Možnosti vykurovania

Profilova fotka
Viem že je to siroka otazka a taktiez ohladom vstupnej investicie, alekedze sme s manzelom kompletny laici a kazdy tvrdi to svoje, hodite mi sem prisevky kto m ke druhy kurenia v dome alebo ich kombinaciae a akoste s nimi spokojny? Hladame co najmodernejsi a ekologickejsi sposob ale ktory by nestal 17 000eur. Nechcem muziku za nic ale aby to bola investicia. Architekt nam vysvetloval preco nie solarne panely oporucal kachle, ale o ku kachliam? Dakujem
Odpovedať
1
2
9
Profilova fotka
@07eriika tak to uznavam ze to je teda siroka otazka :) najlepsie je si sadnut a porozpravat presne o dome, z coho je postaveny, ake izolace su pouzite + ake su predstavy o kureni, priority, moznosti, preferencie... Dnes sa da pokojne zmontovat plne funkcne, bezobsluzne, spolahlive kurenie za podstatne nizsiu cenu ako je 17000,-... Moznosti je viac ako dost...
Odpovedať
na tvoju otazku nie je mozne jasne odpovedat, kedze nikto nevie dalsie dolezite informacie, ktore su k navrhu kurenia potrebne. To sa tu mozeme bavit donekonecna.
Odpovedať
@07eriika kombinacia rozumneho zateplenia na hranicu NED /30 tehla, 15 EPS, 10 podlaha, 40 strop, 10 XPS sokel/ a kombinovaneho kurenia: podlahovka a plyn /4000/, TC/6000/, kachle, klima/1000/. Bojler s TC/750-1200/ na TUV. Investicne aj prevadzkovo optimalne. Do maleho NED domu staci elektrina.
Odpovedať
Profilova fotka
@07eriika prva zasadna otazka je, aku potrebu tepla mas vypocitanu v projekte ? niekde musi tym byt udaj XYZ kWh/m2/rok .
Odpovedať
@07eriika ako uz pisali vyssie... zalezi na tom aky velky dom a ako postaveny. - kvalitne kachle - murovane - rataj 10 tis. plus komin - a k tomu este dalsi zdroj.... - ak dobre zaizolujete... spytajte sa architekta ci mu nieco hovori NED - nizkoenergeticky dom alebo EPD - energeticky pasivny dom. - ak mate plyn na pozemku - tak kondenzacny kotol a podlahovka, urcite rekuperaciu (kvoli komfortu) - ak nemate plyn a nechces davat za pripojku 1500 Eur, tak moze byt podlahovka s tepelnym cerpadlom a opat rekuperacia - na kachle, piecky a krby by som sa vykaslal (ak bude dobre izolovany) a nechces robit kurica - je to diera do domu, bordelr v obyvacke, drevo musi byt suche min. 3 roky, niekde uskladnene a pod... a len krb s kominim bude stat 5 litrov - na peletove pece (je tu jeden expert) na to tiez zabudni... potreabovala by si to tiez niekde uskladnovat a nie je to ideal - bolo by to z jendeho miesta vykurovane... - osobne nemam ani komin, ani krb, ani vodnu podlahovku ale folie pod plavajucou podlahou, a aktivnu rekuperaciu a pri bungalove 147 m2 uzitkovej plochy mam za december, januar a februar spotrebu - 2630 kWh - premenene na eura cca 280Eur. Rocny odhad je cca 6 MWh - to jest cca 700 Eur za vsetko, ale mam poriande izolovany dom
Odpovedať
Každý človek má svoju predstavu o kúrení, jeden by krbové kachle alebo vložku nepoužil za nič na svete lebo sa pri kúrení robí napr. bordel, iný by si ich nedal ani za svet zobrať z domu, lebo pocit sedieť a relaxovať pri zakúrenom krbe je na nezaplatenie (ako reklama Mastercard :D). Ja osobne mám doma plyn + podlahové kúrenie (pocit stúpať bosými nohami po teplej podlahe je fantastický), ale mám aj krbové kachle (menšie náklady ako vložka - netreba postaviť stavbu okolo vložky - cena samotného telesa +- rovnaká), pretože rád cítim teplo na sebe (ale na podlahe ležať nechcem :) ).
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
No najdôležitejšie je vedieť, aké máte možnosti. Či máte v dome elektrinu (pre elektrické kúrenie), či máte zavedený plyn (potom môžeme diskutovať o kúrení plynom - či už radiátorové alebo podlahové), či máš les, kde si môžete narúbať drevo (potom môžete kúriť krbom a rozvod bude buď teplovzdušný alebo vodný). Solárne kúrenie naozaj nie je veľmi ideálne, lebo je málo efektívne (potrebuješ veľkú plochu kolektorov, aby dokázali vykúriť dom) a potrebuješ tiež alternatívny zdroj tepla - veď slnko v noci a počas zamračených dní nesvieti a kúriť potrebujete aj vtedy.
Odpovedať
Profilova fotka
Hm ďakujem tu rika pece pozriem. Budeme mať bungalov 107 m užitkovej plochy. V dosahu všetko. Nemam rada zimu asi ako kazda zena . Obyvacka s kuchynou a jedalnou oddelena od spacej casti o vymere 42m a priestor pre krb je v strede miestnostimedzi jedalnou a obyvackou vo volnom priestore cize planujeme samo stojaci v priestore. Postaveny bude ,tehla zateplene vatou, otoceny podla svetovych stran j okna s skoro ziadne. Architekt ma certifikat na pasivne domy no radil nam klasika tradicne tazke kachle. Osobne sa mi kachle dizajnovo nepacia. Preto sme rozmyslali nad podlahovkou architekt vodnu neodporucal. Mr 79 tie folie mas na elektriku?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa ospravedlnujem chlapi ale ja neviem co to rekuperavcia je. Zeby google?
Odpovedať
rekuperacia je výmena čerstvého a čistého vzduchu tepla
Odpovedať
@07eriika do maleho domu stacia vykurovacie rohoze a obycajny krb. Nic viac netreba. Tazke kachle nech si kupi ten architekt :-D. Krb moze dom tiez silno prehrievat, teplota sa tazko reguluje. Ale ci sa Vam bude chciet trapit s drevom, neviem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
rekuperacia je vseobecne spatne vyuzitie energie, ktora by sa inac stratila.Tu vymenou za ''cisty'' vzduch teda uletela von oknom ako zohriaty vzduch, ked hovorime o dome.
Odpovedať
Profilova fotka
Hm ďakujem vam veeeelmi pekne vsetkym za vysvetlenie nieco som nacitala tiez na internete. No s drevom nemame problem mne sa pohodicka pri kozube velmi paci preto ten kozub v strede miestnosti. Ja som bola panelakove dieta takze krb je pre mna relax. Tak asi najlepsia bude podlahovka regulovatelna v spacej casti a v obyvacke kuchyna a jedalen plus rekuperacia. S tym ze ak by sme chceli pohodu pri kozube mozem podlahovku vypnut v tejto casti myslim (obyvacka,jedalen kuchyna) a moze byt ze mi ten kozub vyhreje tuto miestnost 42 m? Alebo rozmyslam zle? Resp. Ak zatopim v kozube aby tam potom aj pri podlahovke a pri kozube nebolo vela tepla.
Odpovedať
@07eriika ak si este nebyvala v dome s krbom, nevies presne, kolko je s tym roboty a spiny. Moze vyhovovat, ale nemusi. Mne stacilo jedno zakurenie na navsteve, pri ktorom pomahali moji mali sarvanci :-D Stacia pekne a ovela lacnejsie krbove kachle, z krbu byva aj tak prilis teplo. Obrazky vyzeraju sice romanticky, ale s krbom je robota . Elektricka podlahovka je dobra vec v malom dome, lahko sa reguluje kazda miestnost osobitne.
Odpovedať
Profilova fotka
Haha :-) no viem si predstavit ak pomahaju deturence. My sa nachadzame v nl a mame znamych ktory maju mastenec, ta pohoda ma proste dostala. Viem ze je to špina z dreva a sadze ale za ten pocit to pre mna stoji ;-) a nemyslim ze ten kozub ci krbove kachle narobia viac spiny ako moj muz :-D k tej podlahovke sa len chcem opytat je vodna horsia? Viem ze sa dlhsie rozohrieva no stale to evokuje v ludoch ze elektrina je drahsia ako plyn aj ked mr79 pisal ze ho to vyjde 280 za zimu 3 mesiace. Cize je to povera? Cenovo je to na rovnako?
Odpovedať
Profilova fotka
Alebo to zalezi v kombinacii s izolaciou a rekuperaciou. ?
Odpovedať
@07eriika vodna je lepsia, ale stoji dvojnasobok elektrickej plus kotol: elektricky 550, plyn so vsetkym 3000-4000. Vodna je dobra do vacsieho domu, lebo pri vysokej spotrebe elektrokotla sa da pripojit tepelne cerpadlo alebo plyn. V malom dome su elektrorohoze ok, spotreba bude nizka. Prikurovat sa da lacno klimou, keby sa vam nechcelo kurit v krbe. Kachle stoja do 1000, krb az 5000.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za vysvetlenia ani neviete ako ste mi pomohli. Aspon o nieco viac rozumiem problematike urcite sa budem informovat o rekuperacii a snazit sa najst vhodnu alternativu do interieru krb ci krbove kachle. Asi ohladom podlahovky bude rozhodovat rozpocet ale kedze mame pripojku na plyn bude kotol. S pozdravom Erika
Odpovedať
@07eriika ak este pripojka nie je zavedena do domu, plyn by som do maleho domu nedaval.
Odpovedať
@virnik27 cca 100 m2
Odpovedať
@peto99 To o čom hovoríš?
Odpovedať
Profilova fotka
aj malý dom spotrebuje energiu, rozpávky, že niekto prekúri za 10€ mesačne vynechajme. kW sú potrebné rovnako, len z el. sú 3-5x drahšie.
Odpovedať
@jan45 NED 100 m2 spotrebuje cca 5 MWh rocne na kurenie - 600 Eur. Plyn bude stat 300. Pri investicii 6000 za plyn system /vodna podlahovka, kotol, zasobnik atd/, oproti 1600 v elektrine /kable, bojler s TC/ je navratnost cca 15 rokov. Ak sa este k tomu prikuruje drevom alebo klimou, je navratnost plynu v nedohladne.
Odpovedať
@jan45 Cena za kWh pri elektrike je (DD5) 0,1€. Pri plyne 0,05€. Cize elektrika je 2x drahsia ako plyn. Urcite nie 3-5 krat.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 neviem, koľko stojí prípojka plynu, ale podlahové kúrenie 100m2 stojí 2500€+bojler 500e a keď stojí m3plynu 30c, kW 3 centy.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 http://www.spp.sk/sk/domacnosti/plyn/... najlacnejsi plyn vidim za 4,56c/kWh
Odpovedať
Pre mňa dôležitá vec. Koľko je potrebné čakať pokiaľ sa vyhreje voda v elektrickom bojlery, resp. pomocou tep. čerpadla. Plyn vyhreje studený bojler (tak, že sa dá sprchovať ) za cca 5 min.
Odpovedať
@viktor811 ako vtip dobre :-) chcem vidiet ten bojler napriklad 80 L ktory zohreje plyn za 5 nim :-)))))) a ak ano musi mat horak ako v spalovni :-)
Odpovedať
@virnik27 teoria o odcerpani tepla z domu plati ciastocne. Ak by aj mnozstvo potrebnej energie na ohrev TUV v zime bolo rovnake /realne je o nieco mensie, lebo v dome su cez den tepelne zisky zo slnka a spotrebicov/, bojler usetri iba v lete minimalne 100 Eur. Pri dokurovani kachlami a klimou stoji teplo na TUV polovicnu sumu, v zime tak usetri dalsich cca 50 Eur. Vychadzam zo spotreby 200 l/den. @jan45 Cena plynu je pod 5 centov/kWh, ale k plynu treba zapocitat pausal cca 60 E rocne a povinne revizie, pomer je cca 0,12 Eur ku 0,6 Eur. Za elektrinu sa plati pausal iba raz, takze do kurenia sa nezapocitava. Cena rohozi do 100 m2 zacina od 1000 Eur. Ak by to aj bolo 1500, celkova navratnost plynu je stale v horizonte zivotnosti plynoveho kotla, povedzme 12-15 rokov. Kym neboli bojlery s tepelnym cerpadlom na TUV, navratnost plynu v malom dome bola kratsia.
Odpovedať
1
2
9
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?