Možné nebezpečenstvo tepelných čerpadiel

Profilova fotka
Chcem sa podelit o nieco, o com som pred rokom este ani nechyroval a mozno to niekomu pomoze (mozno zachrani zivot :) - Ako vieme, tepelne cerpadla (TC) neradi ohrievaju vodu na vysoke teploty. Znizuje sa ich ucinnost, trapia sa. - A dalsi fakt je ten, ze v pitnej vode (hlavne nechlorovanej) sa moze vyskytovat bakteria Leginoella, ktora v studenej vode vela skody nenarobi ale ked tu vodu ohrejete, tak sa moze tak premnozit, ze sposobi zapal pluc, dokonca smrt. Idealna teplota na rozmnozovanie je pre nu 20 az 45°C. Teraz si to skombinujme. Poviem to na nasom priklade: Kupili sme lacne TC, ktore v riadiacej jednotke nema pravidelny program "antilegionella", ktory raz za par tyzdnov ohreje vodu aspon na 55°C aby ju zabil. Kedze v kotolni nebolo vela miesta na dva zasobniky vody (kurenarsku vodu a pitnu vodu), tak sme kupili akumulacnu nadobu na kurenarsku vodu V KTOREJ je vnorena nadoba na pitnu vodu. (u nas tato nadoba: http://www.topmax.sk/ohrievace-vody-s... ). Kedze mame podlahove kurenie, ktore nepotrebuje vysoku teplotu vody (staci 35°C) tak sme sa rozhodli aj pitnu vodu nenahrievat prilis vysoko, reku staci tych 40 stupnov. Idealna kombinacia na premnozenie bakterie a nasledne je uz cesta lahka - vdychnutie pocas sprchovania. Ale nastastie som sa dostal k info o tomto a kedze sa lacne TC tesia coraz vacsej oblube, tak to sem davam, nech o tom vedia hlavne ti, ktori takyto zdroj kurenia zvazuju. Drzte sa a vela zdravia v roku 2014 ! :) Viac info na: http://www.medportal.cz/zdravi/ochran... http://en.wikipedia.org/wiki/Legionella
Odpovedať
1
2
@bfinary Zaujímalo by ma čo tie legioneli žerú aby sa rozmožili. Voda a vodný kameň nie sú príliš výživné.
Odpovedať
@radopp Tak klikni na tie linky, vsevedko! :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Sa mi zda, ze hrdzu z nadrze.
Odpovedať
Nepotrebuju na rast aj nejaky cas? Ked je nadrz mala a cela voda sa v nej kazdy den "otoci", tak maju ako bakterie vzniknut?
Odpovedať
@buggy info z clanku, link vid hlavny prispevok " Rozmnožování uvedených bakterií podporují tři faktory: rozsah teploty vody mezi 25 až 45 °C, přítomnost organických příměsí a sedimentů a stagnace vody. Rozmnožovací perioda legionely je 4 hodiny. Za tuto dobu se každá bakterie rozdělí na dvě nové. Znamená to, že pokud by v 1 ml byla 1 bakterie, po čtyřech hodinách tam budou bakterie dvě, a po 72 hodinách tam bude již 262 144 bakterií. "
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp vás ne teto :-D
Odpovedať
Uz niekto pocul o niekom, kto by na legionellu zomrel, alebo mal nejake ine zdravotne problemy? Ja veru nie. Teplotny zlom, kedy sa legionella prestava mnozit a zacina kapat je 45°C, cim viac, tym rychlejsie hynie, takze staci zabespecit, aby ta teplota bola min 45°C a malo by to byt vpohode (samozrejme v celej nadrzi, aj v spodnej casti) a toto musi vediet zapespecit aj to najlacnejsie cerpadlo. BTW, s cenou TC to nema absolutne nic spolocne... Co ma spolocne teplota podlahovky 35°C a teplota TUV? Je podlahovka nejaky obmedzujuci faktor pre teplotu TUV v pripade lacneho TC? Akosi som to nepochopil...
Odpovedať
@supiiik Ja som bohuzial jedneho pana poznala,ale uz bol starsi,s oslabenou imunitou,rovnako je to nebezpecne pre male deti,zdravemu dospelému sa nemusi nic stat,priebeh sa podoba chripke,takze mnohokrát sa na to nepride,ved kto si uz len dava v domacnosti robit nejaky rozbor vody.Rychlo sa rozmnozia,rychlo aj dokazu zmiznut.Kto doma pravidelne prehrieva vodu kazde dva tyzdne,hlavne ti setrnejsi,ktori nemaju antilegionella program?Tu sa nejedna len o ohrev TC,rovnako nebezpecne su aj ine zdroje,ak sa velmi znizuje teplota...
Odpovedať
@supiiik " Bakterie legionella se pozorně studují od roku 1976, kdy na kongresu pro vysloužilé legionáře ve Philadelfii došlo vinou špatně udržované klimatizace k hromadné nákaze touto bakterií. Průběh onemocnění byl tak silný, že 36 účastníků tohoto kongresu zemřelo. Bakterie, která toto neštěstí způsobila, tehdy byla pojmenována legionella. " - clanok vid link v hlavnom prispevku ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bfinary skôr by som hovoril "o nebezpečenstve nevhodného návrhu"
Odpovedať
Aj ja si myslim ,ze problem s Legionelou nema dovod v rodinnom, denne obyvanom, dome nastat. Najma v novom dome, kde je predpoklad správneho navrhu rozvodov vody a dennej spotreby TUV nadrze. Tam nie su miesta, kde by voda dlho stala a bakteria mala cas sa mnozit. Ja budem v dome urcite pouzivat nejaky "anti"legionela rezim, ale len pre istotu. V skutocnosti by ho za spomenutých okolnosti nebolo treba. Tolko moja viera.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik Krytá plaváreň v Bojniciach bola zatvorená, reprezentáciav plávaní, ktorou boli Bojnice známe postupne zanikla. Plaváreň po niekoľkých pokusoch dezinfekcie zatvorili. Žiaľ, boli tam aj trvalé následky na trénujúcich deťoch. Pravdepodobnosť, že sa to stane v bojleri napojenom na verejný vodovod s chlórovanou bodou je minimálna, ale sú oblasti hlavne lokálne vodovody, kde to je reálne. @bfinary Znížením teploty AN sa oberáte o kapacitu to môžete rovno kúriť do podlahy bez nej ( ako investície).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jan45 AKU nádobu má preto aby znížil počet prevádzkových štartov TČ a tým predĺžil jeho životnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nebol nahodou v Bojniciach skor meningokok?? lebo ja som pocula to.....
Odpovedať
@supiiik precitaj si celý článok a potom mudruj.nikto tu netvrdí že čerpadlo nedokáže ohriaťvodu
Odpovedať
@juzan Ja som niekde napisal, ze TC "nedokaze ohriat vodu"? Podla toho, co autor napisal mi vychadza, ze lacne tepelne cerpadlo nie je schopne ohriat TUV nad 45°C, co sa mi celkom nezda. Je sice pravda, ze TC vzduch/voda nemusi byt samo o sebe schopne pri velmi velkych mrazoch ohriat vodu na tak vysoke teploty, ale toto sa riesi el. dohrevom a nie rovno nastavenim nizsej teploty pre cely rok a potom tu strasit ludi, ze lacne tepelne cerpadlo je potencialne zdravotne riziko pre vsetky, co sa na take TC co i len pozru. Autor clanku by mozno mal dat aj popis TC. Problem s nedostatkom miesta by som ja osobne riesil skor invertorovym TC namiesto nie celkom vhodnej akumulacnej nadrze (nadrz v nadrzi). Teraz musia teplotu nad 35°C dohrievat elektricky a aby usetrili za el. energiu, tak dohrievaju len 5°C. Skuste teplotu TC nastavit na 45°C a znizte ju na 35°C iba pocas najchladnejsich 2-3 mesiacov v roku, malo by to byt aj ekonomickejsie a aj zdravotne bezpecnejsie.
Odpovedať
@bfinary Ahaa, vždy som si lámal hlavu nad tým, prečo železo hrdzaveje. :-) @katka888 Keď voda obsahuje organické látky, ide o povrchovú vodu, napríklad z okolia prasačinca JRD, a nechápem ako môžete za takú vodu platiť. Radšej si vyvŕtajte studňu. @jan45 Za chlórovanú vodu by som tiež neplatil, nech si to svinstvo pijú sami.
Odpovedať
@katka888 Ktovie na čo tí legionári zomreli naozaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik S cenou TC to ma spolocne to (ako som pisal), ze nema v riadiacej jednotke program "antilegionella" a uzivatel musi sam vediet o tomto riziku a robit patricne opatrenia. Teplota podlahovky ma s teplotou TUV spolocne to, ze v pripade, ktory som uviedol je nadrz s TUV vnorena v nadrzi s vodou do podlahovky. @maros_kollar Mas z casti pravdu, ze sa jedna o nevhodny navrh ale na druhej strane clovek vlastniaci TC (a prirodzene slovensky setrny :) ) si moze vzdy (aj pri dobrom navrhu systemu) povedat, ze "Nejdem to TC zbytocne zatazovat, staci mi TUV 40 stupnova"... @buggy Neviem, ci to, ze otocis cely objem bojlera znamena, ze si za vodou. Oni tie kolonie bakterii sa drzia na miestach s najmensim pohybom vody v bojleri a asi mi das za pravdu, ze ked zo 120L bojlera vypustim 120L vody, neznamena to, ze som kompletne nahradil 120L starej vody novou vodou. Tam dochadza k miesaniu a mozu byt miesta, kde bude "ticho sediet" hoci aj tyzdnova voda. @maros_kollar Je to pravda, ale ked mi TC ide pol hodinu a potom 2-3 hodiny oddychuje, tak si myslim, ze akumulacia je dostatocna.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Sorry, ten comment vyssie nepatril tebe (spravne si napisal, co si napisal), ale bolo to pre @jan45
Odpovedať
@bfinary Opat hovorim, ze s cenou to nema nic spolocne. Najlacnejsie TC na ohrev TUV ariston nuos (700Eur) ma program antilegionella, to len na porovnanie. Tento program je cisto SW zalezitost a ak ma TC el. predohrev, tak by to nemal byt problem. Aky system dohrevu mas pouzity na TUV? Je tam len spirala s bimetalovym termostatom? Mozno by stacilo vymenit regulator pre tu spiralu za digitalny, ktory by vedel raz za cas automaticky zvysit teplotu a tym dezinfikoval nadrz.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp zaujimave je , ze veris, ze niekto z domacnosti na dialku vie robit diagnostiku, ale neveris, ze lekari dokazu urcit pricinu smrti na mieste :). Ak Ta zaujima statistika tak v Nemecku rocne je asi 600 pripadov z toho asi 15 percent smrtelnych. Ako spomemnul bfinary, to , ze sa minie 200l vody z bojlera neznamena, ze je po legionele. V KAZDOM bojleri sa casom vytvara kal, v ktorom sa tie bakterie udrzuju. Preto by sa bojler mal pravidelne reviznym otvorm cisti. Hlaste sa kto to uz aspon raz v zivote robil :P @bfinary ta teplota proti legionele by mala byt najlepsie 65C.
Odpovedať
Ufff ako to tu citam @majkoj , idem rovno vytat bojleru :-D Za chvilu budu tie spiny hore bruchom plavat.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj jedine že by vnorenú nádrž cez revízny otvor poumýval z vonkajšej strany, čo mu nepomôže. ;-) najlepšia je termická dezinfekcia. najlacnejšie vložiť špirálu a raz za týždeň-dva cez príložný termostat zdezinfikovať nádrž.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar ano a preto som @bfinary vravel, ze si ma dat 2 nadrze :). Ale uz som ho nahovoril na RaspberryPI tak nieco zbuchame aby mal aj teplejsiu vodu :D
Odpovedať
@radopp ak si pozorne precitas moje prispevky, iba som kopcila odpovede na otazky z clanku tim, ktori si ho mozno nevsimli, alebo neprecitali .... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ono tento problém majú v zime aj solárne systémy, lebo stojaci 200 alebo 300 litrový zásobník má napríklad dve špirály. Spodná je solárna a horná kotlová. Keďže solár v zime nepracuje tak sa nemá ako ohriať spodná voda zo zásobníka a v nej sa drží legionela, lebo kotlová špirála siaha maximálne iba do polovice zásobníka a tým pádom ho neprehreje celý. Nepomôže ani prehriatie zásobníka na 70C, lebo tá spodná voda sa neohreje. Tak ako spomínal pán kollar buď treba mať vloženú ešte el. špirálu a raz za dva týždňe prehriať vodu. Pomáha aj hore uvedené čistenie zásobníka cez čistiaci otvor.
Odpovedať
@bfinary , nedávno sme si boli obhliadnuť tepelné čerpadlo Daikin Altherma a aj toto bola téma, ktorú sme s firmou, ktorá sa zaoberá predajom a inštaláciou , vysvetľovali nám, že raz do tyždňa to nastavia na automatické spustenie, kedy sa voda silno nahreje na potrebnú teplotu, potvory skapú a voda sa pomaly sama ochladí na bežnú. Myslím, že každá firma, ktorá tep. čerpadlo predáva by mala byť povinná túto tému so zákazníkom prebrať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
To je problem, ktory ma tiez napadol, musel prist servisak a manulane nastavit, aby som mohla napropragramovat 1x tyzdenne ohrev vody na 60 stupnov,lebo v beznom prednastaveni to nebolo. Samozrejme, ze som bola vsetkym pre srandu, tiez mi tam vysvetlovali, ze su to 2 nadoby, ze...., ale istota je istota
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@bfinary Dobrý deň, chcem sa spýtať, že keď do akumulačky nainštalujem 6kW šprirálu, ktorá mi jednoduchým časovačom zopne raz za týždeň ohrev vody na 65-70 stupňov bude stále predpoklad na vznik legionely? Podlahovku ochránim trojcestným zmiešavacím ventilom, ktorý je riadený samostatnou equitermickou reguláciou a TÚV proti opareniu zasa trojcestným termostatickým ventilom, ktorý je nasetovaný na 45 stupňov výstupnej vody. Toto však bola súčasť dodávky zostavy tepelného čerpadla. 6kw šprirála 45 euro, časovač 13 euro = 58 euro Ďakujem za odpoveď... pekný víkend.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?