Návrh rozvodov rekuperácie

Ahojte, chcel by som vas poziadat o zopar rad. Kedze sa neodvazim sam si navrhnut a nainstalovat system rozvodov pre rekuperaciu, vyhladal som odbornu pomoc. Nasiel som si v mojom bydlisku firmu, ktora sa zaobera montazou RJ Atrea, a teda ma s RJ skusenosti. Dohodli sme sa, ze mi pomozu nastavit system rozvodov, dodaju material, a ze uz samotnu montaz bez problemov zvladnem aj sam (zatial bez RJ, tu chcem Sentinel). Vid. obrazok, mam od nich navrh, no je tam par veci, co by som chcel zmenit. Miestnost vlavo hore je mienena ako spajza, v ktorej nechcem mat odsavanie. Rovnako miestnost pri vchode je pracovna a tam chcem mat privod vzduchu miesto odvodu. Tym padom by vymizli 2 odvodne miesta s celkovou kapacitou 60 m3/h, a teda privody by boli maxovane na 330m3/h a odvody na 240m3/h. Teoreticky v obyvacke by stacili dva vyvody po 60 a 30 m3/h, cim by som sa dostal na celkovych 300, no stale mi chybaju tie odvody. Zaroven nerozumiem, ked sa pozrieme napr. na kuchynu, tak tam mam jednu vetvu s 30m3/h a 60m3/h odvodmi. To sa nastavuje tymi taniermi alebo ako je toho mozne dosiahnut? Dakujem za rady vopred. br4no
Odpovedať
@br4no aky material? plast? aky priemer rur? rozvody pojdu pod alebo nad izolaciou? ked maju oni nastavit system, preco potrebujes dalsie rady? Predpokladam, ze navrhli plastove rury priemeru 80, zdvojene, system chobotnica. Ak chces mat dobre urobenu rekuperaciu, najdi si firmu, ktora robi rozvody zo spirorur, izolovanych, a dava tlmice hluku. Vzduchotechnik s plastom nerobi. Ale na predaji sa zrejme da dobre zarobit, ak suhlasili so svojpomocou.
Odpovedať
@peto99 Rady potrebujem, pretoze s firmou nemam skusenosti a rad si veci overim, pretoze na svete je vela "odbornikov", aj ked tito vyzeraju solidne. Priemer rur je znazorneny na navrhu, jedna sa o kratku hlavnu vetvu 125, ktora sa zuzuje do 100. Podla info z CP sa jedna o ohybne hadice izolovane. Vedene budu na SDK konstrukcii pod parozabranou, a teda aj pod izolaciou.
Odpovedať
Profilova fotka
no VZT som nerobil už roky, ale všade paltí zásada, koľko von, toľko dnu,
Odpovedať
@br4no nie som odbornik, mozem hovorit len z vlastnej skusenosti zo stavby domu. Takisto sa mi ponukala firma na rozvody z plastu. Nastastie nemam rad plasty :-). Vysvetlim problem (iba laicky): 1. hadice nebudu nikdy rovne, co zvysuje odpor vzduchu - problem hluku - neda sa to celkom odstranit ani zdvojenim hlavnej vetvy 2. plast je tepelne vodivy a uzke hadice je problem izolovat - moze sa tvorit kondenz - budu sice pod izolaciou, ale teplotne rozdiely mozu byt v zime problem 3. Jednotky Sentinel nemaju zabudovany predohrev - dalsi problem. 4. Priemer hlavnej vetvy je uplne nedostatocny, zvykne sa zdvojit. 5. k rozvodom pod izolaciou sa neda dostat, nad izolaciou su pristupne - lahka udrzba a lacna oprava Z navrhu nemam dobry dojem, hladal by som urcite firmu, ktora robi vzduchotechniku zo spira. V Tvojom systeme je velke riziko hlucnosti a kondenzu. Prietoky laik bez skusenosti tazko dobre prepocita. Seriozna firma by takyto navrh rozvodov nedala. Ak trvas na plastovych hadiciach a svojpomoci, navrh rozvodov treba prerobit a hlavne vetvy zdvojit alebo cely system urobit do chobotnice. Ma to navrhnut skuseny odbornik. Plastove hadice predavaju firmy preto, lebo sa daju lahko robit svojpomocne, a ludia sa potom skor rozhodnu rekuperaciu vobec kupit a instalovat, kedze maju moznost usetrit. Ak si to vsak urobis sam, nebudes moct nikoho volat na zodpovednost v pripade, ze system nefunguje spravne. ich problem to nebude.
Odpovedať
Ja by som prívod zabezpečila prívod vzduchu do kuchyne, do jedálne a pracovne, odvod by som riešila len z komory, WC a kúpelne. Ako je riešený odvod digestora? Kde je umiestnená RJ? ako je riešený prívod a odvod vzduchu z RJ? Hlavné rozvody by som viedla Spiro potrubím a len dopojenie riešila pomocou tepelne a hlukovoizolovaných hadíc. Spiro potrubie by som zaizolovala izoláciou s metalickou fóliou hr. 10 prípadne 15 mm proti kondenzu. Áno tanierové ventily je možné regulovať. Treba si zrátať m3/hod na prívod a odvod, potom podľa toho nadimenzovať potrubie podľa tlakových strát a rýchlosti prúdenia vzduchu, aby nám to v potrubí nehučalo. Ohľadom hluku, dané RJ prenášajú malé m3 vzduchu, ale keď umiestníte tlmič hluku na prívod a odvod vzduchu pri jendotke nie je čoho sa obávať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 pravdu hovoris, inac by mal z domu balon :-)
Odpovedať
Má niekto reálny problém s kondenzom na neizolovaných plastových rozvodoch? Podľa mojich výpočtov by potrubie muselo mať menej ako 13 stupňov, aby sa na ňom tvoril kondenz, ale taký studený vzduch tam prúdiť nikdy nebude, či?
Odpovedať
@calimero v privode a odtahu z interieru studeny vzduch nema preco byt, ak niekto neprepne v zime na bypass, studeny vzduch prudi nasavacim potrubim z exterieru a vyfukovym potrubim, cim vyssia ucinnost vymennika tym chladnejsi vyfuk.
Odpovedať
@kriloter dík. Presne ako píšeš. Neviem, prečo tu riešia izoláciu rozvodov, pokiaľ sú ťahané v interiéri, je to zbytočné. Ja budem dávať plastové flexi hadice 90mm, na viac nie je priestor.
Odpovedať
@calimero plastove flexi hadice su zle riesenie. Robi sa to takto, ale normalny vzduchotechnik to neodporuci nikdy. Priemery su priuzke, straty privysoke. Bezny laik - ako my - nepochopi, ako funguju prietoky vzduchu, ani neodhadne riziko tvorby kondenzu a hluku. Rozvody rekuperacie nie su uloha na svojpomoc. Poznam dost ludi, ktori maju potom problemy a rekuperaciu nepouzivaju. Bud ju urobit poriadne, alebo radsej vobec. Neda sa to zbuchat len tak na kolene.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ked si bezny laik tak ako si prisiel na to, ze flexi hadice su zle riesenie. ako mozes davat take kategoricke stanovisko ked sa tomu nerozumies ?
Odpovedať
@calimero Teraz dnu na stavbe temperujem na 18 stupnov koli malovkam a rekuperacka mi bezi popri tom nonstop. Hadice mam vedene v interieri resp. pod izolaciou. Na vyustke (asi 2 metre od rekuperacky) som nameral 16 stupnov pri vonkajsej -1. Pri plus 5 bol vysledok velmi podobny. Asi by musela zlyhat rekuperacka alebo ako pisal @kritoler ze omylom prepnut na bypass. Ja som robil z flexi hoci z tych uzsich a tahal som dvojmo, dnes uz by som siel do 90tok ako ty, ale urcite je to dobre riesenie. A vobec to nieje veda. Tahat najzmysluplnejsie trasy pokial mozno najkratsie a s min. ohybmi, vyhoda flexi je prave ze sa daju robit vacsie obluky. Podla tlakovych strat vyfukov / nasavanie sa potom nastavi rekuperacka aby bol v budove vyrovnany tlak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 videl som realizácie vzduchotechniky v nemeckých pasívnych domoch. Plastové flexi hadice tam bežne používajú, dokonca ich zalievajú do betónových stropov. Tu riešime rodinné domy, nie priemyselné budovy, kde je spiro určite viac opodstatnené. Konkrétne u mňa bude mať najdlhšia trasa 9 metrov, takže tlakové straty oproti spiru nebudú oveľa väčšie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja nemam ziaden problem, moje rekuperacne rozvody funguju na 100% :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no rekuperacka co chces ma max. prietok 270m3/hod. Tak v privode max. hodnotu nedosiahnes( mozes zrusit dve rury, ak chces). V zasade ako tu uz bolo spomenute kolko privodov tolko odvodov. Ked ale vezmem moju vlastnu skusenost. V obyv. mam jeden privod uzavrety, nic sa nestalo. Rekuperacka fici dalej. P.S. na max vykon sla len ked som ju skusal. Momentalne ju mam naprogramovanu na 19hodin na 10% a zvysne 5hodiny na 60% vykonu (2h rano, 2h poobede a 1h vecer). Kvalita vzduchu je vynikajuca.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu musim ta opravit bolo myslene nie kolko privodov tolko odvodov ale aky objem vzduchu dnu taky objem vzduchu von.
Odpovedať
@jozopan tak tak. Pocet privodov a odvodov moze byt kludne rozny, ale sucet privadzaneho objemu cez vsetky privodne vyustky sa musi rovnat objemu odvadzaneho cez vsetky odtahove vyustky. Inac je nieco zle :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jozopan mozu byt aj objemy rovnake.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu nie mozu ale mali by byt rovnake. ked mas dom vzduchotesny tak ti bude vznikat podtlak alebo pretlak v dome. potom ked to prezeniem, mozes mat napr. problem otvorit dvere pri pretlaku alebo budes nasavat vzduch z kanalizácie pri podtlaku. ked nemas vzduchotesny dom tak budes vyhriaty vzduch vyfukovat z domu pri pretlaku alebo nasavat studeny vzduch pri podtlaku.
Odpovedať
@jozopan Ok, tak kto z Vas je vzduchotechnik? Nech mi vysvetli dovody pouzitia plastovych hadic vo vzduchotechnike, okrem toho, ze sa daju montovat svojpomocne. Ani lacne nie su. Firmy predavajuce vetracie jednotky maju tak vyssie marze, lebo na praci na rozvodoch moze zakaznik usetrit, preto ochotne zaplati viac za jednotku. Mozno by rekuperaciu ani vobec nezaviedol. Videl som robotu so spirom, na to by som si veru netrufol. Zato na instalaciu plastovych hadic su vsade navody na youtube. Kolko stali rozvody? Kolko jednotka? Funguje system dobre? Mas predohrev? Aky objem vzduchu vetra? V Nemecku do EPD rozvody nemontuju svojpomocne, okrem toho by poriadna vzduchotechnika zo spira este viac predrazila pridrahe pasivne domy. Mal som tiez ponuku na rozvody plastovymi hadicami, ale uzke priemery ma odradili. Technik ma utesoval, ze system bude fungovat. Okrem toho nemam rad plasty, lebo nepriaznivo ionizuju vzduch. Tie plasty, cez ktore prudia stovky kubikov vzduchu za hodinu, ionizuje nepriaznivo o to viac.
Odpovedať
@peto99 podla teba vsetko, co sa da namontovat svojpomocne, je automaticky horsie? V Nemecku sa na pasivnych domoch nesetri, takze tvoj argument neobstoji. Ja mam na rozvody priestor max. 10cm, takze ake riesenie mi odporucas?
Odpovedať
vnutorny priemer hadice 92 je 78, ak ich zdvojis alebo ztrojis, zvysis objem vzduchu, ale zaroven zvysis takmer trojnasobne odpor vzduchu. Ak das potrubie 200, nie je to to iste ako 3x78, lebo plocha stien 3 hadic je cca trojnasobna. Jednotka potrebuje vykon cca 300 a viac. Myslis, ze to nebude hucat? EPD Vranie ma hluk ako v lietadle pri cca 140 m3/h. Moja jednotka zacina pri 150 m3/h, a to ani neviem, ze je pustena, lebo ide tak ticho. Hluk ako v lietadle mam pri 500 m3/h. mas bungalov. treba urobit rozvody nad izolaciu stropu a vsetky dokladne izolovat. pozri moj album. rozvody budu siroke a pristupne, prudenie vzduchu dostatocne na to, aby sa netvoril kondenz ani hluk. Jednotka silna, aby mohla ist na minimum otacok, a zaroven aby dobre vetrala. Mozes tak zvysit strop, alebo pridat vrstvu vaty. Aj rury v krove sa daju prekryt vatou, ak by sa vzduch ochladzoval, ale mne sa neochladzuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 vyhoda plastovych hadic je v ich flexibilite a lahkej montazi. sam pises ze so spiro potrubim by sa predrazila stavba pasivnych domov lebo montaz je draha a ty by si to nezvladol. v konecnom dosledku ta vyjde rozvod plastovymi hadicami lacnejsie ako spiro potrubim aj ked su drahsie. nikto ta predsa nenuti , ze musis pouzit plastove potrubia, ktore naviac maju aj antibakterialnu a antistaticku upravu. jednotku na prvom stupni ju vobec nepocut na druhom stupni skoro tiez nie az na 3 ju pocut ale to aj koli prudeniu vzduchu cez vyustky. Prvy stupen 119 m3/h narast hlucnosti 0 dB, druhy stupen 190 m3/h narast hlucnosti 2.5 dB, treti stupen 360 m3/h narast hlucnosti 15 dB merane 1m od jednotky. hluk v miestnosti pri vypnutej rekuperacke 35 dB. system funguje vynikajuco a som spokojny. tlakove straty minimalne spotreba rekuperacky na 1 stupen len 13 W, ty mas kolko ? cez potrubia neprudia stovky kubikov vzduchu za hodinu, rekuperacka vacsinou casu bezi na prvy stupen a to je len 119 m3/h a aj ten sa rozdeli medzi jednotlive potrubia. a k tej ionizacii ti pripajam vyjadrenie z CVUT : From: "_mars_" To: ; "Ekologicke stavebnictvi" ; Sent: Monday, February 10, 2003 9:33 PM Subject: [Ekodum] Ionty

I) Momentálně panuje móda- temperovat zimní venkovní vzduch v zemi zakopanými choboty. Málokdo klienta upozorní, že po prvých dvou metrech mizí všechny záporné ionty.To jen na okraj. ======================== Zemni choboty (? proc jsou modni ?) likviduji vsechny zaporne ionty uplne stejne jako rozvody vzduchu umistene uvnitr budovy, ktera je nucenym vetranim vybavena. Likvidace zapornych iontu je zpravidla vlastnosti vsech takto vybavenych budov bez ohledu na to zda maji choboty nebo ne. Zádoucí záporné ionty mizí v kovovém vedení!!!,

zemní registr je zpravidla z plastu, problám nastává az ve výměníku, pak zálezí na materiálu vnitřního rozvodu. Venku - v přírodě se záporné ionty vyskytují nejvíce po slunečním svitu, takze v mlhavém zimním období stejně o nic nepřidete. A pokud jste kuřák, tak před váma utečou. je cvut dostatocna autorita ? zmeraj si kolko mas ionov v ovzdusi a pokial budes mat ionov malo tak si kup ionizator vzduchu.

Odpovedať
Profilova fotka
@calimero mozes napisat v akom stave mas dom ? co je hotove a co nie ? pozri moj blog ja mam plastove potrubia , rekuperacia bezi 2 mesiac bez problemov a to u nas boli mrazy - 16 a ziaden kondenz
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no ako ti navrhli nasavanie cisteho a vyfuk opotrebovaného vzduchu do vonku ? cez stenu alebo cez strop ? alebo ako to chces ty ? okolo toho okna v kupelke nevyzera dost miesta. ja by som rekuperacku urcite dal do technickej miestnosti. v akom stave mas dom ? uz je zatepleny strop ?
Odpovedať
@lubosu Ano, to som si vsimol. Ten povodny nacrtok nebol idealne spraveny, co sa tyka rozdelenia otvorov nasavania/odsavania. Trosku sa to upravilo a celkovo to vychadza na 240m3 odtah aj pritok (vid obrazok). Akurat teraz mam dilemu/obavu, ci prudenie vzduchu nebude velmi deformovane T-kusmi.
Odpovedať
@jozopan Ano, dom je uz zatepleny, ale to nie je problem. RJ ma byt samozrejme v technickej miestnosti, ako je vyobrazene na obrazku vyssie. Nasavanie chcem cez stenu v tech. miestnosti a odvod kolmo hore cez strechu - parozabrana este nie je dokoncena a v tech. miestnosti mam vystup na povalu (toto na plane nie je riesene).
Odpovedať
Som rad ze sa tu rozbehla diskusia. Mam uz dve CP na dve rozdielne riesenia. Jedna na spiro, jedna na ohybne hadice od regulusu asi. Spiro som zavrhol, lebo tam sa do svojpomoci neodvazim. Na tie ohybne hadice by som si trufol, no neviem ako nastavit prietoky... ci tam dat nejaku skrtiacu klapku alebo len potom nasledne samotnymi taniermi v strope. Uvazujem, ze buduci tyzden je v NR Aquatherm a aj regulus tam bude mat svoje zastupenie (chcem od nich aj RJ Sentinel Kinetic B). Rad by som to dotiahol a objednal material v priebehu nasledujuceho tyzdna najneskor, aby sa mohli dokoncit SDK a mozeme pokracovat. Vzdy ked mam nieco spravit ja, tak akosi dochadza k prestojom na stavbe :)
Odpovedať
@all A este jednu podotazku by som rad dal. Ked uz by som sa teda rozhodol neist do spiro potrubia. Su nejake pre a proti Al trubiek s izolaciou oproti plastovym flexi rurkam? Lebo ako druhu alternativu som zvazoval Aluminiove hadice s izolaciou, no tu sa prevazne zmienujete o plaste. Vdaka za radu.
Odpovedať
@br4no flexi hadice su lepsie ako plast, ale susedovi ani to nefunguje dobre, mame rovnake systemy Systemair, ale ja mam spiro. Rovne useky maju byt z pevneho potrubia.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?