Náhrada za kotol na tuhé palivo

Profilova fotka
Mam taku otazku, viete mi poradiť nejaký iny zdroj tepla , ak by mi počas zimy odišiel kotol na tuhé palivo? Plyn tu u nas nemáme.
Odpovedať
Skús sa poinformovať na vykúrovanie klimatizáciou, možno sa ti to bude hodiť.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

Skús sa poinformovať na vykúrovanie klimatizáciou…
@juraj_k akoo nieže by som to teraz hneď riešil, len žena stresuje, že čo ak sa kotol alebo nejaká elektronika pokazí. Preto som sem napisal o nejaké rady
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejb96:

@juraj_k akoo nieže by som to teraz hneď riešil, …
@matejb96 netreba stresovať, dnes ti firmy dokážu odstrániť poruchu relatívne rýchlo, ale je dobre mať niečo v rezerve... Ja mám v dome dve klímy, kotol na drevo aj elektrokotol v jednej zostave a pred dvomi rokmi som ešte kúpil piecku na tuhé palivo... Tiež v blízkosti nemám plyn, tak že takto....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@matejb96 netreba stresovať, dnes ti firmy dokážu…
@juraj_k no akožee, mam krb s výmenníkom, takže keby som to vedel nejako do jednej zostavy tiež zapojiť, bolo by to velmi dobré. Ak by prdol kotol, vyhrieval by som krbom, no hadam sa to tak bude dať spraviť. Ak nie, musím niečo ine vymyslieť. Uvidím co zajtra vyšpekuluje kurenar.
Odpovedať

Mam taku otazku, viete mi poradiť nejaký iny zdro…
@matejb96 Kúpiš také 4 ohrievače a tých pár dní pri tom vydržíš. Ani rodinný rozpočet to nezabije.
Odpovedať

@matejb96 ja kým som spustil tepelné čerpadlo (kolektor svojpomocne, všetko po nociach a cez víkendy), tak sme kúrili priamotopmi asi 2-3 mesiace, kúpiš teraz v akcii. Ináč kvôli druhej práčke a sušičke v dome chcem vyhodiť viadrus, no stále sa objavuje nejaké drevo, tak uvažujem, že dočasne budem za domom kúriť pieckou pre ohrev bazéna...len tak, aby som minul drevo...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@matejb96 Kúpiš také 4 ohrievače a tých pár dní …
@frantisekca ako nudzove riesenie postaci. zase tie kotle neodchadzaju alebo sa nekazia podchvilou. takze toto ozaj len take, ze keby nieco.
Odpovedať

@matejb96 Nechaj si nahodit 5kW klimu do najvacsej miestnosti a ta by ti kupila cas, pokial by doslo k naprave hlavneho zdroja vykurovania. Netreba hned burat a doplnat novy system do uz funkcneho systemu.
Odpovedať

@matejb96 obnov kúrenie na tuhé palivo- ideálne aj s výmenníkom do radiátorov. Ja používam krbové kachle marína s výmenníkom, ale ako sekundárne kúrenie, Primárne mám plyn.. V tvojom prípade by to mohlo byť tepelko, alebo aspoň hore spomínaná veľká klíma. Potiahne počas núdzového stavu.. Nič múdrejšie nevymyslíš, kúriť priamotopom je z dlhodobého hľadiska nezmysel.. Iba, ak je treba preklenúť obobie opravy primárneho zdroja tepla.. Tam si musíš ty stanoviť, čo bude primár a čo backup. t.j. tepelné čerpadlo, klíma, alebo krb s výmenníkom.. Dlhodobé kúrenie krbom je únavné, špinavé a po čase omrzí tá plápolavá romantika. Ja ho už používam iba sporadicky, hlavne v prechodnom období...
Odpovedať
Profilova fotka
No tak teda, aj známy mi odporučil jednu klímu do chodby, z ktorej je priamy vstup do izbieb. Takže tá klima by šla. Ďakujem 💪
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

@matejb96 ja kým som spustil tepelné čerpadlo (ko…
@standa1981 Vyhodiť funkčný Viadrus?... Bude to jedna z chýb Tvojho života. 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@standa1981 Vyhodiť funkčný Viadrus?... Bude to j…
@petersd ach tieto nesmrtelne kotle,bez nutnosti elektriny,teda kurenie aj ked vsetko vypnu a v dome rovnomerne teplo a za chvilu,ale to prikladanie kazde 2hodky.To bolo o nervy veru.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@standa1981 Vyhodiť funkčný Viadrus?... Bude to j…
@petersd ide do skladu, nie na smetisko. mám tepelné čerpadlo, ktoré je ľahko servisovateľné (od pána žeravíka zem voda), ročná spotreba tuším cca 2000kw plus ohrev vody, dalej mám v 1000l nádrži 2x 6kW špirálu a keby sa pokazilo aj to, tak som kúpil taký pecík na ohrev bazénovej vody (mám ten naľavo), má výkon 7kW.dal by sa pripojiť namiesto viadrusu. mne sa neoplatí kúriť tuhým aj ked máme les 500m od domu a kradnú nám tam drevo...spíliť, doviesť, narezať, porúbať, ukladať, vysušiť, doviesť do kotolne, popol, čistenie komína, revízia komína. tepelko ma stojí 300 - 400e ročne. namiesto kotla ide táto práčka, chcem použiť rantel z kotla, ktorý má vlastný základ (neviem, ako silno vibruje tá práčka, ale má 165kg). a tepelko chcem použiť na ohrev vody do práčky (má vstup aj na teplú)...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

@petersd ide do skladu, nie na smetisko. mám tepe…
@standa1981 Vidím, že Ty si už rozhodnutý. Tak toho Viadrusa už rovno predaj, zbytočne ho budeš dávať do skladu. Aj z vlastnej skúsenosti viem, že čo sa raz vymontuje, už nikdy sa nedá naspäť. Iba to tam zavadzia nasledujúcich 10 - 20 rokov, než sa toho nakoniec aj tak zbavím. A väčšinou už so stratou, lebo doba pokročila a už nie je o to záujem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@petersd ach tieto nesmrtelne kotle,bez nutnosti …
@emilia25 to isté máš aj pri nových, len tí treba dať kotol do pivnice a hribe rúry naťahovať po izbach, Co je podla mna neesteticke a dosť staromódne
Odpovedať

@emilia25 to isté máš aj pri nových, len tí treba…
@matejb96 mame radiatory vyssie ako kotol,to ano.Jediny,co bol vhodny na toto bol prave tento stary kotol.Ostatne elektrinu potrebovali aj na drevo aj na pelety a drevo.Tam uz su tie kotle aj vyssie.Pivnicu nemame.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@emilia25 to isté máš aj pri nových, len tí treba…
@matejb96 Keď má niekto pivnicu, alebo suterén, tak samospád sa dá vyriešiť aj "neťahaním hrubých rúr" po izbách. Ale kto z novodobých "rýchlomajstrov" by sa zapodieval spadovaním systému?.... Pomaly už ani nevedia čo to je, a prečo je to tak. A napr. utesniť spoj konopím, už nevie takmer ani nikto z nich... 🤣
Odpovedať
Dnes sú už iné technologie,prechádza sa na nízkoteplotné vykurovanie okolo 40°C.Vysokoteplotné vykurovanie sa už v moderných domoch nepoužíva.Radiatorové vykurovanie a ešte samospád už vôbec nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

Dnes sú už iné technologie,prechádza sa na nízkot…
@marko337 A kto tu debatuje o vysokoteplotnom vykúrovaní? Doma mám "klasický" systém a plynový kotol je nastavený na 50°C. Keby som bol v minulosti nadimenzoval radiátory s max. výkonom na izbu, tak dnes takisto fičím na 40°C.
Odpovedať
Radiator je najslabší članok v kurení.Ak by si nejakým ventilátorom fúkal od radiatora do miestnosti,stačila by ti voda v kurení 40°C. Nastenný fancoil začína na 35°C,takže jar a jeseň v pohode vykryje 35°C vodou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

Radiator je najslabší članok v kurení.Ak by si ne…
@marko337 Poznám domy, kde to funguje aj bez nejakých ventilátorov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?