Môže pripojiť krbové kachle na komín iba kominár?

Profilova fotka
Prosim Vas, kto moze pripojit krbove kachle na komin, hocikto, alebo urcena osoba, trebars kominar?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@petonn Pripojiť môže hocikto, no zrevidovať to musí kominár s okrúhlou pečiatkou.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem,,,,.
Odpovedať
Moze aj krbar, samozrejme s opravnenim. Toho asi skor najdes ako kominara :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 pripojiť môže kľudne aj pekár, či gynekológ... ;-) Dôležité je, kto na to dá revíznu správu a to u nás jedine kominár.
Odpovedať
My sme potrebovali reviziu komina. Nie pripojenia kachiel ku kominu.
Odpovedať
Vyhláška ustanovuje, že preskúšanie komína musí urobiť osoba s osobitnou odbornou spôsobilosťou, t.j. kominár. Preskúšanie komína sa robí o.i. aj pred prvým pripojením spotrebiča na komín. A kominár o preskúšaní komína vydá potvrdenie. Takže @petonn mal na mysli zrejme toto.
Odpovedať
@ada32 tak sa vyjadruj konkretne, lebo aj v nazve,aj v prispevku pises o napojeni. Napojenie a revizia su dve rozlicne veci. Nikto nema vestecku gulu :-|
Odpovedať
Profilova fotka
ale kominar robi reviznu spravu este pred pripojenim, alebo az ked to je napojene a oskusane?
Odpovedať
Profilova fotka
@petonn zodpovedá aj za napojenie...
Odpovedať
Profilova fotka
to som chcel pocut,... reward, dakujem,..
Odpovedať
@majki555 tvoj prispevok som nepochopila. tiez nemam vestecku gulu 8-( - a v nazve nic nepisem. potrebovali sme reviziu komina nie napojenia kachiel . a svojim prispevkom som len reagovala na ten ktory zacal pisat o reviziach.
Odpovedať
@ada32 V nazve aj v otazke sa pytas predsa, ze " kto moze NAPOJIT kachle na komin" . To si totiz mozes aj sama,ak chces. :-D Ale az neskor si pisala o REVIZII komina. Takze to uz je nieco ine ;-) Takze teraz ja nechapem, preco sa rozculujes, ked som ta iba upozornila na to,aby si spravne definovala otazku, ked chces aby si dostala hodnovernu odpoved.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majki555 ja sa ale na nic nepytam temu predsa zalozil niekto iny... =-) A hned prva odpoved od reward riesi reviziu. a dalsi po nom. pyta sa petonn ;-) preto som len odpovedala na reviziu. jasne ze kachle napoji ktokolvek. reviziu nepyata nik pokial nedojde k poistnej udalosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 pýta...kolaudačná komisia
Odpovedať
@reward kolaudovali sme pred mesiacom a nebola potrebna. tiez mi to prislo divne ale chceli len reviziu komina ktoru sme robili v lete. pripojenie kachiel s reviziou sme nedavali a nepotrebovali. mozno zalezi od lokality resp.SU.
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 čiže kominár dal pečiatku na komín bez pripojeného ohniska? Dom skolaudovali už s pripojením? Hm, aj kolaudačná komisia je len človek :-)
Odpovedať
ked sme po kupe v decembri kontaktovali kominarov z okolia / samozrejme nikto nemal cas vsak sezona../ Telefonovala som snad siestim z celeho okolia a zobronila aby kachle niekto prisiel zapojit VSETCI sa divili na co mam manzelaresp. ci nam na dome nerobi este niekto kto by to napojil - ziaden kominar nechcel stracat tu hodinu svojho casu . Tak kominar to napokon nerobil a revizia tohto ukonu potrebna nebola.
Odpovedať
@reward potrebovali sme skolaudovat komin. aj znami z ineho mesta sa stahovali do domu so skolaudovanym kominom. v case stahovania este nevedeli ci budu kupovat krb alebo kachle. alebo to len zaslepia.
Odpovedať
priznavam ze stavebny zakon do detailu neovladam a neviem ci v nom stoji povinnost dolozit reviziu komina alebo aj kachiel resp. krbovej vlozky. otazka znela ci kachle moze napojit len kominar. odpovede zneli ze ktokolvek ale co potom revizia... takze reagovala som len na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 ak to úrad od vás nežiadal, je to ok... ;-) napojiť môže naozaj ktokoľvek ale okrúhlu pečiatku má iba kominár - člen komory kominárov... už sa teším na komoru kachliarov :)
Odpovedať
@ada32 Joj, prepac, moja chyba. Som bola v tom, ze si aj zadavatel otazky a neskor, ze ju upresnujes.Poplietla som to,sorry :-)
Odpovedať
@majki555 :-) v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
Môj kamarát je kominár a je fakt odborník s oprávnením na všetko čo sa týka zapájania, montáže a revízie zariadení na vykurovanie. Ak máte záujem, kontaktujte ma a pošlem tel.číslo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobrý deň. Poradí mi niekto niekoho, kto by mi mohol zapojiť krbovú vložku v Trenčíne? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@oliver14 skúste komoru kominárov : http://www.kks-sr.sk/index.php?page=n... prípadne cech kachliarov: http://www.cechkachliarov.sk/zoznam-k... Revízie vydáva len komora kominárov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@reward dobry den chcem sa spytat, ako uchytit dymovod ku kachliam, aby mi nevypadaval, krbar mi povedal, ze nechce vrtat do vyustenia z kachiel, ze je to majolika, aby to neprasklo, ze inak prevrtava dymovd s kachlami a uchyti ho srobom. Vraj si to mame niecim podmurovat, aby to nevyskocilo.Dalsia vec, ze nam dymovod nedopojil celkom rovnobezne so stenou, je to dost do Z-ka, na fotke je to trochu vidiet, ako by sa to dalo opravit? podla mna asi treba este odrezat kusok z hornej rury, ktora je medzi sopuchom a 90% kolenom. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14 hm, dosť nešťastné riešenie... Ak by bolo zaústenie nižšie a dymovod by bol len z troch častí, vypadávanie by sa značne obmedzilo, rovnako aj keby sa piecka pripojila zhora a nie zozadu. Tieto ťažké oceľové rúry bez spojok budú na takej dĺžke robiť problém stále. Najprv by som určite skrátil rúru, ktorá vám horné koleno odtláča, tak, ako aj chcete urobiť. Ak to nepomôže, kúpiť aspoň spojky na dymovody, aby to bolo stabilnejšie, len tieto sú iba nerezové... Naj riešenie by podľa mňa bolo prerobenie sopúcha o cca 1 m nižšie... :-|
Odpovedať
@johny14 ja neviem, ale ved ked to zatmelíš tmelom určeným na komíny, sa to musí zlepiť. Ak sú dobre zvolené rúry, musí to držať aj samo. To čo bol za kachliara???-že podmurovať?!!!! My sme si zapájali sami, teda manžel, ja som asistovala v rámci možností a nestačila som sa čudovať, ako všetko do seba zapadá. Máme to vo vodováhe krásne napojené. A čo mi je ešte nejasné na fotke-otvoríš čistiaci otvor bez odpojenia kachlí?
Odpovedať
Profilova fotka
@reward vdaka za odpovede, to s tym sopuchom je nemyslitelne, to by sme museli prerobit komin, ja som chcel aby bol dymovod co najdlhsi, aby hrial este aj on, okrem kachiel,, urcite vyskusam skratit este tu hornu ruru, ak to nepomôze, tak si asi budeme musiet zvyknut, ze to nie je celkom rovnobezne so stenou, a o tie kachle by sa to dalo uchytit tym prevrtanim vyustenie a dymovodu a zosrobovat to spolu?, nebude to dalej praskat? @staronova ten tmel neviem ci to udrzi sam o sebe, a co to bolo za kachliara, to radsej nebudem ani komentovat, lebo ,,pan,, odbornik, a prislo mi to ako keby to robil 1x, a tie dvierka by sa mali ako tak dat pootvorit, ked tak ich vysadim z pantov a s vysavacom by sa tam malo dat dostat
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14 prerobenie sopúcha komína je relatívne jednoduchá záležitosť, bežne to robím, oficiálnym spôsobom, na ktorý dá každý revizák pečiatku... A žiadne prerábanie komína... Dlhý dymovod je blbosť, kúria kachle, nie rúry! Vŕtať do liatiny neodporúčam, nemusí to prasknúť pri vŕtaní ale môže potom, keď to bude pevne spojené s dymovodom vďaka rozťažnosti. Ja by som si teda nezvykol spávať v dome, kde môže vypadnúť rúra z kachlí... Ešte by ma zaujímalo meno kachliara, stačí do IP, lebo pre mňa kachliar je ten, ktorý má výučný list kachliar a v predmete činnosti kachliarstvo, robí si svoju prácu poctivo a nie fušer, ktorý nevie ani piecku zapojiť. @staronova tiež by ma zaujímal názov tmelu, ktorý dokáže pevne zlepiť dve kovové rúry zaťažované teplotou
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?