Neustále zavzdušňovanie podlahového kúrenia

Ahojte. Všimol som si že stále sa mi zavzdušnuje systém, alebo teda neviem ho odvzušniť? Mám 3 rozdelovače - suterén prízemie poschodie, každý okruh samostatne dotiahnutý do suterénu do technickej miestnosti kde sú spojené a pripojené na tepelné čerpadlo Vzduch - voda. V každom rozdelovači mám na prívode aj na spiatočke automatický odvzušnovací ventil, plus jeden je v tepelnom čerpadle. Pri pripojení TČ majstry odvzušnili systém, spustili režim odvzdušnovania, všade to fučalo, pekne sa to odvzušnilo. To bolo na jar 2016 chvílku sa kúrilo a potom som vypol kúrenie, nebol žiadny problém. Na začaitku sezóny zima 2016 som spustil kúrenie, znovu som spustil odvzušnovací režim, postupne som zatváral jednotlivé rozdelovače na poschodiach, vyšlo trochu vzduchu. Prvý mesiac som si nevšimol žiadny problém, ale potom som si všimol že mi moc stúpol tlak v systéme z 1,2 na 2,4 atm. Postrehol som že mi žblnkoce v kúrení. Odvzušnovacie ventily hluché, vôbec to nevedia odvzušniť. V kúpelni na poschodí mám rebríkový radiátor, tak tam sa zbiera všetok vzduch. Vypustil som ho a klesol mi tlak späť na 1,2 atm. A aj som pustil odvzušnovací režim ale ani jeden odvzušnovák nevypustil vzuch a stále počujem bublinky a stále sa mi v tom radiátore zbiera vzuch. Neviete čím to môže byť? Nemôže napríklad chladiace médium unikať do systému cez doskový výmeník? Alebo teda kadiaľ môže neustále do systému vnikať vzuch? Včera som postrehol keď som bol v TM že keď TČ natlačilo médium a pustilo ho, vtedy vždy spravý taký syčivý zvuk, a v tom momente som započul aj zažblnkotať bublinky v systéme, neviem či to bola zhoda náhod že práve vbehli bublinky do TČ alebo to naozaj niekade uniká. Prosím o vaše názory. Ďakujem PS: prepáčte za dlhý post :D
Odpovedať
@kajo873 Netusim ci ti to pomoze. Podlahovku nemam , len co sa tyka mojho kurenia ,hluku a odvzdusnovania tak mne to robilo rychlo nastavene obehove cerpadlo. Asi som ho omylom pri cisteni prepol. Bublinky rozbijalo na moc male a nedalo sa mi odvzdusnit a bublinky bolo pocut ako aj zblnkotanie. Ale ako vravim mam obyc kurenie.
Odpovedať
@17juraj17 Len on si sám reguluje výkon obehového čerpadla a ide o to že tam neboli a zrazu boli a aj tlak sa zvýšil. Ale aj to je pravda že obehové čerpadlo to rozbije na drobné a potom odvzušnovače asi nevedia odvzušniť také jemné bublinky. To môže byť jeden problém. Lebo spolu tam je 7 automatických odvzušnovačov a hlucho vôbec nefungujú.
Odpovedať
Máš aj chladenie? Je možné že sa znížil tlak v lete v systéme natoľko, že cez odvzdušňováky potiahlo vzduch + asi budú zalepené (stáva sa bežne po lete), treba ich vyskrutkovať a rozobrať/vyčistiť. Pod nimi by mali byť spätné klapky tak by ti voda nemala striekať. Ak sa nedajú rozobrať tak vymeniť. A samozrejme zvýšiť tlak v systéme aspoň na 1,5, skontrolovať tlak v expanzke...
Odpovedať
@luxy007 Chladenie mám ale nechladil som ešte. No to som rozmýšľal či to neťahá aj cez odvzušnováky. Majú na vrchu také akoby ventilky a tie sa dajú dotiahnuť alebo povoliť (nie vyšrobovať) Nemalo by sa to po odvzušnení zatiahnuť aby tadial nenasávalo vzduch?. Hmm skúsim teda vyčistiť odvzušnováky či to pomôže. Ale stále ten problém vzniku vzuchu a zvyšovania tlaku. Jedine teda že by stále nasávalo cez niektorý odvzdušňovák.
Odpovedať
Keď je pod tlakom tak cez odv. nemôže natiahnuť vzduch. A toto zvykne robiť na začiatku vyk. sezóny ked je systém studený a tlak v ňom padne pod hodnotu ktorou je natlakovaná exp.nádoba tak cez najvyšší odv.natiahne vzduch. Vodu do systému si nedopúšťal? Keby ti unikalo toľko chladiva cez výmenník tak ti nezopne TC lebo nemá tlak v primáre.
Odpovedať
@luxy007 Na začiatku sezóny lebo sme doplnil dva rebríkové radiatory tak som musel dotlakovať. Jedine že by bol nízky tlak (1,2 atm.) a v hornom rozdelovači by nasávalo vzduch. Ale potom prečo to natlakovalo až na 2,4 atm a už mi cez pretlakový ventil išla voda.
Odpovedať
Treba skontrolovať expanzku -tlak v nej. Podľa správnosti by pred ňou mal byť špec. ventil, ten treba zavrieť a vypustiť vodu medzi ventilom a exp. následne manometrom skontrolovať tlak na tom autoventile, ktorý je na nej. Zvládneš to? takto cca by mal vyzerať. http://www.kotelny-topeni.cz/upload/6...
Odpovedať
@luxy007 Môžem to skúsiť mrknúť. Aký tlak by som mal namerať na expanznej nádrži? takto to vyzerá, tá šedá nádoba je expanska. Na prvej foto je vidieť autoventil na expanske a na druhej foto je vidieť pripojenie expanskej do systému. Pripája sa to oproti tomu červenému ventilu ktorý slúži na meranie tlaku. Nevidím že by sa tam dala nejak odstaviť exspanska.
Odpovedať
No... to bude zložitejšie. Pozatvárať ventily za TC a vypustiť cez vypúšťací ventil trochu vody, tam toho veľa nebude, max 2-3l. Pretlak v nádobe sa stanovuje výpočtom, ale laicky 0,1 bar pod tlakom vody v sústave, keďže máš aj chladenie tak aj o 0,2 bar. napr nádobu na 1bar a systém (ale vychladnutý by mal byť) na 1,2.
Odpovedať
Dobre vidím, tlak máš na 0?! =-) ...ale veď ty to nemáš ani zapojené!!!! :D :D to asi nebude aktuálna fotečka
Odpovedať
@luxy007 Ok takže keď chcem tlak 1,5 ako si písal tak expanska má mať 1,3? Myslíš že to pomôže aby nenasávalo vzduch cez ventily? A tá možnosť poškodeného výmenníka že by sa tlak dostával z chladiaceho okruhu? Nie :D to bolo počas inštalácie.
Odpovedať
Pravdepodobne bude vela vzduchu v expanznej nadobe a dostava sa do systemu. Expanzka by mala bat ventil na doplnenie vzduchu/tlaku. Ten povolit, vypustit vzduch (nie vsetok) a potom doplnit tlak pripostenim vody do systemu. Tymto postupom sa zvysi hladina vody v expanzke a nebude pustat vzduch do systemu. Stalo sa mi to pri radiatoroch, vecne v nich bol vzduch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kajo873 Asi tak. Výmenník si myslím, že nemôže byť deravý. To by ti to už nešlo.
Odpovedať
@epto expanzka má gumový vak, vzduch sa nemá kade dostať (ak nie je deravý)
Odpovedať
@epto Expanska by mala mať vzduchový vak, takže tam by problém nemal byť. Alebo hej?
Odpovedať
No neviem, ako na tom bola moja expanzka, ale ako som hore povolil ventil na vzduch a zacal dopustat vodu, nakoniec mi odtial unikol vsetok vzduch a zacala tiect voda. Zastavil som dopustanie, zavrel ventil a dofukal vzduch az stupol tlak v systeme na pozadovanu hodnotu. Odvtedy mi uz nezavzdusnovalo system
Odpovedať
@epto ak ti stade začala tiecť voda tak máš dieru vo vaku.
Odpovedať
@luxy007 To je dost mozne, bol to najomny byt a nesmel som (oficialne) sahat do kotla. Technik bol 2x, odvzdusnil radiatory a hotovo. Tak som sa na to pozrel sam a od vtedy uz vsetko fungovalo ako ma. Nastastie uz byvam inde a tak ma to netrapi :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?