Návrh kúrenia

Dobry vecer, strechaci. Chcem poprosit @maros_kollar @blacksr @pivec @mgx a dalsich so skusenostami o radu ohladom kurenia. Davame si postupne dohromady podklady na projekt domu. Este si potrebujem ujasnit par veci ohladom kurenia a ohrevu TUV. Bude sa jednat o bungalov s rozlohou cca 113m2, podorys aj s orientaciou je uvedeny nizsie. TS objektu mi vysiel okolo 4kW pri -12st C. V celom objekte bude podlahove kurenie a teplo bude dodavat plynovy kondenzacny kotol (o znacke a type sa este rozhodujem, s ohladom na spodny vykon toho moc na vyber nie je). Trubky podlahoveho kurenia budu v rozostupoch 15cm - pravdepodobne zbytocne husto, ale to neriesme. Potreboval by som poradit, ohladom sposobu regulacie kurenia. Zrejme idealna bude kombinacia ekvitermiky a vnutorneho termostatu (v najhorsom sa da ktorekolvek z nich odpojit). Ekvitermicku sondu predpokladam umiestnit na severnu stranu domu. Kam by ste umiestnili termostat? V obyvacke bude len biokrb (pre romanticke chvile, kurit nim nebudeme), ale aj tak sa mi to nezda dobre miesto, kvoli teplu z varenia a spotrebicov. Je niektora z vychodnych izieb vhodna volba? Z bytu sme zvyknuti na teplo a polovicka si bude tazko zvykat na teploty nizsie ako 24-25 st. Preto uvazujte s tym, ze potrebujeme "nestandardnejsie" podmienky ;-) Projekt bude riesit projektant, ale kedze to musi byt zahranicny, tak referencie sa mi zhanaju tazko. A preto potrebujem poradit, aby som pripadne nedostatky odhalil skor, ako bude neskoro. Vopred dakujem.
Odpovedať
1
2
@voodoo Podla mna je uplne jedno kam ten termostat umiestnis. Podstatne je vyregulovanie jednotlivych miestnosti s ohladom na skutocnu potrebu tepla. Tak ci tak sa nevyhnes teplotnym vykyvom. Ked bude svietit slnko, alebo ked budete varit, budes mat aj ine tepelne zisky ako len z kurenia ... Mozno sa orientuj len podla toho, ze v ktorej miestnosti sa budete najviac zdrzovat a tam daj termostat. Tym si zabezpecis najstabilnejsiu teplotu v priestore kde budes travit najviac casu.
Odpovedať
Môžeš dať termostat aj do troch miestnosti aby si vedel regulovať teplotu v každej miestnosti .
Odpovedať
Profilova fotka
termostat by mal byt poruke, ako hovori @pivec, podla projektu by sa mal umiestnit v najchladnejsej miestnosti, ALE - dnes je mozne kupit termostat bezdrotovy ( a presuvat ho), minus su baterky :) - ja by som umiestnil termostat bud do obyvacky alebo pri vchode a jednotlive izby riesil bud vyregulovanim ventilmi - dalsia moznost je mat viac cidiel tvoj pripad je podla mna uplne bezny :), otazne je len pouzitie plynoveho kotla pri tvojej TS.
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo Ahoj tých 15cm nie je určite husto. Toho by som sa nebál a nechal to tak ako hovoríš. Termostat by som dal do vstupnej chodby. Určite nie do obývacej izby a tak isto nie do spální. Čo sa týka plynového kotla tak so spodným výkonom to už nieje také strašné ako kedysi. Už veľa značiek ponúka kotle so spodným výkonom okolo 2-3kw. Ak budeš mať záujem tak Ti viem pomôcť napr. s Vaillantom.
Odpovedať
@pivec @mkvm @mgx @nadro Vdaka za rady. Takze asi ta chodba. Co sa tyka viacerych termostatov, tak mi je doporucovane aspon 2, do dennej zony a do nocnej. Ale zase dost casto citam nazor, ze termostaty su u podlahoveho kurenia nanic. Vidite prinos v tom, ak by som to rozdelil na 2 termostaty?
Odpovedať
my nemame vnutony termostat,len ekvitermiku. vyladili sme prietoky podla potrieb v kazdej izbe.
Odpovedať
montoval som si v jeseni Protherm Tiger, termostat podľa pokynov výrobcu našiel miesto v zadnej chodbe pri WC, kde nie je priame slnko ani prievan, teplota je prednastavená o dva stupne nižšia ako je potom reálna v obytných miestnostiach. Funguje to dobre, ešte ho sem tam prestavujeme...
Odpovedať
@voodoo No ak potrebujes doma dokonalo idealnu stabilizovanu teplotu v kazdej miestnosti, tak sa viacerym termostatom s uzatvaranim ventilov na rozdelovaci nevyhnes. Bude to stat vela penazi a podla mna su to zbytocne vyhodene peniaze. Ale pokial by si nasiel regulator, ktory sa da napriklad cez internet napojit na predpoved pocasia, tak to by uz bolo ine kafe. Pretoze ak predpoved hlasi, ze bude cez den slnecno, tak regulator by uz rano mohol menej kurit, aby eliminoval prehriatie domu cez den. Bez dobrej predpovede pocasia sa v dobre zateplenom dome s velkou zotrvacnostou kurit neda. A ekvitermicke cidlo nedokaze zaregovat na to ci svieti slnko alebo nie, alebo ci fuka silny vietor, ktory ochladzuje dom ovela rychlejsie ako za normalneho stavu. Ale co citam, tak toto si zatial doma bastlia len nejaki domaci kutili. Nic seriozne sa v takomto rozsahu nepredava ...
Odpovedať
@pivec Tak v tomto asi pionierom nebudem, hlavne v nasej oblasti, kde su tie predpovede na dve veci ;-) Este pockam na nazor @blacksr a @maros_kollar . Ake mate realne skusenosti s potrebou cirkulacky pre TUV. Zda sa mi, ze u nas su uz baterie dost daleko od kotla...
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo moja skusenost s cirkulaciou je taka, ze je to sice fajn, ale zozere to kopu energie aj ked je vsetko zaizolovane.
Odpovedať
@majkoj Ano. Jedina alternativa, s ktorou uvazujem, je s moznostou obcasneho zapnutia cirkulacie (vypinac, casovac, a pod.)
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo potom treba ale dat pozor, aby to nebolo prilis obcasne, koli legionelle. A pri supsteni antilegionely na bojleri sa musi zaroven pustit aj cirkulacka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@voodoo podruzne termostaty v miestnistiach nie su vobec draha zalezitost ak su dotiahnute kable. A ak sa pre ne rizhodnes treba termosraty s PWM regulaciou. Uz som to tu davnejsie vysvetloval. Mam s tym dobre skusenosti a uzivatelia si pochvaluju kkmfort regulovania. A k cirkulacke len jedno zozerie vela energie zo zasobnika. Skor by som isiel do tensieho potrubia napr.alpexu ktory bude dobre zaizolovany napr.kaucukovou izolaciou. Ale potrubie cirkulacne potrubie si mozes predpripravit v pripade ked ti to bude vadit.
Odpovedať
@nadro Vdaka. To o tej PWM regulacii si skusim najst. Predpokladam, ze termostaty su len cast nakladov, este su nejakej aj v rozdelovaci. S tou cirkulackou asi naozaj skoncim len pri trubkach a casom sa uvidi. Neexistuju niekde schematicke nakresy zapojenia systemu s cirkulackou a vlastne aj podlahoveho kurenia ako takeho? Neviem najst nic rozumne a rad by som pochopil z coho sa to sklada a ako to ma byt poskladane.
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo termostat do chodby, len si treba dať pozor na prekurovanie prechodovými chodbovými slučkami, kedže vnútorné chodby majú tendenciu byť prekurované. osobne by som systém snažil vyladiť podľa ekvitermiky, tak ako spomenula @atlaska.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Myslis tym,ze budu prekuerene kvoli tomu,ze cez ne idu rozvody do vsetkych izieb,ze?Mal som tento problem,ale nastastie je riesitelny tym,ze je v termostate funkcia korekcie teploty okolia termostatu,ktorou sa da nastavovat od -3 az +3 stupnova korekcia okolitej teploty a da sa nou tento akoze problem uspesne doregulovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak jasné určite sa to dá korekciou teploty, len si to treba odsledovať a skorigovať, tak ako si to urobil Ty. Ja sa na to pozerám skrz výpočtov, v realite sú nutné korekcie.
Odpovedať
@maros_kollar Dakujem, to s tou chodbou mi vrtalo v hlave. Len som si povedal, ze vzhladom na umiestnenie techn.miestnosti tie rozvody pojdu vsetkymi smermi a chodbu budu v niektorych miestach len krizovat. Ale ak sa to da korigovat, ako pise zirafak, tak potom nie je problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo druhou možnosťou je niektoré prechodové slučky zaizolovať, hlavne ak ich je väčšie množstvo. na to treba poznať prechodový výkon slučiek.
Odpovedať
@maros_kollar Dakujem. V ramci tej chodby je jedno, kde to dam? Alebo sa Vam zda niektore miesto nevhodne?
Odpovedať
Profilova fotka
Nemalo by nan svietit slnko,nemalo by byt v prievane,vo vyske cca 1,5 m od podlahy. @voodoo
Odpovedať
@zirafak Dakujem.
Odpovedať
To ti teplota na chodbe bude urcovat teplotu v celom dome? Rozumiem termostam v kazdej izbe,kde si urcis teplotu zvlast,ale takto plosne pre cely dom? Ci ako sa to potom reguluje ked ches v spalni 20 a v kupelni 23?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Predsa prepoctom v projekte,ktory by na to mal mysliet,alebo prietokmi v rozdelovaci.
Odpovedať
tak prepocet mu teplotu nezvysi ani neznizi a ak prietokmi tak naco vnutorny termostat? Neviem, len sa pytam, nerozumiem tomu celkom. Mali sme el.odporove kurenie a tam to bolo jednoduche,klesla teplota zoplo sa kurenie, dosiahla sa pozadovana teplota vyplo sa kurenie. @zirafak
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Ale prepocet,resp. projekt vie dopredu,ze chcem 23 obyvacka,19 spalna,21 hostovska 22 detska,24 kupelna,19 vstupna chodba adt....Teda mal by,ked mu to poviem.
Odpovedať
termostat daj na najchladnejsie miesto v dome alebo na chodbu nie do kuchyne ked budes varit a teplota stupne v kuchine vipne ti vsetko ostatne a do viacero miestnosti je blbost vet si daj termohlavice nadimenzuj radiatori daj nejaku podlahovku hnet bude ina pocitova teplota ked budes mat teplu podlahu hlavne dobre zateply kvalitne okna nejaky krb s prieduchmi myslim si ze to je dobra cesta a volba ked das o nieco vecie radiatori dramaticky ti objem vody nestupne dnesne radiatory maju mali objem vody
Odpovedať
@atlaska Ja tomu rozumiem tak, ze nastavenim prietokov v podstate urcujes pomery medzi jednotlivymi sluckami a tym dosiahnes, ze napriklad v jednej izbe chces mat teplejsie ako v inej. Jedna z nich je referencna a to ta s termostatom. Samozrejme, nie je to vhodne pre priestory, kde casto menis teploty v roznych miestnostiach. Proste si povies, ze v kupelni chces mavat teplejsie, v spalni chladnejsie a termostatom uz posuvas cely system.... Ak sa mylim, tak ma opravte. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@voodoo mne ten termostat vždy vychádza len ako doplnok. podstatná je ekvitermika a korektné nastavenie prietokov. ak si dobré vyladím strmosť a posunutie ekvitermickej krivky systém mi bude spoľahlivo fungovať pri rôznych vonkajších teplotách a predpoklade konštantnej prevádzky.
Odpovedať
@maros_kollar V idealnom pripade asi ano. Ale radsej si ponecham obe moznost (ekvitermika i termostat) a vzdy sa nieco z nich odpojit. Plus ta konstantna prevadzka - dost ludi funguje stylom zapnutia kotla 1-2x denne na kratsi cas. Uz sa tesim, ako s tym budem laborovat a rodina bude nadavat, ze im je zima....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?