Negatívne skúsenosti s kúrením Fenix

Chcel by som poradiť ohľadom kúrenia.Na začiatok novostavba bungalov,vykurovaná plocha 90m2,tepelné straty vyrátané na 5KW.Ja by som chcel ísť do odporových káblov,poter anhydrit.Môj elektrikár ma prehovára na elektrokotol a vodnú podlahovku,že je to lepšie do budúcna pre prípadnú zmenu zdroja vykurovania.Plyn nemáme.Vraj má zlú skúsenosť z Fénix,malá účinnosť.Ak by odporučil ,tak Devi.Mám cenové ponuky na všetky možnosti,Devi,vodná podlahovka cca4500EUR,Fénix 2000eur.Preto sa pýtam tých ktorí máte dlhšiu dobu Fénix,ste spokojný s účinnosťou,spotrebou a pod.Vďaka za rady.
Odpovedať
1
2
@jm72 dom je maly, s kablami bude ok. Vyber drotov do podlahy je velky, napr aj caleo, pokial ti nevadi elektrosmog. Pochybujem, ze niekedy instalujes TC alebo plyn, nikdy by sa to nevratilo.
Odpovedať
@jm72 vodna podlahovka 4500€ ???? To ti kto vyratal? Elektrokotol 500-800€ 1000m trubky cca 1000€ skor ti bude stacit 500-600m Rozdelovac cca 200€ Rozny instalacny material ... prestrelim 500€ ..... do 4500€ je este sakra daleko .... Vyhoda vodnej podlahovky je ze ked za par rokov bude tepelne cerpadlo za rozumnu cenu mozes ho pouzit ako alternativu ....
Odpovedať
@mackoke Skúsim ešte dať vyrátať inému,aj mne sa to zdá veľa na moju plochu.Len mňa zaujíma tá účinnosť kúrenia Fénix.radšej pôjdem do káblov,len aby to kúrilo za prijatelné náklady.
Odpovedať
@jm72 ucinnost je pri elektrickom kureni cca rovnaka ... Rozdiel v ucinnosti kablov od roznych vyrobcov bude zanedbatelny ...
Odpovedať
Profilova fotka
@jm72 co sa tyka ucinosti, ta je vsade rovnaka, ci je to Fenix, Devi, kable folie. Ale osobne si myslim, ze vodna podlahovka je do buducnosti lepsia investicia, technologie sa vyvijaju. Pri elektrickom kureni si ale treba davat pozor aby si sa zmesti v primarnej energii do 108kWh/m2/rok ako predpisuje zakon. To pri elektrickom kureni nemusi byt vobec jednoduche.
Odpovedať
tak ako vravi majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
@jm72 Ja som bol pri stavbe 11 RD, kde sa dávali kábliky od Fenixu. A tak ma to oslovilo, že som sa rozhodol pre kábliky Fenix aj do mojich 2 domčekov (1 totálna rekonštrukcia 78-ročného domu, 2. novostavba s cca 75 m2 vykurovanej plochy). Kamarát architekt, čo mi domčeky kreslil, ma nahováral na riešenie, ako ho opisuje @majkoj - teda vodná podlahovka + elektrokotol s perspektívou TČ v budúcnosti. Ale nedal som si povedať a šiel som podľa seba, lebo fenix do 1 domu ma vyšiel na cca 1000 €. Ako podporu mám v oboch domčekoch malú krbovú piecku v kuchyňo-obývačke. Zatiaľ môžem hovoriť o cca 18 mesiacoch fungovania rekonštruovaného domčeka a cca 6 mesiacoch v novostavbe. TUV riešim takisto elektrikou. Môžem Ti povedať, že káblikov od fenixa sa báť nemusíš. Pokiaľ si domček dobre zateplíš, TČ by bolo asi príliš veľkou (= nenávratnou) investíciou. A ak by v budúcnosti TČ skutočne brutálne zlacneli, čo Ti bráni prepojiť to stropom cez výduchy a nasadiť systém Vzduch - Vzduch....?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom za prve klima je neporovnatelna z podlahovym kurenim, za druhe zabudas na primarnu energiu, aku mas v EC, presiel by si aj buduci rok ? :).
Odpovedať
Ja som tiež toho názoru,že návratnosť TČ je otázna,len ma mýli ten rozdiel v cene Devi a Fénix,či je až taký rozdiel v kvalite.Na 90m2 rozdiel 2500EUR je dosť.Preto sa pýtam či s Fénixom nemá niekto problémy pri vykurovaní.
Odpovedať
@jm72 Ahoj. Ten cenový rozdíl mezi Fénixem a Devi se mě nezdá. Jinak co se týká srovnání technických parametrů, tak to musí být již z principu stejné. Ono se to teplo vyrábí tak, že el. proud prochází přez odporový drát a ten se zahřívá. Jelikož je to na stejném principu, tak platí naprosto stejné zákony : Ohmův zákon Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. U= I × R (V) R= U ÷ I (Ω) I = U ÷ R (A) U - napětí | I - proud | R (Ω) - odpor (ohm) | V - volt | A - ampér Výpočet výkonu Je výkon spotřebiče. Také lze spočítat přibližnou spotřebu za určitý čas. sřídavý proud stejnosměrný P= U × I ×cos φ (W) P= U × I (W) P - výkon | U - napětí | I - proud | cosφ - účiník | W - jednotka výkonu Co se týká celkové spotřeby primární energie, tak musíš splnit normu, jak píše majkoj. :-)
Odpovedať
@majkoj Spotreba elektrickej energie pri vykurovaní káblami ,alebo podlahovkou s elektrokotlom bude asi rovnaká,alebo sa mýlim?Teplo ktoré budem potrebovať sa prenesie buď priamo,alebo cez vodnú podlahovku,alebo to funguje ináč?
Odpovedať
@jm72 Ja osobne si myslím že využitie elektrického podl. kúrenia ci z hľadiska kratkodobeho alebo dlhodobého alebo aj do budúcnosti je najlepšie riešenie ako vodná podlahovka. Vstupné investície sú menšie a investície do buducna sú zanedbatelne v porovnaní s inými podlahovymi tipmi kurenia v podlahe. Ale podmienkou je samozrejme co najúspornejší domček.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jm72 ano spotreba energie bude rovnaka. Akurat pri vodnej mas moznost pouzit iny zdroj tepla a tym znizit primarnu energiu.
Odpovedať
Dom sa nestavia na 10 rokov. OMG. Pri odporovych drotoch sa da kurit len elektrikou, pri vodnej podlahovke hocicim, toto si treba uvedomit a opakovat kazdy den po vecernej modlitbe, kym este nie je neskoro! Ja som sice mladsia generacia, ale starsie urcite vedia povedat, kolko druhov kurenia pocas zivota vystriedali (drevo, uhlie, olej, nafta, plyn, elektrika, TC,...). Preco by to malo byt do buducna inak? Elektrina vzdy bola a aj bude najdrahsi zdroj tepla, nehovoriac o tom, ze je to univerzalny a vzacny zdroj energie a je skoda ju minat tymto sposobom, ale to je kazdeho osobna vec. Poviem si, ze mam super dom s 30kWh/m2.a, kde ma stoji kurenie elektrinou momentalne 10% platu. Situacia sa v buducnosti moze zvrtnut a zrazu to bude 30% platu (staci pozriet situaciu dochodcov uz dnes). Potom co? Budem to lepit nejakou klimou s COP 2, ked som mohol mat zdroj s COP dajme tomu 4? Navyse mi to bude fucat a hucat nad hlavou celu zimu... Jasne, prinajhorsom sa da popri stenach natahat teplovodne potrubie a pod okna radiatory :-)
Odpovedať
@jm72 kľudne daj fólie, sú aj iní výrobcovia ako fénix a kým bude TČ rentabilné (počuvam to už asi desať rokov), možno už budeme doma vyrábať elektrinu z palivových článkov a slnka a jazdiť na vodík :-). @mackoke zabudol si prácu a systémové dosky, ktoré tak všetci velebia :-) @majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav TC je rentabilne uz davno, akurat nie v kazdom dome :). Ale od 1.1.2016 sa situacia zase zmeni, kedze v beznych domoch tie folie nebudes moct dat, inak nesplnis normu :).
Odpovedať
@majkoj s tou rentabilitou nesúhlasím, vychádza v domoch kde už kúrenie skoro nie je potrebné a tam nastáva otázka či zvýšenú investíciu nie je lepšie presunúť do ochrany pred únikom tepla, ale tam už rozhodujú faktory umiestnenia domu, takže sa to nedá unifikovať.
Odpovedať
@jm72 nemam presne cisla, ale vodna podlahovka ma trocha nizsiu ucinnost, teda malo vyssiu spotrebu. Osobne som za elektokotol, vadi mi elektrosmog. Ale na regulaciu su kable presne, a nabeh kurenia rychlejsi. V tejto dobe je prechod na TC nezmysel, ale vylucit sa to neda. Ak dokazes urobit vodnu lacno, bude lepsia. 4500 je nejako vela.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav uuuplne naopak, vychadza v neefektivnych domoch, pretoze, vykon TC rastie rychlejsie ako cena. V efektivnych domoch sa praveze neoplati. Ale samozrejme, ked ti nepovolia cisto elektricke kurenie a ako alternativu mas len plyn, situacia sa zmeni.
Odpovedať
@slavoslav systemova doska vobec nie je podmienkou .... pomaha akurat lavorukym monterom pekne ulozit trubky .... a co sa tyka prace ani kable ti nepolozia zadarmo .... @jm72 tepelne cerpadlo vzduch voda sa da aj dnes kupit pod 2000€ ... v lete stalo 1500€
Odpovedať
@supiiik Ak bude globalne oteplovanie v takom prude ako teraz tak zima na SVK uz nebude zima a ci uz elektricke alebo akékoľvek iné kurenie strati na funkcnosti a vobec ho uz nebudeme potrebovať. Ved uz si len polozme otázku ak mame nizkoen. dom alebo dom blízkemu pasivu tak kolkokrat sa vyuzije podlahove kúrenie? Čítal som tu dosť prispevkov a bllo uz pisane ze este poriadne nekurili ako je rok dlhý a na tie dva mesiace alebo kolko ozaliem tych par eur navyse .
Odpovedať
@peto99 údaje s cenovej ponuky na vodnú podlahovku materiál UPONOR rozdelovač 490 radiator v kupelni 45 systémová doska 1100 bez dosky sa mu dotoho nechce ísť rúraPE-Xa 16x2mm 900 doplnky cca 420 montáž a tlakové skúšky 720 kotolna a montáž v kotolni 155 kotol Protherm Raja 9k 670 dokopy 4500eur,skúsim ešte iné ponuky.
Odpovedať
@jm72 systemovu naozaj netreba, hladaj ineho. Otazka: dom je skor maly, budes sa stahovat? Je dom montovany?
Odpovedať
@blackomt Nalepka "Pasivny dom" sa nerovna dom bez kurenia. MPT 15kWh/m2.a znamena, ze ten dom pocas celej zimy spotrebuje +- tolkoto energie na kurenie. Je to asi 3x menej, ako ma NED, ale stale je nejaka energia na kurenie potrebna. Ci je to vela, alebo malo je pre kazdeho relativne. Dnes to moze byt fajn, ale zajtra mozes byt bez prace a uz to bude vela. U nas za posledne 2 tyzdne slnko nezasvietilo a tento mesiac svietilo celkovo asi 2x. To znamena, ze pasivny dom bol tento mesiac 2 dni schopny udrzat si vnutornu teplotu bez kurenia. Globalna klima sice stupa, ale to neznamena, ze za 10 rokov tu budeme mat balkan! Ja mam pasivny dom, resp. pri 23,5°C teplote a chladeni bojlerom ariston mi to vychadza na 25,5kWh/m2.a, ale musim ti povedat, ze podlahove kurenie mi bezi kazdy den od polovice oktobra do aprila.
Odpovedať
@jm72 uponor ma v ceniku najdrahsi rozdelovac nerezovy 12 cestny za 319€ .... skus si najst ponuku od niekoho ineho ::::
Odpovedať
@blackomt asi ti ludia s ktorymi si v kontakte nemaju napr. male deti, ze poriadne nekuria. Mam dve male deti a kurit musim, aj teraz, aj pred mesiacom som musel.
Odpovedať
Za prvé nemám v dosahu tolko oblubeny "plyn" ! vodná podlahovka mi príde rozumnejšia kedže je tu možnosť meniť alternatívu zdroja tepla... nikdy neviete čo o koľko zdražie .... Avšak budem sa držať čo najnižčích vstupných investícii s čo najskoršou návratnosťou
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik presne ako pises, je vyssia teplota ako vlani, ale mam vyssiu spotrebu na kurenie, lebo som slnko par tyzdnov nevidel...
Odpovedať
@jm72 to je fest dobra ponuka, ale pre predajcu a instalatera =D 1m rurky PEX AL PEX max 0,7 eur x 600m = 420 eur nerezovy rozdelovac 6 okruhovy vratane ventilov prietokomerov a teplomerov ma vysiel na 210 eur (8 okruhovy asi nebude stat viac nez raz tolko) systemova doska je absolutna zmytocnost 900 eur za montaz??? Montaz podlahovky bola asi najjednoduchsia vec na stavbe ktoru som robil, kludne svojpomocne, za spustenie kotla 30 eur prichytka do EPS U80L 0,08 eur ks, na 1 m potrebna 2-3 ks folia pod podlahovku 0,8 eur/m2 doplnky 420 eur a to zaco? Mozno max 100 eur za fitingy atd. kludne ti tu podlahovku spravim za 4000 osobne. :)
Odpovedať
@mackoke tak vy ste to zabili lavorukymi montermi ! Montujem podlahovky vylucne so systemovymi doskami kde sa garantuju 30 rocne zaruky! Do vlastneho domu rovnako! Nezgrlosim na sebe a doprajem si inn O tepelnom cerpadle pod 2000€ vzduch voda sa ani nevyjadrim presne to vystihuje vase nazory! Pod 2000€ nekupite ani poriadny znackovy plynovy kotol nieze este dobre a kvalitne tepelne cerpadlo! Jedine tie kontajnerove z ciny co sa momentalne na Sk rozmohli. Pre Slovaka idealne v dedine na pive sa chvali kamaratom aku high end technologiu ma 😆
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?