Na kolko °C temperovat?

Profilova fotka
Ahojte, nakolko nemame este kanalizaciu tak nemozme ist byvat. Mame spravene sadrove omietky, cementove potery a izolacie strechy + SDK stropy...barak je dvojpodlazny. Moja otazka znie nakolko najmenej temperovat barak? Znami mi poradil 18°C...kuril som tak 3 dni a minul 21m3 plynu co cini cca 10e... Rozmyslal som ze je to velmi vela tak som teraz prestal kurit. Cez zimu ma to vsak aj tak pocka tak potebujem Vase nazory, na minimalnu teplotu aby sa neposkodili SDK a omietky. Mame aj krb, avsak to len na dokurovanie pretoze som cely den v praci a neni cas tam pravidelne kurit. Barak je zatial nezatepleny 30cm tehla. Dakujem.
Odpovedať
1
2
@petko_sonka To zavisi iba od toho, ako sa ponahlate byvat. Zatvoreny barak, cerstve omietky potery, to len tak same od seba nevyschne. Ak este z tejto strany Vianoc, tak urcite kurit, aby to stihlo vyschnut a neurobili ste si skodu na podlahach, kuchyni atd. Ak Vas cas netlaci, staci vam byvat na jar, tak staci temperovat, aby nemrzlo v dome, 6-7°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Ahoj, tento rok sa urcite nechystame (koli kanalizacie kt. sa ma estelen na rok kopat) cize byvanie uvazujeme niekedy na jesen bud. roku. Nestane sa nieco SDK alebo omietkam ak bude v dome 6-7°C ? Je to premna velmi dolezite, nechcel by som po tolkej praci na baraku nieco poskodit. Momentalne ked nekurim a vetram 1x denne je tam 13,5°C
Odpovedať
@petko_sonka V tom pripade kuris zbytocne. Ako pisem vyssie, staci, aby nezamrzlo.. Vetranie - super.
Odpovedať
my máme tiež neobývaný dom a poslednu zimu sme vôbec nekurili, pretože bola mierna. Počúvala som nejakého múdreho pána od stavieb, ktorý vravel, že pod 5 stupnov by nemala klesnúť teplota.
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova a mate tam aj SDK? a vsetko v pohode?
Odpovedať
Profilova fotka
kup si vlhkomer a pravidelne vetraj a prekuruj, vlhkost musi z novostavby von, inak tu budes o pol roka blbnut s plesnami a Savom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mal v baraku minuly rok chvilu aj 4 stupne a prezili to aj drevene okna. Pravdou je ale ze optimalne to nebolo. Ja som tiez za cca 6 stupnov aviac a caste vetranie.
Odpovedať
@petko_sonka Ahoj. Musím se připojit k mgx - důležité je sledovat vlhkost. Teplota se musí udržovat nad bodem mrazu, nicméně zde se jedná o teplotu v konstrukci, kde eventuálně vede rozvod vody, či topení. Já to vidím tak na teplotu vzduchu kolem 7 - 9°C. Aby se snižovala vlhkost, je potřeba pravidelně větrat. Stačí třeba jednou za den, ale zato intenzivně. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx @praoteccech Jasne vlhkomer mam a vcera bolo cca 70% ale inak je tam stabilnych cca 78 - 80%. Na novostavbu to neni az take zle... cize budem sa drzat Vasich rad a vela vetrat narazovo a kurit nebudem. Ak by teplota klesla pod 9°C dokurim to s krbom ;)
Odpovedať
Profilova fotka
je podstatne aby to nezamrzlo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka vlhkosť je ideálna 50%, nešetri tam, kde je to na úkor vzniku plesní...ja na tvojom mieste by som radšej kúril viac a vetral, samozrejme...
Odpovedať
lepšie je nekúriť vôvec ,len vetrať ak tam nie je voda, pri občasnom zakúreni sa to zbytočne "obští" zráža sa voda na chladných stenách @topvideo ideálnu vlhkosť bude mať až stavba vyschne,
Odpovedať
Článok sa načítava...
@topvideo Viers odporucit nejaky vlhkomer za normalne prachy? su digitalne do 30€ puzitelne? chel by som radsej digital aby si pamatal max. min. vlhkost..
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell neviem, to nie je moja profesia, pozri si nejaké recenzie, digitál kúpiť do 10€. 30€ to musí byť kozmický luxus..:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka kym su mokre omietky, tych 18st by som dala + vetrat vetrat... teda ak su mokre.. potom ked uschnu, staci aj 10st...
Odpovedať
@sysell sevas, ja som kupil minuly tyzden tento: http://www.nay.sk/meteostanica-so-250008 meria ok
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka - 70-80% je vela, kym je vonku este teplo vetraj a ked sa ochladi kur minimalne na 15C + 1-2x denne intenzivne prevetraj. Inak vytvoris idealny labak pre plesne, ktorych sa potom budes tazko zbavovat. Prvotna vysoka spotreba plynu je normalna, dom je chladny a obsahuje kopec viazanej vody, ktora sa musi nejako dostat von. Najlacnejsie je to v suchom lete, ale to uz asi nebude... Idealne by bolo dnuka byvat, ale kedze to nemate ani zateplene tak aspon minimalne 1x denne vetrajte alebo vzdy cez den nechajte okna na vetracky a vecer zavriet a zakurit.
Odpovedať
Profilova fotka
omietky su polda mna suche ved sa robili pred 2 mesiacmi... vtedy bolo priserne teplo a mali cas vyschnut - takisto aj potery. Vetrat budem kazdopadne... i ked len 1x denne nakolko nemam moznosti vetrat castejsie. S tou teplotou este uvidim... musim si zadovazit vlhkomer kt. mi ukaze napr. vlhkost omietky (ako je na drevo napr.). Ja mam len taky rucickovy vlhkomer za 3e :D
Odpovedať
@petko_sonka jasnee, sucheeee je to. to preto tam mas 80% :-D
Odpovedať
Vlhkomer na omietky ti netreba, co tym zistis? Dolezita je celkova vlhkost. 2 mesiace dozadu bolo vlhko aj vonku, vlhkost nemala velmi kam uniknut. To si ludia myslia ze v zime je vlhko a v lete sucho,je to presne naopak. Ked tam mas 80% mas co robit kym to znizis. Kurit a vetrat dokoleka dokola. Zober si kolko vody tam je v omietkach a poteroch.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka my sme ukončili omietky 5. augusta, potery 19.augusta, nasťahovali sme sa 20.decembra, kúrili a vetrali sme stále. Teraz takmer po roku mám 53-59% vlhkosť. Stále kúrim viac a vetrám...
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka - rucny vlhkomer nema odchylku obvykle vacsiu ako 5%. Ak ti ukazuje vlhkost 70-80%, ver tomu, pretoze to zodpoveda zhruba obvyklej vlhkosti 2 mesiace od poterov a omietok. Kondenzacia a rosny bod totiz zavisia od teploty a ty budes teraz mat pri nezateplenej stavbe naozaj dost roboty, ako tu vlhkost normalne dostat von. Su v podstate 2 moznosti - vetrat a kurit alebo tu pisat hluposti a riadit sa vlastnymi chybnymi predpokladmi (ako "omietky su podla mna suche") a potom pracne odplesnovavat cely novy dom. Tych plesni sa uz nikdy uplne nezbavis, lebo tam nejake tie spory vzdy budu. Samozrejme, je to tvoj dom a mne je to uplne fuk co si s nim spravis... Kombinacia nezatepleny mur=tepelny most + vysoka vlhkost + nizka vnutorna teplota = 100% plesne
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka kedy ste robili tie omietky??
Odpovedať
@petko_sonka Ahoj. Zcela jistě každý ví, že se v zimě dá sušit prádlo venku i když mrzne. Když je chladno, tak vzduch pojme malé množství vodní páry, čili mrazivý vzduch je velmi suchý. Zatímco teplý vzduch ve vytápěných bytech pojme velké množství vodní páry, která na chladných stěnách a oknech kondenzuje. Když nebudeš potřebovat vytápět dům, aby nezamrzla vody v topení, nebo v rozvodech vody, tak stačí pouze intenzivně větrat. Z tohoto důvodu se také dříve nechaly domy vymrznout, jelikož se jednak usadily a jednak vysušily. ;-)
Odpovedať
dudu dobre vravi -------- čo robis ked je teraz teplo?
Odpovedať
@katrin21 nevieme citat? Či to bola basnicka otázka?
Odpovedať
Profilova fotka
@rivasvk tak asi som slepa... nevidela som to tu, kde to pise??? aha, az teraz citam, ze pred 2 mesiacmi.. no tak to suche urcite este nie su.. lebo bola vlhka jesen.... a chladna...
Odpovedať
@katrin21 v poho :)
Odpovedať
@petko_sonka Za mna 15+ . Osobne mam na chalupke nastaveny temper 10-15. Ale keby to bol novy dom idem do 20+. Musis si uvedomit ze kazda sranda nieco stoji a stavba je studena. Ak sa tam chces nastahovat pomaly to rozkuruj a vyhnes sa neprijemnostiam ako boli spomenute hore. Proste ako kazda novostavba. Naplno kurit pri otvorenych oknach :-D Nesetri tam kde sa nema - vrati sa ti to ako bumerang a ver ze investicia do plynu sa vrati a casom sa bude znizovat ked sa ti dom zohreje.
Odpovedať
Profilova fotka
treba to postupne rozkurovat a kazdym dnom by som pridaval
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?