Montáž rekuperácie a cena za robotu

Dostal som sa do mensieho problemu a potrebujem ho dost rychlo riesit pretoze sa nam blizi zima a potreboval by som vediet nazor niekoho kto sa tomu vyzna. Plocha domu je 186m2 a rekuperaciu mam naprojektovanu na vrchnej doske v ktorej mam otvory, cize hadice a vsetko sa bude nachadzat na plochej streche a cele to bude v polystyrene. Jedna sa o cenu za robotu, material je v celku pohode i ked aj tam som nasiel rozdieli za napr. hadice aj okolo 300eur. Samozrejme navysenie. Myslel som, ze sa vmestim do takych 5000euro nakolko jednotka je 1790 euro, ale zarazila ma cena montaze 2514 euro, co sa mi zda strasne vela a myslim si, ze je to prehnane a tym padom sa mi to cele vysplhalo na 7900eur s cim som nepocital. Ak by ste mi vedeli niekto poradit dom je v podstate standard 2 detske...2 kupelne, kuchyna, obyvacka, satnik, tech miestnost., spalna. Pokial by niekto predaval, alebo pracoval s tym nech sa mi ozve do spravy uvazujem, ze si to namontujem aj sam ak to nebude narocne.
Odpovedať
@stinger11 ktora firma ti to nacenila? Aku rekuperacnu jednotku davas?
Odpovedať
Poslal som ti to do spravy.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj ťažko posúdiť cenu montáže keďže len ty vieš ako to bude náročné u teba doma. len pozor na tie hadice !! videl som už experta čo sa ulakomil na lacné potrubia a dal tam obyčajné HT čka samozrejme že sa mu tam chytal prach hadice musia byt z materiálu ktorý sa nenabíja statickou elektrinou.
Odpovedať
No uz to mam v podstate vyriesene. Pondelok, alebo utorok idem pre hadice a samozrejme tu prvu etapu rozvodov si idem robit sam. Oslovil som podla recenzii elitu ktora montuje pre SR rekuperacie. Ta prva cena ktoru mi nacenili a o ktorej som sa zmienoval bola fakt premrstena a nechceli od nej upustit uz pre mna neni zaujimava.
Odpovedať
Profilova fotka
@stinger11: mozes mi prosim ta hodit nejake info do spravy ake hadice budes davat a rekuperacku? ja to budem riesiet na jar taky aby som mal obraz... a ak mozes tak aj firmy ktore si oslovil. diky
Odpovedať
najlacnejšie keď montuješ sám ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@selo tak to mi je jasne... ale zase to nechcem robit z hajzlovych pvc trubiek aj ked som videl uz aj taky variant. chce to nieco rozumne, funkcne a za dobru cenu.
Odpovedať
@selo navrh rozvodov by mal spravit odbornik, natahat hadice uz potom nie je problem. @psychx mne sa najviac pozdavaju plastove flexi hadice.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som ich pozeral vela... a asi zatial sa mi najviac javia ako vhodne tieto: http://www.multivac.sk/produkty/duotec nemate s nimi niekto skusenosti?
Odpovedať
@psychx presne take hadice som myslel. Dolezite je, aby boli zvnutra hladke.
Odpovedať
Samozrejme všetko je konzultované s odborníkom, predajcom, všetky komponety sú dodané od firmy...žiadne hajzlové :)
Odpovedať
@selo Ahoj, mohla by si napisat, ktora firma vam to dodala? Dik.
Odpovedať
Článok sa načítava...
polku insstalacie si dokazes spravit sam len treba sa dohodnut .... ale za jeden den si uctoval 250 Eur. co sa mi zda aj tam moooc. :)) celkovo ma to stalo 5 tis.
Odpovedať
Ja som mal ponuku na 6000, nakoniec som to robil, ako jednu z mala veci na stavbe, svojpomocne z flexihadic (jeden vikend - 2 ludia), zatial som na nejakych 2300 € a este musim pripojit RJ a rozvodne krabice (snad do 100 €). RJ mi nacenili na 2900€ (asi pred rokom), ja som kupil snad lepsiu za 1300 €. Ostatne veci som pouzil podla ponuky, niekedy kvalitnejsie (napr. vyustky nie plastove a pod.). Este to nemam spustene, snad do mesiaca. Ak je cas, odporucam svojpomoc, kedze v mojom pripade na pracu pripadalo cca. 50% ceny a to predpokladam, ze dodavatelia vedia zohnat material podstatne lacnejsie ako bezny spotrebitel.
Odpovedať
@psychx my sme kupili presne tieto hadice, len nas zaskocilo, ze nie su vo vnutri hladke.. aj na fotke v tomto odkaze je vidiet, ze su vo vnutri take vlnovkove... aky mate na to nazor? nebudu tam velke straty? a nebude pocut prudenie? ti co ich mate uz v prevadzke, ake mate skusenosti? @calimero
Odpovedať
Profilova fotka
@sarah_se mali by byt hladke?
Odpovedať
No mali, ale ziadne su neni uplne hladke. Akurat som bol dnes na nakup aj s vysvetlenim a s komplet materialom. U mna je to trosku narocnejsie, niektore veci mi vyraba este klampiar a budem mat v podstate 2 velke rozdelovace cca 17 hadic bude napojenych. Neskutocna ochota zo strany majiteľa firmy, cca 20-30 minutove telefonaty a nemal s tym ziadny problem. Vysvetlil mi co a ako mam zapojit a od zajtra sa ideme do toho pustit. Pridu mi este porobit jadrove vrtanie a rychlo na to, aby mi mohli zaizolovat strechu. Cenu ktora bola nacenena s jednej nemenovanej firmy som uviedol hore a ked bude zaujem schvalne sem mozem dat aj ceny ktore mi spravila druha firma. Samozrejme si to idem ale urobit svojpomocne, no s ich strany bla ochota mi to vysvetlit.
Odpovedať
Profilova fotka
@stinger11 takže nebudú hladké?
Odpovedať
citit v nich drazku, ale myslim si ze oni vedia co maju vyrobit, takze sa toho nemusis bat
Odpovedať
A ma niekto plastove flexi hadice, ktore su zvnutra naozaj hladke? Napriklad? http://www.koupelny-venta.cz/flexibil...
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero @stinger11 Alebo Helios Flexipipe, aj tie sú hladké.
Odpovedať
5000 EUR rekuperácia , zateplenie cca 2000 EUR = 7000 EUR . Úspora mesačne na kúrenie oproti trebárs Ytong Lambda 375 bez zateplenia bude cca 20 EUR Tak to máme 7000 : 20 = 350 : 12 mesiacov to máme splatené za 29 rokov. .... Potom to zas musíte ale celé meniť... Neviem či je to až tak úsporné riešenie ... Možno mi to niekto vyvrátí , čo budem rád :-p
Odpovedať
@extreme Rekuperácia nie je vôbec o návratnosti. (Ale nemusí stáť 5000 €, pokiaľ si to človek robí sám.) K zatepleniu sa nevyjadrujem, lebo uvedený príklad je zrovna nekoncepčný (ale súhlasím s tvrdením v príspevku) - tak by sa to robiť nemalo, ak chceme ozaj úsporu dosiahnuť. Ak sa robí úsporné opatrenie, malo by byť vopred premyslené a prepočítané. To znamená postaviť dom izolačne tak, aby nebol o moc drahší od slabšie izolujúceho. Takto sa vytvorí priestor na malú investíciu do systému vykurovania, čím sa vytvorí priestor pre takú nadštandardnú blbinu, akou je rekuperácia. V súčte môže takto koncipovaný dom vyjsť lacnejšie než normovo koncipovaný a ostane aj na dovolenku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@extreme riešil som podobnú dilemu, či mať,nemať rekuperáciu,,,ale tiež mi to vyšlo podobne - ak dostaviam v 36 rokoch dom + návratnosť investície cca 25 rokov, už sme na veku 61 rokov a to sa mi len vrátila investícia do rekuperácie a až potom začínam mať reálnu úsporu oproti domu bez rekuperácie....takže sa dilema veľmi rýchlo vyriešila:)
Odpovedať
@marteeen Rekuperacia je hlavne o komforte byvania a az potom o uspore. Tu si precitaj celkom fajny clanok http://blog.zdravydom.sk/riadene-vetr... A ak nahodou stavias dom so slusnou vzduchotesnostou, tak rekuperacia je nutnost.
Odpovedať
@marteeen Tak ono staci aj latrina na vonku a hned je usetrene aj za WC vnutri. A to nehovorim o uspore vody, ktora by sa pouzila na splachovanie. Ani kurenie netreba, staci piecka na ktorej sa bude zaroven aj varit. A takto by sme mohli pokracovat dalej. Zivot nie je len o tom, co sa oplati! Kazdy chce zit komfortnejsie a rekuperacia je jedna z tych veci, ktore komfort byvania naozaj vyrazne zvysuju.
Odpovedať
@jarosujo dakujem, pozriem sa na to:)
Odpovedať
@danculd Asi som sa vyjadril v rannom nadšení a vyznelo to prvoplánovo:) bolo to skôr mienené na reakcie typu,dám rekuperáciu a ušetríme na kurení xy mesačne...hneď po mojej reakcii som ešte pozeral veci na nete a nakoniec pôjdeme minimálne do lokálnej rekuperácie (teda samostatná jednotka v konkr.izbe,hlavne do obývacej izby s kuchyňou), kedže tam trávime 70% dňa...čo mňa osobne najviac presvedčilo je filtrácia alergénov a prachu,kedže budeme bývať na okraji dediny a ako astmatikovi filtrácia cez reku dosť pomôže,takže som to celkom nezavrhol, ale do kompletnej rekuperácie asi nepôjdeme...ako pri všetkom ostatnom,aj tu sa dá nájsť pre aj proti... takže nepozerám všetko cez peniaze, aj keď tú latrínu ešte zvážim:) díky za tip:)
Odpovedať
@marteeen Niektori diskutujúci tu na fore ma udivujú. Vážne tu niekto rieši návratnosť rekuperacie, viete vôbec čo to je ? To je vetranie. Nemusíte siahnuť na kľučku na okne keď treba. Sedíte v izbe kde už nieje kyslik a nemusite ist k oknu a otvorit ho a vypustiť kubiky tepla v zime len aby ste sa k nemu dostali. Voala ! Mate kyslik furt. A nemusite kurit naviac aby ste ho o 5 min zase mali znova. A vy ešte rátate ako na tom zarobiť! Boha. Za korunu do kolena. Uz teraz lutujem ze som ti sem napisal :)
Odpovedať
@marteeen naco vobec dom? byvat mozes aj v unimobunke.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?