Nasavanie do krbovej vlozky z exterieru alebo z neobyvaneho podkrovia?

Co myslite ze je lepsie pre horenie v krbovej vlozke, nasavat vzduch z exterieru? Alebo z neobyvaneho podkrovia ktore je blizko k dispozicii? Z exterieru by som isiel plechovym zlabom v podlahe vyspadovanym von kvoli pripadnemu kondenzu. Z podkrovia by som isiel plechovym zlabom zvislo dole a napojil sa dole na krbovu vlozku na nasavanie. V podkrovi bude skladisko sezonnych veci, je to pod pultovou strechou s relativne bizkym sklonom, takze tam po pridani fukanej stropnej izolacie toho ani vela nebudeme moct dat..
Odpovedať
@kenny123 ja by som dal z podkrovia, bude teplejší a čistejší ako s exterieru, krbová vložka nepotrebuje také množstvo vzduchu ako TČ to by veľmi ochladzovalo podkrovie
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 z podkrovia to fungovať nebude
Odpovedať
@kenny123 fungovať by to s určitými problémami malo. Problémy môžu nastať pri zakurovani. V extrémnych prípadoch by to mohlo chytiť opačný ťah.
Odpovedať
Mal som na stavbe dvoch roznych krbarov (obidvaja vyhlaseni odbornici), kazdy z nich hovoril opak :) Rozmyslam, ze v pripade nasavania z podkrovia, cez zimu, ked budem kurit, budem potrebovat v tom podkrovi mat otvorenu nejaku ventilacku alebo co, nech je dobry tah.. hm?
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 ale nasavanie by malo byt v spodnej casti krbu, logicky.. to sa v podkrovi neda, jedine, ze mas krb na poschodi a to podkrovie je velajsia miestnost ( ked su tzv, manzartky izby) Ovela lepsie mas externy privod vzduchu, bez debaty.. akurat si pories nejaky kryt a regulovanie, aby ti nesla dnu zbytocna zima cez tie otvory...
Odpovedať
@katrin21 No ved jasne, krbar, ktory preferuje podkrovie hovori, ze stiahne plechovy zlab z podkrovia uplne dole pod vlozku a tam to napichne na nasavanie..
Odpovedať
v zime to fungovať musí, studený vzduch sa tlačí dole je ťažší,,i ked pôjde tadiaľ teplý hore, no musí sa napojiť priamo na vstup do ohniska,nie len pod krb,mal som takto k peci , lebo kotol bol nižšie ako spodné podlažie išlo to na samospád,rozdiel 2m ,a stačilo na ťah, ak je vonku teplejšie ako vnútri je vždy problém so zakúrením, vtedy len oheň priamo do komína aby chytil ťah isteže je najlepšie ak ide externý vzduch priamo z boku dovnútra, len musíš mať filter a reguláciu -aspoň klapku aby nešiel vzduch ak sa nekúri a rúru zaizolovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 ale naco take obstrukcie, tahat nieco celou vyskou krbu dole, ked to mozes mat rovno dole.. nechapem..... a aj tak to nebude rovnako dobre fungovat ( efektivnost myslim), podla mna, moj skromny nazor.
Odpovedať
@katrin21 to by nebol fungoval ani môj kotol na pevné palivo, a tam sa zapaľuje odspodu, do krbu je najlepšie od vrchu , tak ide ihned teplo do komína, skôr chytí ťah
Odpovedať
Privod z podkrovia nie je obstrukcia, na metre je to dokonca blizsie ako z exterieru (po vylezeni z interieru musim so zlabom prejst este terasu). Nevyhodu podkrovia vidim v tom, ze bude pod pultovou strechou s nizkym sklonom, cize idem na plny zaklop s foliou - musi byt vodotesny. Taktiez planujem poriadne vyriesit fasadne zateplenie zvonka pod strechu a z podkrovia stropna izolacia, musel by som to podkrovie cez zimu prevetravat, aby bol dobry tah do krbu a tym si ho budem zbytocne ochladzovat. Zatial teda vyhrava exterier..
Odpovedať
Tuto som to este nacrtol schematicky do fotky daneho miesta..
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 aj u mňa vyhráva exteriér...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?