom na zivotnost priblizuje klasickej elektrine. Treba vela citat, zistivat, je velky rozdiel aj v konecnych rieseniach a prevedeniach od roznych firiem. A kazda si haji to svoje, preto treba mat oci otvorene. Ked niektori napisu ze aki su super ekologicki, pretoze podliezaju normovane hodnoty o 20% tak sa mi chce grcat. Ale to je uz na inu debatu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?