Naklady na kurenie elektrokotlom v NED

Tepelne straty do 7 kw,podlahove kurenie. Viem,ze podobnych tem tu je,ale jedna sa skor o neprehladnu splet informacii a dezinformacii. Zaujimaju ma len realne skusenosti pouzivatelov,nie spekulacie a mudrosti z druhej ruky. Dakujem.
Odpovedať
1
2
@justice7 7 kW strata je dost velka na vykurovanie elektrinou. Hod sem aj vypocitanu mernu potrebu tepla. Taktiez by bolo vhodne popisat o aky objekt sa jedna - konstrukcia, izolacie a pod.
Odpovedať
Ja mam v zimnych mesiacoch cca 25-30 kWh/denne za komplet elektrinu v dome (nemam samostatny elektromer na kureni). Cenu ti poviem ked budem vediet cenu za 1kWh, stale som sa k tomu nedopatral :-) Dom 125 m2 podlahova plocha, poschodovy jednoduchy tvar, zatepleny 25 eps steny/55 strop.
Odpovedať
@rillwen dik
Odpovedať
@dominik_boksansky pisem do 7 kw... Zaujimaju ma mesacne zalohove platby tych co tak kuria min. jednu sezonu
Odpovedať
Spotreba od 3200-3700kWh iba na vykurovanie, podla zimy. TS 3,35kW. Podlahova plocha 165m2. Toto su realne 8-rocne skusenosti, mam elektromer na kureni (el.kotol, el.rebriky, el. podlahovka). Spotrebu nemam zdeformovanu kurenim v krbe a pod. Ako niekto rad uvedie, ze ma super spotrebu a akosi zabudne povedat, ze za zimu spali 3m3 dreva.
Odpovedať
@mirom111 vdaka mirom,presne takuto exaktnu informaciu som hladal
Odpovedať
@rillwen v telke davali, ze cena eletriky pre distribuciu je 34€/1MW a pre koncoveho zakaznika, maloodber 150€/1MW.
Odpovedať
@mirom111 famozne.. osobne mam tiez TS okolo 3kW, orientacne.. A podlahovu tiez podobnu, na 3500kWh kurenie by som sa vobec ale vobec nestazoval... @originalx no to je haluz teda
Odpovedať
@mirom111 To presne som zazil s kolegom, ked mi hovoril kolko mesacne spali elektriky, pricom ma elektricku podlahovku. Velky dom, slabo zatepleny, spotreba cca. tolko co ja. Az som bol z toho zufaly, kym len tak "mimochodom" nepovedal, ze kazdy vecer kuri aj krbom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My ešte nemáme skolaudovaný dom a neviem tepelné straty. Neukameňujte ma za to. :-)) Bývame od novembra, elektrinu máme od sept. a v oktobri sme začali kúriť. Celý dom na elektrinu. Do konca marca sme spálili 12300kW. Chytila som stres, že je to veľmi veľa. V januári, keď bola veľká zima, tak nám to vyšlo 3000kW a vo februári 2000kW, ale vo februári nám už urobili krb, takže kúrime hlavne cez víkendy aj večer krbom. Takže preto ten rozdiel a podlahové kúrenie sme znížili. Podlahovkou kúrime 20hod. denne,ked je nízky tarif. Podlahová plocha cca 108m2, kúrime na 23 stupňov, krbom na 24-25. :-)
Odpovedať
@ziarive_ocka marec ešte ani poriadne nezačal... Ale to nemení nič na tom, že vzhľadom na podlahovú plochu je tá spotreba celkom veľká.
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 do konca februára. Som sa zmýlila. Tiež sa mi to zdá byť veľa a nevieme, kde je zrada
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zastavana plocha 140m2 steny 25porfix+20cm eps strop tatransky profil vata 60cmpodlaha 13cm eps kurenie radiatory elektrokotol tuv elektrina od januara 2016 do februara 2017 7000kwh a plus 2m3 dreva.kurime na 23,6
Odpovedať
@ziarive_ocka treba napísať ako máte zateplené, viď martin25
Odpovedať
Profilova fotka
múr 30cm ytong, zateplený 15cm eps, strop 20cm vata, dole neviem.
Odpovedať
@ziarive_ocka stavba este vyschne, pojde to cosi nizsie, ale obavam sa, ze moc nie. Dost odvaha kurit v takto zateplenom dome elektrikou. Zrejme budete musiet pravidelne vyuzivat ten krb, alebo dat TC... Inac do toho stropu ak sa da, by som este min. 20 pridal...
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 Ďakujem. Strop plánujeme časom dotepliť. TC neuvažujeme, príde mi to ako veľmi dlhá návratnosť. Aj keď časom možno zmenim názor, pokiaľ by sme po 2 rokoch prišli na to, že tie náklady sú veľmi vysoké a TC by sme ich vedeli zredukovať tak, že návratnosť by bola menej ako 10r.
Odpovedať
Profilova fotka
@ziarive_ocka velmi dlha navratnost ? Uvedomujes si, ze za 6 mesiacov ste spalili elektrinu za vyse 1200€ z toho vysoko pravdepodobne vyse 1000€ len na kurenie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Viem a mám z toho stres. TC som nikdy neriešila. Neviem, aká je tam vstupná investícia a aká je úspora. Neviem, aká je tam návratnosť. Viem, že momentálne na to nemám. Až na to budem mať peniažky, tak vtedy nad tým môžem uvažovať. :-)
Odpovedať
@mirom111 citujem "Spotreba od 3200-3700kWh iba na vykurovanie, podla zimy. TS 3,35kW. Podlahova plocha 165m2" - skús vysvetliť TS 3,35 kW predstavuje dennú spotrebu cca 80 kW - vykurovacia sezóna min. 100 dní a už je to 8000 kW. Ja mám TS 1,5 kW a keď idem na elektrinu tak to robí cca 35 kW za deň. Čo máte potom 18 stupňov v dome? alebo je zlý údaj o TS objektu???
Odpovedať
Profilova fotka
@ziarive_ocka nuz, pri vzduch voda by sa dalo uvazovat u usetreni 700€ pri investicii okolo 5000€ podla toho ake dotacie vybavis. Pri zem voda aj viac, ale samozrejme s vyssou investiciou. Pri dobre zateplenom dome je samozrejme nasadenie TC otazne (ja ho mam aj tak), ale pri tvojich cislach je situacia trochu ina. Otazka je ci platit banke za TC alebo energetikom za elektrinu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ziarive_ocka ziadny stres. Tiez sme prvú zimu minuli vela, po dozatepleni stropu a po prejdeni na dvojtarif je to absolutne v pohode. TC v tom case s jeho vstupnymi investiciami (nevieme urobit sami)bolo pre nas financne neunosne a nenavratne.
Odpovedať
Z tejto spiraly sa neda vymotat. To co investujete do znizenia spotreby energie aj tak elektrikari dozenu zvysenim cien za kW, oni prste nemozu mat nizsie zisky...
Odpovedať
@codyy Mne sa tak zda, ze tendencia je zvysovat fixne pausaly. Ci uz elektrika, voda alebo plyn. Clovek potom moze setrit ci investovat (FTV / TC ...) kolko chce, platit bude tak ci tak. Jedina sanca - odstrihnut sa uplne - je bohuzial nerealna.
Odpovedať
@jarosujo realna je, len sa neoplati :-)
Odpovedať
@vrajoz Co ti mam na tom vysvetlovat? Vies vobec co su to TS a aky je rozdiel medzi TS a MPT? TS je pocitana pri normovanej teplote, ja mam pocitanu TS pri -15°C. Je hovadina pocitat 24xTS. To by muselo byt cely den -15°C. Co realne nie je. Teplota je samozrejme vyssia a tym padom aj aktualna strata objektu nizsia. A hovoria ti nieco solarne zisky? Ak maju 2 domy rovnaku TS, to este neznamena, ze budu mat aj rovnaku rocnu potrebu tepla na kurenie. Ja mam bohate juzne presklenie, ktore mi pri slnecnych zimnych mrazivych dnoch dokaze vykurit dom tak, ze sa kurenie nezapne cely den. Vykurujem na 22°Cvo vsetkych izbach. Kupelne na 23°C. Teplota osciluje realne medzi 21,8 - 22,2°C. Udaj TS nie je pre mna smerodajny, pre mna je dolezity udaj MPT, ktory hovori o tom, aku spotrebu bude mat dom , aj so zohladnenim vnurornych a solarnych ziskov. BTW, tvojich 1,5KW je absolutne podozrivych, jedine, ze by si mal nejaky maly pidi domcek. Pocital som uz mnoho TS domov, ale aj pri extremne zateplenych domoch som sa na cislo 1,5kW neodstal. :-o
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte ma tu niekto kontakt na @blacksr - Černá Jarmila? Dakujem
Odpovedať
@mirom111 Veď práve preto mi to nehralo. Môj malý pidi domček je na fotoblogu ( EC A0) a Tvoj nie :-. . Môj výpočet je z reálnej spotreby za mesiac január 2016 a slnko nesvietilo - (aspoň u nás) takmer celý mesiac ani v januári 2016 a ani v januári 2017. Zateplenie mám nadštandardné. TS si uviedol vo svojom príspevku a iný údaj Tam nebol a pri akej normovanej teplote je uvádzaný to som nemal odkiaľ zistiť. Ja som nepovedal, že Tvoja spotreba v kWh na vykurovanie je nereálna, nakoľko v uvedenej výške je reálna aj v mojom prípade. Január 2017 u nás predstavoval v priemere - 7 stupňov január 2016 v priemere - 1 stupeň. Suma sumárum - nechcel som sa ťa dotknúť, len uvedené dáta v Tvojom príspevku neboli postačujúce pre objektívne posúdenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ixooxi pri troche snahy najdes na googli bez problemov :)
Odpovedať
@vrajoz Ak si urobim prepocet TS pri -12,-15 alebo -18°C az tak velmi sa hodnota nezmeni. Udaj TS som uviedol pre orientaciu, smerodajny bol udaj rocnej spotreby na vykurovanie a na to sa aj autor prispevku pytal. TS sa nepocitaju z realnej spotreby. TS sa pocitaju pri normovanej teplote. Takze nikdy nemozes potom pocitat spotrebu tak, ze TSx24. Jedine, ze by bola cely den konstantna teplota taka, pri ktorej su pocitane TS. A ani vtedy by to nesedelo, lebo mas aj solarne aj vnutorne zisky. Takze ty mas okamzitu TS mozno 1,5kW, ale vypoctovu TS mas cca podobnu ako mam ja.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?