Nová Tepelnotechnická norma STN 73 0540-2:2012 - projekt a kolaudácia

Ahojte, momentálne som vo fáze hľadania projektu rodinného domu. Narazil som však na požiadavku vyššie uvedenej normy, že merná potreba tepla na vykurovanie (MPT) nesmie prekročiť u nových domov hodnotu 40,7kWh/m2/rok. Projekty, ktoré sa mi dostali do rúk prekračujú túto hodnotu aj dvojnásobne. Otázka znie: "Nebude problém so stavebkom a s kolaudáciou pri výstavbe domu, ak bude MPT vyššia?" Radšej by som išiel cestou dodržať normu, veď energie budem platiť ja, nie pán projektant, tak asi zvolím cestu individuálneho projektu. Čo vy na to? Ako to riešite vy? Vďaka za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet Odpoved znie: "ano, bude to problem skolaudovat, avsak na slovensku nikdy nevies" :) kazdopadne ide o tvoje peniaze, takze by som tlacil spotrebu co najviac nadol
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet neviem odkial beriete tu hodnotu... teda ja osobne viem ;-) ale ta potreba zavisi od faktoru tvaru budovy
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet V katalógovom projekte mám hodnotu 80 kWh/m2/rok, pre svoje potreby som si projekt upravil na hodnoty pod 15 kWh. Všeobecné odporúčania sú čím nižšia hodnota tým lepšie, ale všetkého veľa škodí, ideálne hodnoty sú na hranici medzi EPD a NED, cca. okolo 20 kWh/m2/rok ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
To, co je napisane v projekte si netreba vsimat.... ak si sam stanovis, aky chces mat dom, daju sa tepelnotechnicke parametre optimalizovat podla tvojich poziadaviek... To, co skutocne postavis sa potom ohodnoti energetickym certifikatom a to bude podstatne pri kolaudacii.
Odpovedať
Profilova fotka
stavaj dom taky aby bol dobry este aj o 20 rokov a nezozral ta na energiach. Snaz sa dostat niekde na 25 kWh/m2, to ide este relativne lahko a lacno. Pod 20 uz kazda usetrena kWh/m2 stoji dost na komponentoch ktore budes potrebovat. Sam stavam dom asi 13 kWh/m2 a su to vsetko palby :-). Ale svoj dom berem ako druhy dochodok. Prevadzka nebude stat ani o 20 rokov takmer nic.
Odpovedať
Dakujem pani, naozaj tych 25 kWh/m2 nebude problem dosiahnut, na nizsie hodnoty bungalov tlacit nebudem. Pekny vam vikend vsetkym prajem.
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet ja osobne si myslim, ze tych 25kWh/m2/a pre bungalow nebude takych jednoduchych pri katalogovom projekte, ked sa to bude poctivo pocitat :)
Odpovedať
@majkoj Aj to je mozne, ze aj 40 bude uspech pri bungalove. Neviem, nemam skusenosti. Zatial len zbieram info, kym sa projektanti zobudia a daju na papier volaco zmysluplneho...
Odpovedať
@majkoj Nuž realita je ešte oveľa horšia ako boli predpoklady. Bungalov 140m2 zastavanej plochy, zateplenie strop 40cm, stena ytong 25cm+GEPS 20cm, podlaha 15cm EPS. Merná potreba tepla na vykurovanie 58kWh/m2/rok. Vodná podlahovka, elektrokotol. Za rok teda prekúrim cca 900€ v sadzbe VSE DD5. Tepelná strata pre -13 stupňov 4,1kW. Teraz neviem, či sa mám tešiť, alebo plakať. Asi začnem šetriť do prasiatka na tepelné čerpadlo... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet mas niekde podorys ?
Odpovedať
@vietordoplachiet Ja by som sa takym cislam tesil, moje su horsie :-D Elektrokotlom nemusis kurit dlho, neskor ho vymenis za TC. A usetrit sa da kachlami alebo klimou, a bojlerom s TC. Stlacit tepelne straty na 30-40 bude znamenat mozno 30 GEPS, 60 strop, predsadit okna, urobit rekuperaciu. Take jednoduche a lacne to zasa nebude.
Odpovedať
Pre všetkých, ktorí normu nečítali 1 dôležitá informácia. Norma platí pre novostavby postavené po 31.12.2015. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 viac peňazí do zateplenia tlačiť nebudem, skôr tam napojím pre začiatok toto: http://divamse.cz/therm s bivalenciou elektrokotlom a keď zlacnejú plnotučné TČ, tak vymením. Vyzerá, že to naozaj funguje. Pri tej cene návratnosť 2-3 roky. Návratnosť masívneho zateplenia tak 10 rokov.
Odpovedať
@majkoj pôdorys sa aktuálne vyrába, ale moju amatérsku veziu "skicár home made" som vložil do fotoalbumu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?