Mokre steny,orosene okna v novostavbe

Ahojte,prikladam nas novy problem. Pred Vianocami sme sa nastahovali do novostavby RD ( 120 m2 bungalov),ktory nie je este zatepleny. Postaveny je z Ytongu Lambda 300. Strop je zatepleny vlnou-hrubka 36cm. Minuly rok sme nechali stavbu vymrznut v zime a tento rok sme stahovali v decembri. Pod plavajucou mame anhydridovy poter,ktory schol 6 mesiacov,tak sme ukladali podlahu plavajucu. Pred pokladkou plavajucej sme si dali zmerat vlhkost v potere,aby sme mali istotu,ze mozme uz ukladat plavajucu-vlhkost bola 0,18. Na stenach mame sadrove stierky a bielu malovku. PROBLEM: mokre kury-rohy po obvode domu zvnutra,najviac v spalni,kde spime s babatkom. Kazdodenne utieranie orosenych okien,vetranie narazove po 10minut-dokoran okna aj 4x denne. A najnovsie,pri okne v spalni badam,ze sa zacina tvorit plesen. Sme z toho uz o nervy,kde je problem? Odstrani sa to v lete,alebo ked zateplime na jar? Este v spalni mame ceresit stop vlhkosti,no ci pomaha,tazko povedat :-( ak mate nejaku radu,prosim pomozte nam :-( Fakt uz som z toho sama zufala :-( dakujem za rady a pomoc!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
vydržať, kúriť, vetrať, dokončiť fasádu
Odpovedať
Profilova fotka
Súhlasím z jan45. Škoda že nemáte rekuperáciu. Napíšem moju skúsenosť.Bývame 8 mesiacov ,dom cca ako váš 10x12m Termalika 300 zateplený 20 cm EPS steny ,40 cm vata strop.Rekuperácia beží nonstop na 30% okná sa nerosia vlhkosť vzduchu 35-38% Používame zvlhčovač sem tam aby sa lepšie spalo .Teraz keď boli velké mrazi mi zamrzal výmeník v jednotke tak som musel rekuperáciu vypínať.Postrehy: vlhkosť sa zvýšila na 45% a v celom dome sa začali rosiť okná cca 5 cm odspodu.Takže to pernamentné vetranie ma dačo do seba a neviem si predstaviť ako by som stále otváral a zatváral okná.Tým chcem povedať,že aj keď zateplíťe nieje to záruka že sa tie okná nebudú rosiť .
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka263 Skúste si na par dní zapožičať ,,velký´´ odvlhčovač vzduchu a uvidíte či sa dačo zmení.Ten ceresit je asi na dve veci.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za rady :-)-popozeram tu rekuperaciu... obcas asi zaonem klimu foma,kedze ju mame...a posnazime sa to vydrzat :-(
Odpovedať
@lgman Len pre istotu sa spytam, rosia sa Vam okna s trojsklom (dvojsklo uz asi dnes nikto nedava, ale pre istotu sa pytam)? Este je podla mna dolezite pri uvadzani vlhkosti povedat aj teplotu interieru. Vdaka!
Odpovedať
@lienka263 Na aku teplotu kurite ? Skuste pridat, cosi pomoze. Kupte si vlhkomer a vetrajte, kludne viac ako 4x za den. Kamarat ma nonstop otvorene 2 mikrovetracky celu zimu, aby mu vzduch prudil krizom cez dom. Taka "lacna" rekuperacia :-) A rekuperaciu uz asi teraz neporiesite, ak nemate pripravu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 Máme 3 sklo a teplota okolo 21-24stupnov podla miestnosti.
Odpovedať
@lienka263 Tak ako píše Ján nič iné vám nepomôže. A to buďte radi ze to máte iba takto a nemáte všetko mokré.
Odpovedať
Rad by som sa spytal na opacnu vec v suvislosti s vlhkostou. Ovela viac citam o potrebe zbavovania stavebnej vlhkosti po nastahovani sa do noveho domu. Ako dlho cca treba dostavat nadbytocnu vlhkost z noveho domu prec? No a po vysuseni domu, nie je problem s rekuperaciou v tom, ze nam potom vlhkost v dome chyba, pretoze akukolvek vlhkost vetranie ihned dostane z domu prec? Cital som nieco o entalpickych vymenikoch v rekuperatoroch, riesil prosim toto niekto pocas instalacie rekuperacie v dome? idealne by bolo dobre mat na zaciatku len rekuperator tepla, avsak casom mat moznost dat vymennik, ktory okrem tepla vracia do domu aj vlhkost. Prosim o komentar, pripadne skusenosti. Vopre vdaka!
Odpovedať
@kenny123 rotacne vracaju vlhkost do domu. Niekedy az privela
Odpovedať
@kenny123 @peto99 Ono to asi bude individualne dom od domu. Ja som napriklad kupoval mesiac po nastahovani zvlhcovac vzduchu, lebo som mal celkom suchy vzduch. Ale ja mam SDK priecky a kurim konvektormi, tak asi preto. Mam RJ s rotacnym vymennikom a aj tak som mal v zime suchy vzduch. Podla mna je zvlhcovac vzduchu lepsie a aj lacnejsie riesenie, ako entalpicky vymennik. Ja mam konkretne toto http://www.plaston.sk/zariadenia.php?... Ziadne filtre nic, len dolievam vodu. A este to aj zachytava prach. Na bezny rezim to cuca 16W, na tichsi 10W (ten pouzivam ja). Mam stale vlhkost okolo 40%, aj ked boli tie velke mrazy.
Odpovedať
Profilova fotka
Existuju aj lokálne rekiperacne jednotky, tuším je to www.lokalky.sk
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lienka263 kurit klimou ako v pekle, klima slusne susi vzduch, odvlhcovac netreba
Odpovedať
@peto99 Podla mna klima vysusuje vzduch len pri chladeni a odvlhcovani, pri kureni nie... J.
Odpovedať
@jaro_v kazde teplovzdusne kurenie vysusuje, lebo vzduch silno cirkuluje. Mozem potvrdit, ru mna ozdiel s podlahovkou je 5 az 10 %
Odpovedať
@kenny123 ano troj-sklo mame...a teplota na termostate je 24°C...
Odpovedať
@jan45 tak...od kedy som tento prispevok pridala,tak od tej chvile som sa rozhodla pridat na kureni a v 2 protilahlych izbach otvorit mikrovetracky...a hla,vecer v izbach pozeram a rohy uschnute-v 1 izbe na 80% a v 2.izbe uschnuty roh o 40%...potesili sme sa..takze fakt :KURIT,VETRAT A VYDRZAT :-)
Odpovedať
@peto99 A kde sa ta vzdusna vlhkost strati? Vo vnutornej jednotke klimatizacie urcite nie, nakolko tam nema preco kondenzovat, kedze vymennik je horuci, nie studeny ako pri chladeni a odvlhcovani... J.
Odpovedať
@lienka263 pomaha klima susit vzduch?
Odpovedať
@jaro_v vzduch predsa susi kazde kurenie, pokial sa konstantne neprivadza vonkajsi vzduch
Odpovedať
Predsa...? Kde sa ta vlhkost potom straca? "vzduch predsa susi kazde kurenie, pokial sa konstantne neprivadza vonkajsi vzduch" - funguje to presne opacne; vonkajsi vzduch obsahuje podstatne menej vlhkosti (absolutna vlhkost) ako ma ohriaty vzduch bezne v dome... Odporucam dostudovat zaklady fyziky a potom radit inym ;-) J.
Odpovedať
@jaro_v Ked zakurim, ohrejem vzduch. Ten potom dokaze ponat vacsie mnozstvo vody. Takze voda zo stien pojdu do vzduchu. Aj ked celkove mnozstvo vody zostane v dome rovnake, nebude v stenach. A o to tu ide.
Odpovedať
@peto99 nie klimu som nezapla,len otvorila okna na mikrovetracku a pridala na termostate kurenie :-)
Odpovedať
@jarosujo s tym sa da suhlasit, aj ked len ohriat vzduch na vyssiu teplotu a takto "ponat" vacsie mnozstvo vody asi nestaci; bude nutne si pomoct aj vetranim ;-) Ja som len reagoval na nazor, ze kurit klimou, lebo klima vysusuje vzduch... J.
Odpovedať
@jaro_v Aha, no dalo by sa susit mobilnou klimou, ale musela by nie kurit ale chladit :-) Co teraz v zime by asi nebolo uplne idealne.
Odpovedať
@jarosujo Stačí nevystrčiť výfuk cez okno a ono to bude fungovať, na tom princípe fachčí aj odvlhčovač. 8-)
Odpovedať
@lienka263 trochu zakladov s fyziky : Vzduch dokáže obsiahnuť isté množstvo vody vo svojom objeme. Toto množstvo vody sa mení podľa teploty vzduchu - čím teplejší vzduch tím vie poňať viac gramov vody na 1m kubický. a teda -> Rosenie nastáva v momente kedy sa vlhký vzduch schladí na alebo pod rosný bod. Trochu logiky : Ak sa rosí v niektorom bode, na niektorom mieste iba, to miesto je chladnejšie oproti okoliu (okná prakticky vždy). Ak sa rosí všade dôvodom je rapídne (rýchle) schladenie vzduchu. Riešenie : Vetrať. Ak sa nedá vetrať (malé bábo napr. ) tak je iba jedna možnosť a to zabrániť prestupu chladu - zatepliť, vymeniť okná. Ešte je jedna a to drastickejšia možnosť a to nekuriť tak. Ale pri malom babu jeto problem ze jo... No s nižšou teplotou (ak je v priestore 22 tak 18 by malo stacit) to prestane. Pokial by vlhol len jeden bod - roh v miestnosti - pomohol by aj infra žiarič - ale ten by musel ísť len na ten bod nasmerovaný a šiel by 24/7
Odpovedať
@lienka263 kupit odvlhčovať, každé ráno zapnúť najlepšie pod vlhkým rohom v spalni cca na 1-2 hodniny. Odlhčovač tak cca za 150-250 eur. Zavrieť izbu ktorú odlvhčujete. A kúriť! Zatepliť na jar, dať pozor na zateplenie venca ak ho máte aj z vnútornej strany!!!! Určtite takto máte vlhkosť okolo 65 aj pri vetraní, ráno v spálni aj 80. Takže vyvetrať, cca 5 minúť. Potom zapnúť odvlhčovač, uvidíte ako dlho treba, a takto pokračovať do zateplenia, Výsledok bude, rohy sa vysušia, opakovať každý deň. Takto zabránite daľšiemu znehodnoteniu stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@ezbrane odvlhcovace sa da zohnat aj v nizsej cene a celkom kvalitne aspon co viem :-) ale velky suhlas s tym ze treba miestnost uzavriet aby sa poriadne odvlhcila aby nebol problem :-)
Odpovedať
@brunete dd,viete mi prosim poradit nejaky odvlhcovac? dakujem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?