Nastavenie horáku. Peletový kotol Ferroli SUN P7

Dobrý deň, prosím o radu ako správne nastaviť peletový kotol Ferroli SUN P7. Ak tu je niekto kto sa tomu rozumie, resp. ak niekto tiež má doma rovnaký kotol prosím o výmenu skúseností. Ako sa tento rok zapol kotol prvý kráť tak katastrofa, každý druhý deň chyba, mám tmavé pelety buk+jelša, kvalita EN Plus A1. Minulý rok som mal tiež tmavé ale od iného predajcu a kotol išiel OK. Aké sú chyby: po vyhorení sa robia hrudy popolu (asi bude peletami ale možno sa to dá nejako nastavením lepšie spáliť), upcháva sa peletami, niekedy pri zapnutí si nezoberie pelety a iné chyby ktoré ešte neviem z čoho... Bohužiaľ neviem zohnať nikoho kto sa tomu rozumie, na stráne ferrolislovakia.sk sú súce servisáci po oblastiach SR ale všetci v okolí sú zaneprázdnení, väčšina ani nedvíha telefón, vie mi niekto niekoho poradiť? Som zo Zvolena. Ďakujem Aktuálne nastavenie: T01-0 T02-1 T03-51 T04-8 T05-5 T06-80 T07-25 toto som iba včera zvýšil, aby sa neupchával, zatiaľ sa neupchal T08-38 T09-25 T10-74 T11-38 T12-133 T13-46 T14-150 T15-53 T16-170 T17-56 T18-1 T19-99 T20-50
Odpovedať
Ahoj, ako si spokojný s týmto kotlom a horákom po čase? Máme doma rovnaký. Dom o rozlohe cca 300m2, 2 podlažný, nezateplený, minieme cca 9 ton peliet za zimu - katastrofa.
Odpovedať
Ahoj, no ani veľmi nie som asi 🙂, ale túto zimu celkom dobre. Minulú zimu som mal asi zlé pelety, často vykazovalo chyby. Túto zimu celkom dobre, občas sa zapchá a zobrazí chybu inak OK a musel som kupovať nový zapaľovač. Minulú zimu som spálil 5,5 ton. Tebe ide bez chyby? Aké máš pelety tmavé či svetlé?
Odpovedať
@0kubo0 Kludne ma takto oznac, nech viem, ze si reagoval. No mam rovnake problemy. Upchaval sa a ukazoval chyby. Nie je to ono a preto som teraz kupil ine pelety. Povodne som mal tvrde (tmave), teraz som zobral makke (svetle) a zda sa mi, ze su o trochu kratsie, cim by sa malo predist upchatiu. Je potrebne nejako prestavit kotol na tie makke pelety?
Odpovedať
@somecheck Podľa mňa treba prestaviť, keďže svetlé pelety sú mäkkšie, horia rýchlejšie, takže dávkovanie by som na tvojom mieste o pár sekúnd skrátil (č. 7 v nastaveniach). Možno tie tmavé boli nekvalitné alebo nesadli... ja som mal tmavé aj čo nesadli kotlu, teraz mám tmavé čo sadli 🙂.
Odpovedať
@0kubo0 Aké hodnoty mi odporúčaš nastaviť na kotli pre svetlé pelety?
Odpovedať
Treba skúsiť, nastav tú 7ku o pár sekúnd menej, možno o nejaké 3 sekundy a uvidíš či bude dobre horieť, ale ak ti dobre horí a neupcháva možno nemusíš.
Odpovedať
Profilova fotka
Ma niekto osobnú skúsenosť s horakom Ferroli Sun P7? Akú majú životnosť? Chcel by som ho napojiť na MEGA D23
Odpovedať
@lubobalascak životnosť neviem, dom som kúpil pred 5 rokmi s týmto horákom, používaný bol určite pár rokov predtým, zatiaľ ide
Odpovedať
Profilova fotka
@0kubo0 aký máte dom a kolko m2? Koľko spálite za rok peliet?
Odpovedať
@lubobalascak 100m2 prízemie nezateplené, 100m2 podkrovie. 5,5 tóny za zimu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@0kubo0 Ahoj, máš v kotolni aj nejakú akumulačnú nádrž? Stále rozmýšľam ako si mohol spáliť 5,5 tony za zimu. My sme túto zimu spálili 11 ton, pri cca 150m nezateplenom prízemí a nezateplenom podlaží. Dokopy cca 300m. Je to masaker.
Odpovedať
@somecheck nemám akumulačnú nádrž, kotol mám na termostat 22 stupňov cez deň v noci 21 stupňov, tiež máš na termostat na určitú teplotu, alebo tinide kotol stále?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@0kubo0 Termostat mám takisto.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@lubobalascak Ak kupujete a rozmyslate o kúpe nového horaku šiel by som do niečoho čo má mechanické čistenie roštu usetrite si kopu nervov čistenia a v pohode spálite aj pelety horšej kvality .Horak kipi alebo niečo podobné s rotacnym alebo posuvným čistením rostu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Dobry den, neustale sa trapim s chybou F05: "porucha serizeni tlaku potrubi". Podla manualu moze ist o: 1. vadny motor ventilatora - vylucujem, ide standardne, nevykazuje znamky chybovosti 2. spinavy ventilator - rozobral som, vycistil som 3. tlakova hadicka je stlacena - vymenil som za inu Po komplet demontazi ventilatora, jeho vycisteni a osadeni horak fungoval asi 1-2 tyzdne. Teraz chyba pri rozharani naskakuje znovu. Vynimocne nenaskoci, resp. naskoci a po par minutach alebo sekundach samovolne zmizne. Skusil som tiez vymenit manostat (presostat), avsak nepomohlo to, tak som vratil spat povodny. Neviete ma niekto nasmerovat dalej? Dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od 0kubo0:

@somecheck nemám akumulačnú nádrž, kotol mám na t…
@0kubo0 preto si musel menit zapalovac. a budes ho menit zase. akumulacku treba jednoznacne inak horak stale cykluje. z akumulacky potom filter trojcestny ventil (zo spatecky+spodok akumulacky) spatna klapka a cerpadlo zopinane izbovym termostatom
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Dobry den, neustale sa trapim s chybou F05: "por…
@somecheck mal som rovnaky problem. ventilator zablokuj niecim nech sa neroztoci a vyfukaj vsetko dobre kompresorom. mne pomohlo. slubil som si ze takto to budem fukat vzdy po sezone a malo by byt dobre
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alojz_loloml_orsag:

@somecheck mal som rovnaky problem. ventilator za…
@alojz_loloml_orsag Problem bol v nespravnom (nizkom) nastaveni tlaku ventilatora pri zapalovani. To je tusim nastavenie t04. Z vyrobneho nastavenie, ktore je tusim 52 som to potreboval zdvihnut na 70 a vyhodnotenie tlaku uz bolo OK. Nasledne som sa ale trapil s chybou F02 - co je vlastne zapnuty horak, ked nedostava pokyn, aby horel. Tam bol zase problem tlak ventilatora, avsak uz pri jednotlivych vykonovych stupnoch horaka. V skratke, ak som mal pri zapalovani ventilator na 70, tak na vykone 2 nemoze byt tlak nastaveny nizsie, ale vyssie, mam vyskusanych +10% a ide to dobre. A postupne s kazdym dalsim vykonom +10% tlaku ventilatora. Nasledne sa chyba F02 uz neopakovala. No tento horak je ciste peklo na nastavenie, idealne je to vsetko sa naucit sam, mat schopnost si to menit a poznat suvislosti podla typu peliet. Inak si viem predstavit, ze tam chodi servisak ako na klavir.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@0kubo0 Ahoj, máš v kotolni aj nejakú akumulačnú…
@somecheck 11 ton? Ja sa zmestim do 3 ton. Sem tam prekurim drevom.dom dom 150m2 + pivnice. Kotol mam kolton
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od somecheck:

@alojz_loloml_orsag Problem bol v nespravnom (ni…
@somecheck podla mna pre niekoho je kazdy horak peklo nastavovat. problem je ze na niektore je malo alebo ziadny servisak na slovensku. ferroli nemal som sancu zohnat niekoho kto by sa normalne vyznal
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cucesino:

@somecheck 11 ton? Ja sa zmestim do 3 ton. Sem ta…
@cucesino Po zatepleni stropov sa spotreba znizila na nejakych 5-6 ton, teplota hlavne neklesa tak rychlo. V principe za mesiac aktualne miniem 750kg peliet, co je cca 50 vriec, v case zimy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alojz_loloml_orsag:

@somecheck podla mna pre niekoho je kazdy horak p…
@alojz_loloml_orsag To je jeden problem, ano. Druhy problem je ten, ze aj ked niekoho najdete, nenasiel som nikoho normalneho. Pretoze ide o zivnostnikov, ktori si robia z toho svoj biznis a Ferroli s nimi nic nema. Takze uroven toho servisu je taka, ze je onicom, odflaknute, nevysvetlene a s cielom, aby mohli prist opat znovu. Bohuzial moja skusenost, samozrejme, cest vynimkam, ak je niekto iny. Preto som stravil asi mesiac testovanim a ucenim sa tychto suvislosti a viem uz aspon zaklady fungovania a prejavy spravania nastavenia horaku.
Odpovedať
Prosim vas, viete tu niekto prilozit fotky popola smrekovych peliet pre porovnanie horenia? Nemam to s cim porovnat, ci je to OK alebo nie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?