Môže byť kondenzačný kotol umiestnený v strede domu?

Riesili sme umiestnenie kondenzacneho kotla a kurenar nam povedal, ze privod plynu v dome nesmie byt nicim zakryty.Zevraj, ak by som chcela kotol niekde v strede domu, tak plynova trubka musi byt odokryta, zevraj vrchom cez povalu tiez nemozu ist trubky. Z toho mi vychadza, ze kotol treba mat niekde v blizkosti vonkajsej steny, kde sa napoji na plyn. AKo mate vy umiestneny kotol? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@authorka neviem ake su predpisy ale my mame kotol v strede domu, nikto s tym nerobil problemy, nikto nic nenamietal :-D
Odpovedať
@authorka: vymeň kúrenára... Dnes, pri zachovaní patričných náležitostí, môže byť plynová trubka aj v stene zasekaná... :-) Dokonca aj medená... ;-) A povala je aký vyhradený priestor, že sa tadiaľ nesmie plyn ťahať...?
Odpovedať
Profilova fotka
my mame kotol tiez v strede domu..presne podla navrhu...a trubka je zasekana do steny dokonca vedie ponad dvere je polozena na preklade :)
Odpovedať
V stene zasekana moze byt, nesmie ist v podlahe.
Odpovedať
Môže byť kludne ja to tak mám, akurat musis mysliet na komin. Plyn môže ist v strope v sadrokartobnovom podhlade ak by niekto namietal tak tam treba pridat vetracie mriežky,
Odpovedať
Profilova fotka
My máme kotol tiež v strede domu. Prívod je robený cez vonkajšiu stenu a vedený v sadrokartónovom strope.
Odpovedať
@mahatma @dedo758 @benito5 @pzad @pomiuk @xenna tak to som rada, tym sa mi vyrazne otvaraju moznosti umiestnenia kotla - najradsej by som dala kompaktny kondenzacny (vo forme chladnicky)
Odpovedať
nech sa páči...:-) z môjho "rangu" je to napr. Viessmann Vitodens 222-F ... servisný prístup stačí spredu, akurát pri osádzaní vývodov do steny musí byť kúrenár "setsakramentsky" presný... ;-)
Odpovedať
@authorka Jen pozor na hluk.I kondenzační kotel je slyšet,pokud je u obytných místností.
Odpovedať
@achaia tak to je fakt, to je asi nas najvacsi problem s kotlom v strede domu. A co ma vytaca (v noci) najviac je "cvakanie" v regulacnej krabicke na stene hned vedla spalne ked zapina a vypina, neviem, ci sa s tym da nieco robit, ale budi ma to. Do toho este podobne cvakanie elmg. ventilu v chladnicke... niekedy az lutujem, ze sme si nepostavili poschodovy dom so spalnami hore mimo vsetkych tychto pazvukov.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame kotol cca 40 cm od steny po ktorej je tahany plyn
Odpovedať
Profilova fotka
ja si tiez myslim ze by s tym nemal byt problem... my mame kotol v rohu cca 50cm od stien... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
máme kotol uprostred chodby ktorá delí dom na dve polovice, plyn ide po obvodovom múre a potom v strede domu vchádza dnu po stene na chodbe. teraz sme menili celé kúrenie a nikto s tým nemal problém, ani plynári, ani kurenár a ani kominár tak teda neviem-
Odpovedať
problem by to nemal byt, bud pripravena na obcasny hluk kotla a takisto je velmi dolezite dodrzat normy pri vedeni plynu do kotla, plynova trubka moze ist aj v sadrokartonovom strope, dokonca aj bez ventilacnych mriezok, avsak musi byt v chranicke...
Odpovedať
Profilova fotka
v dnešnej dobe je už všetko možné, len to treba mať urobené tak aby to nerozporovalo nejakej technickej norme a vyhláške. K tej "ľadničke" Vaillant :http://www.vaillant.sk/o-nbs/kategurie-produktov/plynovy-kotly/stacionbrne-kotly/produkt_vaillant/ecocompact-vsc.html. Veľmi dobre odhlučnený kotol. Montoval som ho už v piatich domácnostiach /vždy v obytnom priestore/ a zatiaľ u všetkých čo ho mali tak spokojnosť.
Odpovedať
@achaia @muskaat @majdulienka @fuhrich @godfather @nadro dakujem pekne za ozrejmenie mojej otazky, kotol schovame do vstavanej skrine na chodbe. Este je otazka aky? Jasne, ze kondenzacny - ale ci extra zasobnik, ale integrovany?
Odpovedať
@authorka podla toho, aky velky zasobnik potrebujete, teda ako vela teplej vody - narazovo. My mame cca 55l zasobnik hned pod kotlom (nie je integrovany, ale je asi taky velky ako kotol) a na bezne pouzivanie staci. Ale keby sme sa rozhodli hned po sebe si kazdy napustit plnu vanu teplej vody, tak by nestihal...
Odpovedať
@ladislavr no chcem sa vyvarovat tej velkej ozrute, sme styria - a mozno vecer pri sprchovani by mohol byt problem, vanu vyuzivame ojedinele. Pri com sa viacej minie plynu? Pri "prietokovom" alebo cca 120l zasobniku?
Odpovedať
Mnou hore spomínaná "dvadvadvojka" má 46 litrový zásobník. V špičke ide kotol takmer prietokovo a vaňa za vaňou mu problém nerobia; keď sa mu minie voda v zásobníku, tak po napustení vane si vodu za chvíľu dohreje... :-)
Odpovedať
@dedo758 no vidim to este na dlhe studovanie, preberania, pytanie sa
Odpovedať
Profilova fotka
@authorka pokiaľ ste 4ja a využívate často len sprchu tak úplne stačí do 80l. Ale pri výbere si treba dať pozor na to aký výkon má vnútorný výmenník ktorým kotol zohrieva vodu v zásobníku. Pokiaľ bude malého výkonu tak bude kotol dlho hriať vodu v zásobníku.
Odpovedať
@nadro diky za radu, pisem si :)
Odpovedať
ja by som neriesil ziadny zasobnik, staci kondenzacny kotol s prietokovym ohrevom a teplu vodu mas nonstop, avsak treba byt pripraveny ze ak kotol zohrieva vodu na sprchovanie, je odstavene kurenie... mozno by som odporucil s integrovanym zasobnikom max cca 40l, myslim ze dalsiu velku haraburdu co bude zaberat miesto nechces... pisem z vlastnej skusenosti, momentalne zijem vo viacgeneracnom dome kde je 7dospelych ludi, tepla voda nikdy nechybala a ani teplo z radiatorov...
Odpovedať
@authorka @dedo758 @nadro @godfather toto teda neviem. Ja by som povedal, ze 120l zasobnik, ale aj voda v ňom sa musí dohrievat a je jej dosť vela. Prietokový systém nepoznám, možno je to tak narovnako. Ono tych 60 litrov sa rychlo dohreje, ked potrebuješ, na vysprchovanie celej rodiny v jeden večer :-) ale na kúpanie... hmmm, ja som si raz tak sadol do vane narobeny zo záhrady, pustil som si vodu a tešil sa, že ako si podriemem v teplej vode a zasobník "vypľul" svojich 60l a na ďalšiu "várku" som čakal 20 minút, triasol sa a nadával... Tolko vlastná skúsenosť. Inak kotol spolu so zásobníkom je umiestnený vo výklenku širokom 80cm a hlbokom necelých 50cm.
Odpovedať
@authorka 5 členná rodina integrovaný 45l zásobník, zaťažkávacia skúška 5 ľudí tesne po sebe v sprche 2 dospelý jedna týnedžerka a dve menšie deti, v poho bez akéhokoľvek problému.
Odpovedať
@ladislavr Môžem potvrdiť čo píše fuhrich... s Prothermom to bolo presne tak, že 60 litrov išlo do vane a na ďalších 60 sa pol hodiny čakalo, kým dohreje... tu, u Viessmann-a, je teplá voda non-stop, bez akýchkoľvek problémov... Ten systém dobíjania zásobníka funguje asi tak: Voda je úplne studená, kotol vypnutý. Po zapnutí sa začne nabíjať zásobník. Ale... ak sa aj počas nabíjania chce niekto osprchovať, tak tá teplá voda čo má ísť do zásobníka, ide do vane (čiže akokeby prietokový ohrev) a zásobník sa dobije po vypnutí vaňovej batérie. Malý požadovaný odber teplej vody je riešený práve tým zásobníkom, aby sa kotol nezapínal po úplne každom otvorení kohútika... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@godfather prietokový kondenzák pokiaľ nieje miesto na zásobník. Ale určite by som ho nechcel a to z viacerých dôvodov. Drahší servis v prípade výmenníka, ktorý sa "zanesie" vodným kameňom a po ďalšie je to že kotol v prietokovom režime neohrieva vodu úsporne takže zabudnite na to že máte kondenzák správa sa ako normálny atmosferický alebo turbo kotol. 70-120l bojler pre 4-5 člennú rodinu pri kvalitnom kotli stačí.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr teraz majú zásobníky ďaleko lepšiu izoláciu ako voľakedy takže sa človek nemusí báť rýchleho ochladenia vody. A po ďalšie čo je veľmi dôležité tak sa šetria štarty kotla na ohrev TV a nezapína sa pri každom otočení kohútika čo už, ale bolo vyššie spomenuté.
Odpovedať
@nadro nemozem suhlasit v ziadnom pripade... bojler sa nezanesie vodnym kamenom? ako casto sa zanesie vymennik vodnym kamenom? u nas (precitaj si prispevok vyssie co som pisal kde momentalne zijem) je kotol uz 5rokov a nenesie ziadne znamky toho zeby bol vymennik nejaky zaneseny vodnym kamenom... vies kolko teplej vody sa u nas minie? 7dospelakov? dokonca svokor nechal urobit privod teplej vody do pracky aj umyvacky, dokonca aj pripojku von do hadice na umyvanie aut... ak uz by som sa ja mal rozhodnut pre nejaku opachu co mi bude zaberat miesto, tak snad asi jedine len a len pre vymennik ak by som mal kolektory... ale v konecnom dosledku 100ludi 100chuti a takisto je jasne ze kazdy bude preferovat to co ma, lebo kazdy z nas si mysli ze ma to najlepsie...
Odpovedať
Profilova fotka
@godfather v poslednych slovach si ti vystihol dokonale. Ja nehovorim o vodnom kameni z vlastnhch skusenosti ale soskjsdnosti sedvisakov kotlov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?