Návrh kúrenia

Zdravím vás...po dlhšej dobe máme konečne projekt nášho domu, v projekte máme navrhnuté teplovzdušné kúrenie, ale rozmýšľam či nebude lepšie kúrenie so sálavou zložkou. Plyn do domu nechcem nakoľko myslím že pri našich tepelných stratách nie je neako zvlášť výhodné. Ako by ste riešili kúrenie domu a ohrev TUV v mojom prípade? Udaje z projektu... Merná potreba tepla na vykurovanie: 2374 kwh/rok, 12,08kwh/m2, výpočtová podlahová plocha 196,5 m2 Stena:ytong 250mm, EPS-greywall 280mm Podlaha: EPS 250mm Strecha: uniroll profi 400mm Sokel:styrodur 200mm
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Na papiery mas PD, naco teda vobec nejake vykurovanie? Na tych par dni v roku ti staci elektricky konvertor.
Odpovedať
Profilova fotka
@kurt Čo ponúkne kachliar? :-) Samozrejme kachľovú pec s elektronickou reguláciou, do ktorej priložíš ráno tri polená a večer tri polená, ktorá samozrejme ohrieva aj vodu TUV. Samozrejme u kvalitnej pece sú počiatočné náklady trochu vyššie, no pri takejto spotrebe návratnosť veľmi rýchla.
Odpovedať
@majkoj no myslím, že v našich zemepisných šírkach aspoň doplnkové kúrenie budem potrebovať
Odpovedať
Profilova fotka
@kurt na to by som pouzil ten elektricky konvertor. Podla mna nema zmysel investovat do nejakeho draheho riesenia, bude nenavratne. @reward pec do pasivneho domu ?:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kurt elektrokotol so spínaním po 500 W...napr. http://www.thermona.cz/elektrokotle-v... napr.el 5 minimálne prietoky a veľké rozstupy slučiek...cca.25-30 cm (potery musia byť vždy) na 200 m2 max.400-500 metrov potrubia. teplá voda podľa počtu osôb, ale primárne elektrická energia do zásobníka a možno alternatívna energia. len otázna je rentabilita. možno boilerové TČ na vylepšenie spotreby na ohrev TV v celoročnom režime.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj A prečo nie? Obzvlášť ak ohrieva aj vodu... http://www.inspire.sk/krb-a-kachlova-...
Odpovedať
Profilova fotka
@reward pretoze cez vsetky krasne teorie to fungovat v skutocnom PD nebude. Nehovoriac o tom, ze je to ekonomicky nezmysel.
Odpovedať
@kurt Nazdar, papierovo mi vychadza merna potreba tepla cca rovnako, tiez prave riesim sposob vykurovania. Tych par dni v roku su cca 3,5 mesiaca, takze to zas nieje "par dni zvladnem" :) Ale samozrejme treba nieco jednoduche, ked uz budes mat passive, zbytocne tlacit privela penazi do vykurovania. Ja nad tym spekulujem asi uz rok, a presiel som si vsetkymi alternativami. Prave sa rozhodujem medzi elektrokablami resp. rohozami do podlahy a infrapenelmi. Na infra sa chcem ist pozriet tento vikend, tak uvidim ako to vyzera/funguje v praxi. Ohladom TUV, ked nemas alebo skor nechces plyn , co plne chapem, tak zostava : 1.boiler na elektriku - investicne naklady par korun, drahsia prevadzka 2. Boiler z TC - da sa kupit aj verzia okolo 1000eur, ale problem je prave ten ze teplo odobera z interieru a vracia ho bud tam alebo von nejakou hadicou. Dnu to fukat je blbost, lebo si odoberas vlastne teplo, vonka je to zase dalsi otvor do muru, takze taky zacarovany kruh 3. Slnecny koventor - je to nenavratna investicia, ale zasa, ak vas je doma viac, a mas nan, raz zainvestujes a uz nepremyslas, mas TUV na vacsinu roka zadarmo. Vela zdaru pri vybere ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Robím kachliarčinu 22 rokov, môj zákazník, keď sa stretneme po 10 rokoch a s úsmevom mi povie, že neľutuje investíciu, je pre mňa viac, ako teoretické info na nete... Pred niekoľkými rokmi robili v susednom Rakúsku prieskum. Cieľom prieskumu bolo zistiť u obyvateľov, akú hmotnú vec by chceli počas svojho života vlastniť. Samozrejme dom, auto, chata boli na prvých priečkach. Hneď za nimi kachľová pec. Pozor, nehovorím o poľských zmätkoch, obstavaných isolom, vďaka ktorým ľudia dýchajú prepálený prach, v horšom prípade už dom zhorel na prach, čo vidíme každý večer v správach... Hovorím o kachľovej peci, ktorá hreje niekoľko generácií, pri ktorej sa stretáva rodina, ktorá dáva psychickú pohodu a istotu, že teplo bude aj keď vybuchnú Mochovce.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward ruku na srdce a pravdu, kolko kachlovych peci si urobil v pasivnych domoch ?
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian ak potrebujes kurit 3,5 mesiaca tak nemas pasivny dom :)
Odpovedať
@majkoj no ten moj ma teraz trosku zvysene straty, kedze nema okna :) Ale vazne, myslim, ze aj dobry dom musi troska dotemperovat na konci novembra, a je tiez moznost, ze standardne nevypnes kurenie 1 marca, hoci su vonka 2 stupne. Ale vsimol som si, ze ty si natom co sa tyka tepelnych strat velmi dobre, pooprav ma pls, ja este nebyvam ani z daleka, ty uz ano. Kedy ste zacali kurit resp. dokurovat ? (v pripade ak uz kurite samozrejme :) )
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@floydian no ja co sa tyka strat na tom som mozno lepsie ako priemer, ale ani zdaleka sa neblizim pasivnemu domu, ale to nebol ani ciel. Prvy krat sme prikurili sa mi zda 17 oktobra, 1 den. A potom take ozajske kurenie asi v novembri, musel by som pohladat. Ale nemozes porovnavat moj dom s 35kWh/m2/rok s domom co ma 12kWh/m2/rok. V pasivnom dome proste zisky stacia na to aby pri tychto teplotach nebolo treba kurit. Problem je niekde inde. Je v tom, ze vacsina PD je PD len na papiery :). To znamena, precenene zisky nezohladnenim buduceho pouzivania (doba pobytu, vnutorna teplota pocitana na 20C, ale manzelka pod 24C strajkuje), lokality (slnecne zisky, priemerne teploty), az po absolutne lapsusy pri realizacii. Cely koncept PD straca zmysel pokial je v nom kurenie. Podstata ma byt v tom, ze peniaze urcene na vykurovanie sa pouziju na izolacie. Na dokurenie staci potom maly elektricky konvertor. Moj dom tiez nie je stavany na -30C :)
Odpovedať
@reward Pan Kovac, tu ste stupili trosku mimo.. Kurtovi sa neoplati stavat ani komin, nieto este pec.. Predsa cim mensia spotreba tepla, tym DLHSIA navratnost.. ;-) Nehovoriac o tom, ze pochybujem, ze by ste mu pec s vykonom do 1kW vobec vedeli postavit. Ja mam malu kachlovu od Rathu a ta by ho uvarila.. Od NED po pasivne domy je pec urcite neekonomicka. Ak sa bavime striktne o peniazoch.. @kurt Daj si tam obycajne el. konvektory, do 500€ "investicia".. Salave teplo je fasa (viem o com hovorim), ale pec ti to prekuri, o krboch ci kachliach nehovoriac a infrapanely sa zase oproti konvektorom neoplatia..
Odpovedať
@majkoj Absolutny suhlas, zdielam tvoj nazor ohladne realizacie EPD.. Cakam kedy ten hon na hrubky EPS a vymakane technologie skonci.. Nase deti budu po nas rekonstruovat domy a ZBLAZNIA SA, ked budu tie stovky kubikov eps vyhadzovat, ako sa my blaznime z obluby nasich predkov v azbeste napriklad.. Co je na tom trvalo udrzatelne, mat 100m3 EPS na dome??? Ja som za kazdu srandu, ale vsetko s mierou.. :-)
Odpovedať
@majkoj aj @blacksr aj @moridlo aj @mio23 maju alebo planuju kurenie blasksr - vodna podlahovka s rozostupom asi 25 cm ak sa pamatam, moridlo rusim daval kable, a mio23 testoval infrafolie. je to stale komfortnejsie ako konvertor... Ano znamy ma konvertor 800 W a zazal ho pouzivat asi posledny novembrovy vikend. Lenze ako som zistil na vychode sme mali teraz chladnejsie ako pod tatrami. Prierez teplot za vcerajsok vecer - (presov: -1, Ruzomberok: +1, Zilina +1, Brno +3) vacsinou treba dotapat aj PD - od cca decembra do februara - hlavne ked nie su zisky. - takze dotapanie je tam na 100 dni. Osobne mam na papiery TS: cca do 2.5kW pri 180 m2 zastavanej plochy bungalovu) - idem do kurenia cez Fenix folie (plus rohoze pod dlazbu) - s regulacio v kazdej miestnosti (10 termostatov) - material z ciech (o viac ako 500 eur lacnejsie ako na SK - starlon podlozky, digitalna dotykova regulacia Fenix, folie a j rohoze) - spolu cca 2500 Eur)
Odpovedať
@matorado No ak by clovek mal stavat z udrzatelnostou tak jedine drevo a fukana celuloza, ale tam to potom ide pekne do penazi. @mr79 Chlapi kurna uz sa zhodnite co je naj lacnejsie a lahke na udrzbu ci vymenu. Ptrebujem do konca roka mat v tom jasno aby som to dal do projektu. Ja som v Nitre obzeral folie pod plavajucu je to fajnove, rychla instalacia ale nevyzeralo to ako lacna zalezitost.
Odpovedať
@mr79 K tomu komfortu od konvektora... ;-) Mam aj salavy zdroj tepla (ako hlavny) aj konvektory (ako doplnok). Mozem porovnat komforty... O peci nebudem basnit, uz to tu vsetci poznaju :-D Ale tie konvektory ma velmo milo prekvapili. Neustale cykluju, idu len par sekund (doslova) v minute, ohrievaju sa teda na velmi nizku teplotu, nerobia zvuky, ani viry. Ani o nich neviem! Radiatory su diskomfort v starych domoch, kde sa doslova viri vzduch, vsetko teplo je pri strope, radiatory zerave.. To VOBEC neplati pre dobre zateplene novostavby... Zase poviem, ze mam vyskusane.. Aj v novom, aj starom, aj veeelmi starom dome. Ty mas o 500€ lacnejsie z CZE, ale ja hovorim o celkovych nakladoch za 500€!!! ;-) @niless Ano, bolo by to na dlhsie.. Moja varianta - do pasivu jedine konvektor a na 50% aj do NEDu... Viac info kludne v IP.
Odpovedať
@matorado Ja neviem ci to bude pasiv ale chcem ist cestou a la Mio len menej izolacie na fasadu a pod zaklady, predsa 20 km juzne od NR je ina klima ako pod Tatrami. Stale mam v hlave od Mia, ze dom by nemal mat komin ale co ak elektrina vyleti hore pripadne bude vypadok po vichrici par dni. Neviem co je idealne riesenie pre dom s nizkou spotrebou aby boli co najnizsie investicne a prevadzkove naklady. DO dreva velmi nechcem ist lebo za posledne roky je neskutocny problem s drevom (na spracovanie aj na energeticke zhodnotenie) a nevyzera ze by sa to malo obratit.
Odpovedať
@niless Tymto argumentom som nikdy nerozumel.. :-| ..dom by nemal mat komin.. a preco? Kto to povedal? :-D :-D :-D Ludia CHCU mat ohen v dome a CHCU mat pocit nezavislosti.. To je na nezaplatenie.. Dnes sa hovori o dani z komina. Co keby sa hovorilo o dani z kubika EPS? Zhodnotit ho nejde, jedine spalit. Ja palim drevo, mio raz bude palit svoj polystyren 8-) Vidim, ze to beries prisne pragmaticky (do dreva ist nechces, bo je problem s drevom..) Pri 3kW TS sa uz da ist cestou el. priamoohrevu. Cize bud sucha alebo mokra podlahovka, infrapanely, alebo konvektory. Prevadzkovo je to zajedno, investicne vyhravaju samozrejme radiatory.. Dokonca mam s 5 rocnou vymennou zarukou..
Odpovedať
@matorado No pri pasivnych domoch sa hra o vzduchotenost a to ide iba ak nasavanie vzduchu pre spalovanie je externe pripadne z vnutra s nejakou spatnou klapkou ci membranou + zrejme je zdroj tepla s kominom urcite predimenzovany ak clovek dosiahne pasivny standard.
Odpovedať
@niless Ale preco stavat EPD na nejaky piedestal? Ked to nakoniec aj tak zlyha na ludskom faktore, ako pise @majkoj ;-) Pytam sa, naco sa svojpomocne hrajkat s pasivom niekolko rokov ako mio, ci blacksr, ktora kuri za 200€ rocne, ked mozem kurit drevom za este menej a byvat za rok??? ;-) Alebo zaplatit za EPD na kluc nasobky ceny za "bezny" dom...? Potom je ta investicia uz fakt nenavratna..
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 ale v tom je ten problem, co je PD v BA nebude PD v Oravskej lesnej :). Co je PD pre dochodcov co su doma nebude pre pracujucu familiu. To je dovod, preco v 80 percentach PD najdes na SK kurenie :).
Odpovedať
@majkoj @matorado Pani presno to chcem, nie drzat sa dogmy ze ak bude pasiv tak nastane raj na zemi. Nastavit dom tak aby som neotrocil pri jeho vystavbe ale ani pocas prevadzky. Tak ako nema zmysel kupit mercedes za 50 000 € s hybridnym pohonom ale s interierom v kozi... :-)
Odpovedať
@matorado Čo sa dĺžky výstavby nášho domu týka, to nebolo spôsobené tým, že ide o pasív. Aj normálny by sme takto isto / podobne dlho stavali. To je ale úplne iná téma, iná príčina.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj presne to o čom píše @matorado som realizoval. Malá kachľová pec na výšku od Rath, na polovičný výkon tuším 1,2 kW. Majitel určite neprepočítava kedy a či vôbec sa mu pec vráti, on len chcel mať aj v EPD oheň .
Odpovedať
@blacksr Prepac, nic osobne. Len som chcel zdoraznit na kluc vs. svojpomocne..
Odpovedať
ďakujem všetkým ktorý píšu... @reward obdivujem ľudí čo dokážu postaviť fungujúcu pec, ale asi som moc pohodlný a chystať drevo a prikladať sa mi nechce dával som si urobiť cenovú ponuku na podlahovku od fenixu a poslali mi ponuku 3255 eur - 11 okruhov s dotykovým termostatom, fólie aj rohože podľa podlahovej krytiny. Keď pripočítam nejaký el. bojler a samostatnú rekuperáciu myslíte že to bude rozumnejšie ako teplovzdušné vykurovanie - rekup. jednotka s TČ?( pri pohľade na cenu jednotky od f.Atrea sa mi zatočila hlava...)
Odpovedať
@kurt na kolko Ti nacenili tie termostaty? na eshope je cena cca 85 Eur... x 11 je 935 ... ja mam mat 10 ale nasiel som o cca 15 Eur lacnejsie...
Odpovedať
@kurt plus cena za folie a mnozstvo.. zaujima ma ci sa to lisilo od toho co maju na eshope. Ci to nejak este zlacnili - kludne aj do IP
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?